Túrabeszámolók


OrfűFitt Pécsi-tó Körbeúszás/Átúszás

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2014 2015 2016
 Túra éve: 2016
Gruber MihályTúra éve: 20162016.08.31 20:41:55
megnéz Gruber Mihály összes beszámolója

Körbeúszás


Régebben, még a kaposvári és a budapesti kalandozásaim előtt sokat jártam Pécsett a Hullámfürdőbe úszni. Ott vettem észre 2013-ban a plakátot, hogy lesz a Pécsi-tavon a Balaton-átúszáshoz valamelyest hasonló esemény Orfűn is, 1800, és 4200 méteres távokon. Egyből tudtam, hogy nekem ott a helyem. Egyébként nem célom a Balaton-átúszással összehasonlítani a rendezvényt. Mindkettő nyíltvízi úszás, a számomra lényeges dolgokban (egy-két kivételtől eltekintve) a hasonlóság ennyiben ki is merül.


Akik valamelyest is ismerik a Mecseket, tudják, milyen szép környezetben helyezkedik el az orfűi tórendszer.


Már az első alkalommal nagyon megtetszett a rendezvény családias hangulata, a szervezők hozzáállása, kedvessége. Akkor jutott eszembe, hogy miért ne jelenhetne meg ez a rendezvény is a Teljesítménytúra naptárban. Felvetettem az ötletet Máténak, és a rendezőknek is. Végülis ha gyalogos, kerékpáros, evezős rendezvény belefér, akkor miért pont az úszásnak kéne kimaradnia. Ilyen-olyan pont ugyan nem jár a teljesítéséért (valamilyen idejemúlt szabályzat miatt), de szerintem az emberek nagy része nem is amiatt megy el egy-egy rendezvényre, hanem hogy jól érezze magát, vagy éppen cefetmód megszenvedjen. Hát így került bele annak idején az OrfűFitt Pécsi-tó Körbe és Átúszás a TTT naptárba, és van is benne azóta is egyedüli nyíltvízi úszásként, színesítve a programkínálatot.


Az útvonal nem túl cizellált, a kihelyezett bójákat jobbról kell kerülni. Tulajdonképpen csak bal kanyar van, e tekintetben a salakmotorra hasonlít a pálya.


A gyülekező már egészen korán elkezdődött, hogy mindenkinek legyen ideje elintézni az adminisztratív dolgokat (nevezés, csomagmegőrzés). Aztán a főrendező nem sokkal 10 óra után utunkra is bocsájtott bennünket. Nagyon szaporázni nem kellett a tempót, hiszen a 4 órás szintidő gyakorlatilag mindenkinek elég, aki tud úszni, lévén én 2 órán belül körbeértem eléggé kényelmes tempóban. A leggyorsabb teljesítő 55 percen belüli időt úszott, de ő annak idején megjárta a Londoni Olimpiát is, nem nézőként... A leg-messzebbről érkezett résztvevő pedig egy dán úriember volt.


Idén nagyon kellemes volt a víz hőmérséklete, pár fokkal alacsonyabb, mint az előző években. Szerintem az úszáshoz jobb a picit hűvösebb víz, mint a strandoláshoz. Viszonylag szeles idő volt, de a tó épp hogy csak fodrozódott. Annak ellenére, hogy a tó tiszta, (az ÁNTSZ szerint is kiváló a víz minősége) a látótávolság a felszín alatt gyakorlatilag nulla. Felette pedig az úszószemüveg miatt igen ködös, de azért a környező hegyek, dombok, épületek tisztán kivehetőek.


Itt nem voltak néhány 10 méterenként lehorgonyzott különböző vízi alkalmatosságok, de ennek ellenére a biztosítás teljesen rendben volt, mindvégig lehetett érezni, hogy odafigyelnek, vigyáznak a résztvevőkre.


A célban kaptunk oklevelet, kitűzőt (az előnevezettek pólót is) a teljesítésért, valamint pótolandó az energiát, csokit, zsíros kenyeret és gyümölcslevet. Akinek ez nem volt elég, kedvére válogathatott a büfében meglehetősen szolid árakon. Nagyon hangulatos hely az Orfűi Jurtatábor, kulturált mosdóval, öltözővel.


Optimális lehet ez a rendezvény azok számára is, akik a Balaton-átúszásba még nem mernek belevágni, több okból is. Egyrészt van relatíve rövid táv, másrészt az útvonal végig a part közelében halad, ezáltal adva valamiféle biztonságot, harmadrészt a tó méretéből és elhelyezkedéséből következően néhány centiméteresnél nagyobb hullámokra nem kell számítani.


Végül, de nem utolsó sorban, jó és megtisztelő érzés, hogy ha marginális mértékben is, de valamelyest részt vehettem a rendezvény előkészítésében.


Ha csak nem történik velem valami addig, biztosan ott leszek a jövő évi úszáson is.



Köszönet a rendezőknek!


 


mgruber