Túrabeszámolók


Budai Trapp

AtiTúra éve: 20082008.02.17 17:46:54
Kellemes túra volt ez. A vonatot lekéstük, ami a rajtba vitt volna, úgyhogy buszoztunk egyet Piliscsabára. Így legalább nem hatalmas tömegben indultunk a vonattal érkezõk között, hanem szépen nyugalomban. :)

Az elsõ szakasz volt a leghosszabb, és ez így lelkileg jó érzés is, olyankor még nem várja az ember annyira a pontot. Meglepõen hamar oda is értünk, majd megmásztuk a Nagy-Szénást, ahol eddig csak éjszaka jártam. Éjszaka (és sok-sok kilométerrel a hátam mögött) nem volt lehetõségem a panorámát megcsodálni, most így egy picit elidõztünk itt, csodás a kilátás mindenfele. Túl sokat azért nem ácsorogtunk, mert a csúcsokon azért érezhetõ volt a szél. (Máshol nem nagyon, sõt, máshol olyan melegen sütött a nap, hogy az utat pár helyen kis sártengerré olvasztotta, de nem volt vészes sehol sem.)

A második pont a Vörös-pocsolya volt, valamelyik túrán már biztosan jártam erre, akkor közelebbnek tûnt. :)

A Fekete-fej kihagyhatatlan része a legtöbb budai túrának, bárhonnan megmászva hatalmas emelkedõ, a túloldalon pedig meredek lejtõ. A messzirõl látszó lobogó zászló viszont hatalmas segítség. No nem azért, mert eltévedne az ember, de lehet tudni, hogy még mennyi van hátra. :)

Ezután sok emelkedõ már nem volt, inkább csak lefele mentünk (na jó, volt azért benne emelkedõ is még... :)), a zöld körút sík része kifejezetten jó pihentetõ szakasz.

A Virágos nyereghez meg kellett mászni az Újlaki-hegyet, ahonnan ismét csodás kilátás tárult elénk.

Az utolsó 800 méteres szakasz elég rövid volt, ugyanakkor elég érdekes is. Ez volt az egyetlen olyan rész, ahol igazán el lehetett tévedni, mert szalagozás csak többszáz méterrel beljebb volt, induláskor még véletlenül se látszott. :( Ráadásul az itinerben írt "jelzetlen út" is egy kék kereszt jelzéssel volt jelölve, hogy biztosan elbizonytalanodjunk... :) Itt rutinos túrázók segítettek ki, hogy merre kell menni, így a cél hamar meglett.

Alapvetõen egy kellemes szombati kirándulás volt ez, nem vészes tereppel, szép kilátásokkal.

És akkor jöjjenek a negatívumok. Az utolsó szakaszt már említettem, félrevezetõ itiner, és a szalagozás hiánya az utolsó 800 métert kicsit megnehezítette, itt rá is tettünk egy kicsit a távra.

Aztán ellátás... A célban volt virsli (vegáknak kihagyható :D), tea és kenyér, valamint az oklevél és kitûzõ mellé egy csoki. A túra 5 pontján viszont sehol semmi. Ha az a csoki valamelyik ponton van, esetleg valahol kapunk egy pohár teát vagy vizet, szerintem máris sokkal jobb ellátás lehetett volna.

De persze az elõzõ beszámolókból arra készültem, hogy nem is nagyon lesz semmi (bár egy csokit emlegettek útközben az elõzõ évi beszámolók, ez idén már nem volt...), úgyhogy ezzel annyira nem volt gond. Viszont az ezer forintos nevezési díjat így kifejezetten sokallom.

Sokan mondogatták más, fõleg fejér-megyei túrákra, hogy milyen drága az ezer forintos nevezés. Ha azt nézzük, hogy ott cserébe minden ponton volt ellátás, akkor ezt a túrát kifejezetten drága túrának kell neveznem. A Hegedûs-Róbert emléktúra is ennyibe kerül, de ott egy jelvény is bennevan az árban. Akárki akármit mond, az eddigi évek alatt erre a túrára kell azt mondanom, hogy a legdrágább volt eddig ár/érték arány tekintetében.

Ami még nem tetszett, hogy tömegközlekedés igencsak messze volt a céltól. 2 km-en belül el lehetett ugyan érni távolsági buszt, vonatot, és BKV buszt is, de ezt rá kell számolni még a túrára. Mivel nem körtúra, ezért autóval is nehézkes.

Tetszett, hogy az ötödször és tizedszer teljesítõk névreszóló kitûzõt kaptak. Nem tetszett, hogy a teljesítések számát nekem kellett a rajtban beírni, így ha akartam volna ilyet, akkor csak be kellett volna írni, hogy ötödik teljesítés. Máshol valamiféle nyilvántartást szoktak vezetni arról, hogy ki hányadszor van tényleg a túrán.

A jó útvonal és a sok szép hely ellenére az ezer forintos nevezés, és a túra nem kör-túra jellege miatt annyira nem fogott meg, hogy nagyon rendszert csináljak ebbõl, és belátható idõn belül meglegyen az ötödik teljesítésem.

Képek, térkép, 3D térkép, szinttérkép, és Google Earth formátumú túraútvonal itt: http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2769