Túrabeszámolók


Tátralátó 30

kpeterTúra éve: 20082008.07.29 18:05:55
Egy jó erõs vasárnapi túrához volt szerencsénk a Tátralátó 30 "személyében". Az idõ meleg volt, kicsit párás, a talaj az esõs hét miatt helyenként sáros, akár dagonyás is. Az útvonal nagyon szép helyeken visz, hegyek, völgyek, zöldek, völgyek, kis patakok,...

Indulás gördülékenyen megy, bár a kiírt rajt után 20 perccel értünk csak Nagybörzsönybe, ahol a rajt (és ezt azért irom le, hogy legalább itt meglegyen, ha már a túra oldalára nem sikerül kiirni :)) a Községházán volt (Rákóczi u. 2).

Az ellenõrzõlap kisméretû, a részletes útvonalvázlaton és táv-, szintadatokon kivül mást nem tartalmaz. (ellenõrzõpontok nyitvatartása, szervezõ telszáma esetleg jó lett volna).

A túra elsõ 15 km-e egyre erõsebb kaptatókkal vitt fel a Magosfához, melyrõl kiderült, hogy csakis marketingesek adhatták neki a Tátralátó nevet, mert a Tátra innen nem látszott. A fák lombjai között ugyan felsejlett egy-két tereptárgy, de azok is legfeljebb a szomszéd faluból lehettek. A lombozatok kivül a párás idõ sem garantálta a Tátra-spottingot. Kárpótlásul kaptunk nápolyit meg bubisvizet.

Innen állitólag már szintben meg lefelé kell menni és csak egy-két kisebb kaptató lesz. Hát amerre nekünk sikerült menni a térkép alapján, ott továbbra is voltak brutál kaptatók :) Útközben elkapott egy felhõszakadás is, viszont az erdõ körben olyan sûrû volt, hogy alig 1-2 csepp érte el a földet. Az egészet csak a zaj, meg a ritkább területeken látható esõ jelezte.
Az ellenõrzõpontok mindenhol jól észrevehetõek voltak, kivéve, ahol 2nél több ember is volt. Igy pl. nem sikerült elsõre megtalálni a Nagyhideghegyi pontot, aki a teraszon sörözõ turistának álcázta magát.
Ellentétes példa a kisirtáspusztai kulcsosház, ahol egy db ember sem volt (meg felirat, tábla, logó, poszter, fényreklám, ... se), igy eszünkbe se jutott, hogy a kulcsosházba kellene bemenni pecsétért. Esetleg az itinerbe belekerülhetett volna ez az infó. Az itt kihagyott zsiroskenyérnek azóta is csak a gondolatát õrzöm a gyomromban :) Bár minden ponthoz a kiirt pontzárás után értünk, a kisirtáspusztai kivételével mindenhol megvártak, köszi. A célba 1 órával "zárás" után értünk, de ez sem okozott gondot. A szemben levõ vendéglõben megkaptuk a forró gulyásunkat is.

Az utolsó X km-en annyi "kislégy" jött velünk, és próbált mindenhova beszállni, mintha valami mocsárból vertük volna fel a moszkitókat. Ezt zokon vettem.
Az út víztartalmával szemben viszont útközben kevés a vízvételi hely, érdemes tartalékokkal készülni. És a terep jellemzõi (3-4 patakátkelés, kidõlt fák csúszós ösvényen való megmászása,...) miatt lehet, hogy bakancs is jól jött volna.

Szép idõben jó környék, a kellemes elfáradás garantált :)