Geológiai túra, Gömör-Tolnai fesztivál - Rendezvény ajánló

Bemutató geológiai túra - Perkupa - Nagy-Telekes-tetõ - Telekes-völgy - Ördög-gát - Henc-patak - Perkupa.

2009.július 28. 10:20 - 18:00 Geológiai gyalogtúra és bemutató a Rudabányai-hegység középsõ részén valamint az Aggteleki-hegység peremén Dr. Fodor László Imre (Magyar Állami Földtani Intézet) és Kövér Szilvia (Magyar Tudományos Akadémia Geológiai, Geofizikai és Ûrkutató Kutatócsoportja) vezetésével
Közremûködõk: dr. Hips Kinga, Koleszár Krisztián, dr. Kovács Sándor, prof. Less György
Mi fán terem a kõzettakaró? Hogy néz ki a határa? Mi alkotta az Ördöggátat?
Indulás: 10:20, Perkupa, fagyizó. Érkezés: 18h körül Perkupára. Teljes táv: 20 km
A túra célja, hogy összekösse a jólesõ fizikai megterhelést a természet megismerésével.
A túra részvevõi megismerik az ország földtanilag egyik legösszetettebb területének felépítését, a hegyeket-dombokat alkotó fõbb kõzettípusokat, és azok szerkezetét. A terület különlegessége, hogy a felszínközeli kõzetek több, úgynevezett takaróba rendezõdtek, amelyek hazánkban ritkán láthatók, és amelyek legnagyobb számban a Rudabányai-hegységben bukkannak a felszínre.
A Henc-völgy mentén megfigyelhetjük a takaróhatárhoz kapcsolódó elváltozott kõzeteket. A Telekes-völgyben meglátogatjuk a patak lópatkó alakú kanyarját (Ördöggát).
A túra résztvevõi egyúttal megismerkedhetnek a mai modern földtani kutatás céljaival, módszereivel. Ennek érdekében az út egyes szakaszain letérünk a jelzett utakról, és a résztvevõk a kötetlen erdei séta különleges ízével is találkozhatnak.
A túrát teljesítõk jutalma a végén látható szép panoráma.
Felszerelés: javasolt 2l folyadék (lehetõség szerint víz), szendvics, bakancs (esetleg erõs, magas szárú sportcipõ), esõkabát.
Jól jöhet: kõmûves kalapács, kézi nagyító, GPS, nejlonzacskó (esetleges kõzetmintákhoz).

További információ: www.fbarakony.fw.hu

A Baráti kör Tornabarakonyért Alapítvány, mint a túra szervezõi 2008-ban azzal a céllal jöttünk létre, hogy a kihaló félben lévõ Tornabarakonyért tegyünk magunk erejébõl, lehetõségeibõ tegyünk valamit. Az alapítvány baráti köre többnyire Tornabarakonyban hétvégi pihenõházzal rendelkezõ értelmiségiek, akik eddig pályázati támogatással és önkéntes munkával többek között a Kék túra vonalán haladó túristák érdekében esõbeállót hozott létre, szálláshelyet alakított ki az egykori bolt és kocsma épületébõl. 2008-ban elsõ alkalommal a Gmör-Tornai fezstivál keretében egész napos kulturális programmal vártuk a vendégeket. A fesztiválra kb. 300 fõ a bemutató túránkra 60 fõ látogtott el. Azóta saját honlapot is készítettünk: www.fbarakony.fw.hu címen, melyen megtalálható az idei fesztiváli programunk és a bemutató geológiai túránk is. Kérjük, látogassanak el.

Köszönettel és tisztelettel:
Katona Mária, önkéntes