OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 16.sz. túra: Dobogókõ - Visegrád, komp18.sz. túra: Nógrád - Becske
17.sz. túra: Nagymaros - Nógrád
KFeri Bejárás: 2021.01.17. Rögzítve: 2021.02.04 22:26:09

Nógrád - Kisinóci th.


Az előző börzsönyi kirándulás után nem sokat kellett várni a folytatásra. Két héttel később leesett a hó, így nem tudtam ellenállni a csábításnak és útnak indultam. Kicsit kalandosra sikerült a megérkezés Nógrádba, de így legalább volt egy kis plusz bemelegítés az emelkedők előtt. A Cseresnyés-patakig szinte száguldoztam a havas utakon, utána viszont visszavettem a tempóból. A Foltán-keresztnél pihentem egy kicsit, majd a Csóványos nyergében gyönyörködtem a havas téli tájban. A kilátónál sokan voltak, így ott nem időztem sokat. Bokáig érő hóban csúszkáltam lefelé a hegytetőről, a Szabó-köveknél pedig ismét gyönyörködtem a téli tájban. Égés-tető, Rakodó-nyereg, majd egy váratlan jobbkanyar után fel a hegyre, a Nagy-Hideg-hegyre. Onnan már csak lefelé vezetett az út, kezdetben kanyarogva, később nyíl egyenesen. A Kisinóci turistaháznál pecsételtem, majd a műúton legyalogoltam Kóspallagra, ahol reggel az autót hagytam.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: turaelmenyeim.blogspot.com/2021/02/okt-17-nograd-kisinoci-th-20210117.html
 
KFeri Bejárás: 2021.01.02. Rögzítve: 2021.01.22 22:07:23

Kisinóci th. - Nagymaros


Egy rövid téli pihenő és a szilveszteri családi társasjátékparti fáradalmainak kipihenése után, az új év második napján vágtunk neki ennek a börzsönyi szakasznak. Nagymarosról elvonatoztunk-buszoztunk a Kisinóci turistaházig, onnan felmásztunk a Kálvária aljára, majd leereszkedtünk Kóspallagra. A falut elhagyva sétáltunk egy kicsit az erdőben, majd a Békás-rét szélén azt találgattuk, hogy melyik hegycsúcsokat látjuk a távolban. A villanypásztorok ismét "betereltek" bennünket az erdőbe, ahol először leereszkedtünk a Malom-patak völgyébe, majd pedig felmásztunk a Törökmezői turistaházhoz. A pihenő és az állatkerti séta után egy egyenes szakasz következett, majd ismét lefelé vitt az út, ezúttal a Vizes-árokba. Az árokból a Csapás-rétre másztunk fel és ott sétáltunk el a Köves-mezőig. A Világosi-térig ismét egy könnyebb szakasz következett, de a Julianus-kilátó előtti emelkedő alaposan megizzasztott bennünket. Végül a Szent Mihály- és a Sváb-nyergen keresztül ereszkedtünk le Nagymarosra, egészen a Duna partjáig.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: turaelmenyeim.blogspot.com/2021/01/okt-17-kisinoci-th-nagymaros-20210102.html
 
Vöröss Bejárás: 2020.09.20. Rögzítve: 2020.09.23 15:07:28

(Magyarkút–) Nógrád – Csóványos – Nagy-hideg-hegy – Kisinóc – Törökmező – Nagymaros

Szinte alig kell mást írnom, mint 3 éve. A túra még most is jól jelzett, néhol kell csak benézni elágazásoknál az irányokba. Azt lehet mondani, hogy ha egy kereszteződés után 150 méterrel nem látsz jelzést, akkor rossz utat választottál. És kevés ilyen hely van. A pecsétek mind rendben vannak, a nagy-hideg-hegyi most a terasz felőli bejárat bal oldalán található. (Ez már a 3. helye, mióta 16 éve először Kék-túrán erre jártam. :-) ) A bejárt szakasz "emberes", combos szakaszai sem változtak. A Fultán-kereszt alatti kb. 1,5 km-es rész ilyen felfelé, a Csóványos és Nagy-hideg-hegy közötti rész, ez le és fel is lábat próbáló. Ilyen az Inóci vágás is, kemény menet lefelé, de felfelé is, főleg a nagyon köves részek. Túrabot nagyon hasznos itt. A kilátás a Csóványosról továbbra is gyönyörű, az új kilátóba mindenképpen érdemes felmenni, és hosszan elbámészkodni, most még a Magas-Tátra is látszott kicsit.

Fontos témák: WC: Irma-forrás büféje, Nógrád vasúti megálló állomásépülete melletti 2 db kék Toi-Toi, meg persze a turistaházak. Víz ugyanezeken a helyeken, forrásokra a Nógrád utáni Természetbarás-forrás foglalt kútján kívül ne számítsunk! Az utak most porosak, szárazak, csak egy-két helyen tartanak ki kisebb pocsolyák.

Nagy-Hideg-hegyi turistaházban hegyi árakon vannak a kaják, italok, de nagyon jók! A bableves megérdemli, hogy kipróbáljátok. Ágy szobában egy napra 5000 Ft, apartmanban (vagyis belső fürdőszobával) 6500; matrac 2000 Ft, sátorhely 3000 Ft. A második éjszakától kedvezmény. Ha egyedül vagy másodmagaddal aludnál egy szobában, idegen szobatársak nélkül, akkor felárat kell fizetned. (Ezt csak a honlapról tudom.) Minden fürdőszoba- és WC-használattal. Ágyneműt vagy hálózsákot és törülközőt viszont vinni kell. A szállásfoglaláshoz egyeztetni kell velük előre, de szerintem a hangulat miatt megéri. Itt lehet elérni őket: https://nagyhideghegy.hu/

Egy vélemény még: mivel ismerem a szakaszt mindkét irányból, azt mondom, aki egy kicsit "könnyebb" megoldást választana, az Nógrád felől induljon neki...

 
kaloz14 Bejárás: 2019.03.17. Rögzítve: 2019.03.30 09:07:56

 Nagymaros - Törökmező th. - Kisinóci th. - Nagyhideg-hegyi th. - Nógrád


Nagymaroson érdemes feltölteni készleteinket ivókutakból, boltokból és pékségekből, mert a Börzsönyön át vezető túra alatt, csak a túristaházaknál és Kóspallagon lehet készleteinket pótólni. Nagymarosról végig emelkedőn haladunk felfelé a kéken, amely több helyen keskeny ösvényre szűkül. A Szent Mihály-hegy és a Hegyes-tető között több nagyméretű, összesen 9 darab szabályosan faragott kútszerű aknát találunk, kerítéssel elkerítve.  A Geofizikai Kutatóintézet mélyítette az 50-es évek elején abból a célból, hogy a gödrök alján végrehajtott mikro-robbantások által keltett rezgés-hullámok visszaverődésének méréseiből a mélyben lévő ércvagyon milyenségére következtessenek.  


A Julianus kilátóból páratlan kilátás tárul elénk, hiszen a Dunakanyar mindkét oldalát látni. A kilátó egyik szintjén és lent mellette, remek rönkasztalok biztosítják a pihenést és a magunkkal hozott falatok elfogyasztását.


A Törökmező (neve onnan ered, hogy itt vertek tábort a középkorban a törökök) felé haladva, kb az utolsó egy km-nél az erdei kicsiútról jobbra tér le a kék egy ösvényen (ez a több túristaút kereszteződése után van nem sokkal). A túristaháznál kis állatkert, vendéglátó egység üzemel.


Szép erdei utakon, tisztásokon, patakon átkelve érjük el Kóspallag települést, ahol két boltban is feltölthetjük készleteink, illetve több ivókútból is olthatjuk szomjunkat. Busz járattal ki- vagy beszállási pont lehet.


Kisinóci túristaháznál sörkert és melegétel lehetőség, szállóvendégeknek medence, szauna használat dukál. Az étkek finomak és bőségesek.


A Nagyhideg-hegyre végig emelkedve megyünk 5,6 km-en át. A combos és verejtékes utunkat kárpótolja a Nagyhideg-hegyi th. bástya szerű pihenő terasza, amelyen több rönkfa asztalnál pihenhetünk le, s gyönyörködhetünk Börzsöny hegyeiben. Az épületben bent, szintén több asztal hivogatja a túrázót finom étkek és italok fogyasztására. Aki itt kíván megszállni, annak magával kell hoznia hálózsákját, vagy ágynemű huzatját.


Csóványos felé haladva nem találtuk az 1956-os kis fakeresztet, amelyet még a Farkas család állított a '80-as évek végén titokban, s melyet a Másfél millió lépés stábjából, Peták István által 2000 -ben készített Szent István vándorlásban mutatott be. A Szent István vándorlás egy az egyben az egykori Másfél millió lépés Magyarországon útvonalát járja végig az ezredfordulón, mint az eredeti műsorban 1979-ben, s ugyanazokat az embereket szólaltatja meg (már aki még élt, de jó látni a sok megőszült riportalanyt), illetve amit nem lehetett bemutatni az átkosban, arról már nyíltan beszélnek.


Csóványoson a kilátóba érdemes felmenni a 133 lépcsőfokon, mert több ismertető, távoli hegyek iránymutatója segítségével gyönyörködhetünk a kilátásban. Alatta asztalok, amelyen megpihenhetünk, elemózsiánkat elfogyaszthatjuk.


A Fultán kereszt után, végig lefele, jól jelölt utakon haladunk, több patakon is kalandosan átkelve (híd sehol nincs) érjük el Nógrádot.


A vár kihagyhatatlan, a településen több vendéglátóhely kínálja magát. Busz, vonat jár.

 
Vöröss Bejárás: 2017.10.21. Rögzítve: 2017.10.21 22:55:59

Nógrád – Csóványos – Nagy-hideg-hegy – Kisinóc – Kóspallag

A túra végig jól jelzett, egyedül a Béla-rét előtti dózerutat jobbról-balról kerülgető ösvényeknél ritkábbak kicsit a jelzések a szükségesnél, de ott is inkább csak az elején. Az érintett pecsétek is mind rendben vannak, viszont a nagy-hideg-hegyi kikerült a turistaház külső falára: az oldalsó bejárati ajtótól balra, a falon találjátok meg a szokásos fémdobozban. A bejárt szakasznak vannak "emberes", combos szakaszai - szó szerint is megviselik a lábat. A Fultán-kereszt alatti kb. 1,5 km-es rész húzós felfelé, kicsit a Csóványos alatti rész, de a meredeken lefelé vivő szakaszok is szétszedik a lábat, főleg a combokat. A Csóványosról Nagy-hideg-hegyre vezető út eleje is lábat próbáló, meg az Inóci vágás is kemény menet lefelé, főleg a nagyon köves részek. Túrabot (de inkább kettő) nagyon ajánlott, meg egy csomó plusz idő, mert gyönyörű a kilátás a Csóványosról, az új kilátóba mindenképpen érdemes felmenni, és hosszan elbámészkodni, no meg a meredek szakaszokra sem árt rápihennni kicsit. Így, az ősz második felében már érdemes korán, 9 körül nekiindulni, hogy ne sötétedjen rátok az erdőben. És jól jön minden, ami erőt ad: müzli, alma, meleg tea, szendvicsek stb. – kinek-kinek tetszés szerint.

 
grobpeti Bejárás: 2017.08.19. Rögzítve: 2017.08.20 16:34:36

Tegnap jártuk le a Kóspallag-Kisinóci turistaház-Nagy-Hideg-hegy-Csóványos-Nógrád útvonalat.

Eredetileg Kisinócról szerettünk volna indulni, azonban a busz csak vasárnaponként megy fel odáig, úgyhogy másfél km-t melegítettünk a nagy menet előtt :) Az Inóci-vágásban jól lehetett menni felfelé, a Nap nem tűzött oda, azonban több helyen igen köves volt az út, ami megnehezítette a haladást. A jelzések mindenhol rendben voltak, gond nélkül, de fáradtan értünk fel a Nagy-Hideg-hegyi turistaházhoz. Kell az erőnlét, nem gyenge a menet. Rövid pihenő és ebéd után indultunk tovább a Csóványosra. Az út jó kis hullámvasút volt, két igen meredek kaptatóval, jóval meredekebbel, mint az Inóci-vágás. Az utolsó, a kilátó előtt, különsen kemény volt. A kilátóból viszont gyönyörű a kilátás, megéri felmenni a 134 lépcsőfokon. Az ereszkedés Nógrád felé rendben volt, itt is több helyen volt nagyon köves az út, ami lefelé nem volt túl jó. Egy-két helyen volt magas aljnövényzet, de nem volt vészes. Eltévedni sehol nem lehet, nagyon szépen ki van jelölve az út. Egyedül Nógrád előtt a mezőn volt egy kicsit tájékozódni egy helyen, de a mezők már csak ilyenek. Aki erre vállalkozik, az készüljön fel, nem egy könnyű szakasz, cserébe gyönyörű kilátások várnak mindenkit.

 
aezs Bejárás: 2017.01.14. Rögzítve: 2017.01.17 00:13:50

Kisinócról indultunk Nagymaros felé. A ház után így havas körülmények között nem kifejezetten láthatók jól a jelek, de érzésekre meg a toronyirántra hagyatkozva nagy baj nem érhet bennünket. Ha sárga jelen találjátok magatokat, az már jó, a faluba vezet.


Kóspallag után több helyen a kékkel párhuzamosan volt előjárva az út, így ezt választottuk, aztán egyszercsak Törökmező magasán a Zebegény felől becsatlakozó út utáni kis hidat követően jól elvesztettük a jelzést. (A Békás rét tisztása gyönyörű)


Ha a hóban így (jelvesztés)jártok és gyerekzsibongást hallottok, ne arra menjetek. Az a szánkópálya vége. A th-hoz fel kell menni a dombtetőre.

 
dr.dani Bejárás: 2016.08.06. Rögzítve: 2016.08.08 11:37:55

Esőre álló időben és nagy ködben indultunk el 2016.08.06-án a Nagymarosról Kisinóci turistaházig vezető szakasznak. A Hegyes-kőig tartó szakasz elég sok szintemelkedéssel járt és a köd miatt a kilátás sem kárpótolt minket. A lassan kisütő nappal kisérve ereszkedtünk le a Köves mező irányába, itt csapott le ránk egy agresszív darász-galeri. Ijesztően sokan voltak és több száz méteren keresztül kísértek minket, de az ijedtségen kívül nagyobb kárt nem tettek bennünk. A jelzések végig rendben voltak, el nem tévedtünk, más érdemleges dolgo nem történt.

 
Artemix Bejárás: 2015.05.01. Rögzítve: 2015.05.15 12:29:37

 Nagyhideg-hegy-Béla-rét:


Végig jól jelzett szaksz. Egy helyen lehet eltévedni: Kb 1 km-re a Foltán-kereszt alatt az út neki megy egy bokornak és választhatsz, hogy balra a kerítésen kersztül, vagy jobbra mész. Itt nem szabad engedni a  beszakadt kerítés csábításának és jobbra kell menni.


A nagy emelkedés nem tesz jót a szívnek, a nagy süllyedés pedig a térdeknek.


 

 
berenike Bejárás: 2015.02.21. Rögzítve: 2015.02.25 17:17:50

 Újra a kéken: 18 fős csapattal vágtunk neki a hiányzó Kisinóc-Nagymaros szakasznak. Kóspallagról tettünk egy kálvária-kört, útba ejtve a turistaházat. A patakátkelés előtti jeges szakasszal igencsak meg kellett birkóznunk, de végül mindenki sikerrel vette az akadályt. A kóspallagi látványosságok (virágos kerítés, szarvasos kerítés, kőmedve, mikulás és húsvéti nyuszi) megtekintése után nekivágtunk a Törökmezőre tartó szakasznak. Tettünk egy kitérőt a toronyaljai kolostorromhoz, amit másodszorra sem volt egyszerű megtalálni. A régi P jelzésre áttalálni könnyű, mikor elérjük a jelzést, az a lényeg, hogy a kis rét mögötti bozótosba kell bemenni a dombháton és hamarosan meglesz a kút. Az új P a domb alatt halad, a kettő között van a rom. A kolostor meglepetéssel is szolgált, ráleltünk az idei első pirosló hunyorokra. :-)


Innen visszamentünk a kékre és a tanyánál összebarátkoztunk pár hucul lóval és bocival. Ezen a szakaszon nemrég útvonalváltozás lehetett a friss jelzésekből ítélve. Törökmező alatt ellátogattunk a Fehér-forrás melletti hangulatos tavacskához, majd sikerült szem elől tévesztenünk a jelzést, így némi kitérővel jutottunk a turistaházig. Itt sikerült egy mókusos pecsétet is szereznünk a standard bélyegző mellé. Kisebb eszem-iszom után indultunk tovább, előttünk volt még néhány kaptató.


Mivel ezen a szakaszon régen jártam, meglepett, hogy mennyit változott az erdőkép - ahol eddig írtás volt, ott mostanra erdő nőtt, ahol pedig erdő volt, ott tisztásokat hoztak létre. Sőt egy tanulságos táblákkal szolgáló tanösvény is keletkezett. A szakasz eddig jól követhető, ezen a részen azonban adódott némi bizonytalanság közvetlenül a kaptató kezdete előtt köszönhetően a hiányos jelzésnek. Itt a balra tarts elvet érdemes szem előtt tartani és a térkép is segít.


A hegyes-tetői szakasznak már csak 9-en vágtunk neki, talán tudták a többiek, hogy mi vár ránk: kemény és havas-csúszós kaptató, valamint jeges lejtő, viszont páratlan kilátás. A faluban rácsodálkoztunk pár régi pincére, sziklafalra és különlegesen szép házra, bár siettünk, nehogy lemaradjunk a pecsétről és a vonatról. Mindkettőt sikerült "megkapnunk", az utóbbit talán túlzottan is: 3 órát utaztunk a Nyugatiig egy gázolás miatt.

 
berenike Bejárás: 2014.11.08. Rögzítve: 2014.11.17 15:30:38

Ötösfogatunk a Kóspallag - NHH - Csóványos - Nógrád útvonalat járta be megspékelve a Rakodótól a K+/K háromszög/Oltárkő kitérővel.


Az időjósok esővel riogattak, de jól tettük, hogy nem hittünk nekik, és nem maradtunk otthon, ugyanis sok-sok izgalmas és érdekes élményt tartogatott a nap köszönhetően részben az időjárásnak.


Kóspallagnál kicsit megzavart a terelés a Kálvária felé, hiszen, mikor 2 éve erre jártam, még az aszfalton kellett menni. De így sokkal izgalmasabb volt és máris bemelegíthettünk a ránk váró hosszas mászáshoz. A Kálvária utáni patakvölgy színei egyszerűen fantasztikusak voltak, megint pont sikerült kifognunk azt a rövid időszakot, amikor a legszebb arcát mutatja az őszi erdő. Kicsivel a turistaház előtt bukkantunk az első szalamandrára. Szegényke nagy meglepetésében hanyatt-homlok menekülni kezdett - már amennyire egy szalamandra tud - közben szépen átmászott Csoki bakancsán. Legalább remek szalamandrás-bakancsos képeket készíthtettünk.


A turistaházban összefutottunk egy nagyrészt már kora reggel tajrészeg kapatos fiatalokból álló csapattal, akik szintén a Nagy-Hideg-hegyet vették célba. Szegény vezetőjüket, aki maga is lelkes kéktúrázó (szörnyülködött is a lassan muzeális, ámde még nagyon hiányos igazolófüzetemen) nem nagyon irigyeltük és a turistaházat vezető hölgyet sem. Latolgattuk, hogy vajon meddig jutnak, közben megkóstoltuk a turistaház tényleg nagyon finom és nagy választékban kapható kávéit és jól elbeszélgettünk a turistaházas hölggyel. Mivel Nógrádig még nem nagyon fogyasztottunk eddig a ránk váró 30 km-ből és tetemes szintből, hamarosan nekiindultunk. Felfelé menet a Barna Ferenc kereszt után értük utol és hagytuk le a nem túl józan csapatot és velük együtt a ködöt is. Ekkor már nagyjából sejtettem, hogy a hegycsúcsról nem mindennapi panorámában lesz részünk. Elég húzós tempót mentünk, így is kicsit csodálkoztam, hogy milyen hamar elértük a Kammerhof fenyvesét és onnan a hegytetőt, ami igen tarka színekben játszott, de nem az őszi falevelek miatt. Valami verseny lehetett, mert hemzsegtek a színes terepfutó öltözéket viselő fiatalok a hegyen.


A házba is nehezen fértünk be, de azért jutott hely, meg körözöttes túrós sztrapacska is (szerintem igenis finom volt, igaz ezt a véleményt nem mindenki osztja a csapatból), bár ebben az utóbbiban nem nagyon reménykedtünk. Összefutottunk egy ismerőssel is, majd gyorsan megint nekiindultunk.


A Rakodónál elhagytuk az OKT-t a Fekete-patak és az Oltárkő-patak völgye miatt, melyek szerintem a hegység legszebb részei közé tartoznak és megérik a jókora szintveszteséget kiadós kaptatókat és a pluszkilométereket. Erre hamar rájöttek a túratársak is, mert ennyi szalamandrát egy túra alatt még nem láttunk, ráadásul végig gyönyörű, színpompás erdőben, vadregényes, sziklás völgyekben haladtunk. Láttunk szürke tölcsérgombát is, de kivételesen meghagytuk mindet az utókornak. A Kőkorsó után a Börzsöny egyik legmeredekebb emelkedője kövekezett, de jócskán megérte a fáradságot. Az Oltárkőtől tökön-babon másztunk fel vissza az OKT-ra, majd innen már gyorsan felértünk az új kilátóhoz. Csodaszép kilátás tárult elénk, az alattunk elterülő felhőtengerből szigetek módjára bukkantak ki a hegycsúcsok.


Hosszabb ebéd- és fotószünet után indultunk neki a maradék 12 kilométernek, amit kb. 6-os átlaggal, részben szürkületben, majd teljes sötétben tettünk meg nehezítve a Nógrád előtti hiányosan jelölt szakasszal. Hála Fegya GPS-ének nem tévedtünk el. A nem könnyű patakátkelést is sikerrel abszolváltuk és az út nélküli (ámde a párhuzamos úttal ellentétben nem sáros) szántóföldön? vagy réten? is átjutottunk. A kivilágított vár remek útmutató volt. A vasútállomás sajnos zárva volt, így pecséthez is csak akkor jutottunk, amikor a vasutas hölgy kijött leengedni a sorompót. (Az állomás remek nosztalgiázóhelyszín vasútbarátoknak.) De szerencsére ez is meglett, mint ahogy a kicsit körülményes, vonatpótlós-átszállásos, fejlámpával! töksötét lépcsőn és forgalmas úton átbotorkálós, majd a buszvégállomástól vasútállomáshoz, a majdnem azonnal induló vonathoz rohanós hazaút is. (De minderre előre figyelmeztetett részletesen a vasutas hölgy :-)


 

 
eztmondom Bejárás: 2014.09.21. Rögzítve: 2014.09.22 07:59:57

 Kóspallag-Csóványos-Nógrád útvonalat jártuk be. 2-3 napos szárazság után is, elég dagonyázós volt a terep, bár bokáig sehol sem ért. Annyi gombát lehett látni mint eddig sosem (sajnálom, hogy mélyebben nem ismerem őket.)


Szerencsére nem tévedtünk el sehol (elektronika használata nélkül jártuk be az utat), bár a túra elején és végén több lehetőség is lett volna tévutakra tévedni (a jelzések egy-két elágazásnál nem voltak teljesen egyértelműek).


Pár éve jártuk be a zöld úton Kemence-Csóványos-Diósjenő szakaszt, amire úgy emlékszem, hogy sokkal keményebben tartott felfele, mint most a kéken. (Bár ne becsüljétek le, így is 2 és fél óra masszív hegymenettel kell számolni (Kóspallag-Csóványos). (hosszabb megállás nélkül) )

 
Erzsébet Bejárás: 2014.07.13. Rögzítve: 2014.07.20 17:35:06

Kóspallagról Törökmező felé haladva a Békás-réten a majorság ÉK oldalán elhaladva egyenesen a fák közé kell menni. A kerítésen halványan látszik a kék jelzés

 
korbela Bejárás: 2014.03.09. Rögzítve: 2014.03.12 08:20:55

Kóspallagról Törökmező felé a következő problémát találjátok: a Sűrűségből nem ott értek ki, amit az OKT Cartographia kalauza (2012) mutat, hanem egy szántóföld közepén. Innen a jelzés még rávezet a Békás-rét oldalába, de aztán hosszan semmi. A tájékozódást az is nehezíti, hogy a rét szélén (ami végig villanypásztorral kerített) egy komplett majorság van, míg a térképen egyetlen árva épület (de út se) sincs. Sajnos a leírás se segített semmit, így némi tévelygés után "véletlenül" akadtunk rá csak a keresztező jelzésre, de már nem volt kedvünk visszakövetni a rétig, hogy csak mi voltunk bénák vagy ott a mi irányunkból nagyon hiányzik a jelzés (amúgy a réten végig, mintha szándékosan tüntették volna el).

 
wassakarat Bejárás: 2013.07.09. Rögzítve: 2013.07.13 23:03:43

A Nógrád előtti réten természetesen jobbra fordul az út, nem balra. Bocsi. :-)

 
wassakarat Bejárás: 2013.07.09. Rögzítve: 2013.07.13 23:00:27

Nagymaros-Visegrád -> Nógrád

A Julianus kilátó látogatható, nagyon szépen fel lett újítva!!!

A Szent-Mihály-hegyen vezető ösvény elég keskeny. Rossz látási viszonyok között vagy sárban vigyázni kell, hova lép az ember.

A Vizes-árokba levezető bokrokkal benőtt, dzsindzsás rész roppant kellemetlen, de szerencsére hamar túl lehet jutni rajta.

Törökmező előtt (az irtásfolt után) nem sokkal figyelni kell. A piros jelzés jobbra visz, a földút kivisz a betonútra, de nekünk le kell térnünk balra egy elég nehezen észrevehető, kissé bozótos ösvényen. A kék jelzés csak bent a fák között igazít útba minket.

Még a Kisinóci turistaház előtt szintén le kell küzdeni egy bokros, gazzal teli pár perces utat. Lásd három sorral feljebb.

Az Inóci-vágáshoz sok újat nem tudok hozzáfűzni. Rengetegszer megálltam, ezért meg is lepődtem, hogy így is fent voltam két óra alatt a Nagyhideghegyen. Innen még kb. 50 perc Csóványos és bizony itt is vannak még meredek kaptatók. A geodéziai torony borzalmasan néz ki belülről. Az alja tele van szeméttel, a belseje meg csupa rozsda. Igazán megérdemelne a Börzsöny legmagasabb pontja egy normális kilátót.

A Nógrádig vezető majd' háromórás útról kár a szócséplés.

Amikor vége az erdőnek, nincs jelzés a réten. Egyenesen kell haladni végig, egész addig amíg balra kanyarodik a földút. A kőkeresztet akkor pillantjuk meg, amikor elindulunk balra a Kálvária domb felé, és visszanézünk, mert a fák takarásában áll. A falu nagyon tetszett, az emberek szimpatikusak voltak. Söröző az állomástól két perce, a fenti utcában a diófa alatt. 

Az út 95%-ban remekül jelzett. Ivóvízet csak a túristaházakban illetve Kóspallagon lehet útközben szerezni. Én Kóspallagi kiszállással teljesítettem a túrát.

 
aszala Bejárás: 2013.07.01. Rögzítve: 2013.07.10 11:10:32

Nagyon jó jelzések egészen Nógrád előttig. A falu előtt a legelőkön a villanypásztor kis póznáin még vannak jelek, aztán a falura kanyarodva, mi legalábbis, elvesztettük őket. Így kimaradt a kálvária domb, de szerencsére a faluba könnyen betaláltunk. A Csurgó forrásnál nagyüzemben folyik a pillepalackok töltése, de azért egy pohár víz erejéig előre engednek a helyiek. Hétköznap kora délután a várig ill. a kéken semmi vendéglátóipari egységet nem találtunk nyitva, igaz, mivel volt mindenünk, kitérőt emiatt nem tettünk.


A túra elején a Julianus kilátó elkészült, érdemes felmenni és körbenézni.


Törökmezőn, Kóspallagon, Kisinóci túristaháznál és a Nagy-Hideg-hegyen frissítők beszerezhetők! :)


A Kóspallag - Nagy-Hideg-hegy szakaszhoz kitartást! :)


 


 

 
JohannWolfgangGoethe Bejárás: 2012.05.18. Rögzítve: 2012.05.20 18:48:59

A Julianus barát-tornyot felújítják, ezért sajnos nem lehet felmenni. Mindkét irányból egy tábla jelzi, hogy elkerülőúton kell menni, amit kék x-szel jelölnek.


Még van más elterelő is Nagymaros felöl közelítve Törökmező előtt.


 

 
Janka és Zoli Bejárás: 2012.04.28. Rögzítve: 2012.05.01 20:46:28

Kóspallag - Nógrád:


A terelés Kóspallag után egy kiváló ötlet volt, hogy nem az aszfalton kellett mennünk. Ezt, ahol lehet, máshol is megtehetnék.


Közvetlenül Nógrád előtt a kökeresztnél mi jelet nem láttunk, de a térkép egyértelműen jelzi, hogy jobbra kell menni, a fenyves domb felé.

 
Artemix Bejárás: 2012.03.16. Rögzítve: 2012.03.21 15:50:09

Kisinóc-Törökmező


Álatlában jól jelzett.


Két problémás hely:


1. Nem sokkal Kisinóc után bekerülsz a sűrűbe, itt nincs jelzés, de egyértelmű, hogy merre kell menni. A következő jelzés a pataknál van.


2. Törökmező előtt a patak hídjánál .Amint át érsz a hídon, rögtön el kell menni balra egy ösvényen, pedig csábít a széles út előre.

 
koszavandor Bejárás: 2011.12.10. Rögzítve: 2011.12.10 19:53:09

Nagymaros -> Törökmezői th.


Nagyon jól jelzett útvonal egész végig. Egyetlen problémás hely a törökmezői th. előtt kb. 5-600 méterrel volt egy nagy fakivágás, rengeteg fát kivágtak. Itt figyelni kell, mert valószínűleg sok jelzéses fát is kivágtak. Egy viszonylag nagy fát kell figyelni az irtás jobb oldalán, azon még meghagyták a kék jelzést.

 
Sothy Bejárás: 2011.11.06. Rögzítve: 2014.04.08 07:59:08

Kisinóci turistaház - Nagymaros


 


Túraleírás:


http://sothyblog.blogspot.hu/2012/04/20111106-orszagos-kektura-okt-171-172.html

 
tortúra Bejárás: 2011.10.15. Rögzítve: 2011.10.17 10:25:00

 Nagyon szép szakasz. Legszebb helyek:


-Csóványos, ahol a kilátóra ugyan ki van írva h életveszélyes, de azért mindenki felmegy. Mikor mi voltunk fent szélcsend volt és tiszta idő, úgyhogy elláttunk egész a magas-tátra hófödte csúcsaiig. Szélben azért extrém lehet.

-Julianus-kilátó, ahol a dunakanyarra nyílik szép panoráma.

-Fultán-kereszt és a csóványos közötti bükkös


Legnehezebb, legparásabb:


-kisinóci th felől nagyhideghegy-felé, mely szakasz iszonyat meredek, nagy kihívás, főleg a felétől korom sötétben :)


Nagyhideghegyen szálltunk meg. 1500 ft hálózsákosan. Elvileg ilyenkor az étteremben van elszállásolva a vándor, de minket meginvitáltak az emeleten lévő kanapékra, ami nagy szerencse, mert a kajáldában 2-ig ment a dínom-dánom.


 

 
Kéklángos Bejárás: 2011.04.22. Rögzítve: 2011.05.30 11:36:36

Nógrád - Kóspallag



Nógrádról kijövet réteken haladunk, jelzés nem mindig van, de a kitaposott utak jól vezetnek. Az erdőbe beérve, és a nagyobb utat jobbra elhagyva járhatatlanul mocsarassá válik az egykori szekérút (száraz időben is), lassan kialakul tőle balra az elkerülő nyomvonal, itt-ott már a kék (és zöld) jelzések is átkerültek. A Csóványos előtt a Saj-kút-bérc, valamint a csúcs előtti szakasz igen meredek. A geodéziai toronyból 360 fokos a panoráma.

A Nagy-Hideg-hegy az ország egyik legdrágább turistaháza, persze nyújt is érte valamit. Aki nem szeretné megfizetni, annak 2011. elejétől ugyanattól a cégtől szállás van 1,5 km-re a kéktől, a Magas-Tax nyergében is: Magas-Tax turistaház Egy nagyterem van hőtükrös, vastag derékaljakkal, meg indián sátrak. Zuhanyzó van meleg vízzel. Meg tűzrakóhely, kaland-mászópálya, focipálya és íjászat (osztálykirándulásra is alkalmas). Olyan házigazdája van, akit mindig emlegetni fogtok, főleg a gyerekek. :-)

Innen lefelé indulva néhány km után következik "Az Országos Kéktúra legunalmasabb szakaszai" cím egyik esélyese. Nyílegyenes, meredek szekérút kilométereken keresztül (Inóci-nyiladék). Felfelé elég lélekölő lehet.

Mint azt itt (és a Kisinóci th. bélyegzőhelynél) többen leírtátok, a Kisinóci turistaház után Kóspallagig az OKT-t elterelték egy úttal nyugatra. Sajnos nem olvastam előre elég figyelmesen a beszámolókat, vagy addigra kiment a fejemből; más (térképes, hivatalos) leírás pedig még nincs róla, így mi eltévesztettük. Azért persze a megszűnt szakasz is ugyanoda vezet.

Az útvonal végig kiválóan jelzett, szinte már teljesül az a követelmény, hogy minden jelzéstől látni a következőt. Még útjelző táblák is akadnak.

 
Jesper Olsen Bejárás: 2010.07.27. Rögzítve: 2010.07.27 20:55:48

Törökmezőtől Nagymarosig


Az átlagosnál több sár az út első felén. Az évszaknak megfelelően több helyen benőtt ösvények (csalán, szeder). Szúnyogok (lecsapva: 6). Eltévedés nem lehetséges, a jelzések elég sűrűn vannak felfestve. Az utóbbi időszak viharainak nyoma itt is látszik, elég sok a kidőlt, hatalmas fa a Templom-völgyben. Az előtte lévő szakaszon (keskeny hegyoldalban oldalazó ösvény) sáros időben csúszásveszély és volt egy frissen kidőlt fa, amit nehezen lehet kikerülni.

 
gyorkosattila Bejárás: 2009.10.30. Rögzítve: 2009.10.06 19:30:06
Kisinóci th. (Kóspallag) => Törökmezõi th.

Kóspallagon a falu végén figyelni kell a kanyarulatoknál, mert nem az úttest mellett megy a Kék, hanem jobbra letér a rétre. Egy jobb oldali villanypóznára van felfestve a figyelmeztetõ jobbra mutató jelzés, a füvön alig látható a letaposás. Így rövidítik le a nagy kanyarulatot, amit az autóknak kell megtenni, nekünk ennyivel is rövidebb. :P Sajnos a végén egy csúnya, dzsindás akácosba vezet az ösvény. :-( Így jutunk ki a Márianosztrai elágazáshoz a mûútra. Itt a jelzések kaotikusan tünedeznek fel a fákon, az útszéli korláton, villanyoszlopon, néhol jól láthatóan, néhol nagyon lekopottan. A térkép segítségével könnyen kiigazodhatunk a helyes útirányt megtalálhatjuk. A mûút mellett megyünk vagy 20 métert, aztán hirtelen jobbra letérünk és egybõl felfelé tartunk (a lekanyarodást három, vagy négy Kék jelzés is jelöli!). A Piroska-hegyre gyalogolunk fel éppen, utána pedig átvágunk a Sûrûség nevû területen. A táj nem túl változatos, a tölgyerdõ középkorú. A közelben éppen favágók dolgoztak, a motoros fûrészek hangja jó nagy zajt csinált. Több elágazás van a területen, de a jelzések biztosan vezetnek, reméljük, hogy a favágók nem is fogják kivágni a jelzõfákat. A Sûrûség tölgyfiatalosban végzõdik jól besötétítve az utat és ebbõl lépünk ki a Békás-rét fényözönébe! Ez délkeleti, majd déli irányba tart, hosszú és széles nyílt terület. A jelzésfestõk itt ismét nagy bajban voltak, mint mindig az ilyen helyeken! :-( Alig található néhány fán Kék jel, szerencsére nagyon elágazás, keresztezõdés sincs, ezért nem annyira problémás a jelhiány. Azért én raktam ki jó pár kék szalagot, és megtisztítottam a jelzések körül a teret, hogy biztosabban tudjon útján járni az utánam túrázó. Egyébként a láncvonulatok látványa kárpótol minden kellemetlenségért, nagyon szép a magas Börzsöny innen. A rét után visszatérünk a fiatal erdõbe és úgy közelgünk a Törökmezõi turistaház irányába. A jelzések jól vezetnek, gyorsan leérünk a patak völgyéhez, ahol a zöld jelzés rövid ideig csatlakozik a Kékhez (felirata szerint Zebegény felõl jön). A völgy aljában a két jelzés ismét elválik, a miénk jobbra tart át a hídon, a zöld egyenesen megy tovább – de mindkettõ Törökmezõre megy. Átérve a kis fahídon figyelni kell, mert van egy hirtelen lekanyarodás a jó erdei útról balra felfelé a dzsumbujba. Könnyen el lehet téveszteni, de én itt is tisztítgattam a fák alját és a jelzések környékét, hogy jobban észrevehetõ legyen, valamint raktam ki kék szalagot is. Õsöreg csertölgyek között vezet az út meredeken felfelé egy teljesen lepusztult erdei tornapálya szomorú maradványai között. Mindenhol elhajlott, korhadozó tájékoztató fatáblák, pihenõpadok romjai, az úton néhol kidõlt fákat kerülgethet az ember, de ugyanakkor bámulatosan szép táj ez a sok százéves fával, a mélyben csörgedezõ patakkal és a vastag avarszõnyeggel. Így érünk fel a turistaházhoz, szemet gyönyörködtetõ kaptató után.
A Törökmezõi turistaháznál nem kellett kérnem a pecsétet, mert amint az ajtóban meglátott engem egy fiatalember rögtön felajánlotta a segítségét és mikor mondtam, hogy pecsételni szeretnék kihozta nekem a házból a készletet. A lenyomat közepesre sikerült, de azt hiszem csak azért, mert kicsit több tinta jutott a pecsétre a kelleténél és a bal alsó sarkát erõsebben nyomtam rá. Tehát finoman nyomni, kevés tintával és akkor jó lesz a lenyomat. Sok állatot tartanak a háznál és szépen rendben tartják a környéket, a jelzések errefelé feltûnõen jók. :-) A harapós lovakat én csak távolról néztem meg, de még mintha egy struccot is láttam volna az egyik ketrecben. Miután az ijesztõ kinézetû pitbull jól megszaglászott és a cica is konstatálta a velem kapcsolatos helyzetet útnak indultam. Egyébként itt is több jelzés találkozik, jó esély van rá, hogy összefussunk más túrázókkal, bár nekem nem volt szerencsém itt senki mással találkozni.

Törökmezõi th. => Nagymaros vá.

