Túrabeszámolók


Bükk 900-as csúcsai

antinaviTúra éve: 20082008.08.03 21:32:37
Büki csúcsok.

Végre sikerült úgy megszerveznem egy miskolci rokonlátogatást,hogy kellemeset a hasznossal össze tudjunk kötni.Amig a rokonok jól kibeszélték magukat,én és a lányom felkerekedtünk a 20 csúcs felderitésére.
Igazából nem voltunk még soha a bükben és 'csak' a büki turistatérképet vittük segitségül.
Már elõre megterveztem,hogy jobb lesz a végére kis idõt hagyni a punyadásra igy a Felsõ Borovnyákkal kezdtünk,majd a Bálvány és a Pipis hegy következett.Innen úgy terveztük hogy tartjuk a szervezõk általi ajánlott sorrendet.
Nos,nekünk amatõröknek akadtak gondjaink a táblák megtalálásával.Ez fõleg abból adódott hogy a turistatérkép csúcsai esetenként 50-100 méterrel arrébb vannak valójában,igy több esetben is a tájolóra biztuk magunkat és volt csúcs ahol fél órát is eltöltöttünk az oszlop megkeresésével (pl.a Huta-bérc amit csak véletlenül találtam meg).
A következõ pont a Mély sár bérc volt,miután a térkép nem jelzett magassági adatot nem tudtuk pontosan beazonositani a helyet.Helyette egy olyan csúcsra jutottunk ami tök le volt rombolva,de a vasbeton gúla még állt, gondolom ez a Kis-sár bérc lehetett,igy a tájolóval belõttük Mély-sár bércet amit 2x is megmásztunk,de egyszerüen nem akadtunk az oszlop nyomára.
Ezzel 1 órát elveszitettünk,de nem estünk kétségbe,jött a Fekete-sár bérc ami meglepetésünkre nagyon korrekten jelezte magát a csúcs felé közelitve. Itt visszajött az önbizalmunk és lefelé átvágtunk a betonúton a Körös bérc felé.Az sem volt messze,de hiába kerestük.A térkép szerint ott kellett lennie ahol álltunk,a környéken elmentünk 100-100 métert irányonként de csak lefelé menõ fákat találtunk (mint késõbb egy túratárs elmondta,ez a csúcs jó 1 cm-el azaz 400 méterrel arrébb van mint a térkép jelzi).
Mivel abszolút nem volt helyismeretünk és itt is felmentünk 2x egyes magasnak vélt csúcsra valahogy elveszitettük a fonalat és mivel sehol senki,gondoltam a Virágos-sár hegyet ha megtaláljuk akkor még egy kanyarral visszahozzuk a reményt,de jó félórányi tekergés után az Õserdõbe jutottunk.Miután már 3 óra utánra járt nem vállaltuk be a visszamászást és a Tar-kõ felé vettük az irányt.Itt megtudtuk hogy Nagy-kõhátra csak egy keritésen lévõ egyetlen lyuk vezet,igy már nem biztuk magunkat a Bük turistatérképre,hanem Háromkõt nem kihagyva a K jelzésen a Faktor-réti Madonna érintésével értünk vissza Bánkúta.50%-os teljesitményünk nem éppen mondható sikernek,de legalább véglegesitette azon régi elhatározásomat hogy geo nélkül és fõleg egyedül nem biztos hogy a térkép kisegit ha gond van.
Úgyhogy hazafalé meg is vettem ami kell és jövõre remélem megint akkor megyünk rokonlátogatásra amikor a túra lesz,majd úgy szervezem.
Amúgy nagyon szép helyekre vitt az útvonal,az érintetlensége ami különlegessé teszi és ami végett újra nekivágunk.