Túrabeszámolók


Czárán nyomában (Királyerdő)

efemmTúra éve: 20082008.04.16 18:37:00
(Székely Zoltán rendezõtõl származó beszámoló.)

Czárán Gyula teljesítménytúra (2008)

A Bihar megyei EKE az elmúlt hétvégén, Sonkolyoson és környékén rendezte meg a Czárán Gyula teljesítménytúrát. A megmérettetésen sokan vettek részt, 305-en. Közülük 190-en a 20 kilométeres számban.

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy évrõl évre egyre nagyobb az érdeklõdés a Sebes-Körös révi szorosában megrendezésre kerülõ teljesítménytúra iránt. Az idén is húsz és negyven kilométeres kategóriákban hirdették meg a szervezõk. 190 résztvevõ volt a rövidebb távon, míg a hosszabb távon 115-en indultak, tudtuk meg Székely Zoltán fõszervezõtõl. Magyarországról és Erdély legkülönbözõbb részérõl jöttek a résztvevõk, az útvonal nehéz volt, de nagyon szép helyeket érintett. A negyven kilométeres távon reggel 8 és 10 óra között folyamatosan indultak a résztvevõk, míg a 20 km-es távon 9–11 óra között startoltak. A szintidõ 6, illetve 10 óra volt. Az útvonalat az EKE-túravezetõk, s-tagok mellett a vársonkolyosi és a megyei hegyi mentõk emberei is biztosították. A 20 km-es távon a resztvevõk a vársonkolyosi Kék Panziótól indulva olyan helyeket érintettek, mint a Gyõzelem barlang – Pap Domb – Püspökkilátó – Devence barlangok – Zichy barlang – Zichy barlang vasúti megálló – Révi szoros – Kereszt kilátó – Sonkolyos vasútállomás.
Szakadó esõben.
A negyven kilométer útvonala: Sonkolyos Kék panzió – Sonkolyosi kastély – Szelek barlangja – Misid völgye – Bíró Lajos barlang – Misid völgye – Beton híd – Gyõzelem barlang – Tízfalusi karsztfennsík – Pokol barlang – Püspökkilátó – Devence barlangok – Zichy barlang – Zichy barlang vasúti megálló – Sonkolyosi vasútmegálló – Kék panzió. Míg reggel kellemes volt az idõ, délutánra esni kezdett az esõ. Emiatt igen csúszóssá vált a terep, és sajnos az egyik túrázó elesett és a válla kificamodott, tudtuk meg Székely Zoltántól.
Õt a hegyi mentõk szállították el kivizsgálásra. Egy óra szakadó esõ után a szervezõk lefújták a teljesítménytúrát, mert nagyon veszélyessé vált a gerincrõl való leereszkedés. Szerencsére ekkor már a résztvevõk több mint a fele beért a célba. Mindenki kitûzõt és oklevelet kapott. A kategóriák elsõ három helyezettjét pedig díjazták a szervezõk.

A TELJESITMÉNYTÚRA LEGJOBBJAI
20 km, fiúk: 1. Kék Imre (2 h 48 perc), megelõzve Majszter Jánost (2h 50 perc) és Dávid Botondot (2 h 53 perc). Lányoknál Berecki Evelin 3 h 38 perc alatt teljesítette a távot, második Szabó Emese és Zajzon Iringó 4 óra 13 perces eredménnyel. A férfiak 40 km-es távját 4 h 00 eredménnyel Závodszki Tamás nyerte, második Szokolszki István, harmadik Illés Sándor Lóránt lett. A lányok versenyét ismét a tavalyi gyõztes Szabó Anita nyerte 4 h 52 perces eredménnyel, megelõzve Szabó Orsolyát és Illés Kingát.