Túrabeszámolók


túra éve: 2010
Bocskai PortyaTúra éve: 20102010.08.30 12:21:11

Idén második alkalommal rendezték meg a Hortobágy és Hajdúhadház közötti 70 kilométeres túrát, amely a többi általam látogatott túrához képest igen elenyészõ érdeklõdésre tart számot, álláspontom szerint ok nélkül. A fentiek miatt gondoltam, hogy megosztom a tapasztalataimat.


A túrát a Magyar Honvédség szervezi elsõsorban katonáknak és a rendvédelmi szervek tagjainak, de civilek is részt vehetnek rajta. A szervezés ezért "katonás" annak minden elõnyével és némi hátrányával együtt. A regisztráció Debrecenben van, ahol még a túra napján is lehet az indulásra jelentkezni. Minden résztvevõ szerintem megfelelõ térképet kap, továbbá egy chippes idõmérõ szerkezetet, amely minden ellenõrzõ pontnál rögzíti az aktuális idõt. A regisztrácót követõen busszal szállítanak minden résztvevõt a hortobágyi pásztor múzeumhoz, ahol reggel 9 órakor van egyszerre a rajt. Az ellenõrzõpontok szabályosan 10 kilométerenként követik egymást, ahol a pontõrök katonai sátrakat állítanak fel és vízvételi lehetõség minden pontnál van. A túra útvonala gyakorlatilag nem érint lakott területet és csak néha kell aszfaltúton menni, ahol azonban honvéd járõrök csak akkor engednek tovább, ha láthatósági mellényt veszel fel. A térkép mellé itiner nem jár, ellenben kap mindenki egy listát az ellenõrzõ pontok nyitvatartásáról és az összes szervezõ mobil elérhetõségérõl. Amennyiben valaki a túrát feladni kényszerül és nem tud eljutni a következõ ellenõrzõ pontig, akkor terepjáróval, vagy egészségügyi kocsival kimentik. (Az idei túrára két eü. kocsival is készültek) A túra vége a hajdúhadházi laktanyában van ahol a szervezõk meleg vacsorát és szállást biztosítanak. Szállás kérése az elõzõ éjszakára is lehetséges, akkor reggel beszállítják a szállást igénylõ résztvevõket Debrecenbe a regisztráció helyszínére. A célban a sikeres teljesítõk oklevelet a katonák még felvarrót a civileg pedig érmet kapnak. (tavaly még civilként én is kaptam felvarrót)


Összegzés: Negatívumként csak a 9 órás rajtot tudom felhozni, mert én szeretek korábban indulni, úgyhogy ez szubjektív. Ennek ellenére a Bocskai Portya álláspontom szerint egy jól szervezett és teljesíthetõ túra és ráadásul (két éjszaka szállással, meleg vacsorával, éremmel, oklevéllel, szállítással és chippes idõméréssel együtt) ingyenes. 


Remélem jövõre is megrendezik. 

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár