Túrabeszámolók


Holló-kőtől Vörös-kőig

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2010 2010 2010 2011 2012 2013 2013 2014 2016 2017
 Túra éve: 2014
ToteszTúra éve: 20142014.03.05 23:08:34
megnéz Totesz összes beszámolója

 Rendhagyó fényképes és videós beszomoló a zseniális Holló-kõtõl Vörös-kõig túrák Visegrádi-ehgységet érintõ etapjától. 

 
 
MirPTúra éve: 20142014.03.02 18:33:49
megnéz MirP összes beszámolója

Holló-kõtõl Vörös-kõig - Pilisi szakasz (Nagypiros 20) túrabeszámoló és képek a turazo.ininet.hu oldalon!

 
 
 Túra éve: 2013
biborTúra éve: 20132013.05.23 17:42:50
megnéz bibor összes beszámolója
Így írtok ti  - így rendezünk mi

 

Kemence, vasárnap 03:50: ébresztõvel zaklat a telefon. Lenyomom, szundi.

04:00 Tényleg fel kéne kelni, megint csipog. Kóvályogva keresem magam a szalagok, kódok szortírozása közben.

04:40 Kint kifejezetten hideg van, tarisznya a vállra és jöhet a busz!

05 körül: Perõcsényben búcsúzok a melengetõ busztól és Vagdalthústól – õ N.börzsönyig élvezheti a motorizációt.

 

A kocsma lelakatolva, az ablakban poharak és üres üvegek árulkodnak az estérõl. 4 rajzszöggel a villanyoszlopra erõltetem a bélyegzõhely feliratot.

Bár szalag nélkül sem kihívás elhagyni Perõcsényt a piroson, minden lehetséges elágazásnál teszek ki, biztos ami biztos... A földút meglepõen száraz, csak a port verte le az éjszakai vihar róla.

Letérek róla a bokrosba, mocorgást hallok a fák között, egy õz szalad odébb. Felugat, majd kõvé dermedve próbálja elhitetni velem, hogy õ láthatatlan. Hangtalanul megyek tovább, gallyakra nem rálépve. Hajnalban ahogy mondják „jár a vad” talán ennek is köszönhetõ hogy nemsokára 20-30 méterre sikerül megközelítenem a jelzés mellett falatozó szarvast. Néhány száz méter múlva a kivágott akácosból vaddisznók röfögnek rám, micsoda állatkert van itt! Nem hiába, kevésbé frekventált része ez a Börzsönynek. A piros négyzet elérése elõtt egy nyest/nyuszt? pattan fel a fatörzsére és néz rám csodálkozva.

PN-nél leveszem a vastag pulcsim, kezd üzemi hõmérséklet lenni. Innen úgyis gyorsabban tudok menni, hiszen fent jók a jelzések, nem kell szalagokat kitennem.

 

Megyek fel a gerinccel a Nappal együtt. A Jancsi-hegy elõtti tisztásnál emelkedik a Nyugati-gerinc fölé. Késztetést érzek néhány giccses napfelkeltés fotóra, de sajnos nincs nálam fényképezõgép ( más se nagyon). Holló-kõn beteszek a „csúcsdobozba” 2 tollat holnapra, elõkapom a bicskám és megküzdök a régi rajzszögekkel. Kettõt sikerül az örökkévalóságba repíteni kiszedés közben. Kicserélem a kódokat, gyönyörködök egyet a kilátásban.

Salgóvár elõtt 2 behívó szalagot biggyesztek ki, nehogy valaki a P+-en elmenjen. Szinte minden túrán, ami érinti a várat van fent ep és csoki, megszokásból furcsállom, hogy nem vár senki.

Fel-le a Magyar-hegyre, és ereszkedés közben gondolkodom, hogy legalább egy korty vizet hozhattam volna.

A Magyar-völgyig lepókhálózom az ösvényt, néhány undorító zöld hernyó is rám tekereg.

Lepöckölöm õket, miközben átlépek a most barátságos mélységû patakon. Még bõ 2 km ’börzsöny, ideje figyelnem és házi szörpnek való bodzára/akácra vadásznom. Utóbbiból ráérõsen megszedem a szatyrom; van idõm, 8 óra sincs.

Kutyaugatással övezve beérek a faluba, ahol az elsõ szembejövõk a csipkefaragások lelõhelyét kérdezik. Útbaigazítom õket, biztos örült a bácsi a korai látogatóknak. Hûvös pincék- forró kemencék fedõnévvel falunapot tartanak, ám egy-két nagyon korai érdeklõdõ téblábol csak; semmi sincs még nyitva.

 A Börzsöny Vendéglõ viszont igen. Semmi vizet nem hoztam magammal, ezért legálisan vagyok szomjas:) A folyadék-utánpótlás fontos, fõleg mikor meglátom, hogy van csapolt D. Bak. Villámkezû pultosunk 5 perc alatt korsóba is feji, jó hogy a 8:40-es buszig maradt bõ fél órám. Telefon, Vagdalt Nagybörzsönybõl indulva épp Márianosztrán tart a szalagozással. Örülök, hogy hamar megleszünk vele.

Dolgom végeztével elhagyom az ébredezõ falut. Kár,biztos jó vigasság lehetett késõbb.

 

Kemence, itiner hajtogatás..szép lassacskán összegyûlünk, megérkeznek a nálunk alvó pontõrök is. Plusz Pajti, a másfél éves labrador-keverék a maga féktelenségével.

Kollektíven lemegyünk V.hús családjához, akik határtalan lelkesedéssel készítettek több kilónyi pogácsát. Egy nagy üveg nagymama fõzte almalekvár is elõkerül a spejzbõl.. Köszönjük még egyszer a segítségüket!

(Szeretem, ha a túrákon nem csak bolti, bárhol bármikor megvehetõ szolgáltatások vannak, hanem házi készítésûek is, esetleg arra a vidékre jellemzõek. Jó megismerni ezeket az ízeket, melyekben több odafigyelés, idõ és emberi munka van.)

