Túrabeszámolók


túra éve: 2012
multiNavigator.hu Terepfutás - DomonyvölgyTúra éve: 20122012.04.15 13:41:22

Kellemes kirándulóidõben, néha szitáló esõben, de jó látási viszonyok mellett teljesítettem a domonyvölgyi túra 15 km-es távját a Domonyvölgy és Szada közötti erdõrészletben. Az útvonal eleje és vége megegyezett az ugyanott rendezett terepfutó verseny útvonalával, ki volt szalagozva és még km jelzések is voltak. Utána gondosan meg kellett nézzem a térképet és figyelmesen átolvasnom a túraleírást, de végül is eltévedés nélkül odajutottam a félúton lévõ ellenõrzõ ponthoz, ahol a terülj terülj asztalkán banán, mazsola, szõlõcukor és innivaló várt rám. Visszafelé egy mezõ szélén nagy csapat ember, kutyák és puskalövések között vezetett az utam: vadászkutyákat vizsgáztattak éppen. Az útvonal kellemes és változatos volt, erdõ és mezõ vegyesen, viszonylag kevés emelkedõvel. A Tövis vendéglõben kellemes kiszolgálás, finom mákostészta várt bennünket, valamint olimpiai ötpróba pontokat is kaphattunk. A tombolán pedig értékes ajándékokat sorsoltak a résztvevõk között. Köszönöm a rendezõk munkáját. Talán legközelebb ki lehetne szalagozni a pálya többi részét is, mert a térképolvasásban kevésbé gyakorlott túratársaim közül volt akinek gondot okozott a helyes útvonal meglelése.

 
 
túra éve: 2011
Élőtáj Tanösvény TeljesítménytúraTúra éve: 20112012.04.15 14:23:35

Kíváncsian vártam, milyen útvonalon vezetnek minket körbe a szervezõk Szentendrétõl Szentendréig 35 km-en át, mert eddig csak sugárirányban, a városból kifele/befele ismertem a lehetõségeket. Számomra nagyon kellemes, változatos útvonalat találtak. Az útvonal elején és végén aszfalton kellett ugyan haladni, de zömmel fák árnyékában, patakparton vagy a Duna partján. Az útvonal zöme erdõben vezetett, a Kõhegy oldalában felvõ hatalmas mezõrõl pedig (egykoron katonai gyakorlótér volt) gyönyörû kilátás nyílott a szemközti Nyerges hegyre, a Skanzenra és az Asztal-kõre, utunk folytatásának állomásaira. Étkünket-szomjunkat a számos, köztük egy boldogtanyai, eddig számomra ismeretlen forrás mellett a Surányi cukrászdában, a Kõhegyi menedékházban és a célban is enyhíthettük. A túraleíráshoz tartozó térkép fekete-fehér volta ellenére nagyon hasznos és jól használható volt, figyelmes böngészése után esélyem sem volt az eltévedésre.


A tanösvények tábláinak elolvasását a szervezõk nagyon diszkréten a túrázókra bízták: akit csak a túrázás érdekelt, nyugodtan elhaladhatott a táblák mellett azok elolvasása nélkül, nem volt belõlük feladat, akit viszont érdekelt, a szintidõ úgy volt megadva, hogy jutott idõ a táblák elolvasására is. A jelzetlen szakaszok jól ki voltak szalagozva az Asztal-kõ alatti részt kivéve, ahol ismeretlen vandálok leszaggatták a jelzést és csak a szalagok csonkjai  maradtak fent az ágakon.


 A pecsétek szépek, és a célban kapott, a rendezõk által saját kezûleg készített kerámia korong kárpótolt a túra fáradtságaiért. Köszönet a rendezõknek, ha tudok, jövõre is eljövök.

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár