Túrabeszámolók


túra éve: 2012
Hol a következő?Túra éve: 20122012.05.13 18:57:03

2012. május 13-án reggel Marcival közösen elindultam az elsõ "Hol van a következõ?" túrámra. Ennek lényege röviden: csak az adott pontban lehet megtudni a következõ pontot és ahhoz is valamilyen rejtvény, tájékozódási feladat szükséges.


Elsõ kihívás a rajt megtalálása volt - a szervezõk ugyanis képsorral írták le a rajtot. Mi a Visegrádi hegységben a Zsitvay kilátót tippeltük, helyette azonban le kellett sétálni a 11-es úton található egyik buszmegállóhoz. Az alaphang megadása és 15 perc késés után megindultunk az elsõ pont felé. Annyit tudtunk róla, hogy 9 fok és légvonalban 1,72 km. A tippünk nyert, a betonút levágásával igyekeztünk behozni a hátrányt.


Az elsõ pontban egy hátrametszést kellett végrehajtani, ami viszonylag egyszerûen kiadta a halastó környékét. Itt nem trükköztünk, maradt a betonút. A második pontba beérve még mi voltunk az utolsók. A feladat talán ennél volt a legnehezebb, hiszen csak egy szintvonal-metszetünk volt és abból kellett kitalálni a következõt - az Urak asztalát (593 m). Az útvonal nem jelzett ösvényen vezetett egészen a Vizverés nyeregig, majd iránymenetbe fel a csúcsra. Legnagyobb meglepetésünkre már a 2-3 helyre küzdöttük fel magunkat (végülis hét indulóból ez is siker!).


A feladat érdekessége, hogy csak a 300-as, 400-as és 500-as szinvonalak voltak a rajzon és egy horhos. Ez utóbbi segítségével megvolt a Borjú-fõ. Gyorsan lerongyoltunk a kékre és onnan csak idõ kérdése volt a pont. Itt rejtvény fogadott és rengeteg mûzlis szelet. Utóbbi nehezebb volt, mint a megfejtés (Külenberg forrás).


A forrás megközelítése a 2007-es térképen egyszerûbb volt, mint a 2011-esen. Az utóbbi nem (!) volt jelezve a K+, az elõbbin a Z kör. Szerencsére mindkét kiadás rendelkezésre állt, így a forrás is meglett. Ezután jött a reggeli dejavú vagyis a Zsitvay kilátó. Az motivált minket, hátha utolérjük az elsõ személy, ezért próbáltunk taktikázni. Levágtunk egy ösvényen és a KK+ jelzésekkel elértük a kilátót.


A hírünk már megelõzött minket - mindenki tudta, mi voltunk az eltévedõ utolsók és jelenleg a dobogóért küzdünk. Feltankontunk tejkaramellával és az utolsó feladat alapján kitaláltuk az adott pontot a leírásból (talán ez volt a legegyszerûbb - vagy már belejöttünk). A vadaskerti palatetõ után siettünk vissza a célba illetve a rajtba. A helyezésünk nem változott, beértünk.


Zsíroskenyér és a felhalmozódott mûzli szeletek fogadtak. Behagymáztunk, majd megpróbáltunk ellenállni a 6. mûzli szeletnek - sikerrel.


Köszönet a szervezõknek és legyen következõ következõ is!

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár