Túrabeszámolók


Mecsek 1000/400

ImiTúra éve: 20062006.11.21 14:48:03
Be kell vallanom - erõsen szégyenkezve - hogy még nem voltam a Zengõn! Valahogy még nem jött össze. Ámde 18-án megváltozott e helyzet, Mecsek 1000 kapcsán.
Már reggel látszódott, hogy szuper szép idõnk lesz, felhõ alig, napsütés, meleg. Egyszál póló a kabátom alatt. Az út elején rögtön félreálltunk egy autó miatt. Autóval a Zengõre? (Persze, csak a pincékig :-))Nagyon szép õszi erdõben, vasrag levélszõnyegen kapaszkodtunk felfelé. Sétáltunk. Többen lehagytak bennünket, de nem siettünk. Egy régi ismerõs is utolért bennünket. Beczelaci rögtön ismerteti is a környék nevezetességeit, az útvonalakat, Püspökszentlászlón fogvatartott Mindszenty bíboros történetét. Ja, Õ helybéli. Igen hamar felérünk a kilátóhoz, ahol többféle mûzliszeletbõl választhatunk. Laciék tovább mennek, mi felkapaszkodunk a kilátóba. Tényleg szép kilátás van innen. Viszont fúj a szél és hideg van. Lemásztunk, majd a hegyrõl is, egy elég meredek lejtõn. De már itt is vagyunk a 2. számú pontnál. Szendvicset kaptunk. Innen egyedül megyek, kicsit gyorsítanék, de felfelé nehéz. Fiatalok sétálnak el mellettem ezerrel. Nekik még megy. Az erdõbõl kiérve egy óriási tisztásra értem. GYÖNYÖRÛ ! Kisújbányát a másik oldalról már többször láttam, innen még nem. A sík terepen visszaelõzöm az elõzõket. A Cigányhegyre erõsen lihegve értem. A sûrû bozótosban lefelé néhol földig hajolva törtem át. A piros jelzésen lefelé haladva gyorsan haladhattam. Ismét ismerõsbe botlottam, majd Máré várától ismét egyedül kapaszkodtam fel, ereszkedtem le. Vajon mennyit kell még mászni felfelé? (Az itinerben erre is választ kaptam.)
Egyik völgyben pihentem vagy 10 percet, ezalatt többen visszaelõztek. Végre felértem. Sajnos aszfaltúton ment az út tovább. (Nem szeretm az aszfaltot.) Az 5. ellpont nem a Csengõforrásnál volt, így le sem mentem. Inkább a pontnál ittam vagy 3 pohát ásványvizet. Ideje volt, kezdtem szomjas lenni. Letérve az aszfaltról, lefelé átvátam az erdõn és a célegyenesbe jutottam. Az út köves, kavicsos, minden kövecskét éreztem a talpam alatt. Inkább az azfalt. De már be is értem Heténybe, tényleg hosszú. (Szép volt, köszönet a szervezõknek meg az idõjárás-felelõsnek is !)