Visszatérve a hadiszállásra elkezdjük a „rendezõi értekezletet” is, melynek keretén belül villámgyorsan besorszámozom az itinereket, majd végigkóstoljuk a ribizli-alma-szõlõ-maláta menüsort: )

Estefelé Old Eye, Koldus-kút pontõre mondja, hogy hamarosan megérkezik a vihar. Igaza lesz, fél óra sem telik el és villámok cikáznak, dörög és szakad az esõ. Hiába, Vagdalthús túrát rendez..

Éjfél körül fejenként 2-3 tányér isteni babgulyással búcsúztatjuk a napot, majd aludni térünk;  Pajti is betelepül a házba a vihar elöl.

 

5-kor ébreszt a telefonom (rusnya jószág, sose hagy pihenni), sikerül elsõként felkelnem. Elmosogatom a romokat, közben kattog az agyam mit ne felejtsünk el-kinek mit-mikor-hol kell átadni.

Felébrednek a többiek is, majd a ház elõtt P. Attiláéknak átadjuk a perõcsényi , salgóvári és a Törökmezõre szánt cuccokat.

Beszállunk a túrakellékek halmazai mellé az autóba és irány Nagybörzsöny! Bizalmatlanul méregetjük a felhõket: esni fog vagy sem?

Levisszük a horgásztóhoz a pontõröket, a halõr ismerõs tavalyról, a hideg is..

Csendes a falu, a malomnál a tulajdonos mutatja újonnan elkészült vendégházukat. Frissen csiszolt tölgyfaillat lebegi be, múltidézõ, hangulatos, régi terítõk és új gépek, bútorok találkozása. A szemöldökfán ott díszeleg az évszám:1827- ekkor építették.

Nagyon hideg van kint, szoknya és szandál le, cipõ, nadrág, pulcsi fel.

Szötske érkezik, 4 szín füzeteket árul és segít a rajtban. Elsõ busszal csak szállingóznak a nevezõk, kicsit bennem van a félsz, hogy kevesen jönnek..

Kiderül Perõcsénybe nem került nevezési lap.. szerencsére Attiláék ügyesek és megoldják:)

Elkezdik sütni a lepényeket, nyálcsurgató illat terjeng- nem is bírjuk sokáig, hamar megreggelizünk.

A második busszal jaj de jó, sokan jönnek! : ) Gyorsan pörögjünk, kevés az aprónk, rossz mikor 50-eseket kell visszaadni.

A busz után hosszabb holtidõ következik, ám jön még egy és  van aprónk, van elég nevezõ és a nap is kisüt. Megérkeznek Popeyék akik csak lepényezni jöttek a Mátrai Csillagok után és KalEditet vizes cipõstül áthozni: )


9 óra után újabb gikszer: a seprû elõbb indult el Perõcsénybõl mint az utolsó busz mezõnye – 24 fõ- és leszedte a szalagokat. Aki kicsit is figyel, az szalag nélkül is lazán eltalál, de bennünk van a para hányan fognak eltévedni..

A lottó ötösöm jönne be így, mikor megtudom, ki telefonál, hogy Perõcsénynél a templomnál – a rajttól 200 méterre- eltévedt. Sikerül útbaigazítani, és elérjük a seprût is, aki a PN-P elágazásnál bevárja a mezõnyt. Úgy tûnik fellélegezhetünk, bár furcsállom, hogy néhányan lementek a piros négyzeten a Vilatihoz. Ami jó hely, a szín is stimmel, csak utána vissza kell mászni a piros SÁV-ra.

Vizet engednek a malomba, szennyvíz szaga verseng a lepényekével. Panaszkodik a tulaj, pár napja valahol beleengedik a patakba..

10-11 óra, beindul a nagyüzem: pecsételni az áthaladóknak, rajtoltatni, kérni a lepényeket, közben 120 fõs csoport esik be a múzeumba és persze õk is éhesek.

Bubuék is végigeszik az ízvariácókat, majd a végén hirtelen ketten maradunk V.hússal.


Számolunk, összesen 114 fõ nevezett.

Az utolsók még Salgóvárról ereszkednek mikor bezár a pontunk, de várni nem tudunk, mert nyitni kell a célt, nehogy Tinca elõbb odaérjen mint mi: )

Otthagyunk egy lepényt és 2 kerámiát, felvesszük a tónál a többieket és siethetünk Nagymarosra.

Közben telefon, a seprû N.börzsönybõl nem megy tovább..óh, ha pár perccel elõbb szól, akkor leszedtem volna én a szalagokat, de így nincs idõnk visszafordulni.

2-3 perccel Tinca elõtt érünk a nagymarosi célba, még épp a dobozokat pakoljuk. Vagdalthús elautókázik Kóspallagra segíteni.

Kiülünk hárman a Duna-parti teraszra és iszunk egy sört a napszemüveges melegben - nem rossz így érkeztetni:) A szállingózó beérkezõk közül az elsõ 25 választhat kitûzõ és agyagplakett között.

ToteszB is befut összesítve 11 órán belül, örülök, hogy sikerült neki!

A Gethe család nem terepen lévõ tagjai csatlakoznak. Panni finom fokhagymás lángosának illata kétséget sem hagy bennem, hogy nekem is ennem kell majd egyet a büfébõl:)

A túramozgalom teljesítõi gyarapodnak, szegény Sz. Elemér 1 perccel csúszik le a dicsõ 100. teljesítõi sorszámról.

Jól elosztva jönnek a célba érõk, nincs torlódás és nagy sorállás.

A mezõny legvége 14:15-kor ér Nagybörzsönybe.. másfél órával a pontzárás után.

A délután további része gyorsan elmegy, ha kisüt a nap levesszük a kabátot/pulcsit, ha nem akkor felvesszük, aki jön azt díjazzuk.

Kérünk 1-1 sajtos-tejfölös lángost kihangsúlyozva, hogy sok fokhagymával szeretnénk. Amit kapunk az finom, de egy csepp fokhagymát sem látott..

