Túrabeszámolók


Mecseki Maraton / Mecseki 100

KÁGÉTúra éve: 20082008.06.01 13:46:26
Mecseki Maraton
2008.05.31.

Szép emlékek maradtak bennünk a téli Pite túráról, így a Mecsek Maraton normál távját (41,8 km, 1260 m) választottuk erre a hétvégére.

Fél (23) és dupla (84) távokon is indult túra, de ezzel együtt se volt túl nagy tolongás a rajthelyen, és az útvonalon se taposták egymás sarkát a túrázók.

Nem tudom, mi lehetett az oka a mérsékelt érdeklõdésnek, mivel szép idõ volt várható a gyönyörû helyekre vezetõ túrára, mi kell még ?

Már a start elõtt mutatkozott egy kis tájékozódási feladat, megtalálni a rajt(cél) helyét, a (volt) pécsbányai iskolát. Lehet, hogy néhányan már itt lemorzsolódtak ?

Megleltük, és 6:40-kor már úton voltunk egy fekete-fehér térképvázlatot, a pontok táv és szintadatait, valamint a követendõ turistautak jelzéseit felsoroló igazolófüzettel a kezünkben.

A túra elsõ része a város közeli „nevezetes” helyeken át vezetett (Dömörkapu, Misina-tetõ,Tubes), jól kiépített, néha kicsit sétányjellegû, eltéveszthetetlen utakon.

A Tubesrõl a Lapison keresztül Remetekertre vezetett az út, jelzésekbõl igazán nem volt hiány, különösen az olyan keresztezõdésekben, ahol 3-4 út is találkozott. Az ott található jelzés kavalkád azért némi esélyt adott a mindenképp elkeverni kívánkozóknak. Az országutat keresztezve az OK útvonalán másztunk fel a Jakab-hegyre, és már megvolt a túrának közel a fele ! Innen kényelmes séta volt lefelé Orfû, majd onnan kicsit izzasztó kapaszkodás Vágotpuszta.

Eddig mindenhol jól jelzett túristautakon közlekedtünk az igazolófüzet útmutatása szerint, ami a Mecsek térképpel (és a valósággal) is annyira egyezett, hogy már-már kezdett unalmas lenni. Talán ezt sejtették a túra szervezõi is, ezért itt Vágotpusztán egy kis fejtörést okozó rejtvényt iktattak be.

Az utolsó e.p., a Kõlyuk barlang felé vezetõ út a térképvázlaton, az itineren és a legújabb kiadású Mecsek térképen is a P+ jelzésen vezetett.

Az eddigi jó tapasztalatokból kiindulva (elágazások, keresztezõdések korrektül voltak jelölve) konokul keresgélni kezdtük a fent említett jelzést. A környék összes szekérútját, ösvényét megkóstolva egy idõ után bele kellett törõdnünk, hogy ilyen jelzést nem találunk sehol, így a „kispistázás” szégyenét is vállalva elindultunk a szerintünk jó irányba vezetõ jelzetlen úton. Ezen az úton egy idõ után ZO jelek kezdtek mutatkozni, méghozzá meglehetõsen frissek !

Ekkor leesett a tantusz, a közelmúltban átfesthették a jelzést, és azon az úton vagyunk, ahol lennünk kell, ami hajdanán P+ lehetett ! Innentõl kezdve nagyon figyeltünk, hátha megtaláljuk a régi jelek nyomát valahol, de a jelzésfestõk hibátlan teljesítményt produkálva mindenhol eltüntették ezeket a nyomokat.

Jól van ez így ? Nem kéne ilyen esetben, amikor a használatban lévõ térképeken él egy jel,a valóságban is „meghagyni” egy darabig,esetleg áthúzva vagy valami ilyesmi ? Nincs a jelzésfestés szabályozásban a jelzés változása esetén követendõ eljárás ?

Persze lehet, hogy csak el akarták dugni ezt az útvonalat, ami a Mecsek általam ismert részei közül a elsõ helyre került. Kecskehátnak nevezik a helyet, és két csodálatos patakvölgy között egy keskeny gerincen vezet végig az út. Lélegzetelállítóan szép !

A hátralévõ úton már csak egy feladat mutatkozott, az útkereséssel elvesztegetett idõt (kb. 20 perc) kellett behozni, hogy a teljesítménytúra itiner szerinti 10 órás (túranaptár szerint 10,5) szintidején belül érkezzünk be, ami végülis sikerült.

Összeségében nagyon jó kis túra volt ez, mindenkinek csak ajánlani tudom, minden megvolt benne, ami egy jó túrához kell, de semmit sem vittek túlzásba:
- gyönyörû, változatos útvonalat találtak ki - a túra elõtti bejárás nem ártott volna
- áttekinthetõ, igen jól használható itiner - egy kis aktualizálás hiányzott
- minden ponton kaptunk valami nyalánkságot - inni csak egy helyen (+ a források)
Jól éreztük magunkat, köszönjük mindenkinek !