Százlábú

SZÁZLÁBÚ

A Teljesítménytúrázók Társasága értesítője

IV. évf. 22. szám 1999. július - decemberAhogyan ezt én látom

Beszámoló túrákról

Ilyen nincs ! (napfogyatkozás)
Medves Kövein
Gercsény 50
Magnezit 60
Rudohorska 100-vka
Csípős Meteor 50

Visszaemlékezés az 1997-es Zselic 40-re

Lapszemle

Egyedülálló gyaloglás Petőfi nyomában
Egynapi járóföld Gödöllő körül
A kilométergyűjtő

Postánkból

Fruska Gora

Levelek egy kezdő turistához

Az időjárás
A térkép
A menedékház

RejtvényAHOGYAN EZT ÉN LÁTOM

Tisztelt Túratársak!

Nem tudom, hogyan is kéne bevezetnem ezen írásomat, de valahogy megpróbálom! Idén már másodszor voltam ott, amikor kell mondanom, hogy sajnos egyik év sem telt el méltatlankodások és elégedetlenkedések nélkül! Ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom leírni azt ahogyan ezt én látom!

SZERINTEM MIT JELENT A LEGJOBB HAZAI TELJESÍTMÉNYTÚRA

ÉN ÍGY ÉRTÉKELTEM!

Azt hiszem, hogy szerencsés helyzetben vagyok, mert a legtöbb túrát otthonról reggeli indulással el tudom érni. Ezzel viszont nem minden túrázó van így, ezért nagyon fontos, hogy a rajtnál, illetve a célnál vagy annak közelében legyen megfelelően szervezett turistapénztárcának is elfogadható szálláslehetőség!

Sokszor van úgy, hogy a túra rajtjához több holmit viszek, mint amennyire a túrán szükségem lesz. Szeretem, ha ezt egy megfelelően kényelmes, fedett helyen el tudom rendezgetni és közben anyukám sem szerez újabb rajongókat!

Természetesen az is nagyon fontos, hogy legyen csomagmegőrzés, illetve csomagszállítás, vagy ami még jobb, depózási lehetőség. Mindháromnál fontos viszont, hogy a rendezők megfelelő körültekintéssel kezeljék a csomagokat, vigyázzanak mások értékeire! Sajnos volt már rá példa, hogy megázott és sáros lett a hátizsákom, arról nem is beszélve, hogy még egy csat is letört róla. Ott van még a nevezési díj is! Sokaktól hallottam már gusztustalan megjegyzéseket és beszólásokat ezzel kapcsolatban! A nevezési díjat a rendező joga megállapítani, a túrázó viszont dönthet, indul vagy otthon marad! Ha valamelyik rendezvényen van szponzori felajánlás, annak nagyon örülni kell és hallgatni, nem pedig azt leszólni, akinek ezt nem sikerült összehoznia, mert nem olyan világot élünk, ahol ezt dobálják! Szomorú lennék, ha ez döntené el a cím sorsát!

Amit az ember elsőnek a kezébe kap az, az igazolófüzet. Hogy mit is tartalmaz egy jónak mondható "útitárs"!? Először is néhány baráti szót, részvételi tudnivalókat és tanácsokat (amit érdemes megfogadni). Kellő részletességű valós távolság és szintadatokat, térképet és útleírást, az ellenőrzőpontok pontos megjelölésével!

Na de induljuk el a túrán! Nagyon érzékenyen érint, ha a pontokon csak a zsírkrétát, vagy egy lyukasztót találok. Nagyobb biztonságban érzem magam, ha ott egy embert találok, főleg éjszaka, vagy egy nehéz és veszélyes túrán! Az sem árt, ha a pontőr tudja, hogy hol van és tudja miért is van ott!? Legalább annyit illik tudnia, hogy hány kilométernél és mennyi szintnél járunk és az se luxus, ha tudja merre is kéne folytatni a túrát, esetleg az se baj, ha ezt a térképen is meg tudja mutatni! Sokat tud dobni a túrán az is, ha a bélyegző külön a túrára készült, nem pedig mackó, róka, nyuszi és majom. Sokak kedvenc része jön, ez pedig a szolgáltatás! Egy túrán nagyon jó ha van szolgáltatás, főleg ha az ott van, ahol kell! De az a túra nem akkor és attól lesz jó túra, ha ott minél olcsóbban és minél jobban megtömik a túrázó hasát!? Mert ha igen, akkor miért nem megy el egy svédasztalos vacsorára, ahol még gyalogolni sem kell!? De az a szolgáltatás csak akkor jó, ha az, az elsőtől az utolsó odaérkezőig mindenkinek jut és marad! Adjunk egyforma esélyeket mindenkinek, hiszen az utolsó is fizetett szervezési díjat, még ha az jelképes is. A szolgáltatás minden nevezett résztvevőnek jár! Ez ne csak addig legyen, ameddig a szponzor támogatása tart!

Ha a túrán hosszú ideig nincsen folyadékvételi lehetőség, illik arról gondoskodni, mert ebből még nagyobb gondok is lehetnek! Az útvonal vezetése, szépsége, látnivalói is jelentősen befolyásolhatják a döntést, de talán mindenki tudja, hogy egy alföldi táj nem versenyezhet egy hegységgel!

Felelőtlenségnek tartom, ha a túra útvonalán nem megy végig egy "seprű", aki a megfáradt, esetleg megsérült túrázót segíti. A célba érve megkapjuk a díjazást, ami szintén fontos motívuma a túrának. Az oklevél szépsége, a kitűző, vagy a jelvény jelenti a szarvas agancsát. Általában többen szeretik a jelvényt. Lehet, hogy azért, mert ebből van a kevesebb?! De itt tudni illik, hogy a jelvény előállítása rengeteg pénzbe kerül és erre keveseknek van lehetősége! Előfordul, hogy a rendezők kiírnak egyéb díjazási lehetőséget, de ezt csak akkor érdemes, ha biztosítani tudják az igazságos elbírálást! Az pedig, aki ezt nem tudja teljesíteni, nem számít másodrendű teljesítőnek! Ezt jó ha a rendező is szem előtt tartja!

Sokat jelent, ha a célban kényelmesen elrendezhetem a holmimat és tisztességes melegvizes tisztálkodási lehetőség áll rendelkezésre! Természetesen nem azonos az erőfeszítés egy rövid túrán és egy hosszú, kétnapos rendezvényen. Ez pedig, ugyanúgy igaz egy azonos rajt és célhelyű körtúrára és egy más rajt és célhelyű lineáris túrára! Természetesen tudom, hogy egy sorrendet nem lehet úgy megállapítani, hogy az mindenki szája ízének tetsző legyen, de talán ha azonos szempontok alapján próbálunk meg dönteni, jobb lehet a "kép"! Talán még reálisabb képet mutatna a dolog, ha a sorrendben, illetve a sorrendről nem csak a TTT tagjai szavazhatnának! Erről ez volt az én véleményem és álláspontom, amihez, amiről minden bírálatot és véleményt szívesen meghallgatok, vagy elolvasok!

NEKEM EZT JELENTI AZ ÉV TELJESÍTMÉNYTÚRÁZÓJA DÍJ - ÉN ÍGY LÁTOM!

Az elmúlt évben először adtam le az addig összegyűjtött túráim listáját az ÉV TELJESÍTMÉNYTÚRÁZÓJA - ifjúsági kategóriájában. Akkor a második lettem, de sajnos hátulról. Akkor ezt egy kicsit méltatlannak éreztem. Valójában nem volt rá okom, mert a listán sorrendben csak az első három helyezett szerepel, a többi pedig ABC sorrendben, de mint minden versenyben, itt is a részvétel a fontos. Erről még akkor is az volt a véleményem, amikor egy évvel később a harmadik helyen végeztem. Mindkétszer viszont szomorúan tapasztaltam, hogy a rengeteg teljesítménytúrázó közül alig néhány név szerepel a listán. Rengeteg ostoba indokot hallottam, hogy ki és miért nem adta le a teljesített túrái listáját, néhány példát szeretnék megemlíteni.

"Minek adjam le, ha úgysem értem el semmilyen helyezést. Mi értelme van, hogy a nevem ott szerepeljen egy listán?"

Azt hiszem, hogy ez az egész verseny értelmét vesztené, hogyha minden évben csak a TOPERCZER ANDRÁS nevezne a címre!? Valaki ne azért ne vegyen részt ebben a versenyben, mert valami mondvacsinált dologért nincsen jóban a címalapítóval, hanem azért vegyen részt benne, hogy a többi résztvevőt megtisztelje ezzel és a helyezetteknek az elért eredményüket még értékesebbé tegyék! Valaki ne azért ne vegyen részt ebben a versenyben, mert nem látja értelmét annak, hogy a neve egy listán szerepeljen, vagy azért, mert nem ért el helyezést, hanem azért vegyen részt benne, mert utolsónak lenni még talán nagyobb dicsőség, mint győzni! Ezen gondolatok után szeretnék felkérni minden teljesítménytúrázót, hogy jövőre vegyen részt ebben a "versenyben"! Természetesen tudomásul kell vennünk és el kell fogadnunk azt a tényt, hogy mint a legtöbb versenyben, ebben sem egyenlők a résztvevők esélyei, mert befolyásolja az esélyeket, hogy az ember hol lakik, milyen adottságai és milyen anyagi lehetőségei vannak! De ezekkel csak azt tehetjük, azt tudjuk tenni, hogy elfogadjuk! Erről ez volt az én véleményem és úgy gondolom, hogyha egy ember nézeteit sikerült "megváltoztatnom", akkor már nem volt hiába, hogy a tollamat koptattam!

Befejezésül! Úgy érzem, hogy mindkét elismerést egy nehéz munkával létrehozott, jól megérdemelt eredmény elismerésére hoztak létre, amivel nincsen jogunk méltatlanul bánni!

Kimmel Péter
Pilisvörösvár

Az internet változat szrkesztőjének magánvéleménye: egy versenyen attól vesz részt az ember, hogy rész akar venni. Tehát aki kedvtelésből elmegy néhány teljesítménytúrára, de nem tűzi ki maga elé azt a célt, hogy minél többet teljesítsen, hogy versenybe szálljon - akár csak "futottak még" szinten is - az "Év teljesítménytúrázója" címért, attól ne várjuk el, hogy úgy tegyen, mintha versenyezne. Aki nem a megmérettetés szándékával vágott neki az évnek, azt megértem, ha nem akarja a nevét egy lista alján látni. A túrista tájékozódási versenyeken például indulhat valaki egyen-egyen - vagy akár mindegyiken is -, attól még nem vesz részt a bajnokságban. Aki viszont benevez az év elején a bajnokságba, annak a neve viszont ott lesz valahol a listán, akkor is, ha csak egyetlen versenyre ment el, vagy egy pontot se talált meg - ilyenkor nyilván valahol a lista vége felé.

Maga egy teljesítménytúra is ilyesmi - az elején vállalkozunk valamire, megpróbáljuk, aztán vagy sikerül, vagy nem. Versenyen meg vállaljuk a megmérettetést, aztán valahova bekerülünk a sorrendbe. Ha az Év teljesítménytúrázója címet valóban versenynek tekintjük, akkor célszerű lenne erre is előre megkívánni a nevezést. Ha viszont csak azt az egyetlen személyt keressük, akinek a legjobban sikerült az év, akkor természetes és jogos viselkedésnek tartom a Kimmel Péter által kritizált magatartást.

Szabó ZoltánBESZÁMOLÓK A TÚRÁKRÓL

Augusztusi Nap-lopók 30Ilyen nincs...!

A teljesítménytúrázók előtt közismert a megszállottság fogalma.

Történt az elmúlt évben, hogy egy ritka eseményre készült az ország.

1999. augusztus 11. TELJES NAPFOGYATKOZÁS.

A Loko 3 túrázója egy kuriózumot hajtott végre.

A nagy eseményt megelőző nap a vonatokra nem férve fel, villamos mozdonyra, majd Székesfehérváron dízelmozdonyra szállva Révfülöpre utazott. Ott éjszakázva, másnap tovább utazva Balatongyörökre, teljesítette a Zala megyeiek "A napfogyatkozás centrumában" 20 km-es túráját. Ezzel nem érve be, Keszthely irányában a Balatont megkerülve Balatonföldváron már a "szürkületben" az "Augusztusi NAP-lopók" túra rajthelyének felszámolása alatt 11:59-kor, utolsó indulóként Zamárdiig a 30 km-es távot bejárta.

A TTT rendezvénye új tájakon, a szokott színvonalon, új élményeket adott.

Végül a megszállottak: Várdai Lajosné, Hevér Gábor és Árvai István.

Ilyen van....!
Árvai István
BudapestMedves Kövein teljesítménytúra
(Salgótarján, 1999. Szeptember 18.)

Elöljáróban: egyszer megrendezésre kerülő túraként volt meghirdetve a Medves Kövein, de nagyon örülnék, ha nem így lenne, és a következő években is mehetnék Tarjánba Medves-túrára! Bátorkodom azt állítani, hogy a résztvevők zöme is így gondolja. Hogy miért? Tessék tovább olvasni a cikket, és - remélhetőleg - kiderül.

A rajtidő megválasztásának köszönhetően az URPIN nemzetközi gyorsvonattal Budapestről indulók még éppen időben értek Salgótarjánba. A városban szerencsére egyből a jó irányba indultam el, és rövid kérdezősködés után rátaláltam a rajt helyére, a Táncsics SZKI-ra. A nevezés villámsebesen történt: átvettem a pici igazolófüzetet, plusz az ajándékba adott kiadványt (Prakfalvi Péter: A Pécskő és környezetének földtani felépítése) és már indultam is vissza a város utcáira. Az egyik rendező még a rajtnál kimerítően elmagyarázta, hogyan is kell elcsípni a sárga jelet, ami kivezet a városból, így nem kellett az utcákon ténferegni, és a helyieket zaklatni bizonyos turista-festmények után. A túra előtt még erősen tartottam attól, hogy a terep és jelzésviszonyok nagy gondot fognak jelenteni, de ez az érzésem hamar elmúlt. Nagyon szépen felújított és karbantartott volt az útvonal már a városban is, és később a terepen sem volt gond.

Az út? Turázó körökben biztos nem hangzik rossz indításnak, ha az állomások csupa "kövekből" állnak: Pécs-kő, Nagy-kő, Kis-kő, Szér-kő, Szilvás-kő, Boszorkány-kő, mindez felfűzve egy 40 km-es túra útvonalára. Nézzük csak sorban, hogy is volt mindez!

