Túrabeszámolók


Erdőkövesd Challenge

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2016
VadMalacTúra éve: 20162016.08.10 16:13:43
megnéz VadMalac összes beszámolója

 A négy elem (Erdőkövesd Challenge)


 


Négy elem létezik, négy, ami meghatároz, négy, ami elkísér az úton. A szél, a víz, a titok és a bűbáj…


 


A szél, ami az árpaföldeket borzolja (The wind that shakes the barley), a szél, ami megérinti arcod, mikor a Nagy-kő monumentje feltárul egy fordulóból kikanyarodva. Tehénkolompok szólnak valahonnét, egyre hallani, mint kis harangok az Alpokban, fel, csak fel, sosem jövök le, megígérem, soha… a szél végigsimítja arcod, felszárít egy verejtékeret s talán a könnyet is, mit szemedbe csal a látvány vagy a születő érzések. Egyedül lenni lehetetlen itt, arra jársz, amerre a szél jár...


 


A víznek számtalan formája létezik. Az egyik kövek közt siklik, búvik, kanyarog, merészen átvág az ösvényen a völgytalp felé igyekezvén. A másik nagy sugárban tör a szabadba, rozsdás fémcsőből kibuggyanva oltja szomjad. Szegényes sorsában is életet hirdet, ad, folyton csak ad, akkor is, ha senki nem kéri tőle. Megint másik szélesen terül el a fák alatt, fodrozódó arcára írva a hely és állapot. A tükör ereje és a szembenézés ténye adja a hatalmát. Nem él vissza vele, azt mutatja, aki vagy.


 


A titok ott van az ösvények mentén. Fák odvában rejtezik, nagy bozótokban sustorog, borókák közt aluszik nyári délutánokon.


 „De ha a borókafáról remegő hangok elhalnak a csendben

A másik boróka remegése feleljen.” (T.S. Eliot)


 Ha erre jársz, kíváncsi leszel rá, a torony nélküli templom mögé miért bújt vagy a tónál, a megfáradt pihenőnél miért emelt zászlónak rudat. Ha visszaszögelik a kerítést, hová tűnik, kérdezed, de a titok elrejti a tudhatót. Merre kanyarog az utad, nem árulja el senki és semmi, csak kövesd a jeleket és éppen ott leszel, ahol lenned kell. Ahol várnak és nem felejtik el, hogy szerencsés utat kívánjanak neked.


 


A bűbáj a legveszedelmesebb elem. Észrevétlen van jelen, míg egyszerre csak tréfát űzni támad kedve. Délután kettőkor az erdőkövesdi sportpályánál két gyönyörű nőt vélek látni egy piros autónál. Színesen, sportolás után, amikor legszebb a nő. Később felhőket kerget egy fuvallat a Mátra felett, sipkát húzva a hegyekre. Estefelé meg ferde sugarakban fürdeti a falut, a két falut. Mindez nem magyarázható pusztán az érzékek aránytévesztésével. A bűbáj a legkiismerhetetlenebb elem. (The Ubiquitous Mr. Lovegrove)


 


(Inspiráció: Dead Can Dance)


***


Egy varázslat ez a túra. Más, mint a többi, szokatlan, mégis valahogy ismerős. Emberi gesztusok, mosolyok, pozitivitás. A rendezők rengeteg munkája észrevehető mindenütt: az útvonal gondos jelölése, a bozót- és csalánirtás, olyan utak járhatóvá tétele, amik máskor, más időben nem is léteznek. Támogatókat szereztek, a hegyimentők is jelen vannak. Elismerik a teljesítményt, biztatnak, frissítőkkel segítenek. Kedvesek. Egyszerűen csak barátok. Rájuk bízhatom magam. A táj elvarázsol, el lehet felejteni mindent, amit el akarok felejteni. Kiszakít a buta jelenből. Az útvonal egyszerre izgalmas és praktikus. Izgalmas, mert minden fordulóban feltűnhet valami új gyönyörűség. Praktikus, mert kisebb-nagyobb köröket tesz a két falu, Erdőkövesd és Váraszó körül. Kerékpárosoknak szintén ajánlom, kemény pálya, annyi biztos. A rajt-cél tökéletes helyen van, a hangulat egyedi és magával ragadó. Engem már tavaly megvettek, ezúttal csak tovább mélyült a kötődés. Köszönöm ezt a napot, az élményt, az emlékeket. Ha valami másra vágysz, ha igazán találkozni akarsz a Természettel, akkor gyere Erdőkövesdre és éld át ezt a csodát.

 
 
 Túra éve: 2015
VadMalacTúra éve: 20152015.08.26 14:57:06
megnéz VadMalac összes beszámolója
„…egy képben csak talán, s csupán a lényeget.”

Az elmúlt hetekben remek túrákon jártunk, megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk. Kivétel nélkül hangulatos, küzdelmes, szép túrák, melyek rengeteg – olykor igen nehéz - rendezõi munkáról árulkodtak. Köszönet illeti érte a megálmodókat és kivitelezõket.

I. Erdõkövesd Challenge

Elrejtett végül az erdõ a forróság elõl, medve-legendák és fehérré mart sziklák adták a témát, források a vizet, az életet jelentõt. Félúton beleolvadt az aszfaltba a cipõ nyoma, égett és égetett, el merte mondani mégis: jó, jó veled. Túljutottunk a hõhatáron, sokáig hordott hátán az út, mely kanyarokba írta az évszak üzenetét. Az este csigavonalban vitt oda, hol vártak, akadt élelem, jó szó. Az úthoz alkotó emberek nyújtottak hibátlan hátteret, akik ismerik falujuk ezer apró titkát, el nem árulják, adják a kulcsot és engedik, hogy felfedezd.
 
 
 Túra éve: 2013
Tiger ZoltánTúra éve: 20132013.08.12 17:11:22
megnéz Tiger Zoltán összes beszámolója

A hét végén egy színvonalas, jól megrendezett túrán vehettünk részt. A családias hangulat minden versenyzõt meglepett. Érkezéskor a Polgármester Asszony és a szervezõk közösen fogadták a vendégeket. A rajtban tea, zsíroskenyér, míg a célban finom paprikás krumpli várt ránk. Az ellenõrzõ pontokon víz és szõlõcukor volt az ellátmány. A terep közepesen nehéz, de jól kijelölt volt, eltévedni nem lehetett. A táv hossza pont egy laza kocogásra is lehetõséget adott, így egyfajta felkészülésnek is fel lehetett fogni egy következõ túrára, vagy futásra. A versenyzõkkel beszélgetve mindenki elismerõen szólt a rendezvényrõl. Látszott, hogy a szervezõk kitettek magukért és szívvel-lélekkel csinálták meg ezt a túrát. Gratulálok érte!


Jövõre remélem mind többen teszitek tiszteleteteket ezen a kiválló hangulatú rendezvényen.


Tiger Zoltán