Túrabeszámolók


Barlangtól-barlangig

AtiTúra éve: 20082008.02.03 16:23:45
Tavalyról megmaradt emlékeimben, hogy a célban folyt rólam a víz. Ez idén se volt másként. :) Jó kis szintekkel tûzdelt, de hamar teljesíthetõ túra ez, megmászva pár hegyet (lásd szintemelkedés, 3d térkép, vagy Google Earth file), megnézve jópár barlangot a budai hegyek között, amirõl esetleg addig nem is hallott az ember, és túra végére jól elfáradva. :)

Idén az elsõ pontra igyekeztem nem szembõl eljutni, úgyhogy követtem a tömeget. :) Vagy tanultam a tavalyi eltévedésbõl (tuti :)), vagy idén egyértelmûbb lett a leírás, de most eszembe nem jutott volna már az elején elkavarni. :)

Úgyhogy az eredeti útvonal szerint fel a Mátyás-hegyre. Hát, elvétedve lehet, hogy rövidebb volt. ;)

Amit picit hiányoltam, az a kevésbé részletes leírás. Ahol csak annyi szerepel, hogy melyik jelzésen kell menni a következõ pontig. Az itinerben külön volt választva a barlangokról szóló 2 oldalas leírás (igen hasznos olvasmány!) az útvonaltól, de még így is hosszúnak, és megjegyezhetetlennek tûnt. A pontokon való gyors átolvasáson kívül útközben nem nagyon került elõ, máskor azért rendszeresen szoktam nézegetni. Igaz, nagyon nem is kellett, mert a szalagozás jó volt mindenfele, idõnként a túra neve és rövid leírása is szerepelt kiragasztva, nehogy valaki esetleg egy másik túra szalagozásával keverje. (Lásd Bagjas-futóverseny... ;))

A következõ megmászandó hegy a Hármashatár-hegy, ez is jó kis emelkedõ.

A Nagy-réten levõ pontnál megörültem, hogy Twix csoki is van, az egyik kedvencem, és túrákon ilyesmit nem szoktak adni. :) Ez a lelkesedés hamar alábbhagyott, amint elkezdtem enni, és szembesültem vele, hogy a fagyott Twix nem olyan jó. :) Mostanra itthon már biztos kiolvadt, majd itthoni csemegének jó lesz. :)

A Bátori-barlangnál a tavalyi kötélpályához hasonlóan most is volt segítség a meredek sziklafal megmászásához. Félelmetes volt, ahogy pont alattam zuhant egy nagyobb kõdarab a mélybe...

A Vaskapu-hegy határozottan új. :) Tavaly az Apáthy-szikla körül volt a p ont, most egy kicsit feljebb. Vertikálisan feljebb. :) Úgy is mondhatnám, hogy normál esetben szinte megmászhatatlanul feljebb. :) Ezen segített itt is a csúcsig kifeszített kötél. Ötletes, ez nagyon tetszett. :) A lejövetel már egyszerûbb volt, mert van a hegynek egy lankásabb oldala is, de ezt a felmászást nem hagytam volna ki. :)

Gyönyörû idõnk volt, végig szép napsütésben lehetett haladni, még ha helyenként fagyott is reggel.

Tavaly a túra végén kaptunk képeslapot, idén nem. :( Nem is volt beigérve persze, csak ez tavaly nagyon tetszett. Idén viszont volt más, ami szintén tetszett, úgyhogy jó kis vasárnap délelõtti túra volt ez, köszönjük a szervezést! :)

Képek, térkép, szinttérkép, 3D térkép, Google Earth útvonal itt: http://forum.hodito.hu/showthread.php?t=2730