A városból kiérve egy masszív kaptató után értünk a Pécs-kő alá. Az ellenőrző pont nem a csúcson volt, de ha már itt járunk... Kimásztunk a legtetejére, és szemrevételeztük Tarjánt és a környékét. Csak egy szó: csodálatos! Vagy inkább: CSODÁLATOS! Olyan látvány tárult elénk, amely sokkal hosszabb nézelődésre is itt marasztalt volna, ha nem teljesítménytúrán vagyunk. Így egy gyors de alapos gyönyörködés után indulás tovább Bárna község irányába. A faluig hosszú, kb. tíz km-es szakasz vezetett, amely alatt egy fakitermelő csoporton és néhány Medves-túrázón kívül az égvilágon senkivel nem találkoztunk. A Nagy-kő csúcsának eléréséhez túl kellett menni a falun, átkelni egy kisebb elmocsarasodott tavon és megkezdeni a kapaszkodást. A pont itt már a tényleg a csúcson foglalt helyet, de ha nem így lett volna, ugye akkor is... Tökéletes körpanoráma fogadta itt a túrázókat. A tiszta időnek különösen örültem, mivel eddigi egyetlen ittjártamkor a sűrű köd miatt egymást is alig láttuk itt fent. A csúcsról a Kis-kőre menet olyan gyönyörű szálerdőkön vezetett át az út, mint a mesében - de tényleg. A Kis-kő csúcsa alatt egy mesterséges barlang szája ásítozott mint egy bányajárat bejárata. Az üreg egy néhai kincskereső akció eredményeképpen keletkezett. A pontőrtől itt megtudtam, hogy a tarjáni természetjáróknak köszönhetően nemcsak a túra útvonalán, hanem egészen a megyehatárig rendben vannak tartva a jelzések, sőt szerinte végig Ózdig nyugodtan lehet túrázni. A Szér-kőre egy helyi készítésű, térképen nem szereplő "fehér kereszt" jelzés vezetett. Innen vissza Bárnára, rövid kocsmai időzés és kajálás után indulás tovább a Szilvás-kő felé. A tetőn megnéztünk pár sziklahasadékot, amelyek összevissza szabdalják a hegytömeget. Következett a festői Medves-fennsík, majd hamarosan ismét városi szagokat élvezhettünk a Boszorkány-kőre menet. A Salgóvár sajnos kimaradt az útvonalból, csak távolról vettük szemügyre. Egy kitérő árán persze útba lehetett volna ejteni, de erre most nem volt időnk. Innen tekervényes úton értünk le a város széléhez, és nemszeretem aszfaltjáró túrába kezdtünk. Az utolsó pont egy presszó udvarán tanyázott, ahonnan még két és fél km volt hátra a rajt-célig. Ezt szinte futva teljesítettük - nem a szintidő sürgetett, hanem az utolsó Bp-re tartó vonat. Az iskolában átvettük az oklevelet és a jelvényt, megdícsértük a rendezést, és néhány perc múlva már a vonaton ültünk. A hazafelé tartó út gyorsan eltelt a pihenéssel, a Pécs-kőről szóló füzet olvasásával és annak találgatásával, hogy a kitűző vajon melyik követ ábrázolja (én a Nagy-kőre tippeltem).

Gyönyörű szép kora őszi idő, csodálatos vadregényes vidékek, pompás panorámájú csúcsok ("kövek"), jól karbantartott utak - ezek voltak kísérőink a túrán. És nem utolsósorban a kicsi igazolófüzet, amire mindig lehett számítani, ha netán gondolkodóba estünk valahol az út során. Álljon itt belőle egy részlet:

"A 4. Ellenőrzőponttól a Szér-kőig fehér kereszttel jelöltük teljesítménytúránk útvonalát. A fehér kereszttel jelzett széles erdei út nemsokára balra kanyarodik, és kissé meredekre vált, majd ismét kényelmessé válik. A 4. ellenőrzőponttól 1 kilométernyire jobbról egy szintén széles erdei út csatlakozik. Balra tartva még 200 métert megtéve egy tisztásra jutunk. Jobbra gyalogösvény, balra széles út vezet.. Nekünk az eddigi irányunkat tartva az erdőszélen kell továbbmenni."

Ugye ilyen színvonalú útleírással a zsebünkben szeretnénk útrakelni minden teljesítménytúrán?

