<b><h3>Teljesítménytúrázók Minõsítési Rendszere (TTMR)</h3></b>

Teljesítménytúrázók Minõsítési Rendszere

  1. A Teljesítménytúrázók Minõsítési Rendszerének (TTMR) célja és meghatározása

    1. A teljesítménytúrázás népszerûsítése, a teljesítménytúrázók sportteljesítményének méltó elismerése érdekében a 2008. évben a Teljesítménytúrázók Társasága (TTT) útjára indítja a Teljesítménytúrázók Minõsítési Rendszerét.
    2. A minõsítések megszerzésére a kiírásban rögzített feltételek teljesítése jogosít.


  2. A minõsítésben való részvétel módjai és feltételei

    1. A minõsítést megszerezheti bármely teljesítménytúrázó, aki e szándékát írásban vagy elektronikus úton tudatja a TTT elnökségével, a tárgyévet követõ év január 31-éig, és befizeti az aktuális részvételi díjat.
    2. A minõsítésre való jelentkezésnek tartalmaznia kell a résztvevõ nevét, levelezési címét, születési dátumát (év, hónap, nap), a tárgyévben teljesített túrákat, a megtett távjukat, szintadataikat és a teljesítésük dátumát. Megadható a túrázó telefonos, és elektronikus elérhetõsége, illetve sportegyesületének neve (amennyiben ez utóbbit az eredménylistában szeretné feltüntetni). [A pályázat benyújtásához ajánljuk a TTT honlapjáról letölthetõ, illetve a TTT elnökségétõl személyesen, vagy postai úton igényelhetõ, erre a célra szolgáló formanyomtatvány kitöltését.]
    3. A benyújtott túrák hitelességének igazolását nem kell mellékelni, de a TTT elnöksége kérheti azt, az igazolófüzet és az oklevél fénymásolatának megküldésével, vagy bemutatásával. Külföldi teljesítménytúrák esetén szükséges a jelentkezés mellé a teljesítés dokumentumainak (illetve másolatainak) csatolása.


  3. A teljesítménytúrázói minõsítés megszerzésének feltételei

    1. Az elért minõsítési fokozatot a ténylegesen elért teljesítmények díjazásaként kell megítélni.
    2. A teljesítménytúrázókat két kategóriába kell sorolni: gyermek és felnõtt.

      • Gyermek kategóriába tartoznak azok a teljesítménytúrázók, akik a tárgyév június 30-ig a 14. évüket még nem töltötték be.
      • Felnõtt kategóriába tartoznak azok a teljesítménytúrázók, akik a tárgyév június 30-ig a 14. évüket már betöltötték.


    3. Az elismerõ cím és a díjak elnyerésének alapja a tárgyévben, rendezõje által teljesítettnek igazolt teljesítménytúrák összes pontszáma. A pontszámítás a következõképpen alakul:

      • Gyalogos teljesítménytúrán a megtett távolság kilométerenként 1 pont, a szintemelkedés 100 méterenként 1,5 pont.
      • Kerékpáros (kerékpár, roller, síroller, görkorcsolya, gördeszka) teljesítménytúrán a megtett távolság kilométerenként 0,5 pont (Módosítva.) A szintemelkedés 100 méterenként 1,5 pont.
      • Vízi teljesítménytúrán folyásiránnyal szemben kilométerenként 1,5 pont, folyásirányban 0,5 pont, állóvízen kilométerenként 1 pont.
      • Sífutóknak meghirdetett teljesítménytúrán sível kilométerenként 1 pont, a szintemelkedés 100 méterenként 1,5 pont.


    4. A teljesítménytúrázásban elért teljesítmény alapján elérhetõ minõsítési fokozatok:

      • Bronzjelvényes teljesítménytúrázó: feltétele 500 pont (gyermek kategóriában 250 pont) összegyûjtése 1 naptári éven belül.
      • Ezüstjelvényes teljesítménytúrázó: feltétele 1000 pont (gyermek kategóriában 500 pont) összegyûjtése 1 naptári éven belül.
      • Aranyjelvényes teljesítménytúrázó: feltétele 2000 pont (gyermek kategóriában 1000 pont) teljesítése 1 naptári éven belül.


