Túrabeszámolók


Lokomotív 424

maciHUNTúra éve: 20072007.10.06 16:08:41
Másodszor vágtunk neki a Lokomotívnak, és másodszor is a rövid távon sikerült indulnunk...így már biztos, hogy jövõre is a 24-es lesz, mert akkorra beérik a jelvény:)

Szóval: Tavalyról emlékeztem, hogy Szokolyán piszok hideg van reggel, így elég meleg ruhát vettem magamhoz, ami nem is ártott meg. A városból kiérve a szokásos tejföl-sûrûségû köd fogad minket, majd a váci átszállásnál megcsap minket az erõsen hûvös szellõ. A kis piros 3 kocsival közlekedik Szokolyáig, majd az ismerõs vasútállomás fogad minket az idõs nénikkel-bácsikkal, akik valószínûleg maguk is vasutasok voltak régebben (a pontõrök is mind kedves idõs bácsik).

Indulás kicsivel 8óra után. A kezdeti számolgatás alapján kijön, hogy kb 6 km/h-s átlagot kell mennünk, mivel a 24 km-re 4óra24perc a szintidõ. illetve az igazolófüzetben található kivonatos menetrend alapján biztosak vagyunk benne, hogy a túra összes indulója a mi vonatunkkkal jött, mivel csak ez az 1 fut be a nevezési idõ alatt. Persze néhányan a kocsit választották, de az elenyészõ számú. Indulók száma legfeljebb 60(mind3 távon összesen), családias túra.

A vasútállomás után egy tereprendezésre szoruló emelkedõ vár minket, ami igen kellemetlen, mivel az egész lejt oldalra, szóval már az elején majd' kifordul az ember bokája. felmenni viszont megéri, mivel a köd fölé kerülünk, és gyönyörû látvány, hogy felettünk felhõtlen az ég, a horizont viszont minden oldalon sûrû fehér ...

Elsõ pont a Magyarkúti parkolóban, innen széles erdei ösvényen(ami az OKT jelzését viseli)haladás tovább egészen Nógrádig. Ott a csurgó forrásnál vár minket a szokásos Sport Szelet és a hûvös forrásvíz. A nap már elég magasan van ahhoz,hogy az ember le kívánja vetni a pulóvert, és egy szál pólóban gyalogoljon tovább az OKT jelzésen a Nógrádi vár tövében. A Béla -réten túl áttérünk a zöld jelre, majd szemben találjuk magunkat a túra legtrükkösebb részével. Tudniiilik le kell másznunk durván meredeken olyan 80-90 métert Királyrétig, ahol pecsét vár ránk, majd vissza kell mászni ezen a most már nem is annyira barátságos lejtõ/emelkedõn.

Innen a piros jelzés visz a célba némi szalag kiegészítéssel egy patakvölgyben.

A célban oklevél, kitûzõ/jelvény annak, aki megérdemelte, és természetesen zsíros kenyér hagymával, csalamádéval, teával és szörppel. Újítás: lehet a célben sört kapni:)))))))és igen jutányos áron:)

Összegezve: A túra nagyon kellemes, látványban gazdag. A 4:24-es szintidõ megköveteli a hajtást, ami pedig nem nehéz a csupán 520 méteres szintkülönbség miatt. Egyetlen hátulütõje van a dolonak: aki a reggeli vonattal megy, és kb 4:00-4:24 alatt teljesíti, annak nem marad 20-25 percnél több ideje a végén megebédelni, elcseverészni, mivel 12:46kor indul vissza a vonat, a köv. pedig valamikor du. 3 után...

Bárkinek ajánlom a túrát, aki szeret rövid távon hajtani:)