Tolnai GyulaGercsény 50

Máthé Tomi barátom már régóta csábított ere a túrára, és idén végre sikerült is elutaznom erre a megmérettetésre. Bár vannak teljesítménytúrák, melyeken a gyalogosok mellett lehet bicajjal is indulni, mégis azok igazán a gyalogosok stílusához vannak méretezve. Természetese, ha úgy alakul, nagyon örülök, ha a nevezésemet elfogadják ilyen túrákon is, de azért más egy teljesen különálló rendezésű hegyi kerékpáros teljesítménytúra. Ezen a rendezvényen három távból lehetett válogatni (100/75/50 km). Ezeket a túrákat hegyi kerékpározásban jártas emberek jelölték ki, így egy-két apró helytől eltekintve igazán élvezhető és tekerhető volt az útvonal. No, azért nehogy azt gondolja valaki, hogy könnyedén végigtekertük az 50 km-t, az 1520 m szintemelkedéssel. A legkisebb távon első indulókként szuszogtunk fel a Látó-hegyre, majd kanyargós, változatos úton jutottunk fel a Hármashatár-hegyre, Itt "találtunk" három indulót a középtávról. Ő egy kicsit elnézték az útvonalat, és így 10 percük volt 8 km-re, hogy elérjék az ő állomásukat. Mikor erre rájöttek, úgy elporoltak, hogy esélyünk sem volt őket utolérnünk. A Szarvas-hegy felé tekerve barátom defekt szerelésbe kezdett, majd fürkésző pillantásokkal figyeltük a crossmotorosok bemutatóját. Solymár után "a szerpentinen" nyomultunk fel Zsíros-hegyre. Az útvonalat végig segítették a szalagozások, ennek köszönhetően az ember új utakat is megismerhetett, például ez a csodálatos szerpentin út, amely egyébként jelzéssel nem rendelkezik. A volt turistaháznál jókat lakmároztunk a lekváros kenyerekből, majd gurultunk tovább Nagykovácsiba. Itt tankoltunk és már tekertünk is fel a Fehér-út felé. Ide pont (pont)nyitásra értünk fel, és profi útleírást kaptunk a továbbiakra. Az Anna-vadászház és környéke nagyon tetszett, főleg az a jó kis lejtő, ami a Fekete-hegyek felé vezetett. Útban a Nagy-Kopasz csúcsa felé megkapó panoráma fogadott egy kis tisztáson. Végre csúcsérzés, és kissé fáradtan ugyan, de jólesően nyugtáztuk, hogy megvan a mai nap legmagasabb pontja. Technikás ösvény következett, keresztül a Kopasz-erdőn, egészen a kecske-háti kerítésig. Szerencsére ketten voltunk, így a bicajok pakolása gyorsan ment. Ady-liget után valami fantasztikus dolog következett: aszfaltos emelkedő, legkönnyebb áttétel és végig kiállva tekerés. Éppen hogy csak fel tudtunk így jutni a Fazekas-hegyre. Ő volt a Villám utca, hát ilyet még nem láttam. Mivel még mindig nem ért utol senki, úgy döntöttünk, hogy most már mindent beleadunk a célig. Hűvösvölgy után a hegyi kerékpáros jelzéssel is ellátott turistaúton robogtunk Nyék felé. Az út végén, a Fanyőgyöngyénél kilyukadva, percek alatt a Pálvölgyi-barlanghoz értünk. Jellemző a túra pontosságára, hogy a kilométer számlálóm 50 km-t mutatott. A célban finom paprikás krumpli és az útközben kiállt profik élménybeszámolója várt. Nagyon jól éreztem magam.
Kreicsi Gábor
SalgótarjánMAGNEZIT 60

Hűvös, párás reggelen 5 órakor kezdetét vette a túra.

Megkerültük a fél várost, majd megkezdtük kapaszkodásunkat az első ellenőrzőponthoz. A 830 méteren lévő Plejsy turistaházhoz felérve, megittunk egy jóleső forró teát. Kilépve a házból az egyik pontőr kölcsönadott egy távcsövet, amivel megcsodálhattuk a még mindig a téli sportoknak otthont adó Magas Tátrát, ami egyszerűen gyönyörű volt.

Gelnicára érve kicsit bizonytalankodtunk a régi térkép miatt, de egy szlovák turista kedvesen útbaigazított. Érdeklődtünk a továbbhaladásról, mire három variációt kaptunk válaszul. Sárga sáv jelzésen haladtunk. A völgyből a kék sáv jelzésen vágtunk fel a gerinc felé. Lendületünk túl nagy volt, mert 15 perc után elvesztettük a jelzést. Egy erdészeti úton, irányba állva, megtaláltuk a jelzett utat. A gerincre érve, kis szusszanás után nekivágtunk a még nem ismert szakasznak. Előbb málnával benőtt enyhe, később iszonyúan meredek, de tiszta úton utolértünk egy szlovák túracsapatot. Közülük az egyik, Juliusz nevezetű úriember tudott magyarul. Az egyik emelkedő után várnom kellett útitársnőmre, ezt az időt kihasználtam és a további útról kértem és kaptam számunkra kellemetlen híreket. Ez négy keményen emelkedő hegyet jelentett.

Legnagyobb meglepetésünkre utunkat állták a nagyobbnál nagyobb hófoltok. Az első meglepetés és fényképezés után az első hó csata következett.

Keskeny füves úton haladtunk tova. Távolról örömmel néztük a szemközti hegyoldalban a következő ellenőrzési helyet a chata Erikát. Pecsételés után frissítettünk szendvics-csel, csokival és naranccsal. Beérve az erdőbe keskeny, később széles dózer útra tértünk. Az úton további hó csaták következtek. Így baktattunk a ch. Lajoskához, ahol elfogyasztottuk a nekem szokásos bablevest. Kedélyesen elbeszélgettünk az idős pontőrökkel, majd búcsú után nekivágtunk az utolsó szakasznak. A célba érés útitársnőmnek kisebb megkönnyebbülés volt. A rendezők nagy örömmel fogadtak és gratuláltak a teljesítéshez. Megettük a rendelt hagyományosan jó káposztalevest és forró teát kortyolgattunk.