Mi viszont látjuk, hogy a komp egyszerre 2 kamiont is át tud vinni. Errõl a kompról mindig a BEAC-os átkelések jutnak eszembe..

Néhány fel és lenevezõvel is találkozunk, az O. családot a kompnál érem utol, ahol indulás elõtt 1 perccel megírom az oklevelet, hiszen Perõcsény-Nosztra között végigmentek a kissrácokkal.

Este 6-ra 47 sikeres teljesítõ van, a mezõny többsége. Sokáig nem tudjuk elérni telefonon az utolsókat,de késõbb felhívnak, hogy 18:50-kor értek M.nosztrára..

Onnan szülõi segítséggel jutnak haza.

20 óra elõtt megjelennek a szúnyogok, és nem sokkal célzárás elõtt az utolsó beérkezõ is, aki egyben ma már a 24. a HKVK túramozgalmat is ott teljesítõ.

Összepakolunk és 21 után pár perccel hazaérünk. Néhány körben bevisszük a holmikat. Persze a túra itt még nem ér véget: másnap összeszedni a pontõröktõl a maradék tálcát, poharat, szalvétát, pecsétet,s még a szalagokat is végig kell seprenie valakinek.

Mennyivel egyszerûbb csak aznap reggel odamenni és benevezni!

Jó megtapasztalni mindkét oldalt, szélesebb az ember látóköre, jobban értékeli más rendezõk munkáját, élvezi ha csak gyalogolni kell.

Olyan ez, mint az örök kérdés: adni vagy kapni jobb..: )

Mindazonáltal köszönjük mindenkinek a részvételt, reméljük jól éreztétek magatokat!
 
 
ToteszTúra éve: 20132013.05.23 11:43:23
megnéz Totesz összes beszámolója

Holló-kõtõl Vörös-kõig a Börzsönyben


A HKVK túramozgalom második megmérettetése volt ez a teljesítménytúra. Útközben kétszer szándékoztam feladni, ám végül jól döntöttem, hogy nem így cselekedtem, ugyanis három díjazást is sikerült bezsebelnem a célban.


 


Gyönyörû a Börzsöny!

 
 
olsenTúra éve: 20132013.05.21 08:50:58
megnéz olsen összes beszámolója

Holló-kõtõl..a börzsönyi oldal 


a hajnali vonat a Keletibõl,anyuka két álmos csemetével,kisVirággal,aki átszáll a Mátrából,és sok ismerõs arc,szobi csatlakozó busz,a kevéshajú,sok keresztnevû ember,neki átadjuk az befutó érmet,el sem kell indulnia,de szakállas földim elmaradhatatlan oldalbordájával is itt szunyókál,nem kell átszállni,röpít a busz Perõcsényig,kocsma,sör és unicum,Moiwa érkezik,hûséges Panzájával,néhány kép,és vágódunk ki az ajtón,legalább néhány száz méterig lássuk az arcokat,akik lelkifurdalás nélkül – vagy azzal – de nagyon meg szoktak elõzni,persze nekünk fotózás is van menetbõl,sminkeléssel és tájfésüléssel és persze a szokásos tévelygéssel,itiner által nem érintett pontok felkeresésével,ha már úgyis ott vagyunk,ennyi kitérés kötelezõ,ugyanis tavasz van,nagyon..pollen és akác kevereg a légben,be is nézzük a szalagot a Jancsi felé,Dakotával korrigálunk,tökön-paszulyon át,rövidnadrágban vagyok,miért is ne..majd megmagyarázom a szederindával a karmolásokat,lihegünk fönnt és ámulunk,tényleg szép föntrõl is a világ,nemcsak a romkocsmákból –„..Orom utca 8..”-tovább a Holló-kõ felé,keményen izzadok,többedmagammal,de jók a kilátásaim..Salgó vár,a pont alul,szépleányka és ember vele,aki vigyázza,apuka három fiúval,táplálkoznak és mennek,nekem föl kell mászni,ha már itt vagyok,és utánuk megyek,elõzni sem átallva..Magyarkodunk hétszáztizennégyen,lefelé tova,ez már a Vízimalom a Nagybörzsönyben,etetõpont pénzért de pecsét is van a korábban befizetett összegért,a két bihari több mint száznegyvennel a lábukban liheg,mi megyünk,frisset játszunk..tópart horgászókkal és bor-pogácsa-víz,kedves lányokkal,mélyen van a pont,innen bizony az út fölfelé lesz,kisüt a nap is,ne fázzunk a hegymenetben,a Gömbölyûrõl a kilátás Pazar,szétfotózzuk a tájat és élvezkedünk a napon,délre jár az óra,harangszó sehol,csak mi vagyunk pár tízen,és a Börzsöny..megejtõ az intimitás,kétharmada van a természetnek is,itt és most..nyomás a Koldus kútig,Elemér elõz szokás szerint,késõbb indul és elõbb érkezik,itat és etet a pontõr,de mi csak el,Márianosztra,stempli a pulton,aha..Alsóhegyre föl,a kálvária nekünk is az lesz,mint a másiknak több mint kétezer éve,tévedés..és melegszünk a napon,mindenfelõl támad a tavasz,paráználkodásra csábító virágözön,de elsõ a túra,abból is a teljesítményrész,innen már több a kistúrás embertárs,kicsikkel és idõsekkel,ez a hétfõ el van találva idõjárásilag is,egy pont a meteorológusnak,persze az ország más részein nem így van,de itt a rendezvényszervezõ szétkergette a fellegeket,Kóspallag,egy sör nekem,csak az íze kedvéért,és ténfergés,bicegõs túratársnõ akaszkodik elõttünk egy pasasra,támogatás van,elõzzük õket többször is..nem,nem tévedtünk el..nagyon nem..a betonon Péter is elõz,pomázi társ,már volt közös játékunk,szintén nagytúrás,nem látjuk õt sem ma már-gondolom,tévedek,kiül a turistaház elé kenyeret enni,többet is..odahagyjuk,nekünk sietni kell,azt is lassabban csináljuk,mint mások..temetõ van és Nagymaros,flaszterséta sok,a célban gyönyörû lányok adják a kitûzõt és a kosarat..befut B.S.is,Péter autóval Békásig röpít..minden kerek,elfáradtunk vala szépen..


