FELHÍVÁS - a parlagfû terjedésének visszaszorítására

FELHÍVÁS
a parlagfû terjedésének visszaszorítására


A Hegyek Vándorai Turista Egyesület, a Kinizsi Természetbarát Egyesület, a Teljesítménytúrázók Társasága alapszabályaikban meghatározott céljuk - az egészség megõrzése - érdekében közös akciót szervez áldozz néhány percet címmel a parlagfû terjedésének visszaszorítására.

Korunk egyik kínzó és egyre több embert érintõ betegsége a szénanátha. Ennek a szezonhoz kapcsolódó, idõszakos betegségnek kiváltói között a fõszerepet a parlagfû tölti be. A fészkesek családjába tartozó ürömlevelû parlagfû egyéves növény. Július közepétõl októberig elhúzódó virágzása alatt millió számra jutnak pollenjei a levegõbe, amely a magyar lakosság kb. 30 %-ának okoz nehezen elviselhetõ, különbözõ súlyosságú allergiás tüneteket. Ha nyáron láz nélküli, megfázásos tüneteket észlelünk magunkon, akkor azt minden bizonnyal valamilyen allergén okozza, a legtöbb esetben ez az igénytelen, igen agresszív gyomnövény, amelynek egyetlen egyede 3000-4000 csíraképes magot érlel évente. Amerikából került Európába. Hazánkban 1908-ban Orsovánál észlelték elõször, 1920-ban Somogyban, 1930-ban a Kisalföldön, 1960-ban már a Duna-Tisza közén is gyakori. 1997-ben a legelterjedtebb gyomnövényként regisztrálják.

Túraterületeink jelentõs része - fõleg az Északi-középhegységben - még nem, vagy gyengén fertõzött. A mezõgazdasági mûvelésû területektõl távolabb esõ erdõrészletekben szórványosan megjelenõ egyedek még gyomlálással felszámolhatók. Túráink során - még teljesítménytúrák esetében is - szánjunk rá egy kis idõt, hogy gátat vessünk a parlagfû terjedésének.

Várjuk további szervezetek jelentkezését és csatlakozását a program további folytatásához, népszerûsítéséhez.

Szakmai anyagok, jogszabályok, stb. a Parlagfûmentes Magyarországért Tárcaközi Bizottság honlapján találhatók.