Erre a túrára remélem jövőre is el tudunk jönni.
Toperczer András,
Budapest, 1999. május 2."Rudohorska 100-vka"

Rudohorska 100-vkaAz ébresztő 1 3-kor volt a szállásként szolgáló tornateremben. Rövid csomagolás után 3 óra 5 perckor megkezdtük a táv teljesítését. Az időjárás nem volt túl jó, hol esett, hol "csak" csöpögött. Az út az előző napok időjárásához képest jó volt. A voloveci turistaház előtt ittunk a jéghideg, de jóleső forrásvízből. Felérve a Skoliskóra (1293m) az időjárás katasztrofálisra váltott. A ködöt szinte vágni lehetett. A voloveci elágazásban találkoztunk Matécz Petiékkel és innentől velük mentünk. Az Osadnik (1186m) felé haladva az idő bizakodásra adott okot. Rövidesen felszállt a pára, és kisütött a nap. A Mária kápolnához érve zavartalan napsütés és vidám pontőrök vártak. A nassolni és innivaló mellett a csomagjainkhoz is hozzáfértünk. Indulás után sejtettük mi vár ránk. Időközben felmelegedett a levegő és megnőtt a páratartalom. Ezek után a Kloptánra (1154m) vezető több emeletes út kegyetlen volt. A csúcsra érés megváltás volt. Beirtunk a kihagyhatatlan csúcskönyvbe, rövid szusszanás után továbbhaladtunk. Közel 1 órás út után elértünk egy forrást, ami életmentő volt, ugyanis mindenkinek kifogyott a vize, a beherovka meg nem biztos, hogy jót tett volna. Rövid, de meredek kaptató következett, ami után kisvártatva elértük a Ch. Erikát. Pecsételés és rövid fújás után lábrakapva átszáguldottunk a Ch. Lajoskához. Elfogyasztottuk a már megszokott bablevest és már száguldottunk is tova Ch. Jahodna felé. A turistaparadicsomhoz érve pecsételésünk meghiúsult, ezért töretlen lendülettel mentünk célunk felé. Háromnegyed nyolckor berobbantunk a Horny Bankovnál lévő célba. A hagyományoktól eltérve gulyásleves volt a menü. A meleg leves elfogyasztása után rövid időn belül takarodót fújtam magunknak.

Egy sikeres és szép napot zártunk le.

Jövőre ugyanitt, ugyanekkor találkozunk!
Toperczer András,
Budapest, 1999. május 2.CSÍPŐS METEOR 50

Meteor 50Ebben az évben már hatodik alkalommal vágtam neki a túra 50 km-es távjának. Az idő kiválóan alkalmas volt a túrázásra. Reggel 6 óra 30 percre beszéltük meg Matécz Petyával a találkát Hűvösvölgybe. Mindenki pontosan érkezett, így 6 óra 40 perckor el is tudtunk indulni. Négyen vágtunk neki az 50 km-nek: Nikol, Petya, Feri (Péter munkatársa) és jómagam.

Ez a túra a tizedik Meteor túra volt, ezért idén volt Meteor 21/B táv is, de ez minket nem érdekelt.

Az első ellenőrzőpont idén is a Nagy-Hárs-hegy volt. Kiváló emelkedő és ismerkedés Ferivel. A második ellenőrzőpont a János-hegy volt, idáig Péterrel a könyvekről beszélgettünk. Innen a szokott útvonalon mentünk le a harmadik pontra, a Csacsi rétre. Nagyon kényelmes tempóban mentünk. Úgyhogy nem tartottam attól, hogy világcsúcsot futunk, de nem is ez volt a cél.

Budakeszire 11 óra környékén érkeztünk meg, ahol nem a Mammutfenyőket kerestük meg először, hanem a kocsmát. Itt mi, fiúk egy jó hideg sört ittunk (Petya számlájára) Nikol pedig lángost evett és szódát ivott. Kis pihenő után legyalogoltuk azt a pár száz métert a Mammutfenyőkig, majd ott Nikol fáradtságra panaszkodva átvette a 21 km-es jelvényt és pihent velünk délig. Itt érzékeny búcsút vettünk Nikoltól és hárman folytattuk a túrát.

Én mindig kicsit előrébb voltam és vártam Petyáékra. A Fekete-hegyekről idén is csodálatos látvány tárult elénk.

Rövid pihenő után elindultunk tovább Nagykovácsiba, ahol betértünk a Turista büfébe, ahol üdítőt, csokoládét fogyasztottunk. Innen már csak 12 kilométer van hátra - mondogatta Petya. Zsíroshegyről a kék jelzésen ismét előrébb voltam Petyáéknál, vesztemre. A Remete-szurdok előtt kb. két kilométerre egy lódarázs családdal találkoztam. Ez még nem is lett volna baj, csak ők előbb észrevettek, mint én őket. Itt rámvetette magát azaz 50-60 lódarázs és én próbáltam ellenállni. Küzdöttem, mint Zrínyi a török ellen, de minden hiába 4 darázs belémdöfte mérges lándzsáját.

