Látogatható a Rám-szakadék - Önkéntesek segítségét kéri a Pilisi Parkerdő

Látogatható a Rám-szakadék - Önkéntesek segítségét kéri a Pilisi Parkerdő
2010.07.01. 16:54
Július elsejével a Pilisi Parkerdő Zrt. megnyitja a viharkárok miatt másfél hónapig lezárt gyalogos túraútvonalakat. Így ismét látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a szentkereszti Szurdok. Továbbra sem lehet azonban kerékpározni a megrongálódott kijelölt útvonalakon. Ezek listája a www.parkerdo.hu oldalon folyamatosan frissül. Közben a Pilisi Parkerdő önkéntesek segítségét kéri a félmilliárd forintot meghaladó károk helyreállításában. 
 
Ismét látogathatók a Pilisi Parkerdőben a május közepe óta lezárt turistaút szakaszok. Az erdészetnek sikerült felszámolnia az életveszélyes helyzetet, ezért július 1-étől megnyitotta a Rám-szakadékot, a Holdvilág-árkot és a pilisszentkereszti Szurdokot. Bár a Rám-szakadékban a tönkrement korlátokat, kapaszkodókat is pótolták, a fenti útszakaszok a korábbiaknál is nehezebben járhatók, csak megfelelően felkészült turistáknak javasolt a látogatásuk. A szentkereszti Szurdokban és a Holdvilág-árokban a hidakat, lépcsőket sok helyen teljesen elmosta az áradás, ezek pótlása akár jövő évig is eltarthat.
 
Az áradás és a viharok sok helyen megrongálták az évente 10 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdő kirándulókat szolgáló infrastruktúráját. Az összességében félmilliárd forintot meghaladó károk helyreállításhoz az erdészet önkéntesek segítségét kéri. Augusztus 31-ig az informacio@pprt.hu címen vagy a 06-26-598-000 telefonszámon jelentkezhetnek mindazok a csoportok, civil szervezetek, kirándulók, akik vízelvezetők tisztításával, sétautak helyreállításával, belógó ágak nyesésével hozzá tudnak járulni az erdőterület helyreállításához. A segítségre a Pilis és Visegrádi-hegység területén valamint Budapest erdeiben van a legnagyobb szükség. A jelentkezők az adott erdészet szakembereinek irányításával a már biztonságosan látogatható területeken segíthetnek a parkerdők rendbetételében.
 
Továbbra sem használhatóak az áradások következtében megrongálódott, kerékpározásra kijelölt erdészeti utak. A Pap-réten keresztül Szentendréről Visegrádra futó út illetve a Pilismarótot Dobogókő térségével összekötő utak felújítása több hónapot vesz igénybe. Sok helyen az alapoktól újra kell építeni az utat, másutt a burkolat sérüléseit kell javítani. A www.parkerdo.hu oldalon mindig aktuális lista olvasható a tilalommal érintett utakról, amelyek pontos nyomvonala térképen is megtekinthető. A lezárás fenntartását egyrészt a burkolat sérülései miatti balesetveszély, másrészt a szakaszosan zajló helyreállítási munkák indokolják.
 
Az utak felszabadítását és a közvetlen veszélyek elhárítását követően a Pilisi Parkerdő Zrt. elkezdte a viharok következtében kidőlt 12.500 köbméternyi faanyag (mintegy tízezer darab fa) elszállítását a területről. A munka azokon a területeken a legsürgősebb, ahol az idős erdő fái több hektáron fiatal facsemetékre dőltek. Ha rövid időn belül nem sikerül a csemetéket felszabadítani, ezeken a helyeken a fiatal erdő pusztulásával is számolni kell.