Törökmezõtõl sûrûn jelzet turistaúton mehetünk a Hangyás-völgyig gyakran cserjés, bokros, fiatal fás, rétekkel tarkított szakaszon, miközben a piros jelzés is egy jó darabon velünk tart. Onnantól, ahol elválik tõlünk a piros nemsokára lejteni kezd az út, megyünk le a Hangyás-völgybe, balról kerítés hosszasan. Leérünk a Vizes-árok nyirkos-nedves aljába, ahol a zöld kereszt jelzés indul Zebegénybe. Mi azonban átkelünk a kiszáradt patakmedren és igen kemény emelkedõbe kezdünk egy irtáson át fel az elõttünk tornyosuló hegyre. Valahol a hajdani kerítés és kapuja térségében lehet a térképen jelzett Csernák kút. Jó lenne itt egy kis turistaút a közeli patakhoz, ha bõvízû! Felérve a magaslatra szép látvány visszatekinteni a Börzsönyre. Középkorú, mûvelt erdõben folytatjuk utunkat a Köves-mezõ felé az Alsó- és a Felsõ-körtvélyes területén. Hamar kiérünk a mûútra és innen nem túl sok örömünk lesz az útban a Köves-mezõig, mert a közelmúltban és láthatólag a mai napig is nagy fakitermelés folyt a területen. Fényképeken is megörökítettem a szomorú tényt, hogy kiirtották azt a szép öreg tölgyest, amirõl az OKT atlasz így emlékezik meg: „A mûút jobb oldalán füves szekérúton bokrok-cserjék között folytatódik a K jelzés – egy szakaszon jobbról mesebeli öreg tölgyek állank õrt –, majd rá kell térnünk egy kis idõre (!) a mûútra.” Kevés fát hagytak csak meg, szinte mindent lepusztítottak, ÉS KÜLÖNÖSEN BOSSZANTÓ, HOGY MÉG A TURISTAJELZÉSES FÁKAT SEM KÍMÉLTÉK! Ezt is lefényképeztem, a kivágott és feldarabolt fákon ott vannak az OKT és a kék kerékpáros útvonal jelzései, ha szüksége van rá az MTSZ-nek bizonyítékként át tudom adni. A durva irtásra jellemzõ, hogy több hatalmas fát úgy vágtak ki (talán direkt?), hogy az úton keresztbe fekszik, pedig lett volna hely bõven másfelé dönteni, vagy elhúzni az útból, de egy az egyben keresztbe vannak fektetve rajta. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN AZ ERDÕGAZDASÁGNAK A SZAKSZERÛ MUNKÁJUKAT!
A Köves-mezõ nagy nyílt térség, nem túl szép a nagy betonplaccával, viszont kissé szemetes is. Innen már lehet látni a Dunát, számomra ez volt az elsõ pillanat, amikor végre eljutottam az Északi-középhegységet végigjárva, hogy megláttam a nagy folyót. Nagyon vártam erre a pillanatra emlékezetes lesz számomra. A mezõ tengerszint feletti magassága 280 m és innen egyenes út vezet fel a Hegyes-tetõre, mely 482 méter magasan van, úgyhogy fel kell kötni a gatyát, aki innen vág neki hogy maga mögött tudja a 202 méteres szintkülönbséget ezen az 1.9 km-es szakaszon. Egyébként a Köves-mezõ is egy turistaút csomópont, jól jelzett a felfelé vezetõ út és elég forgalmas is. Icipici kavar csak a nagyfeszültségü vezeték írtása alatti ponton lehet a bokros részen. Kicsit keresgélni kell a továbbvezetõ utat a bokrosban. A Remetekereszt-bércnél jobbról csatlakozik hozzánk a sárga jelzés és együtt megyünk fel a Hegyes-tetõre és onnan le. Kemény, meredek emelkedõvel, sziklás, köves, gyökeres, néha majdnem négykézlábas ösvényen jutunk fel a kilátóhoz. A Julianus barát torony kedves kis építmény, nem túl magas, de elég, ahhoz, hogy rálássunk az egész Dunakanyarra. A látványt nem szabad kihagyni, akár kéktúrázik valaki, akár csak kirándul. A csúcsról szép, virágos réteken jutunk le az Ürmös-rétre, és ott észrevehetjük az elsõ bekerített kutatóaknát, amibõl több is lesz, majd a lefelé vezetõ utunk során még. A Szent Mihály-nyereg már csak 458 m magasan van. Itt elválunk a sárga jelzéstõl, mert mi balra fordulunk és lefelé tartunk a Hegyes-tetõ oldalában, míg a sárga egyenesen továbbmegy a Szent Mihály-hegy csúcsához, az innen induló sárga háromszög pedig a Remete-barlanghoz. Nagymarosig 3.5 km-t kell még megtennünk, de jórészét oldalazva, sziklás, köves hegyoldalban, vékony fák között botladozva. Így jutunk a Templom-völgy fõjéhez és onnan végig lefelé, amely a hatalmas bükk szálfaerdejével olyan, mint egy katedrális. A csend és a nagyon magas fák, a széles, lapos völgy, valamint a nagyon ritka aljnövényzet sajátos hangulatot kölcsönöz a tájnak, talán nem véletlenül lett ez a neve. A völgy aljában kilépünk a nemzeti park területérõl és Nagymaros szélsõ házai közé érünk.
A település hangulatos utcácskáiban is van nézelõdni való, de a központban van a vasútállomás is, itt kaphatunk bélyegzõt a pénztárban. Kérésemre a jegypénztáros hölgy elkérte az igazolófüzetet, rutinosan megkereste a megfelelõ helyet és egy kiváló minõségû MÁV körbélyegzõt nyomott Nagymaros vá-hoz. Az állomás alatt jól bevásárolhatunk a nagyáruházban. Rendkívüli a választék és kiváló a nyitvatartása is. A kompátkelés is egy élmény. Nagymarosnál nincsen pénztár (bezárt), a révésznél kell megvásárolni a jegyet. A komp menetrendje itt: http://permutacio.extra.hu/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=7&Itemid=39
A díjszabás: http://permutacio.extra.hu/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=8&Itemid=40
 
Megakrieger Bejárás: 2009.10.27. Rögzítve: 2009.11.05 01:02:16
http://turulbaratikor.hu/e107_plugins/content/content.php?content.395
 
gyorkosattila Bejárás: 2009.09.29. Rögzítve: 2009.10.06 19:24:39
Nógrád vasútállomás => Nagy Hideg-hegyi th.

Eredeti terveim szerint 2009. 09. 28-án, hétfõn kezdtem volna el a túrámat, de egy sajnálatos technikai jellegû probléma miatt egy nappal csúszott minden programom. A Nyugati pályaudvarból Vác felé induló hajnali vonatunk áramszedõje letört, a felsõvezeték mindkét irányba leszakadt, a forgalom teljesen lebénult. A részletekrõl bõvebben itt olvashattok: http://megintallunkvazze.blog.hu/2009/09/30/felsovezetek_szakadas_1 Az esemény nagyon lefárasztott, de másnapra kipihentem magam és akkor már nem volt semmi probléma a vasúttal. (Zárójelben jegyzem meg, hogy elég kellemetlen tud lenni, ha az ember nem látja a megállók tábláját a sötétben; nem tudni hol jár éppen a vonat)
Pirkadatban vágtam neki az útnak, a város felett õrködõ Nógrádi vár rejtelmes és sajátos hangulatú volt. Még a városon belül a határban egy forrás, vagy kút van, éppen egy idõsebb lakos töltögette a kannákat, hosszasan és kitartóan bámult engem (én meg õt), aztán visszakézbõl jól lefényképeztem. :-) Gyorsan elértem a Kálváriát, a kis zsidó temetõt, utána szántóföldek között vezet a Kék és a zöld jelzés. Lankás, dimbes-dombos, szívet-lelket melengettetõ táj. A jelzések itt-ott elõbukkannak, hát itt nem vagyunk elkényeztetve. Viszont nem sok elágazás van, úgyhogy nem vészes. Kicsit bizonytalannak érezheti magát az ember a terepen a hosszú jelzésszünetek miatt. Aztán beérünk az erdõbe – sorompó állja el utunkat –és ezek a gondjaink jóidõre elhagynak minket. Innen tulajdonképpen megkezdõdik lassú és folyamatos emelkedésünk a Csóványosig. Azt itt mindenki vegye számításba, hogy a város tengerszint feletti magassága 250 m, míg a Csóványos 938 m magasan van, ez majdnem 700 méteres szintkülönbség! Akkor még nem is beszéltem a Nagy Hideg-hegyrõl és az onnan való leereszkedésrõl a legközelebbi lakott településig Kóspallagig (a Kék útvonalán).
Gyorsan elérjük a Börzsöny nemzeti parkjának határát és innentõl nincs már messze a Béla-rét, ahol a zöld jelzés elválik a Kéktõl és megy Királyrétre; fiatal tölgyesben járunk. A Béla-rétnél irányjelzõ tábla is segíti az eligazodást. 295 méter magasra emelkedtünk. Feljebb átkelünk egy kis patakon (Szén-patak), majd innen nem messze az én OKT atlaszomban nem jelzett, de jól felfestett zöld kereszt jelzés csatlakozik hozzánk balról. Ez a jelzés is a Királyrétre megy, ugyanúgy, mint a lentebb a zöld. Keresztezünk egy zúzalékos, jó állapotú erdei utat, balra egy nagyon leromlott kerítésen átvezetõ létra, nekünk nincs dolgunk vele. Feljebb egy érdekes és szép kis, alacsony növényalagúton kell áthaladnunk. Ezután jobbra is egy létra, a mi utunkat ez sem érinti és ezután még látunk itt-ott egy-egy darabot, de szerencsére sehol sem kell rajtuk mászkálni, mert a kerítések leszakadtak, vagy mellettük megyünk el. Egy helyen a tölgyeket megrázta a fejem felett zúgó szél, és körülöttem mindenhol potyogott, hullott a makk. Elõször azt hittem jégesõ, aztán megnyugodtam, hogy csak a fák. Így érünk egyre feljebb, fel egészen a Foltán-keresztig. Ezen a szakaszon (Saj-kút-bérc) bizony van néhány megerõltetõ emelkedõs ösvény, ajánlott felkészülni. A kereszt térsége szépen kialakított és rendbentartott erdei rét. Több jelzés is ide tér, innen ágazik el, de már – viszonylag – közel van a Csóványos, a Börzsöny legmagasabb pontja. A rét szélén sétálhatunk, míg ismét betérünk a bükkös, öreg erdõbe rögtön egy hegyoldalra – majdnem – egyenesen felfelé. A Három-hárs nevû területen járunk egy magaslat tetején nyitottabbá válik az erdõ és végre szintben haladunk. Itt-ott jól kilátunk a közelebbi és távolabbi hegyekre. A rendkívül erõs, a hegyoldalból feltörõ szél itt kegyetlenül oldalba kapott, majd ledöntött a lábamról. Fel akartam venni a kabátomat, amit a táskámra fûztem föl, de ekkor vettem észre, hogy elvesztettem, valahol kiesett. Bár, vagy 200 métert visszamentem és keresgéltem nem találtam meg (Kék, kapucnis vászonkabát). Ezúton is szeretném kérni a megtalálót, hogy ha olvassa e sorokat, legyen szíves jelezni nekem e-mailben. Ha budapesti, vagy pest környéki érte megyek.
Most már ebben az erdõben maradva támadjuk meg a csúcsot, meredek kaptatón kell felgyalogolni a Csóványoshoz. Nehezen vehetõ észre, mert a fák teljesen körbeveszik a kilátót és takarják. Fent kis pihenõ van padokkal, asztalokkal és a geodéziai torony, elõtte a megszokott turistajelzéses táblával (több jelzés is találkozik itt, egész tábla rengeteget találunk) és egy számomra eddig ismeretlen új jelenséggel, a „CSÚCSKÖNYVVEL”. Ez egy jól záródó mûanyag dobozban egy toll/ceruza és egy füzet. Olyasmi az egész, mint egy étteremben, vagy szállodában a vendégkönyv. Beírtam magam és felmentem a kilátóba. Külsõre olyan ez a vasbeton torony, mint a Naszály tetején lévõ, de nekem magasabbnak tûnik, és jóval karcsúbb. Odafenn szenzációs látvány tárult a szemem elé, félelmetes magával ragadó. Valami furcsa párás ködszerûség lebegett a völgyek és alacsonyabb dombok felett, ugyanakkor az ég bárányfelhõs és tisztán kék volt. A szél orkánerejû, a fejem fölött azt hittem madarak szálldosnak, de valójában nagy faleveleket ragadott fel magával a szél és sodorta az égbe.
Visszatérve a földre a torony közelében a Béke-emlékmû van és arrébb egy sziklaképzõdményben egy táblát helyeztek el, ami jelzi, hogy ez itt a Vilma pihenõ. Innentõl hosszasan fognak minket kísérni utunkon a legkülönfélébb sziklaalakzatok, sziklafalak, lávaömlések nyomai (Korona-kõ, Szabó-kövek) és a fák csenevészek, sokszor gerincélen járunk. Egy jó darabon együtt halad velünk a piros és a piros X jelzés is. A következõ jellegzetes hely a gerincen a 2006-ban emelt Tóth Tamás emlékmû a Hangyás-bércen. Valahol az Égés-tetõnél a piros háromszög jelzést találkozik a Kékkel (Oltár-kõ, Csóványos felé halad). A Rakodó nevû helynél ismét turistajelzés káoszt találunk – sok jelzés találkozópontja van itt, viszont egy padot, vagy asztalt nem helyeztek el itt. :-( Innentõl a Kék a piros és a piros kereszt jelzés együtt halad lefelé egy szép, árnyas erdei szakaszon, aztán onnantól, ahol a piros kereszt jelzés jobbra letér közepesen nehéz emelkedõbe fog az út. Végül a két jelzés lefordul a jól járható erdei útról jobbra egy igen meredek hegyi ösvényre és ezen jutunk fel a Nagy-Hideg-hegy tetejére. A turistaház is elõtûnik és a hozzá tartozó sílift és a sípálya. (Én nagyobb épületre számítottam az elmondások alapján, fényképet nem néztem meg róla) Szemet gyönyörködtetõ a környezet, a meredek hegyoldalba épített turistaház, és a környéke. A Nagy-Hideg-hegy 864 m magasan van, tehát máris vesztettünk 74 métert (habár lehet, hogy a végén a hegyoldal mászás miatt nem úgy érezzük. :-) A rozzant fa eligazítótáblán összevissza állnak az iránymutatók
A turistaházban a pecsételés rendben megvolt. Sem a turistaházban, sem a környéken, sem étterem pultjánál nem volt senki, kis csengettyû volt odahelyezve, odahivandó a kiszolgálót. Életemben elõször használtam ilyet, kicsit furának éreztem a dolgot, de itt teljesen logikusnak és ésszerûnek tûnt ez az eljárás. A bélyegzõk rendben kikészítve voltak a pult bal oldalán, lenyomatuk jó (a Duna-Ipoly Nemzeti Parké [automata pecsételõ] tökéletes és szép is). Sajnos alkoholmentes sörük éppen nem volt (kifogyott) – egy rosszpont nekik –, ezért kénytelen voltam benyomni egy alkoholosat, meg is szédített rendesen és nem esett túl jól. Sokféle teát is felszolgálnak, – ez bizony egy nagy jópont oda. Néhány szó az árakról: Rántott sajt (rizssel, tatármártással) 1390 Ft., Rántott csirkemell 1530 Ft, Húsleves 490 Ft., Babgulyás 790 Ft., és egy meglepõ felirat: „Fél adag kérése esetén a teljes adag árának 70%-át számlázzuk ki!”.