Innen tovább folytattam az utamat, igaz fájt a fejem, ezért lassan haladtam. Kb. 1 kilométerrel előttem turistákat láttam egykupacban, akik egy öreg bácsit vettek körül. A földön feküdt a feje a hátizsákjával volt felpolcolva. Megcsípte egy darázs és allergiás volt rá. Megvártuk Petyáékat, mert gondoltam nála van bunkofon, Ezen keresztül hívtuk a 112-es segélyvonalat, ahol közölték, hogy ez nem a mentők úgyhogy tárcsázzuk inkább a 104-es számot. Közben jött egy terepjáró és azzal el tudták vinni a legközelebbi kórházba.

Folytattuk túránkat és megbeszéltük, hogy ezek után mindig lesz nálunk Calcimusc ilyen esetekre. A célba beérve Feri átvette a neki első teljesítéséért járó jelvényt, majd mi is Petyával a 6. teljesítéséért járó jelvényt. Megköszöntük a túrát, na meg a darázscsípéseket is.

Szüts Miki (s)írása, a Bégető (1999. október) nyománVISSZAEMLÉKEZÉS

Visszaemlékezés az 1997-es Zselic 40 éjszakai túrára

A 13. Zselic-40 tökéletesen azt hozta, amit várok tőle. 352 induló volt, akik egy kicsit lazára vették a feladatot, gondolván mi az a 40 km, nos ez valójában 43 volt azoknak akik nem tévedtek el. Este 18:00-kor csoportos RAJT a Simonfai turistaháznál, hőmérséklet 30 C kék ég, élénk napsütés, rengeteg középiskolás indult és több mint fele lány volt, jellemző öltözék egy trikó és egy izgalmas forrónadrág, vagy fürdőruha!! Első állomás Gálosfa 1 kieső, megunta a kutyája a meleget ezért a gazdi is kiállt. Néhányan panaszkodnak, hogy nincs lekaszálva a csalán, a Surján patakon átkelés kb. 50 %-a hídon a többiek 200 m-t levágva az útvonalból inkább eláztatják a cipőjüket és megetetik a szúnyogokat a gazban. 13 ember elveszett ezen a szakaszon, holott meg világos van. Gálosfa-Terecseny között besötétedik a legnagyobb összefüggő magyar erdőterület további 15 főt emészt fel, eltévednek térkép, zseblámpa, és tájékozódási képesség hiányában, mint reggelre kiderült Szigetvar fele tűntek el. 23 óra körül megérkezik a hidegfront, csendes eső, majd erős szél és zivatar formájában. A gyakorlott túrázó előkapja az esőkabátot az elázott zoknit lecseréli és csúszkál tovább a jegesen síkos frissen gyalult agyagon. A többség tökig elázik és félig megfagy. Antalszállás-Szenttamáspusztai szakaszon kezdik feladni az utat kb. 10-en. Az erdészeti köves út a térképet nem ismerőket újra bizalommal tölti fel, a bokájuk meg kikészül mert nem a padkán mennek, mivel ott vizes az út. Ropoly fele kanyarodva az erdőben már jól felázott a talaj, a cipők sorra beleragadnak a sárba az agyag több kilós csomagokban lóg a lábakon. A ropolyi ellenőrző pontról egy ember a kórházba Kaposvárra távozik boka kifordulás miatt, 14 további feladja a végkimerülés határán. Hajnali 3 körül eláll az eső de akkor már teljesen mindegy mert aki esőkabát nélkül indult azon nincs egy négyzetcentiméter száraz hely sem. A hőmérséklet 9-10 C. Az agyag kb. 10 cm-mély péppé változik és ezt kell a hajnalban tovább dagasztani. Az utolsó hercegdombi ellenőrző pontnál már nincs menekvés muszály a célba érni mert az a legrövidebb út a fedett hely, és meleg tea irányába. Az utolsó szakaszon néhány zselici "lankát" keresztezve a 12 órás szintidőn belül kb. 50 fő hiányában értek be a fiúk-lányok. Kb. derékig sárosan onnan felfele teljesen vizesen és nagyon fáradtan de igazi örömöt és a teljesítés miatt nagy sikerélményt erezve kb. 100-an úgy futottak fel a turistaházhoz vezető domboldalon. A mentő még egyet fordul egy bekómázott cukrossal! Hát ennyi volt röviden a 13. ZSELIC-40 története, a teljesítménytúrázók szerint a KINIZSI 100 után a második fizikailag legnehezebb túra, esős időben!!!

Hevesi Zoltán


LAPSZEMLE

Egyedülálló gyaloglás Petőfi nyomában

Céljuk az volt, hogy figyelmet keltsenek a természetben való mozgás iránt

Napi 18-19 óra gyaloglás után sem látszott fáradtnak a szombati megérkezéskor az a három teljesítménytúrázó, akik gyalogosan járták végig Petőfi Sándor útját Budapesttől Debrecenig.

