Túrabeszámolók


Bakony 50/25/10

JungleTúra éve: 20082008.03.31 14:51:16
Bakony 50 / 25 / 10

A mostani hétvége a túrázásra volt elõkészítve, mivel másnap a Kubát Hugó emléktúrára is készültem. Mindkettõ szerepel az Észak-Dunántúli Kupa sorozatban.
Számomra tökéletes volt az idõjárás, élvezetes terep viszonyok között. Nem volt se túl meleg, se túl hideg. Az útak minõsége változatokban mutatkozott meg, fõleg füvön, aszfalton, gyurmás-és nedves sárban is izgalmas volt a menet. A teázós (nagyon finom volt!) ellenõrzõpont után kb. 500 méterre a sárga + jelzésrõl egy nyiladékra letérve megnéztem az újonnan felfedezett Hajag-tetõi-barlangunk feltáró- és kutató munkálatait (Üdv. Balu!)! Jelenleg a víznyelõ tölcsér alján kialakított ácsolat elkészítése folyik nagymennyiségü bemosott anyag kitermelésével. Akár itt lehetne az ország legmélyebb akna jellegü barlangját feltárni, hiszen kb. 600 méteren nyilik jura mészkõben és a karsztvizszint a felmérések szerint 230 méteren helyezkedik el.
Visszatérve a túra örömeire... Az ezerszer bejárt útvonalról direkt letérve a Kövecses-tanyától dél-nyugatra egy idõszakos forrásra bukkantam, amely az üde medvehagymák közt bugyogott nagy erõvel a felszínre. Mesés látvány! 15 éve járok rendszeresen erre, de most elõször láttam aktívan a forrást! Kb. 50 méteres hosszt elérve az idõszakosan életre kelt patak újra eltûnt a mészkövek közt a földben. A cél elõtti réten a kutyám bevetette a szokásos dagonyamutatványát, de most kivételesen a birkaürülékben ...ezt a hempergést! Na hazafelé a kocsiban szinte kidugott fejjel vezettem! Pfúúú... Orrfacsaró volt!
Idén hetedszer voltam túrázni a Bakony túrákon, de számomra mindig megújulás végigmenni a már amúgy is jól bevált útvonalon.