Nagy Hideg-hegyi th. => Kisinóci th. (Kóspallag)

Miután rendbeszedtem magam folytattam utamat a mai végállomásom, Kóspallag felé. Innen a Kék együtt indul lefelé a kék négyszöggel és a piros kereszttel, de nem sokáig. A széles, jó minõségû erdei útról hamar lefordulunk, a piros kereszt elmegy jobbra. Átmegyünk a sífelvonó alsó állomása mellett/alatt, majd keresztezzük az elõbb elhagyott erdei utat. Kisvártatva elhagy minket jobbra a kék négyszög jelzés is, utunk szép erdõben, kellemesen lejtez (Luczenbacher út). A Hálás-bércen megritkított bükkös szálerdõben járunk, az erdõ szépsége rabul ejtõ. Itt van az út bal oldalán egy nagy kõ, aminek az aljában víz szivárog, elõtte dagonyázó. Amikor én jártam ott nem jött belõle víz. Kis turistajelzés (kék ●) hívja fel rá a figyelmet. Ennek a közelében van egy érdekes látvány az út mellett balra. Egy alul, a derekában kettétört bükkfa jól szemügyre vehetõ. Balra fent bámultba ejtõ sziklák rejlenek a fák takarásában, alját sok törmelék takarja. Hamarosan odaérünk a balra mutató kék háromszög jelzéshez, mely talán 30 méterre vezet csak be az erdõbe egy kilátóhelyhez. Alig látunk ki a fáktól és a bokroktól, nyáron nem nagyon érdemes ide jönni. Folytassuk utunkat a Luczenbacher úton lefelé. Egy idõ után fiatal tölgyes bükkösre vált az út, ritkásabbá válik az erdõ az utat nem fedi már a lombsátor. Köves, murvás, erõsen kijárt út ez, én több turistával és bringással találkoztam ezen a lefelé tartó, hosszú, egyenes – kissé monoton – szakaszon. Elhaladunk Barna Ferenc emlékmûve mellett, innen a Kisinóci turistaházhoz már csak kb. másfél kilométer van hátra. Sajnos ezen a szakaszon elég ritkán vannak felfestve a jelzések és van néhány félrevezetõ, kisebb erdei út, ami zavaró. Tartva a fõ csapásirányt könnyen le lehet jutni a faluba, de azért csak tekereg az ember feje, hogy biztosan jó irányba haladunk. Én itt több helyen kék szalagokkal jelöltem meg a helyes utat. A Kisinóci rétnél keresztezi utunkat a zöld jelzés (lejjebb a zöld kereszt indulópontja van Nagyirtáspuszta felé), ez szép kis hely lenne, de kissé elhanyagoltnak tûnik. (A zöld jelzésen Királyrétre, vagy a Nagy-Sas-hegyre juthatunk el) Innen már nincs messze a Kisinóci turistaház, ahol bélyegeznünk kell. Ottjártamkor ez a szép létesítmény be volt zárva, de a hátsó traktusában kõmûves munkálatok folytak. Én keresgéltem valakit, hogy hol a bélyegzõ, mert kiírást, tájékoztatást nem raktak ki az épületre, hogy hol keresse az ember ilyenkor. Végül a th. hátuljánál, a jobb oldalán hosszasan futó sárga(?) színûre festett falú szobasor (elõtte barna, alacsony kerítés) végén találtam egy étkezõt (vagy éttermet), ahol egy fiatal párocska elmondta, hogy a kerthelyiségben (Kisinóc Sörkert Étterem), a th. másik oldalán van a pecsét kirakva. Mikor éppen a bélyegzéssel voltam elfoglalva a hátsó traktusból odajött egy aranyos és barátságos kutya és utána egy mosolygós hölgy és kérdezte, hogy megtaláltam-e a pecsétet? :-) Kiváló a lenyomat minõsége! Innen kb. 1 km Kóspallag, ahol az e napi szállásom volt. Eredetileg a turistaházban akartam megszállni, de a korábbi telefonos egyeztetésemkor visszautasítottak azzal, hogy gyerekcsoportjuk van telt házzal hétfõn. Érdekes, hogy kedden kihalt volt az egész létesítmény. Mindenesetre ez a házikó meseszép, igazi gyalogos(kerékpáros) turista paradicsom lehet(ne), reméljük az is lesz, mikor elkészül, fõleg, ha az árak tekintetében is mérsékelt tud maradni.
Kóspallagon én a Szépvölgy Faluturizmus nevû szálláshelyen töltöttem az éjszakát. Ez szerepel az OKT atlaszban is magánszállás néven. Címe: Kóspallag, 2625 Szent István út 14. Telefon: 27 385 918 v. 06 30 560 21 88 A Kék útvonalán fekszik, tábla is jelzi az út mellett, a Szent István út a falu fõutcája. http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=K%C3%B3spallag+Szent+Istv%C3%A1n+%C3%BAt+14&sll=47.69469,19.031227&sspn=0.111382,0.219727&ie=UTF8&hq=&hnear=2625+K%C3%B3spallag,+Szent+Istv%C3%A1n+Way+14,+Hungary&ll=47.874922,18.935387&spn=0.013875,0.027466&t=h&z=15
Az idõs szállásadók jehovisták lehetnek, mert a könyveik ki vannak téve a beüvegezett tornác egyik szekrényébe, jól látható helyre, de vallási dolgok szóba sem kerültek a velük való beszélgetéseim során. A szoba és a konyha színvonalasan berendezett, minden szükséges dologgal fel van szerelve (tûzhely, mikró, két hûtõgép, konyhafelszerelési tárgyak, tv+kábeltévé). Melegvíz van bõségesen, a fürdõhelyiség tiszta és szép. A lakás berendezése általában kicsit régies, öreges hangulatú, de nem nyomasztó. Csend volt és nyugalom, jól lehet itt pihenni, ajánlhatom ezt a helyet minden kéktúrásnak. A szállásdíj zsebbe 3000 Ft. A faluban van egy élelmiszer áruház a központban, egy kis magán ABC és egy kocsma (pizzéria álnéven fut, pizzát nem lehet kapni benne, csak legfeljebb hamburgert) a Szent Isván úton, meg egy Reál pont üzlet a Kossuth Lajos utcában.
 
Janka és Zoli Bejárás: 2009.07.28. Rögzítve: 2009.07.30 13:13:48
Nagymaros - Kóspallag:

Kóspallagig egy tévesztési lehetõség, a törökmezõi th. után, ahol egy jobbra leágazás jelzése nem teljesen egyértelmû. Amúgy az út jól jelzett. A törökmezõi th. elõtt amikor a piros és a kék együtt halad, figyelni kell, mert könnyen rátérhetünk az aszfaltos útra, a mezõn kell haladni.
 
apoka Bejárás: 2009.04.19. Rögzítve: 2009.04.22 16:37:14
Szombat reggel 8 után néhány perccel érkezünk Vác felõl a nógrádi állomásra, és itt kezdjük meg a kétnaposra tervezett túránkat Nagymarosra. Gyors bélyegzés, szerelvény igazítás és nagy levegõ: irány a Csóványos. Az idõ barátságtalan, köd, pára, harmat. Nógrád várából semmi sem látni. Könnyen haladunk, és jó ütemben, de folyamatosan emelkedünk. A Saj-kútnál pihenõ. Az idõ is szépre fordult. A tízórai elfogyasztása után pólóra vetközünk és folytatjuk az egyre nehezebbé váló szakaszt. A Foltán- keresztnél néhány fénykép és hajrá, de innen is nagyon nehéz. Meredeken föl, föl és föl, de végre itt a csúcs, ahol teljes a nagyüzem. Minden irányból jönnek-mennek fiatalok és idõsebbek. Kiderül 24 órás túlélõ versenybe csöppenünk. Sorba kell állni, hogy följussunk a kilátóba. Föntrõl tökéletes körpanoráma minden fáradságért kárpótol, nem is sietünk tovább. Midõn kellõen kigyönyörködtük magunkat indulás a Nagy-Hideg-hegyre. Le-föl, az sem könnyû, de felérünk. Itt is sokan vannak. A szemetünket leadjuk (üres flaskák, papír zsepi, stb.) amit szó neélkül elfogadnak a túristaház büféjében. Apropó szemét: az OKT felénél tartva ezt a szakaszt tartjuk a legtisztábbnak. Ellentett van bõven.
Tehát bélyegzés és irány a Kisinóci-th ahol a vacsora melegvíz, és vaságy vár bennünket. Mindez 2800Ft + 1000Ft a vacsora + reggeli. Sosem legyen rosszabb. Itt kedves kéktúrázó fiatalokkal találkozunk. A szimpatikus két lány és egy fiatalember utánunk érkezett, de mentek is tovább Kóspallagra, õk ott éjszakáznak.
Vasárnap reegel fél 7-kor indulás tovább. Kóspallagon átfutunk. Az idõ pazar. A Törökmezõi-th-nál randevú: a család öt tagjával, közöttük az 5 éves Marcival, kik beszállnak az utolsó tizesre. Érkeznek is menetrend szerint Kismarosról autóbusszal. Mi bélyegzünk, Marci megnézi a mini zoo-t, és indulunk tovább. Oldott hangulatban, lassan de biztosan haaldunk. Merci néha apukája nyakában, ám nem ez a jellemzõ. A Köves-mezõ elõtt a kékrõl a köves útra kényszerülünk fakitermelés miatt, ami paralel a kékkel.
A Köves mezõtõl megint komolyra fordul a dolog, majd nagyon komolyra, és fönt is vagyunk a Hegyes-tetõn. Kölcsönös gratulációk, elsõsorban Marcinak és az apukájának. Itt is sokan vannak és itt is sokat idõzünk.
Összeszedjük magunkat és lesétálunk Nagymarosra. Bélyegzés és irány haza.
Örömmel nyugtázzuk, hogy a nehez szakaszt is sikerrel vettük.
Apoka, Ferkó
 
mesti Bejárás: 2009.04.08. Rögzítve: 2009.04.17 20:30:03
A Törökmezõi th. pecsétjét elsõre nem adták ki nekünk, egy nem kellemes külsõvel rendelkezõ idõs férfi azt mondta, a Húsvét után nyit csak ki a turistaház, majd akkor jöjjünk vissza pecsételni. Már éppen fényképezni készültünk, amikor egy fiatal asszony jött ki a házból, õ odaadta a kéktúrapecsétet. Tanulság: legyünk itt is kitartóak:).
 
okt50tomi Bejárás: 2008.08.02. Rögzítve: 2008.08.10 20:51:36
Kóspallag – Nógrád:
A jelzések jól követhetõk egészen, míg el nem érjük a nógrádi mezõket, mert onnantól a keresztezõdésben nincs, vagy félrevezetõ. Kiérve az erdõbõl a keresztezõdésekben mindig egyenesen kell tartani, míg el nem érjük azt a keresztezõdést, ahol a szekérút balra fordul, és egyenesen van egy kevésbé járt út, ami a szántóföldön vezet át. Itt van a szekérúton egy jelzéssel ellátott bot, ami ki van dõlve a kevésbé járt út felé. Itt jobbra (vagyis egyenesen) kell menni!!!! Ha balra megyünk, akkor síneket elérve jobbra fordulva a forrásnál visszatérhetünk a jelzésre.
Összességében a kék túra egyik legkeményebb és legszebb szakasza. A Csóványosán lévõ kilátóban nyugodtan fel lehet menni, teljesen biztonságos, hiába van kiírva, hogy életveszélyes. A kilátás lenyûgözõ!!!
 
prozak01 Bejárás: 2008.07.04. Rögzítve: 2008.07.07 07:33:21
Kisinóc-Nógrád

Már rég halogattam ezt a szakaszt, mert a nehézsége miatt nem 40 fokos melegben akartam megtenni. 4-én kellõképpen hûvös volt, úgyhogy belevágtam. 10:15-re érkeztem Kóspallagra, váci átszállással (elõször vonat, aztán busz). Kb. 20 perc alatt értem a templomtól a turistaházig, majd bélyegzés után megkezdõdött a kapaszkodás..hát mit mondjak, nem vagyok annyira puhány, de a Barna-emlékkeresztnél már igencsak lógott a nyelvem..utána még egy darabig emelkedõ, aztán végre szintet értem. Hamarosan jött is a Nagy-hideg hegyi turistaház -esõben, ködben, és orkánszerû szélben..utána ereszkedés, de ez csak átmeneti, mert a Szabó-kövek, illetve a Csóványos felé ismét kapaszkodó következett -továbbra is szélben, és röpködõ ágakkal. A kilátás a Szabó-köveknél gyönyörû volt, de a Csóványoson a geotoronyba nem mertem felmenni az óriási szél miatt, meg értelme sem lett volna, mert a csúcsra félhomályban értem fel a köd miatt. Itt találkoztam egy csapat táborozóval. A Foltán-keresztig utána folyamatosan enyhült a szél, felszállt a köd. Láttam egy õzet is. A kereszt után viszont kellemetlen élmények értek..a jelzésekre nagyon kell figyelni, vannak váratlan kanyarok, a vizes fû is néhány helyen derékig ért, majd amikor összeszûkült az út, jó darabon tüskés bozóton át vezetett..össze is kaszabolt, meg a cuccomat is kiszaggatta néhány helyen. A kiszáradt Saj-kút után már Nógrádig semmi extra (ezt a szakaszt amúgy is jól ismerem, gyerekkoromban a családdal sokat jártunk erre). 16:30-ra értem a vasúthoz, 39-re jött is a váci vonat. Szép túra volt, de talán az eddigi legnehezebb.
 
bakfitty Bejárás: 2008.05.10. Rögzítve: 2008.05.12 12:57:56
Berkenyérõl vágtunk neki a túrának. Az éjszakát a Szt. Anna fogadóban töltöttük, ahol az árak - bár nem kifejezetten bakancsos pénztárcára vannak szabva - mégis jó szívvel ajánlom mindenkinek. A faluszövetkezet mûködteti, így a helyek megélhetését segítjük. Nagyon szimpatikus, mint az egész sváb falucska.