      A túrázók több éven át gyûjthetik az arany/ezüst/bronz minõsítés megszerzéséhez felhasznált pontjaikat, és az így gyûjtött pontokkal érdemes és kiváló minõsítést szerezhetnek. Nem szükséges minden egymást követõ évben túrázni, de csak azon évek pontszámai számíthatók be, amikor a túrázó valamilyen minõsítést szerzett. Az arany/ezüst/bronz/érdemes minõsítéssel szerzett pontok nem évülnek el. A legmagasabb (kiváló teljesítménytúrázó) minõsítés megszerzése után a pontszámítás újra kezdõdik.

      • Érdemes teljesítménytúrázó: feltétele 5000 pont teljesítése idõkorlát nélkül.
      • Kiváló teljesítménytúrázó: feltétele 10000 pont megszerzése idõkorlát nélkül.


      A minõsítésben részt vevõ teljesítménytúrázók az elért minõsítési fokozatnak megfelelõ oklevél és jelvény-díjazásban részesülnek.

  4. A minõsítési fokozatok megítélése és átadása

    1. Az elért minõsítések odaítélése a TTT elnökségének feladata. A pontok kiszámítása a TTT elnökségének hatásköre. Egy adott teljesítménytúrát minden teljesítménytúrázónak csak azonos mértékben lehet beszámítani. A pontszámítás mindenkor a rendelkezésre álló leghitelesebb szint és távadatok alapján történik.
    2. Egy teljesítménytúrát csak a megrendezése napján történõ teljesítésnél lehet beszámítani. A rendezõi bejáráson való teljesítés is elfogadható, amennyiben a pályázó részt vett a túra megrendezésében.
    3. Teljesítménytúra minden olyan nyílt rendezvény, amit a rendezõje így nevez, és a TTT-n keresztül (az éves eseménynaptárban, és/vagy a TTT honlapján is) hirdeti a rendezvényt. Külföldi túrák esetén nem feltétel a TTT-n keresztül való meghirdetés, de feltétel a túra nyílt jellege és a hazai teljesítménytúrákhoz hasonlóan történõ lebonyolítása. Szakág szerint lehet gyalogos, országúti kerékpáros, terepkerékpáros, vízi, vagy sí. A magashegységi szakaszokat tartalmazó teljesítménytúrákat is a fenti szakágak valamelyikébe kell sorolni. Egy túranapon több teljesítménytúra, vagy résztáv is teljesíthetõ, ha azokat idõben egymás után teljesítették. Nem számolhatóak el teljesítménytúraként a kötetlen útvonalú csillagtúrák, túlélõversenyek és tájékozódási túraversenyek. Futó, terepfutó versenyek csak akkor számolhatóak el, ha azok teljesítménytúraként is teljesíthetõek a teljesítménytúráknál szokásos szintidõvel. Egy teljesítménytúra elszámolhatóságáról a TTT elnöksége dönt az eredmény kihirdetése elõtt, a döntést honlapján nyilvánosságra hozza.
    4. A minõsítések átadására a tárgyévet követõ évben kerül sor a TTT éves közgyûlése napján, illetve a közgyûlés idõpontját követõ két klubnapon. A minõsítésben résztvevõ sporttársakat az átadás pontos idõpontjairól és helyszínérõl a TTT elnöksége írásban értesíti.


  5. Jogorvoslati lehetõség

    1. Az igazságtalannak vélt eredmények elleni óvást, a hivatalos eredményhirdetést követõ 15. napig van lehetõség benyújtani. Ezt a TTT elnökségéhez írásban kell eljuttatni.
    2. A hivatalos eredmények ellen benyújtott óvásról a TTT elnökségének újabb 15 napon belül döntést kell hoznia és döntésérõl az érintett feleket írásban kell értesítenie.
    3. Ha a hivatalos eredményhirdetést követõ 15. napig nem érkezik kérelem a határozat felülvizsgálatára, az eredményt késõbb nem lehet megváltoztatni.


  6. Az elért minõsítésekrõl szóló határozat közzététele

    1. Az elért minõsítésekrõl szóló határozatot a TTT elnöksége a következõként megjelenõ Teljesítménytúrák itthon és külföldön kiadványában, valamint a honlapján közzéteszi.
    2. A határozatáról a TTT elnöksége bárkinek információt ad, aki azt kéri.


Minden teljesítménytúrázónak sikeres túrázást kíván a TTT Elnöksége!