Köszönet a fitt-futnak,remek szervezés,remek idõben,a lányok szépek és kedvesek,a fiúk is,csak másképp tetszenek..nem bánom,jövünk máskor is..

 
 
kekdroidTúra éve: 20132013.03.03 21:12:57
megnéz kekdroid összes beszámolója

Holló-kõtõl Vörös-kõig – Pilisi szakasz


Csapjunk a közepébe: autós fuvarral kisegítve érkezünk Leányfaluba, a mai esemény rajthelyére. A szállítást Bubu ajánlotta fel, az utasokat Hevér Éva, EduShow, Kerek repkény és én jelentjük. A pócsmegyeri révnél állunk meg, teszek egy gondolatkísérletet, hogy mi lenne, ha a piros sáv itt is keresztezné a folyót. Igen ám, de hová is mehetne? Pócsmegyer-Surány-Göd... á, hagyjuk. A kissé dekoncentrált Bubu elsiet Visegrád felé az autóval, a többi megjelenõ pedig a nevezéssel kezd foglalkozni. Lepasszolok Vagdalthúsnak két szatyornyi túranaptárt, benevezõdünk Repkénnyel, majd egy-egy pohár forralt borral kötünk közelebbi ismeretséget a rajtkocsma kínálatából. Az itiner szimpatikus, minden szükséges információ megtalálható rajta, ami egy túrához kellhet: térkép, szintmetszet, távadatok, menetrendi információ, miegyéb. Mindez színesben és elsõ ránézésre is átláthatóan. Az indítás helyszínét negyed nyolc után néhány perccel elhagyjuk, elõttünk a Vörös-kõ tömbje lenne látható, ha nem ülne rajta felhõ, és egyáltalán, a látótávolság engedné. A hétvége idõjárása pont rácáfol az ígértekre, de legalábbis a sorrendet nem tartja be: szombatra mondtak borút-esõt és vasárnapra javulást, ehhez képest szombaton napsütésben is túrázhattunk, míg ma többnyire felhõben-ködben fogunk menetelni. Esõ azonban szerencsére nincs.


Meredek utcán hagyjuk el a települést, majd meredek, vízmosta ösvényben folytatódik a turistaút. Rövidesen elérjük a Lestat által õrzött ellenõrzõpontot, a Meteor-forrás mellett. Kekszet és egy kis korty pálinkát kapunk szolgáltatásként. Elpucolunk a helyszínrõl, kisebb területû irtást keresztezünk, majd a Rekettyés-forrás felé vezetõ elágazás után kezdõdik a mai túra szintemelkedésének nagyjáért felelõs Vörös-kõre vezetõ szerpentinút. Felkanyargunk, alig csúszik alattunk a kanyargós csapás. A felsõ, széles szekérút keresztezésekor eszembe jut, hogy megint kihagytuk a Csaba-kút meglátogatását, majd máskor pótoljuk. Kiegyenesedik az ösvény, ahogy egyre feljebb ballagunk. A tetõn köd fogad az emlékmûnél, az egyébként gyönyörû panorámából most semmi nem látszik. Átmegyünk az esõházhoz, itt kódot írunk itinerre, túramozgalmi igazolófüzetre. Repkény teázás ötletét veti fel. Teázunk. Közben megérkezik a vinatti-féle kvartett, együtt indulunk tovább, de mi nehezebben száguldozunk, mint õk, rövidesen lemaradunk tõlük. Felkaptatunk még a Kis-Bükk-tetõre, a helyi, kisebb kõtenger most hó alatt lapul. Továbbindulunk, következik a Pálócki- majd a Pap-rét. Jórészt széles erdészeti utakon haladhatunk, amelyek hol nagyon, hol kevésbé csúsznak. A Pap-rét után felbotorkálunk a kitaposott csapáson a Szent László-hegy oldalára, hogy onnan minél hamarabb le is botorkáljunk. Keresztezzük a mûutat, kezdõdik a hosszú, csúszós, de az általam vártnál könnyebben járható lejtõ Pilisszentlászlóra. Látványos völgy oldalában óvatoskodunk le a faluba, a végén némi sáros közjáték után már aszfaltozott utcát taposunk. Az ellenõrzõponthoz ki kell térni a kocsmába, ám kitérünk.


Itt zsíros kenyérrel kínálnak a pontõrök, néhány tucat elfogyasztását követõen továbbállunk, visszasétálunk a piros sávra. Kezdõdik az Apát-kúti-völgy, zen templom vezeti fel az eseményeket. A patak széles kanyarokkal tekereg a völgy felsõ szakaszán, az átkelés a köveken gyanúsan egyszerû, nem csúszik egyik sem. Mellettünk sziklás aljú bükkerdõ, fantasztikus hely. Kidõlt fák, mellékvölgyek bõvítik a látnivalók listáját, néhol a patak meredek falú szurdokban gyorsul fel, majd néhány s-kanyarral lassul vissza, hogy aztán újabb szurdok kezdõdhessen. Számos patakátkelést követõen érintjük az Alpár-forrást, majd a Kaán-forrásnál teszteljük a kínálatot. Egy idõre kilépünk az aszfaltútra, kamerás megfigyelésrõl tájékoztat két tábla. Elérjük a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Zsemba-házaspár õrzi a pontot, a bélyegzésbõl kérek az igazolófüzetre is, elfér mellette a kód. Továbbmegyünk, az üzemszünetet tartó Magda-forrásnál megcsodáljuk a patak sziklás zúgóját. Az ösvényen követjük a medert, a végén újabb szép zúgó a jutalom, valamint a végén az Apátkúti-halastó részben befagyott víztükre. Innen már csak néhány lépés Visegrád, a házak között ballagva gõzmozdonyos cégérre leszek figyelmes. Egy épület falán tábla áll: ez volt az egykori visegrádi erdei vasút „Kincses Kolozsvár” nevû állomása, több vágánnyal, rakodóval. Ez a kisvasút nem a modern idõk áldozata, nem is a hírhedt koncepcióé: a tábla tanúsága szerint az 1921-es építésû vasútüzem 11 évvel késõbb, 1932-ben meg is szûnt.


A Pilisi Parkerdõ helyi központja mellett érjük el Visegrád központját. A templom után a gyógyszertár épülete érdemel kiemelt figyelmet a közelben. Elrobog mellettünk moiwa és még egy futó, a célban még ott érjük õket. Leballagunk a Dunához, busz áll a megállóban, komp vesztegel a rámpa alján, most éppen lezárva. Bekanyarodunk a célba, megkapjuk a túra és a mozgalom díjazását, egyik szebb, mint a másik: a túráról az egyszerûbb, turistajelzéses kitûzõt választom, a mozgalomhoz pedig nagyméretû díjazás jár. Tetszik! A célzárásig közeli barátságot kötünk két, egyelõre név nélküli pinttyel. Végül a seprûk érkezésekor hagyjuk el a helyszínt a Bubumobil utasaiként. Köszönöm a rendezést Vagdalthúséknak, a társaságot Kerek repkénynek és a fuvart Bubunak.


-Kékdroid-


Képek a túráról

 
 
ToteszTúra éve: 20132013.02.17 18:42:54
megnéz Totesz összes beszámolója
HKVK túramozgalom miatt választottam ezt a túrát. Jól döntöttem, ugyanis remek szervezés mellett élvezhettem a pilisi késõtelet. Nálam ez eddig 2013 túrája/futása. 

 





 

 
 
 Túra éve: 2012
olahtamas-Túra éve: 20122012.05.29 15:23:59
megnéz olahtamas- összes beszámolója

2012.05.28. Nagybörzsöny - Kóspallag kispiros teljesítménytúra.



Reggel csepegõ esõben indultunk Nagybörzsönybe, ahol a Malommúzeum tornáca

alatt vártuk a túrázókat.

Finom kemencés lepény sült a kemencében, amit nem hagyhattunk ki.

Jött a telefon, hogy késik a busz, így vártunk még egy picit, majd a tömeg

elrajtolása után 10:13-kor négy fõs csapatunkkal nekivágtunk a pirosnak.

Addigra az esõ is alább hagyott, sõt 10 perc múlva már csomagolhattuk is el

az esõköpenyt. A dombtetõre érve szép panorámában lehetett részünk, és

hamarosan elénk bukkant a horgásztó is a völgyben. Itt pár szem diót ettünk,

és míg beszélgettünk ismét enyhén elkezdett csepegni az esõ. Nem volt vészes

a helyzet, de azért szép lassan csak elõvettük az esõköpenyt, hogy ne ázzunk

át észrevétlenül. Az esõnek köszönhetõen tavaszi friss levegõn

gyalogolhattunk, és szép lassan kezdtük utolérni a Jászberénybõl érkezett

iskolás csapatot.

A csörge-kútnál értük be õket, amint épp végeztek a kód felírásával. Mi is

kerestünk tollat, aztán felírtuk a kódokat, aztán 300 méter múlva el kezdtük

elõzgetni az iskolásokat. Gömbölyû kõrõl szép kilátást kaptunk,

Kis-Koppánynál is csak gyönyörködtünk a panorámában, majd miután

félreértettünk egy jelzést, kicsit keresgéltük a jelzéseket, de aztán valaki

észrevette a szalagot és onnan már gyorsan leértünk a Koppány-nyeregbe. Itt

megint egy kis benõtt szakaszra vitt a jelzés, de hamar túljutottunk rajta.

Az esõköpenyeket is levehettük, és már le is értünk a Koldus-kúthoz, ahol

nápolyival vártak bennünket. Tempósan haladtunk, és mire a zöld sáv

turistajelzéshez értünk, addigra sikerült megelõzni a jászberényi csapat

legelejét. Már nagyon vártuk a hangulat presszót, ahova 13:22-kor léptünk

be. A kiszolgálás nem volt valami gyors, mert mire a forró csoki és a

cappuccino a kezünkbe került 13:34-et mutatott az óra. Idõben jól álltunk,

így neki álltunk az elemózsiánknak.

A 2 és fél kolbászomból másfelet megettem, meg az 1 szelet rántott húsomat

is. Még épp idõben végeztem, mert közben megérkeztek Bubuék és át is

adhattuk nekik az asztalt 13:53-kor. Kóspallag felé bandukolva élveztük a

tavaszi erdõ illatát és a Medres-patak völgyében, békák brekegése tarkította

az erdõ hangjait. A Tiffany sörbárba 15:07-kor léptünk be, így maradt bõ fél

óránk a buszig, hogy átvegyük a díjazást és igyunk egy hideg italt az

olcsónak nem éppen mondható helyen.



Fényképek:


http://indafoto.hu/olah_tamas/2012_05_28_borzsony_kispiros_t

 
 
 Túra éve: 2010
VagdalthúsTúra éve: 20102010.10.15 10:30:40
megnéz Vagdalthús összes beszámolója
Holló-kõtõl Vörös-kõig - börzsönyi õszi túra

2010.10.10.

Perõcsény-Nagybörzsöny 15 km/750 m szint, Perõcsény-Ipolytölgyes, 20 km/860 m szint

rendezõi beszámoló

 

Januárban indítottuk útjára a Holló-kõtõl Vörös-kõig túramozgalmat, végig piros sáv mentén, Perõcsénytõl Leányfaluig. A téli pilisi teljesítménytúra és a nyár esti, dél-börzsönyi vezetett túra után a harmadik forduló az útvonalon ismét egy közös gyaloglás volt.

A teljes, 66 km-es út legnehezebb szakasza állt elõttünk: a Magas-Börzsöny nyugati gerince, érintve az egyik névadó csúcsot.

Az idõjárásra, más rendezvényeinkkel ellentétben, ezúttal egy szavunk sem lehetett (bár épp e túrasorozat mentén szervezett eseményeken kifogtuk a jó idõt). Amilyennek elképzeli az ember a szép októberi Börzsönyt, olyan volt. Tiszta idõ, színesedõ fák, bár a sok nyári csapadék miatt még mindig a zöld szín dominált.

Perõcsénybõl indultunk, kezdésnek máris mindenki, szám szerint 68 túrázó, megkapta az aznapi túráért járó egyik díjazást, a kerámia plakettet. 2 km után, a Jancsi-hegy lábánál csatlakozott hozzánk Bezeczky Árpád, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, akit pontõrként vagy túravezetõként már számos börzsönyi túrán megismerhettünk. Természetrajzon, régészeten, történelmen át a néprajzig most is számos tudományágat befogott elõadásaival, szinte minden bokorhoz, sziklához volt mesélnivalója. Szakmai túravezetése -mely a Salgóvár és a Magyar-hegy közti nyeregig tartott, innentõl vett tõlünk búcsút- nagy sikert aratott. A Jancsi-hegyrõl, a Holló-kõrõl és a várromtól káprázatos, színes panorámában volt részünk, a Csóványos-Magosfa-Miklós-bérc fõgerinc alatti letörések, az egykori vulkáni kaldera közti völgyek a túrázó által elképzelhetõ legszebb látványt nyújtották.

Benne jártunk már a délutánban, így kérdéses volt, hogy odaérünk-e zárásra a nagybörzsönyi mûemlék vízimalomhoz, amelynek megtekintése a program része volt. Zárás után is fogadtak minket, bár már volt aki elõbb leért a faluba, mivel a szakmai túravezetés végeztével egy gyorsabb és egy lassabb csoportra oszlottunk.

A többség itt, a kiállítóhely elõtti padon kapta meg díjazását, volt, aki hármat is. Egyfelõl az aznapi túráért emléklap is járt, másfelõl többen itt fejezték be a teljes túramozgalmat. A börzsönyi õszi túra a „4 évszak a Börzsönyben” túrasorozat részeként az elsõ esemény volt, ahol azt be lehetett fejezni, így többen az ezért járó kitûzõt és oklevelet is átvették. Eddig tartott a 15 km-es útvonal, a kilométerhiányosok kedvéért kiírtunk egy 20 km-es távot is, a Róth-erdõig a piros sávon, onnantól pedig a nemrég elkészült, új piros négyzeten Ipolytölgyesig.

A harmadik, a túramozgalom köré szerveeztt esemény után most már kijelenthetõ, hogy az sikeres kezdeményezés volt. A három idei rendezvényen 385 részvevõ túrázott összesen, a túramozgalmat immár több, mint ötszázan kezdték el, s eddig közel negyvenen teljesítették is.

Köszönjük mindenkinek a megtisztelõ részvételét, a „Holló-kõtõl Vörös-kõig” elsõ esztendeje, nekik köszönhetõen, jól sikerült, megérte belevágni!

 

Forgács Péter

Váci Lakóterületi SE Túraszakosztály
 
 
VagdalthúsTúra éve: 20102010.08.06 09:15:58
megnéz Vagdalthús összes beszámolója

Holló-kõtõl Vörös-kõig - börzsönyi esti túra, rendezõi összefoglalás


Márianosztra-Nagymaros, 2010.07.31.


Egy sporttársat leszámítva, aki korábbi busszal érkezett a nosztrai Hangulat Presszóba, mindannyian egy vonattal Szobig, majd egy busszal Márianosztráig érkeztünk a rajthelyszínre, szám szerint 35-en, ez késõbb 37-re nõtt két, szintén a piroson túrázó sporttárs jóvoltából.


Megkértem minden jelenlévõt, hogy vegyen a túrára készített emlékplakettekbõl, az almából, ribizlibõl és az almás pitébõl, hogy ne kelljen tovább cipelnem 18 km-en át, szerencsére segítettek ebben. Asszimilációként ki sört gurított, ki bélyegzett a túramozgalom füzetébe, vagy elfogyasztotta a hozott túraszolgáltatást.


Egy bolyban indultunk mindannyian, de mivel esti túra volt -17 órakor indultunk, s a terv szerint legkésõbb 23 órára kellett Nagymarosra érnünk, hogy még mindenki hazajuthasson vonattal-, s nem feltétlenül csak az agglomerációból vagy a fõvárosból érkeztek túratársak, többen jelezték, hogy már a 22 óra körüli vonattal hazamennének, így egy gyorsabb és egy kevésbé iramos csapatra oszlottunk idõvel.


Bár elsõként a kóspallagi kocsma, másodikként pedig a Kis-Hanta-patak völgye fogta vissza a mezõnyt, a lendületesebbjét is. Csapadékot nem kaptunk fentrõl, de annál több vizet alulról, a patakátkelések már csak a megváltást jelentették cipõmosás céljából, mivel olykor térdig érõ mocsárban gázoltunk, a kikerülés esélye nélkül. Le a kalappal a nem csak teljesítménytúrázó fanatikusokból álló mezõny elõtt: mindenki példás türelemmel, vagy talán már a tiszta ruha esélyérõl lemondva fogadta a viszonyokat.


A Szent Gál-föld elõtt belebotlottunk egy sátras, kisszínpados fesztiválba - nem tudtuk eldönteni, hogy melyik közönség csodálkozik rá jobban a másikra? Furcsálltuk ugyan, hogy itt, a völgykatlanban eddig nem látott rendezvénybe botlunk elég nagy alapterületen és hangosítással, de mit mondjanak õk, mikor szombaton este, már szürkületkor megjelenik egy csapat térdig sáros ember, és vonul?


Törökmezõn nyitva volt a szépen felújított turistaház, ami sokunkat tartósabb megállóra késztetett, így az ott lévõknek ekkor adtam oda az emléklapot a túráért, hogy annak birtokában érjék el a megcélzott vonatot. Valójában innen indult az éjszakai szakasz, hogy legalább menjünk egy adagot sötétben is. A romantikusan kacskaringós vonalvezetésû piros még lámpafénynél is jól követhetõ volt, így gond nélkül értünk le Nagymarosra a klasszikus, tücsökciripelõs nyári éjszakában.