Nagyon szép repceföld mellett visz az út Nógrád felé, a vár innen csodálatos:) Érdemes egy kitérõt tenni a romokhoz. Több, mint 1000 év küzdelmei kézzel tapinthatóak itt is...

A faluból kifelé könnyû az út, lankás a táj. (Forrás a bal oldalon) Csak lassan emelkedik, még a Béla-rét után sem érezni nagyobb nehézséget:) A Semmelweis-kútnál megin érdemes tölteni, mert folyamatos felfelé-menetre számíthatunk. Kis pihenõre a Foltán keresztnél van lehetõség. Szerencsére száraz idõben jártuk be az utat, de az árnyékosabb részeken még mindig akadtak nagyobb sárfoltok. Esõs idõben kevésbbé lettem volna lelkes.

A Csóványosig innen már csak két emelkedõ van. A kilátó kissé elhanyagolt, itt koncentráódik az szemét a hegyen. Üzenõfüzet az útjelzõ táblánál. Legalább 10-en voltunk egyszere a csúcson, néhányan még biciklivel is jöttek, le a kalappal. A kilátás páratlan:)

Szabó kövek, enyhe, majd az Égés-tetõtõl nagyobb ereszkedés a Rakodóig, utána brutálisnak ható emelkedõ közel a 20. km-hez... Pedig a sípályán is fel lehet menni:)

Megváltás a Nagyhideg-hegyi túristaház... Árak borsosak, de gondolom fel is kell hozni az ételt-italt + nemrég történt a felújítás. Érdemes telefonon elõre foglalni szállást. Mi egy éjszakát töltöttünk itt. Reggeli a teraszon, alant a Börzsöny, távolabb a Pilis, felsejlik a Naszály és Vác - pohár bor:)

Innen - leszámítva néhány kisebbb dombot, végig ereszkedik az út. Az inóci vágás nyílegyenes útján érünk le Kisinócra. Esõs idõben borzasztóan csúszós lehet..



 
modras Bejárás: 2008.05.01. Rögzítve: 2008.05.21 13:22:58
Május 1-én - munkával ünnepelve - kijavítottuk a Hdanee által jelzett hibát Kóspallag határában. Volt új jelzés, meg út is, csak nem jól láthatóan és helyette az õsrégi jelek a bozótba vittek. Nem kell kimenni a mûútra, van ösvény; most két jól irányzott nyíl segít.

A Kisinóc-Nagymaros szakaszhoz az észrevételeket továbbra is várjuk, akár e-mailben is (modras@elte.hu). Meg akinek kedve van egy-egy napra velünk jönni jelzést festeni, jelentkezzen bátran, szívesen vesszük a segítséget.
 
hdanee Bejárás: 2008.04.28. Rögzítve: 2008.04.29 10:08:03
Ezúttal a Kóspallag, templom - Nagymaros-Visegrád vmh. szakaszt teljesítettük (Kisinócig nem mentünk fel, hiszen a múltkor onnan jöttünk, a megszakítást majd a buszjegyekkel igazoljuk). Kellemes, nem túl megerõltetõ túra (igazából csak két olyan rövidebb kaptató van ebben az irányban, amin liheg az ember, ráadásul mindkettõ páratlan kilátással kecsegtet), idõigényét tekintve tavasszal és nyáron egy-egy délutánba is belefér.

Kóspallagon több helyen is lehet ételt-italt venni, de nagyon nem kell feltankolni, hiszen nincs messze Törökmezõ, ahol szintúgy megtölthetõ a kulacs. A falu kellemes kis hely, egy-két idióta kutyával - konkrétan kettõ is ránk rontott a fõutcán, de három lépésnél közelebb nem mert jönni egyik sem :)

Kóspallag végénél aztán rögtön el is lehet, sõt, kell kavarni, mert a kék jelzés levágja a mûút egyik kanyarját - de ezt Kóspallag felõl semmi sem jelzi. Gyanút fogtunk, elkezdtük keresni, merre is mehet hivatalosan a kék jelzés, és mint kiderült, egy kissé saras (lápos?), de fõleg hosszú fûvel benõtt régi vízmosásról volna szó, aminek a végét fel is töltötték - ki tudja, mivel... Be is volt nõve rendesen bokrokkal, hát nem erõltettük a dolgot. Érdemes lenne a jelzést kivinni a mûútra.

A márianosztrai elágazásnál a jelzés visszatér amúgy is a mûútra, ahonnan aztán hamarosan felfelé indul mindenféle erdei utakon. Innentõl már jók a jelzések mindenhol. Úgy fél óra múltán kiértünk a Békás-rétre, senki se mulassza el végigjárati tekintetét a Börzsöny és a Pilis ormain. A fennsíkon vigyázzunk, hova lépünk, az úton elõszeretettel sütkéreznek mindenféle hüllõk, ne bántsuk õket. Az eddigi lankák után egy völgybe leereszkedve, majd onnan egy erdei tornapálya romjain keresztül felkapaszkodva értük el Törökmezõt.

A turistaházban pecsételõhely van, étel-ital és szállás is kapható. A sör langyos volt, de nemigen lehet errefelé válogatni a helyek között. Érdemes ránézni a turistaház mögött a jószágokra, az emu különösen mókás.

Törökmezõ után úgy negyed óra múltán a jelzés letér az erdészeti útról és felfelé indul a Köves-mezõ felé. Itt vadvédelmi kerítésekkel is meg kell birkózni, viszont kissé feljebb érve gyönyörû panoráma tárul a szemünk elé, legalábbis ha méltóztatunk megfordulni.

Rövidesen elértük a panorámautat, majd amellett haladva magát a Köves-mezõt - itt érdemes megülni egy kicsit. Érdemes e célból a panorámás asztalt választani a parkoló völgy felõli felén.

A Világos-rét nincs ide messze, kissé itt már emelkedõbe megy át az út. Egy helyen el lehet kavarni, az ösvény kiér egy szélesebb útra, majd 10-15 méternyire már be is tér a bokrok közé - csak, ugye, a bokrokra nem könnyû jelzést festeni. (A rézsútosan balra felfelé nyílként felfestett kék jelzés tehát erre utal: be kell térni a bokrok közé.)

A Világos-rét után kezdõdik a szakasz legkeményebb emelkedõje, de ez úgy 10 perc után torony alakot ölt: megérkeztünk a Julianus barát-toronyba! Csodálatos a kilátás innen, még a Mátrát is sejteni lehetett a távolba tekintve. A páratlan kilátást még izgalmasabbá teszi, hogy bármerre nézünk, látjuk a Duna ezüstös-kék szalagját. Ráadásul fentrõl - térképünk segítségével - még azt is sikerült elõre megnézni, hogy merre vezet majd tovább az utunk.

Azt persze nem láttuk elõre, hogy a sárga jelzéstõl elválva egy keskeny kis peremen kell majd egyensúlyoznunk. Ezt az utat csak nappal és száraz talajviszonyok esetén javaslom, sárban szerintem kimondottan veszélyes lehet. Kb. 10 percig kellett egyensúlyoznunk a kidõlt fák tövében tyúklépésben haladva (na ez utóbbi mondjuk azért túlzás :) ), utána már vízmosásokban vezetett az út, ami az elõzõekhez képest kimondottan kellemes volt. Végül elértük Nagymaros legeldugottabb házait, onnan már aszfaltos-bazaltköves utca vezet lefelé, vannak ivókutak is frissítõ hegyi vízzel. Sõt, egy helyen még Tarzant is lehet utánozni: ugyan nem inda, hanem kötél van egy vastag faágra kötve, mindenesetre kitûnõ szórakozás lehet azon lóbálózni a vízmosás fölött.

Nagymaros nagyon hangulatos település, érdemes elidõzni itt egy kicsit. Mi mondjuk siettünk pecsételni, nehogy bezárjon a pénztár, de volt még idõnk a vonatig, így lementünk a festõi Duna-partra, ahol szebbnél szebb teraszok csábítottak pihenésre és egy-egy sör vagy üditõ elfogyasztására - de, persze étlen sem marad itt az ember.

Egy könnyû, ám gyönyörû túraszakasz ez, mindenkinek ajánlom!
 
hdanee Bejárás: 2008.04.19. Rögzítve: 2008.04.20 17:14:55
Nógrádról indultunk Kóspallagra. Kitartóan esett, úgyhogy kitartóan tapostuk a sarat. Ezt a szakaszt rossz idõben nem tudom jó szívvel ajánlani, több okból. Egyrészt a sok emelkedõn (és lejtõn) csúszik a bakancs a nagy sárban, ráadásul eléggé sok az erdészeti jármûvek által kitaposott út, amin aztán sárban különösen nagy élmény menni. Utóbbi utakon ráadásul a víz is zúdul lefelé - az Inóci-vágáson alig tudtunk levánszorogni, így vagy negyed órát rávertünk a szintidõre. És ami a legrosszabb: esõben hajlamosak a 800-900 méteres csúcsok felhõbe burkolózni, ami azt jelenti, hogy hiába mászik fel az ember, nemhogy a Tátrát nem fogja látni, de a 4.-5. sor fát sem, hiába meresztgeti a szemét. Zivatar esetén pedig látványosan nyaldossák a villámok a hegygerincet, ennek tegnap különösen örültünk az Inóci-vágás ritkás fái között (az erõs zivatartevékenység miatt volt, hogy 5-5 percre meg is álltunk egy-egy alacsonyabb fákkal benõtt részen.)

De hogy jót is írjak: már volt korábban is szerencsém megtenni a Csóványos-Kóspallag szakaszt és tiszta idõben gyönyörû panoráma díjazza igyekezetünket. A változatos terep, a meredek lejtõk és emelkedõk legyõzése szép teljesítmény, ráadásul mindezt a Nagy-Hideg-hegyen finom (bár nem túl olcsó) ebéddel is meg lehet koronázni. A teljes, Nagymarosig tartó szakaszhoz valóban korán kell indulni, mert idõigényes feljutni a Csóványosra. A jelzések mindenhol jók voltak, egyedül talán a Foltán-keresztnél kell figyelni és (akár le-, akár felfelé menet) nem elkavarni a szekérúton tovább! Pecsétek mindenhol jók, igaz, a turistaházak illetve a nógrádi jegypénztár nyitva tartási idején kívül nem elérhetõek.
 
prozak01 Bejárás: 2008.03.31. Rögzítve: 2008.04.03 08:54:49
Március 31, Nagymaros-Kisinóci turistaház.

Nagymarostól Törökmezõig jól jelzett út, szép kilátás, az idõ is szép volt. Az addigi kellemes tapasztalatokba viszont belerondított a törökmezõi pecsételés. A büfé zárva volt, kint az elõtérben egy nõ ült, aki hangos és nem túl szívélyes "ottan van má a pecsét má" instrukcióval irányított a TV polcához, miután látta hogy türelmesen várok arra hogy befejezze a mobilozást, vagy észrevegyen -köszönésre se befelé, se kifelé jövet nem reagált. A sokszor említett kutyákkal nem volt gond, lustálkodtak, a lovak pedig hátul legeltek. Utána ismét minden rendben volt, többször is láttam õzeket, meg különbözõ ragadozó madarakat. Szép a halastó is a th. közelében. Kisinócon a th. zárva volt, az ottlétemet vagy a buszjegyemmel, vagy az élelmiszerboltban kapott blokkal tudom igazolni.
 
lolkabolka Bejárás: 2008.03.30. Rögzítve: 2008.03.30 10:06:11
Nógrád-Nagymaros volt az irány 2008.03.29.-én.Ehez a szakaszhoz egy kicsit korán kell kelni annak aki egy nap alatt teljesiteni akarja,mi 6.10kor már Nógrádon voltunk.A túrafûzetben megadott idõ alatt teljestiettük a távot.Foltán-kereszttõt Csoványosig ill. innen kb.1.5km-en keresztûl 20cm es hó.Ez volt a túra legkeményebb szakasza.Nagy Hideg hegyi th.tól már minden simán ment pecsét mindenhol OK,de saját bélyegzõpárna ajánott.
 
