Túrabeszámolók


Bia 25

ZETúra éve: 20082008.03.10 17:51:52
Tavaly is itt voltam, idén is jöttem, elsõdlegesen egy, a Kõorr utáni szakaszon található kövön revansot venni, ugyanis a múlt évben csúnyán megtréfálta a bokámat :-/

A tömeget udvariasan magam elé engedtem :-)) így pontban 9-kor kaptam a startbélyegzõt az igazolólapra (ami egyébként a 2005-ös évre készült, de a hagyománytisztelet okán most is aktuális volt -- a rajtszám átragasztásával. (Ez fejlõdést jelent, hiszen tavaly csak át lett írva.)

Laza bemelegítés az aszfalton, majd a már ismert kunkorral megkerültünk egy magánbirtokot. Egy kellemes erdei szakasz következett, majd egy jobbos kanyar után az elsõ komolyabb emelkedõ, amin némi botos segítséggel egy futamodásra feljutottam (Tavaly "kissé" nehezebben ment...). A Kõorrnál bélyegzés, a panoráma rövid megszemlélése, majd indulás tovább. Néhány lépés után a tavalyi kellemetlen élmányt okozó kõ rituális megtiprása és rugdalása következett, majd így lélekben is megnyugodva indulhattam neki a túra elsõ komolyabb lejtõjének, ahol nem tudtam megállni, hogy "picit" bele ne fussak.

A régi igazság szerint minden lejtõt emelkedõ követ -- itt is így történt, lehetett kapaszkodni fölfelé. Az elmúlt évtõl eltérõen most nem láttam a völgyben balra, a földúton "könnyítõ" kispistázókat.
A szolíd felfelé tartó szakaszt követõen némi fotómegállás, majd kellemes erdei séta következett ismét, némi pozitív szintkülönbség legyõzésével.

Úttorkolat, jobbos, lejtõ, emelkedõ, gyümölcsös balra, fotózás, EP, Vagdalthús, kidõlt fa (amit a túra reggelén aprítottak meg egy picit az erdészek (Köszönjük!)), majd nyílt terep, lejtõ, Sóskút, csoki, és ice tea vagy víz, falu, kertek fölötti suhanóösvény (Bár szalag volt, de elsõre sikerült elvéteni a feljáratot), panoráma, kálvária, EP, bélyegzés, lejtõ, pihentetõ, kissé unalmas séta. Érdekes deszkaház balról, késõbb horgásztó jópár zsinegáztatóval jobbról. Az itinerben feltüntetett kocsma csak 04.01-én nyit, gondolom többek bánatára...
A fõút elõtt egy kidõlt denyõfa "romjait" kell kikerülni -- kár, hogy nem számoltam az útra keresztbe dõlt fákat, de 10-15 biztos volt...

A fõút keresztezése után egy túratárssal csevegés arról, hogy volt valamikor éjszakai verzió, meg hogy jó lenne visszafelé (mondjuk egyik évben erre, másik évben visszafelé) szervezni a túrát. A vízmosás, amit megkerül itt az útvonal, gyönyörûen mutatja, milyen ereje van a lezúduló víznek...

A Nyakas-kõ alatt EP, majd két helyen is kiírva, hogy tessék vigyázni, veszélyes szakasz következik... Két túrázó hölgy ennek okán kiissza a maradék energiaitalát -- én maradok az izolötty mellett... Óvatosan felkapaszkodunk a sziklákon, és élvezzük a panorámát, meg mosolygunk egyet a sziklára kitett fehér hokedlin :-)

A sziklapárkány késõbb végetér, az út egy darabig a telkek között halad, majd egy tavalyi emlékek alapján kellemetlen lejtõ jön -- kellemes csalódás, simán, minden csúszkálás nélkül járható. Volt, aki frissnek tûnõ (dísz)bakancsát a kezében cipelve, zokniban ereszkedett lefelé...

A kápolnánál kérés nélkül kapom az idõadatot a lapra, megiszom az tea maradékát, kidobom a flakont (kupak le, laposra taposva, ahogy kell), és indulok tovább. Itt egy picit keskeny az ösvény, ráadásul picit keresztirányba lejt -- de csak nagyon picit, úgyhogy simán lehet rajta haladni. Késõbb, már a földúton haladva félreállok egy lovas útjából, kikerülök egy pocsolyát (tán ez az egyetlen tócsa, ami miatt lassítani kell), és feltárul a széles völgy, ahol a Lõtér és az EP van.

Fehér autó mellet kis asztalka, bélyegzés, idõadat... Innen már nincs messze a cél, lazára véve a sétát feltûnik a viadukt, majd a fõutat érintve kunkorodik vissza a jelzés a célig. Itt egy autóból bélyegzés meg idõ kerül a lapra, picit odébb egy asztalnál lehet választani a kitûzõk közül, illetve egy évszám és név nélküli emléklapot is kapunk.

Hosszú beszámoló, rövid összefoglalásaként nagyon jó túra, gyakorlatilag nulla elkavarási lehetõséggel, igen-igen jól kitalált helyekre rakott EP-okkal.
Ahogy láttam, a korábban indulók színes itinert kaptak, annak a tartalmát nem ismerem, a 2005-ös a térképmásolattal és a részletes táv- és szintadatokkal is tökéletesen elég ezen a túrán, minden szöveges útvonalismertetés nélkül.