Köszönöm mindenkinek, aki eljött! Mint rendezõnek nagy élmény volt a közös gyaloglás és a sok ismerõs mellett az új ismeretségek megélése.


Forgács Péter/Váci Lakóterületi SE Túraszakosztály

 
 
olahtamas-Túra éve: 20102010.01.20 08:54:17
megnéz olahtamas- összes beszámolója
2010.01.17 Holló-kõtõl Vörös-kõig - pilisi szakasz

Vagdalthús megtisztelõ felkérésére vállaltam a túra seprését.
Leányfaluig autóval mentünk, és amikor elõztük a buszt, már látszott, hogy van esély felszállni rá.
A célobjektum elõtt leparkoltunk, ahol már elég sokan parkoltak, de szerencsére nem volt gond helyet találni.
A buszmegállóban szétosztottam jónéhány nevezési lapot, hogy ne teljen feleslegesen a várakozásra eltöltött idõ.
A rajtban minden zökkenõmentesen ment, gyorsan leteszteltük a forraltbor minõségét is, majd 20 perccel a rajtzárás után nekivágtunk a túrának.
Mivel nem akartuk hamar utolérni az utolsó indulókat igen kényelmes tempóban sétáltunk, fényképezgettünk, így értük el az Oszi féle pontot, ahol pálinka is akadt, sõt a tea sem maradt béleletlen. Mindjárt erõre is kaptam és bár eleve nem sikerült a 3 km/óra sebességig lelassulnunk, itt egyenesen "száguldoztunk" és már 3.7 km/órás magasságokba értünk és utol is értük Jazzkedvelõéket, akik nem bakancsban voltak így lassan és óvatosan lépkedtek át a patakon.
Itt kicsit besegítettem, majd nem akartam nagyon a nyakukban maradni, így megint visszalassultunk, bár a patakátkelések végén már õk is begyorsultak.
Pilisszentlászlóra beérve, egy fiatal bernáthegyit simogattunk meg alaposan, majd mielõtt épp beléptünk volna a kocsmába, akkor jött ki Szûcsati Végrekék, és Jazzkedvelõék. Gyorsan megnyugtattam õket, hogy itt biztos kapnak félórányi elõnyt, és így is lett :)
A továbbiakban nem is értük utol õket. Már 2.9 km/óra átlagot mutatott a GPS amikor kiléptünk a kocsmából.
Ekkor érkezett még be 3 bóklászó fiatal, akik minden érdekességet megnéztek, ami utukba esett.
Tovább próbáltuk tartani a lassú tempót, és az emelkedõkön elég jól sikerült is. Pap-rétnél elõkerestük Nóra kéktúrakönyvét is, mert bár jónéhányszor megjártuk a helyet, vagy a füzet nem volt nála, vagy siettünk.
Vörös kõre felérve megtekintettük a kilátást, mondhatni pazar volt, éppen csak a köd miatt nem láttunk semmit.
Végre utolértek a fiatalok is, gyorsan kiszámoltuk, hogy kb. milyen tempó kellene még nekik, majd elindultunk lefelé.
A Vörös-Meteor forrástól lefelé eléggé jeges és göröngyös volt az út, így itt sikerült lassan mennünk, pedig itt már nem is kellett volna annyira, hisz mindenki elõttünk volt. Kb. 600 méterre lehettünk a céltól, amikor Vagdalthús kérdezte, merre járunk, mert mindenki beérkezett. Megnyugtattam, hogy minden a terv szerint zajlik, hisz nekünk hivatalosan 16:00-ra kell beérkeznünk. Azért ekkor kicsit kiléptünk, így 15:57-kor léptem át a célvonalat.
A túra lezárásaképp a Határ csárdába mentünk, és jól bevacsoráltunk.
Szép volt, jó volt, tán igaz sem volt :)
Képek:
http://olahtamasweb.extra.hu/olahtamaswebkepek.htm
 
 
MúzslaTúra éve: 20102010.01.18 09:20:55
megnéz Múzsla összes beszámolója
Holló-kõtõl – Vörös-kõig
Pilisi szakasz
21,5 km 675 m szint


Elsõ ránézésre kicsi volt az esély arra, hogy el tudok menni erre a túrára lévén elõzõ hétvégén voltam Verõcén, a Wass Alberten. Hetente pedig nem szoktam száz kilométerekre járni teljesítménytúrázni. Azonban úgy alakult, hogy volt miért bemennem anyósomékhoz (Göd) és szerettem volna kárpótolni is a barátaimat a többszörösen elmaradt túrájuk miatt. Mivel minél elõbbi hazaérés volt megcélozva, így már ötkor úton voltam Szabival és Mariannal. Hatalmasat beszélgettünk az autóban. Ránk fért már, mert volt bõven témánk.

Eredetileg a hetes komp lett megcélozva Nagymaroson, de odaértünkkor (6.40) éppen jött át a hajó. Egy autót és néhány embert hozott. Alig kötött ki a komp, egy autó errõl az oldalról is felállt, így némi tanácstalanság után mi is felhajtottunk. Sötétben még nem kompoltam, izgalmas volt így a vízen úszni.

Visegrádon éppen pakolás közben leptem meg Vagdalthúst. Némi beszélgetés után már neveztem is. Gyorsan átnéztem a térképvázlatot, hogy hol lesznek a kódok ill. a bélyegzõk és visszamentem Szabiékhoz. Elmagyaráztam nekik az õ kirándulásuk útvonalát (Kálvária, Viktorin emlékmû, Fellegvár, Zsitvay kilátó), de a biztonság kedvéért a térképet is náluk hagytam. Nekem nem volt rá szükségem, mert le volt fénymásolva a szükséges rész. Nem is nagyon izgultam a követhetõség miatt, mert pár évvel korábban a túra elsõ részét már jól bejárattam. 2006 szeptemberében voltam a „25 éves a teljesítménytúrázás” túrán, majd azon év novemberében a „Kaán Károly emléktúrán” és a következõ év februárjában a „Batthány Lajos emléktúrán”. Tehát igazából a Pálóczky-rét utáni szakasz volt csak számomra ismeretlen.