IgaziHõs Bejárás: 2008.03.22. Rögzítve: 2008.04.02 15:49:32
Kóspallag-Nógrád szakasz:
A túrát 3 naposra terveztük, a kéket kiegészítve némi bolyongással a Börzsöny magasabb tájain. Sajnos rövid a börzsönyi kék, mi pedig mindenképpen többet szerettünk volna látni e tájból.
A jelek végig rendben vannak, ennek nagy hasznát is vettük, mert a 20-30cm hó elfedte az ösvényeket, a nagy köd és a hófúvás miatt meg nem láttuk õket. Így néha keresnünk kellett az utat.
A szakasz amúgy nagyon szép, mindjárt egy hosszú, kitartó emlkedõvel indít, ami gyakorlatilag Kóspallag és a Nagyhideg-hegy között végig húzódik.
A túristaház tiszta, kellemes, az árai számomra húzósak, de ezúttal nem ez számított. 2 éjszakát töltöttünk itt, végjártuk a hegyeket. Érdemes, rengeteg a látnivaló. Egyébként az Mricsi által említett piros HSZ valóban megváltozott, meghosszabbították a kék HSZ-ig, hogy az Oltár-kõ se essen ki az útvonalból. A régi szakaszt pedig piros + jellel jelölték.
A Nagyhideg-hegytõl Nógrádig az út lejtõ jellegû, egy-egy kisebb emelkedõvel (pl. Csóványos). A Foltán-kereszt után kell egy kicsit küzdeni (és figyelni). A kereszt után jobbra tart a szekérút, majd újabb enyhe jobbos után derékszögben be balra a bokrok közé. Eleinte látszik az út, de hamar nehézzé válik a haladás a bokrok miatt. Jelek ritkán vannak, de azért felbukkan egy-egy, mikor már elbizonytalanodna az ember. Egy kerítés mellett kell menni, annak jobb odalán.
 
mricsi Bejárás: 2007.07.08. Rögzítve: 2007.07.12 11:30:09
Nógrád - Nagymaros

A kékjelzés mindenhol rendben, szerintem ez az irány a jobb és könnyebb is. Igaz mi sokszor letértünk, így találkoztunk egy-két furcsa jelzéssel. Nógrád és Királyrét környékén a jelek igen régiek, az új(2005) Carthographia-s térképek új jelzései sehol nincsenek, a fákon találni még 30x30-as jeleket is, a négyzet is még lyukas. A zöld kerékpáros út sehol, csak kék van, de más vonalon. Zöld+ jel sincs, de ezek ellenére sem lehet eltévedni. Mi a Spartacus házban alundunk, van egy-két egér, de ez nem zavart. A Csóványos körzetében levõ piros háromszög se úgy van, ahogy a térképen, de sebaj. A Tátralátóról nem igazán láttunk semmit, Csóványoson elvitt a szél. A hegyes tetõ szép kilátással fogadott.
 
Fuleee Bejárás: 2007.03.15. Rögzítve: 2007.03.19 17:38:58
Kemény terep! Új nem bejáratott bakancsban senki ne vágjon neki! De a Csóványos-Nagyhideghegy-Julianus kilátó megéri! A KÓSPALLAGI RABLÓTANYÁT ajánlom mindenkinek!
Bár nem összkomfort (fûtés, és fõzési lehetõség van), de a legolcsóbb az biztos!
 
hegezoli Bejárás: 2007.03.15. Rögzítve: 2007.03.19 10:38:40
Nógrád-Kóspallagot ebben az irányban érdemes bejárni, mert Kóspallag felõl olyan emelkedõ jön a Nagy-Hideg hegy felé, hogy még lefelé is majd belerogytunk... :)
 
Szilvi és Feri Bejárás: 2007.03.11. Rögzítve: 2007.03.12 19:23:52
Nógrádról Kóspallagra: Nógrád után nagy sár és rengeteg kivágott, az útra döntött fa okoz útakadályt. Késõbb minden OK, a jelzésekkel egyetemben. (Az Inóci-vágásban kicsit megfogyatkoztak, de hát ki téved ott el...)
 
Szilvi és Feri Bejárás: 2007.03.03. Rögzítve: 2007.03.04 18:27:37
Kóspallagról Nagymarosra: jól követhetõk a jelzések, az újrafestetlen részen is jó állapotúak a régiek. (Ha nem említitek, észre sem vesszük...)
 
maciHUN Bejárás: 2007.02.18. Rögzítve: 2007.02.20 21:08:50
A jelzések és a pecsétek mindenhol rendben vannak, gyönyörû volt a túra a februári verõfényes napsütésben. A Csóványoson még hó is volt:)Törökmezõn pedig szép cicák egy egy malac is van:)
 
agnes Bejárás: 2007.01.21. Rögzítve: 2007.02.14 12:00:23
15., 16. es a 17. szakaszon a kek jelzesek kitunoen kovethetok. A belyegzok rendben es a helyukon vannak itt is.
 
aezs Bejárás: 2007.01.01. Rögzítve: 2007.02.01 19:59:06
nagymaros-kisinóc:nagyszerû szakasz, mind a hegyes tetõrõl, mind a békás rétrõl lenyûgözõ a kilátás, törökmezõn pedig jól esett inni egy forró teát a malacok és cicák társaságában
térkép nélkül is jól követhetõ
kisinóc-nógrád:újévi kezdõtúra, nagyhideghegyig minden oké, utána rákezdett az esõ és nógrádig el sem állt, igen bosszantó volt
csóványos felé, onnan és lefele a foltán kereszt felé tartva is gyönyörû a kilátás
jelzésekkel szintén semmi gond
 
IgaziHõs Bejárás: 2006.12.28. Rögzítve: 2007.01.16 13:09:44
Nagymarostól a Kisinóci Th-ig terjedõ szakasz:
A jelzések végig követhetõk térkép nélkül is, gyakorlatilag nincs eltévedési lehetõség ezen a szakaszon. Kezdésként egyébként egy kitartó emelkedéssel indít, aztán ezzel el is fogytak a nagy emelkedõk. A legközelebbi már a nagyhideghegyi kaptató lesz.
Sajnos az idõjárás erõsen ködös volt, így a kilátóhelyeken mi csak a Nagy Fehérséget csodálhattuk meg. Hó még mindig nincs, csak a zúzmarás fák mutatták, hogy azért tél van.
 
modras Bejárás: 2006.12.03. Rögzítve: 2006.12.04 10:19:59
A Nagymaros-Kóspallag szakaszt a Kinizsi TE Encián Szakosztálya és a Mûanyag SC Természetjáró Szakosztálya újította fel, tartja karban. A Higgins által említett rövid szakasz felújítása egy sajnálatos félreértés miatt maradt ki, legközelebb ez lesz az elsõ, amit újrafestünk.

A Dél-Börzsöny turistaútjairól ld. bõvebben: http://kalauz.jelzes.muanyagsc.hu. A jelzésfestõk várják a túrázók észrevételeit a környék többi turistaútjával kapcsolatban is. Bár a jelzések gyors kijavítása nem garantálható, az észrevételek nagy segítséget adnak a karbantartó munkák tervezéséhez és a többi túrázónak. Ha valaki szívesen részt venne a Dél-Börzsöny útvonalainak karbantartásában, jelentkezését örömmel fogadjuk. További részletek a http://muanyagsc.hu-n.
 
visi Bejárás: 2006.11.12. Rögzítve: 2006.11.19 08:35:40
November 4 és nov. 12-én két szakaszban jártuk be újra ezt a távot. A jelzések vadonatújak, szépek jól követhetõen. A jelzésrendszerben viszont van néhány változás. Az eddigi piros X most újabban a piros II jelzésnek felel meg. És még valami: nekem erõsen úgy tûnt, hogy az új jelzések festésével a kék nyomvonal a régihez képest Nógrád elõtt módosult. Az újnak tûnõ nyomtáv jól ki van jelezve, és könnyebben járható mint a régi. (Peszre az is lehet, hogy nincs új nyomvonal, csak eddig mi tévedtünk el mindig, és mentünk másfelé... :-))
 
okt50tomi Bejárás: 2006.11.04. Rögzítve: 2006.11.05 13:56:50
Elöbb elfelejtettem írni, hogy a Hegyes-tetõn lévõ kiláton nagyon szép a kilátás!!! Nem szabad kihagyni!!
 
okt50tomi Bejárás: 2006.11.04. Rögzítve: 2006.11.04 18:50:37
Mi Nagymarostól-Kisinóci th.-ig mentünk. A felújított jelzések végig jók, kivéve Hegyes-tetõ és Virágos-tér között, ahol elfelejtették felújítani. Ezért ott egy kicsit kopott,de az út egyértelmû, így ott is követhetõ a jelzés.
 
Kanga Bejárás: 2006.10.15. Rögzítve: 2006.10.16 09:32:06
Nógrádról indultunk mi is, köszönet a jelfestõknek, egyszer sem kavarodtunk el, végig jól követhetõ, egyértelmû jelzések voltak.
 
lacus Bejárás: 2006.09.02. Rögzítve: 2006.09.08 22:36:12
Értesítjük a kéktúrázókat,hogy társaságunk(Cserhát Baráti Társaság)felújította a Kisinóc th.-Katalinpuszta között az Országos Kék-Túra(OKT)jelzéseit.Vele együtt megújultak a ráfûzödõ és a kiágazó jelek is!!!Változás: a (Piros) P X helyett a siút jele: (piros)P II lett,de ennek ellenére a régi jelek is láthatóak!!! A nyilt terepeken jelzéskarókkal is találkozhat a túrázó,a jobb követhetõség érdekében,és a nógrádi várba vezetõ (kék) K L (rom)jelzés is megújult...További bövebb info a www.csbt.hu weboldalon található!!!
A felújítás Július 7. és szept 3. között zajlott,az MTSZ megbizásából.
 
Morcsi Bejárás: 2006.08.19. Rögzítve: 2006.08.21 13:21:34
Nógrádtól indulva jártuk be a szakaszt. Eredetileg Nagymarosig terveztük, de Kisinóc elõtt a lejtõn a térdem fájni kezdett, inkább nem kockáztattuk a komolyabb sérülést, Kóspallagon kiszálltunk.

Nógrádtól egy darabig csak a jelzésalapokat követtük, majd beértük a jelzésfestõket! Elmondták, hogy a jelzett fa környékének kitisztítása, majd a törzs vónókéses kiegyenesítése után két rétegben alapoznak fényes fehérrel, majd erre jön a színes jelzés. Ha minden igaz, most már a teljes börzsönyi szakaszon szép új jelzések várják a kéktúrázókat. Köszönet a munkájukért!

Csóványoson most jártam elõször, nagyon tetszett a kilátás, bár tömeg volt. Nagyhideghegyen a turistaház felújítása még messze nincs kész, de már most látszik, hogy szép lesz. Kisinócon a turistaház mellett kerthelyiség áll, ott volt kitéve a bélyegzõ is. Bélyegeztünk, majd fogyasztani szerettünk volna. A pultos nõ elõször nagyon nem akart észrevenni, de aztán kelletlenül kiszolgált minket :/

Kóspallagon nem sokkal késtük le a buszt, a következõig több, mint 2 órát kellett várni, ha nem fáj a térdem, valószínûleg annyi idõ alatt le is gyalogolunk Törökmezõig, de így inkább a várakozást választottuk. Legközelebb már könnyû dolgunk lesz a továbbhaladással.
 
PSP Bejárás: 2006.04.23. Rögzítve: 2006.04.26 01:08:28
22-23-án jártam be ezt a szakaszt, mindkét alkalommal Kisinóci th. kiindulással, 23-án ChrisCarlos-ék társaságában. Leírás, fotók, szintábra és Google Earth-ban megnyitható 3D útvonal:
http://papics.web.elte.hu/17szakasz.html
Csóványos környékén jelfestõvel találkoztunk!
 
Vöröss Bejárás: 2005.10.08. Rögzítve: 2005.10.10 11:35:07

Csak egy rövid megjegyzés: Nógrád - Nagy-Hideg-hegy szakaszt jártam be. Ahol a kék bicikliút jel van felfestve (elõttem már írta valaki!) ott beérve az erdõbe vigyázzatok, mert nincs jelölve a kék leágazása. Ha ugyanúgy elkavarnátok, mint én, legközelebb a Bika-rét kezdetén tudtok biztonságosan helyesbíteni, ahol egy jobbra majdnem félkörben visszakanyarodó, aztán megint balra forduló, nagyjából észak-északnyugatnak tartó erdei úton 10 perc sétával értek vissza a kékre, a Béla-rétet jelzõ táblánál... A rossz út, amin én végigmentem, erdészeti út, néha kövezve, és eszméletlenül saras, kátyús.

 
kávé Bejárás: 2005.09.03. Rögzítve: 2005.09.06 15:17:25
Az út jól jelzett, akár térkép nélkül is megjárható, Vlaszij megjegyzései helytállóak, érdemes figyelni rájuk. Kb. Törökmezõig - úgy tûnik - megújították a jeleket.
 
