Túrabeszámolók


Balaton

efemmTúra éve: 20052005.06.18 23:25:38
Balaton 30

Kedvelem a Balaton-felvidéket, most sem csalódtam a tájban, az idõjárásban és a rendezésben sem.

A kék ugyanolyan ritkásan van felfestve, mint eddig volt. A sárga köztudomásúan az ország legrosszabb jelzése. A piros sávon viszont komoly felújítások nyomai voltak tapasztalhatók. Szóval a turistajelzésekrõl ennyit, két évvel ezelõtt már megemlékeztem róluk. (Lásd ttt túrabeszámolók.)

Némi differencia volt az elõzetes kiírás és az itineren lévõ 30-táv rövid leírása között. (Ez engem nem túlzottan nyomasztott, mert erre számítottam..) Részletes, szöveges útvonal ismertetés csak az 50-es távon idulóknak járt. A pontõrök is bizonytalanok voltak, hogy a rövidtávoknak érinteniük kell(ett)-e Jókai-kilátót. Állítólag nem kellett, de én felmentem rá. Arra még nem jöttem rá, hogyha nem kell érinteni a Jókai-kilátót, akkor milyen jelzést kell követni?? Péter-hegy, mint mindig, most is kifogott rajtam, 10 méterenként kellett megállnom felfelé pihenni. A Jókai-Péter-Csákány hármasból, nekem mindig is ez volt a legnehezebb.

Lovas elõtt privát frissítést iktattam be, egy rokonom nyaralójában, ami a túraútvonaltól 50m kitérõ. Megebédeltem, megittam egy liter (székesfehérvári) savanyúvizet, megvártam míg elkezd cseperegni az esõ, majd 5 perc múlva eláll - összesen több, mint félórát pihentem.

Lovason a ponton többen is kérdezgették, hogy melyik lesz a 30-as távon a következõ ellnõrzõpont, a turistatérképpel vagy atlasszal sem rendelkezõ 50-esek pedig az útvonal után érdeklõdtek. Mindenki szídta a túra elején tapasztalt jelzéseket.. Én meg ittam egy pohár sört. :)
A Fagyöny presszónál még egyet. Közben sûrûn egyeztettem az 1980-as kiadású turistatérképemen, hogy éppen merre is járok. A rendezõk is hasonlóból dolgozhattak, mivel az általuk adott útvonalleírás alapján még most is Veszprémfajsz környékén keresgélhetném a P- Z+ leágazást. Azt a fránya piros sávot bizony áthelyezték idõközben, a régit jelzésalappal lefestették. (A távolságok, pl. Veszprém, stb. viszont szépen ki van táblázva, több helyen is.)

A rajtban kapott fénymásolt térképen -szándékosan- csak az ellenõrzõpontok (egészen pontosan csak az 50 táv ep.-jei) voltak feltüntetve, a követendõ útvonal nem. A Balaton túrák csak térképpel vagy atlasszal teljesíthetõk! (Hehe, aki nem olvasta a két évvel ezelõtti, ilyen irányú intelmeimet a beszámolók között, az vessen magára! :)

A túra Koloska-forrásnál lévõ pontja esélyes lenne az év legjobb szolgáltatásokkal rendelkezõ ep. címére! Többféle zsíroskenyér, többféle hagyma, paprika, gyümölcsleves, bodzaszörp, egyéb szörpök - egyszerûen tökéletes volt. Örülök, hogy tartották az általam megismert legutóbbi, jubileumi rendezés színvonalát.

A célig tartó szakaszra a fõrendezõ más útvonalat javasolt, mint ami az itinerben szerepelt. Végülis kombináltam a kettõt és a végén a meleg miatt igyekeztem minimalizálni az aszlfaltos szakasz hosszát. (Itt magamban együttéreztem a Rákóczi és Eötvös túrákon indulókkal. Én legalább láthattam csaknem végig a Balatont.:)

Az alternatív útvonalak miatt fogalmam sincs, hogy mennyi lehet a táv és a szint, a bruttó idõm 6:48 lett, pihenéssel, kényelmes gyaloglással illetve a végén a lejtõkön belekocogással.
Az 50-es távon 100 körüli, a 30 és 20-as távokon 60-60 induló volt.

Nekem tetszett, jól éreztem magam.
Balaton30 fotóim.
efemm.