Túrabeszámolók


Jó Szerencsét 15 - Bányász emléktúra

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2014
MarkerTúra éve: 20142014.10.15 21:26:31
megnéz Marker összes beszámolója

 "Jó szerencsét!" - Bányász Emléktúra 15


"A szeptember eleji heves esõzéseknek köszönhetõen a mostani vasárnapra tolódott a "Jó szerencsét!" - Bányász Emléktúra 15 megrendezése, amit a viszontagságok ellenére idén sem kellett nélkülöznünk a túranaptárból. A különleges és meghitt hangulatú túra teljesítése során elsõsorban nem sportteljesítményre helyezõdik a hangsúly, hiszen a maga 16,9 km-es távjával és 360 m szintkülönbségével nem éppen egy "Mátrabérc", hanem ehelyett sokkal inkább a megemlékezésé és a komlói bányászok elõtti tisztelgésé a fõszerep. Ehhez ragaszkodva ezen a napon minden a bányászatról, illetve az egykori munkások életérõl szól, minek köszönhetõen a megszokott teljesítménytúráktól eltérõen teljesen új élményekkel gazdaodva térhettek haza azok, akik ezen a gyönyörû õszi napon ellátogattak Komlóra...." 


A részletes túrabeszámoló képekkel az alábbi linken érhetõ el: http://itin3r.blogspot.hu/2014/10/jo-szerencset-banyasz-emlektura-15.html

 
 
 Túra éve: 2011
dombimedveTúra éve: 20112011.09.19 14:50:41
megnéz dombimedve összes beszámolója


A szervezõket a Baranya-Tolna túrákról már ismertem – és határozottan pozitív képem volt róluk – így gondoltam, kipróbálom egy másik rendezvényüket. Ez a túra csak félig teljesítménytúra (igen barátságos szintidõvel), de vezetett túraként is teljesíthetõ (kétóránként indultak a csoportok). Sem a táv, sem a szint nem vészes (16,9 km, 360m szint), családi túrának is kiváló. Aki Komló térségének természeti szépségeire kíváncsi, az inkább válassza a Baranya-Tolna valamelyik távját. Ez egy mecseki hátterû, érdekes hangulatú emlékséta, sok aszfalttal és elsõsorban ember alkotta látnivalókkal. Ezek közt megemlítendõ a Szent Borbála templom (õ a bányászok védõszentje), a Hasmányi templomrom (kb. 30 m az útvonaltól), a kõbánya látképe, különbözõ emlékkövek, befalazott tárók, aknák, Zobákakna hatalmas épületei, Engel Adolf szobra, a Bányászemlékmû. A pontõrök nagyon kedvesek, szívesen beszélnek az adott objektumról, érdekes volt a túra nevében is hallható bányászköszöntést minduntalan hallani és az elcsípett beszélgetéseket, ki melyik aknánál dolgozott. A rajt mellett az ismertetõ után az Engel szobor lábához elõre odakészített virágot lehetett helyezni, a célnál a Szerencse fel dallama mellett mécsesgyújtási lehetõséget biztosítottak mindenkinek az elhunyt bányászok (és talán a komlói bányászat) emlékére. A jelzés (a Bányász körtúra jelzése) általában jól követhetõ (bár a villanyvezeték útvonaláról való letérésnél találkoztunk tévelygõkkel), több helyen kihelyezett papír útjelzõk segítik a tájékozódást. Összegezve, kedves és tájékozott pontõrök, inkább épített, mint természeti látnivalók, korrekt ellátás és egy nekem nagyon tetszõ nosztalgikus hangulat jellemzik a túrát.