Mikor elindultam, már hárman elõttem bandukoltak, de a templomnál jó utat kívánva egymásnak, elõre lépkedtem. Nagyon hideg volt és nem sétához öltöztem, így a szokásosnál is nagyobb tempót diktáltam. Terveim szerint három és fél óra alatt akartam megtenni a távot, Szabiék is így készültek. Futás nem volt betervezve és tényleg nem is volt rá szükség.

Az aszfalton gyorsan fogytak a kilométerek, egy kis patak menti kitérõ (ez a vízesés van az emléklapon is) oldotta a monotóniát. Hamarosan elértem Kenyeres Oszkárt és az elsõ kódot. Nagyon kedvesen kínált pálinkával is, de én ilyennel nem élek. Egy pohár tea után már nyomultam is tovább. Elég jól haladtam és már nem is fáztam, sõt kissé „nyitni is kellett a thermosztátot”. A Kaán Károly-forrásnál hagytam el az aszfaltot. Innen jött volna a veszélyes rész, de a jelentõsen átfagyott terepen nem volt nehéz haladni. A patakátkelések is könnyen mentek, még csak vizes sem lett a bakancsom. Talán azt is mondhatnám, hogy negyedszer jártam erre és most volt a legkönnyebb a menet.

Pilisszentlászlót valamivel több, mint egy óra alatt el is értem. A Honvéd utca csendes volt, a kutyák sem nagyon ébredeztek. Leléptem a szükséges kitérõt is a pecsétig, ahol azt meg is találtam. Visszatérve a Honvéd utcába, nekiindultam a túra legkomolyabb emelkedõjének. Itt már jelentõsen le kellett zipp-zárkodnom, hiszen a Szent László-hegyet kellett megmászni. Közben nosztalgiáztam is. Az öcsémmel még 1993-ban bringáztunk errefelé.

A táj átment a zúzmarás típusba. Ha nekimentem egy-egy bokornak vagy kisebb fának, akkor csilingelve szóródtak szét az apró jéglemezek. Lassan elértem a mûutat, amely már kényelmesebben abszolválható volt. Aztán feljebb ismét terepszakasz következett. Nagyon kellett figyelni, mert a vastag jégpáncélra rászóródott egy vékony hólepel. Egy nagyobb megcsúszást leszámítva, könnyen lejutottam Pap-rétre. Szívesen emlékeztem vissza arra, amikor anno Pálmai Venczel osztotta itt a bélyegzést.

A réten átkelve, jobbra tartottam és az egyre sûrûsödõ ködben elértem a Pálóczky-rétet. Itt vált el a kék sáv jelzés és innen jött számomra az ismeretlen terep. Ránéztem a fénymásolatomra és memorizáltam a fonódásokat. Az út több helyen is annyira jeges volt, hogy csak szélen, közvetlenül a fák mellett tudtam haladni. Közben néztem a részidõmet és láttam, hogy talán meglesz a terv. Itt kissé megritkultak a jelzések, de a szalagozásoknak köszönhetõen nem volt probléma. Érdekes volt, hogy innen szakaszosan volt sûrû és kevésbé sûrû a köd. Olyan volt, mintha szobáról - szobára járnék.

Hamarosan jobbra tartva beértem a Lõrinc-lapos nevû erdõségbe. Ez már inkább ösvény volt, mint dózerút. Kíváncsian vártam a Vörös-kõ kilátóhelyét. Egy tábla végre megerõsített, hogy még 10 perc. Húzós emelkedõ vitt fel az esõbeállóig, ahol megleltem a kódot, majd innen nem messze van az emlékmû a kilátóhellyel. A látótávolság most alig 50 méter volt, így fényképezés után már zúdultam is lefelé.

Eleinte enyhén lejtõ ösvény vitt lefelé, közben a bal oldalamon be nem látható mélységû szakadék tátongott. Aztán következett a szerpentin. Látszódott a nyomokból, hogy olvadáskor nem lehetett itt egyszerû feljutni. Nekem egyszerûen ment az ereszkedés, csupán a combjaimban éreztem a feszülést a visszatartott lendület miatt. Lejjebb érve aztán kiengedett a meredekség és kényelmesebben lehetett - volna - haladni, ha nem lett volna tele az út mély lábnyomokkal. A Vörös-Meteor –forrás után találkoztam egy túracsoporttal, akik felfelé tartottak. Innen már közel volt Leányfalu. Telefonáltam Szabiéknak, hogy minden rendben van, a megbeszélt idõre célba érek.

Beérve a hajóállomáshoz, Vagdalthús éppen az egyik útbaigazító táblát szerette volna kihelyezni. Meg is lepõdött érkezésemen, de a legjobban a felesége – Orsi – nézett fel.
- Ez már beérkezés lenne? – kérdezte.
- Igen! – válaszoltam.
- Te biztosan futottál. - válaszolta
- Nem, egy métert sem. – reagáltam.
Vagdalthús el is magyarázta, hogy én bringás vagyok, de ilyenkor – télidõben – szeretem a komolyabb gyaloglásokat is. Az idõm egyébként három óra 12 perc lett. Aztán átvettem az elismeréseket és Szabiék megérkezéséig Orsival bementem beszélgetni a kocsmába. Nem sokára megjött a kocsi és már viharzottunk is el Göd felé. Egy csodálatos ebéd anyósoméknál, majd egy újabb szuper beszélgetés a kocsiban és délután kettõkor már otthon is voltam.

Köszönöm a szervezést a Rendezõknek, az utat Transzporternek és az ellátmányt Anyósomnak!

Néhány kép:
http://farm3.static.flickr.com/2550/4284547580_f227ed19bb_o.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2788/4283803225_40c28a6633_o.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2681/4283803811_74fe8beb05_o.jpg