Vlaszij Bejárás: 2005.07.01. Rögzítve: 2005.07.03 19:15:00
Nagymaros - Nógrád szakaszt jártam be.
6 helyen kell figyelni szerintem.
1. Templom völgybõl már kiértél és egy Y elágban sehol sincs jel csak mögötted. Bal felé menj mégha az is a kevésbé logikusabb. 200 méter után ott a jel.
2. Ürmös rétre kiérve balra tarts. kábé a villenyoszlop felé.
3. Törökmezõ elött a bal egy helyen egy kis ösvényen elmegy balra. nem könnyen észrevehetõ. De ha túlmész rajta semmi baj eléred pirost ott balra fordulsz a piroson és megleled 50 méter után a kéket.
4. Békás réten maradj a széles szekérúton. Jel az nincs egészen az erdõszélig ám az elején ha jobbra tekintessz egy csúcskövön ott a kék jel.
5. Foltán ereszt után elõször élesen jobbra. ez ki is van nyilazva. haladsz lefele kábé 100 métert és egy éles jobbkanyarban balra egy kijárt ösvényen hagyod el a szekérutat. Jel itt is van a fán csak be van nõve! Kevés lesz a jel lefele de bízz az útban. Sok a kullancs!
6. Nógrád elött Y elágban ismét nincs jel balra tekintve már látod a rétet de te menj jobb felé. Térkép itt hasznos.

Nógrádon a Csurgó forás vize nagyon finom!!!
 
MacGyver Bejárás: 2005.06.30. Rögzítve: 2005.07.05 15:47:44
A Nagy Hideg-hegy - Kisinóci-th szakaszt jártuk be, itt a jelzések végig követhetõek voltak.
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2005.05.21. Rögzítve: 2005.06.01 13:46:13
A Kisinóci th. – Nagy-Hideg-Hegyi th. szakaszt jártam be, ahol a jelzések – kevés kivétellel – végig sokat segítenek. Az Inóci-vágás kemény kaptatója meglehetõsen izzasztó feladat. Kisinóc és Nagy-Hideg-hegy, valamint Csóványos és Nógrád között teremtett lélekkel nem találkoztam, viszont Nagy-Hideg-Hegy és Csóványos között sok kirándulóval futottam össze. A Foltán-kereszt után, egy kettõs elágazásnál a kék jelzést „viselõ” fa kidõlt, itt a jobb oldali ösvény a helyes választás, amelyrõl egy hajtûkanyar után balra (nagyjából déli irányba), egy keskeny ösvényre kell letérni. A Saj-kúti-bérc viszonylag gyengén jelzett, de az ösvényt az aljnövényzetbõl kiszabadították és jól járható. De rengeteg a kullancs!! Én 2 hím, 6 nõstény és 1 nimfa Ixodes ricinust „gyûjtöttem” magamról, viszont egy lábamba fúródott Ixodes-lárvát csak a nógrádi vasútállomáson távolítottam el. Igyekezzünk ezen a kb. 1,5 km-n gyorsan haladni, de azért sûrûn meg-megállni és (fõleg) a lábunkat átbogarászni. A néhány mm-es lárvák és az alig nagyobb nimfák a kifejlett egyedeknél nehezebben észrevehetõk.
A Saj-kútnál (Semmelweis-forrás), valamint a Nógrád határában lévõ, 300 éves Csurgónál jó minõségû víz „tankolható”. A Nógrádi várat semmiképpen sem hagyjuk ki, csodálatos panoráma a jutalom az alig 10 perces gyaloglásért.
Összességében nagyon szép az Országos Kéktúra börzsönyi szakasza.
 
Józsi bácsi Bejárás: 2005.05.16. Rögzítve: 2005.05.19 07:57:43
Nógrádról indultunk Nagyhideghegy irányába. Ha elhagytátok a Kálváriát, és kibontakozik a szeméttelep csodás panorámája elõttetek, ott figyeljetek a mezõn! Remekül fel van festve a kék bicigli jel! (Áldassék a keze a felfestõjének!) ha engedsz a csábitásnak, és követed, mert nem találtad meg a Kék Zöld jelet, Királyréten kötsz ki.Törökmezõn csak a körhinta nem volt felállítva. Két hónappal ezelõtt egy kft lefoglalta a turistaházat.Azt ott parkoló kocsikból meg a fogyasztott sörök szintjérõl itélve inkább választhatták volna Nagyirtást is, és akkor nekünk bakancsosoknak is lett volna helyünk. Visztula leírására a templom völgyi szakaszon ha Nagymaros felõl jöttök figyeljetek!
 
MacGyver Bejárás: 2005.04.23. Rögzítve: 2005.08.27 16:58:09
Most olvasom csak Tavaszi Széll 2005.04.23.-ai leírását. Jé, akkor mi is ott voltunk! Éppen a túraversenyt teljesítettük. Hát ilyen komolytalanon még nem voltunk. A paprikás krumpli receptjét még behelyettesítgettük, meg énekeltünk is nekik, aztán volt ahol vitatkoztunk az állomással a térképen használatos jelekrõl. Elfogadtuk hogy hát úgyis mindig az állomásnak van igaza, de aztán eszünkbe jutott a Börzsöny atlasz, visszaszaladtunk megmutatni a jelmagyarázatot. Egy kicsit elcsodálkoztak. Aztán késõbb meg egy sziklákkal teli réten a Naszályra mutogattak hogy tájoljuk be, közben meg ragaszkodtak hozzá hogy az a Nagy-Morgó. És mivel kötözködtünk ezért kaptunk egy csomó pontlevonást :-) De az a feladat tetszett amikor szagról kellett megmondani meg tapintásról hogy mit vinnénk magunkkal túrára és mit nem.
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2005.04.23. Rögzítve: 2005.04.27 16:32:18
Kondíció, önbizalom és idõ híján (ebben a sorrendben) kettévágtam a 38 km-t, és elsõ körben csak Kisinócig jártam be. A Visztula által leírt, Templom-völgyi kavarási lehetõség esetében (ha ugyanarról a pontról írok) a bal oldali ösvény a helyes választás. A Hegyes-tetõi kilátóról elénk táruló panoráma megér néhány perc pihenõt, bár az enyémbe belerondított négy, nyitott katonai terepjáróval érkezõ, sörpocakos, dobozos sörrel jól felszerelt alak. A Köves-mezõ és Török-mezõ közötti szakaszon középiskolák (Semmelweis?, Kandó?) által rendezett játékos vetélkedõ (szülõk, tanárok és deákok részvételével) állomásai színesítették a szakaszt. Kedvesek, jókedvûek és udvariasak voltak. A harmadik állomástól már rutinosan szóltam, hogy nem versenyzõ vagyok. Ebben a térségben, valamint a pilisi kék több pontján is láttam és hallottam hollókat, szerencsére egyre több példány található ebbõl a korábban hazánkban a kipusztulás felé haladó madárból. Török-mezõn nagy dzsembori fogadott, a fenti középiskolák érintettjei, kirándulók, turisták. Török-mezõ után a halastó megérdemel egy kis kitérõt a zöldön. A Békás-rét nagyon szép, meg kellett állnom ebédelni és bámészkodni a 360°-os börzsönyi panorámában. A Békás-rét utáni fiatalosban (Sûrûség) megvolt rövid múltú kéktúrázásom elsõ kullancskalandja. Jelzett a kiválasztó rendszerem és szégyenlõsen a cserjésbe húzódtam. Miután végeztem, és kifelé csörtettem, akkor vettem észre a nõstény Dermacentor egyedet a nadrágomon. Tanulság: minden körülmények között és tevékenység közben az ösvényen maradni. Kóspallag szép kis ékszerdoboz a Börzsöny mélyén, sajnos a falu szélétõl a falun át Kisinócig több km-en át mûúton vezet a kék jelzés. A Kisinóci turistaháznál is rengetegen voltak. Nem igaz, hogy nincs igény ezekre az intézményekre. A Rozália téglagyár-Dobogókõ szakasznál bánkódtam a pilisi és budai-hegységi th-ak sanyarú sorsa miatt. Nem kötõdik a kéktúrához, de egy nappal a fenti túra után jártam a Pilisben és a Lajos-forrási th-at is zárva találtam. Ez is új volt nekem. Még egy, szubjektív vélemény: a kéktúra börzsönyi szakasza többet érdemelne 38 km-nél.
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2005.04.07. Rögzítve: 2005.04.11 11:22:54
Nagymarostól indulva a jelzés OK volt, picit csak akkor kellett jobban figyelnem, amikor már a Dunát látva haladtam a gerincélen, mert ahol az oldalazó rész kezdõdik, ott van egy másik ösvény tovább az élen, az OKT-n a jelzés pedig csak picivel arrébb van.
Közeledve Törökmezõhöz, az atlasz által is említett útvillánál nincsen jelzés, de aki a jobb oldalit választja, azt a piros jelzés szinte „visszatereli" a kék+piros közös szakaszra.
A Békás-réten nem láttam jelet, s rövid habozás után a bal oldali szekérutat választottam (a térkép csak egy utat jelöl), pedig a jobb oldali a helyes.

Gyakorlatilag ez a három hely a necces, a többi helyen van jelzés bõven.
 
Vöröss Bejárás: 2005.01.29. Rögzítve: 2005.01.31 11:42:07

Amit eddig még nem írtam le, meg az is, amit leírtam :) Ez egy Kóspallag - Nagy-hideg-hegy (vissza piroson Királyrétig) túra volt. Hajnali indulással. Gyönyörû, hogy hajnalban még a Hold bóklászik fent, aztán napfelkelte, ecetera... :) Kisinócon ott laknak, tehát mindig kell valakinek lennie a házban, hacsak nem mentek el beszerzõkörútra. (Ezt a lány mondta, aki vezeti a házat.) A capuccinó - á 170 ft - isteni. Pecsét OK. Ha elindulsz felfelé, és esetleg mobilt is viszel magaddal, érdemes teljesen feltöltöttet vinned, mert a térerõ hiánya eléggé leszívta még az én egyébként strapabíró mobilomat is. A Barna Ferenc keresztig semmilyen térerõ nincs, sõt még kell menned innen jó egy-másfél kilométert, mire (nálam Pannon) éledezni kezd. Egyébként fent a hegyen is ki-kimarad. Az útról: gyönyörû havas úton, elõttem egy - feltehetõleg elõzõ nap felmászó fanatikus nyomaiban. Ha az inóci réten mész, a jobb oldali utat kell választanod, ahol a bekerített rész kezdõdik. Ha ez van neked jobbkézre, el sem lehet tévedni. Egyébként a jelzések is mindig megvannak, csak fehér tájban nehezebb észrevenni õket. Én vittem túrabotokat is, és egyáltalán nem bántam meg! (Két sífutóbotot, jobb híján, de nagyon beváltak.) Amit már írtam: elég húzós szakasz, pláne télen, édességet, meleg teát, kaját több mint ildomos vinni! Mire felértem Hideg-hegyre, már kissé remegtem :) Viszont fent is van kaja, bár kicsit drága. Én 450-ért ettem egy pár virslit. (Meg aztán ugyanennyiért egy másikat :) ) Fõznek is, levest, húst, sült krumplit láttam. Plusz, infõk a síelõknek: Királyrétrõl síbusz jár fel, kocsival nem szabad felmenni, a busz oda-vissza 500Ft, és most kb. délután négyig járt. Menetrendje nincs, de reggel 9 körül megy fel az elsõ, és kb fél óra alatt járja meg az utat. Akkor indul fel újra, ha összegyûlik megfelelõ számú utas. (Azt mondták, kisgyerekeknek nem kell fizetni, de nem tudom biztosan, mivel én gyalogoltam :)) Plusz: jövõrre állítóla már elkészül a déli oldalon egy hosszabb és sokkal modernebb sílift. Bízzunk benne! Sziasztok Vöröss

 
Múzsla Bejárás: 2005.01.22. Rögzítve: 2005.01.25 07:19:46
Ha Törökmezõt elhagyva közelítesz Nagymaros felé, akkor eleinte igen sûrû jelzésekkel fogsz találkozni. Van olyan szakasz is, ahol KÉT variációból is választhatsz, mert mindkettõ fel van festve. Akkor legyél figyelmes, amikor a piros sáv elkanyarodik balra. Itt egy darabon nincs kék, bár jobbra afák között találtam egy régit. Valószínûleg ott mehetett egykoron. Nos, ezen a jól kijárt szekérúton kell leereszekedni (nem kell letérni balra)és lent egy széles keresztezõdésnél már ismét lesznek jelek.
A Szent Mihályi hegyi-nyeregbõl a lereszkedés sáros idõben iszonyat lehet. Én fagyott földön lépkedtem, de látszódott az elõttem arra járók szenvedése.
 
Gazdag László Bejárás: 2004.06.17. Rögzítve: 2004.06.22 10:19:30
Nagyon nagyon szép túra volt. Sok szép kilátóval. Bár elég szintes, de a csoványosról látott kilátás valami eszméletlen volt. Északra tátra csucsai, délre a hármashatárhegyi torony körvonalazódik. Nem semmi. Nográdnál írt véleményem az út egy szakaszáról mindenkinek figyelmébe ajanlom. Az a rész kicsit bekormozta az élményeket, de azért alapvetõen élveztük.
További kellemes túrázást!
 
lutak Bejárás: 2004.03.06. Rögzítve: 2004.03.07 17:31:25
Gyönyörû a Börzsöny a jobb sorsra érdemes, roskadozó "üvegfákkal" és a szinte járatlan 30 centis hóval és képeslapokat idézõ napsütéssel meg kék éggel. Extrém túra volt (két szakaszra bontva), de az eddigi legszebb!
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
80Nagymaros2023-05-08 10:24:23Jesper Olsen
81Törökmezõ turistaház2023-05-08 10:23:33Jesper Olsen
82Kisinóci turistaház2024-01-07 16:45:56VAN
83Nagy-Hideg-hegy2024-01-07 16:43:54VAN
84Nógrád2024-01-07 16:43:09VAN