A főváros - Hévízgyörk - Tarnaszentmiklós - Hortobágy útvonalon megtett több mint 300 km-re - nyilatkozatuk szerint - még 60-at rá tudott volna tenni a három gyalogló. A 25 tagot számláló Debreceni Teljesítménytúrázók Baráti Körének elnökhelyettese, a túra egyik szervezője, Török Tamás vállalt oroszlánrészt a feltételek megteremtésében. Autón kísérte társait, akikhez többen is csatlakoztak. A táv legalább harmadát végigjárta még Fekete Tamás, Gajdos György, Hinterstein Ferencné és Sipos Gábor (debreceniek). Résztávokra társult hozzájuk négy fővárosi, négy jászapáti és egy szolnoki teljesítménytúrázó.

Közösen éltek a szlogennel - Az egészség kincs! - s a hagyományápolással. Mint ő és az egyik "váltós", Sipos Gábor mondja, céljuk, hogy felkeltsék az emberek figyelmét az egészséges életre, a természetben való mozgásra, a természet közelségének felfedezésére. Régi vágyuk volt egy nagyszabású túra megvalósítása. Ez sikerült, sőt, mint mondják, országosan eddig egyedülálló volt ez az emléktúra, amelynek apropójaként szolgált a Debrecenhez több szállal kötődő Petőfi - lakott itt, s fia itt született - halálának évfordulója.

Rájöttek: ezek tényleg igazat mondhatnak

Hartmann Mihály elektroműszerész a rangidős, ő 1949-ben született, szintén évfordulós tehát...

- Mint társaimnak, hasonló terhelésben bőven volt már részem, de ilyen jellegű feladatot még egyikünk sem oldott meg. Nekem a második nap volt a legkeményebb, amikor 100 km-es etapot teljesítettünk, este 11 órakor értünk Tarnaszentmiklósra.

Hartmann Mihály egyébként '48-as emlékhelyeket is rendszeresen megkeres, s társaival együtt sajnálta, hogy a túra miatt ki kellett hagynia a Bartók rádión azt a műsort, amelyikben Petőfi összes verseit szavalják sorozatban. Meggyőződése, a gyalogút tapasztalata alapján is, hogy él még a polgárok körében a költő hagyománya, ám furcsállta, hogy Budapesten, indulásukkor mást észlelt, például a média egyszerűen nem érdeklődött útjuk iránt.

Az 1957-es születésű debreceni belgyógyász, Makleit László számára is különlegesen érdekesek voltak a találkozások a helyi lakossággal, az utca emberével.

- Az első napon még Budapest közelében útépítőkkel találkoztunk - meséli. - Kérdezték, hová lesz a túra. Megyünk Debrecenbe. Azt hittem, hanyatt esik az aszfaltkeverő. Nyugodjon meg, mondtam, négy nap alatt érünk oda... Voltak, akik nem hitték el, hogy ilyen messzire tartunk. De sokak tudják, másoknak most beugrott, hogy a költőnek kerek évfordulója van. Rájöttek tehát: ezek itt tényleg igazat mondhatnak...

Kedvesen vártak

Az 1955-ös születésű debreceni Herczegfalvi Zoltán rádió és TV szerelő a baráti körrel szoros kapcsolatú Délibáb Tornaegyesület szakosztályvezetője.

- A harmadik nap vége a legnehezebb - mondja - , de aztán regenerálódtam, és a negyedik napon már semmi baj nem volt. Egyébként teljesítménytúra ritmusban számolva, három és fél nap alatt teljesítettük a célt. A legnagyobb élményem az volt útközben, hogy nagyon sokan csatlakoztak hozzánk. Rendkívül kedvesen vártak bennünket, volt, aki még ennivalót is hozott.
Arany Lajos
Hajdú-Bihari Napló
1999. augusztus 2.Egynapi járóföld Gödöllő körül

A "Margita 344,2" Turisztikai és Sportegyesület programjai során arra törekszik, hogy a Gödöllői-dombság tájait, természeti értékeit minél szélesebb körben megismertesse. Így íz egyesület tagjai az 1995-ben történt megalakulás óta minden évben több kerékpáros és gyalogos teljesítménytúrát szerveznek a Gödöllőt körülölelő tájakon. Ezek sorában tartották meg október 9-én, szombaton a "Gödöllő 60/50/20" nevet viselő megmozdulást, amelyen minden résztvevő a teljesítőképességének megfelelő távot választhatott. Ennek megfelelően a gyalogosok számára a 60 km-es táv szintideje 14 óra volt, az 50 km-é 12, a 20 km-es távé pedig 7 óra. A 60 és az 50 km-es távon mountain bike-kal is lehetett nevezni, ez esetben 7 illetve 6 óra volt a szintidő.

Az Erkel Ferenc Általános Iskolából rajtolva, az Alsóparkon és az Agrár Egyetemet övező lakónegyedeken áthaladva értük el az első ellenőrzési pontot, majd Máriabesnyőn keresztül vezetett utunk. A barokk templom és kolostor szépségeiben most nem volt időnk gyönyörködni, hiszen hosszú út állt még előttünk. A lakott területet végképp elhagyva jókora kaptató, és a másik oldalon ugyanilyen meredek lejtő leküzdésével értük el az utolső gödöllői betyár emlékét őrző forrást, a Papp Miska-kutat. Innen aszfalt úton haladtunk a babati istálló-kastélyig: a barokk műemlék épület ma a lúdtenyésztés tudományának a fellegvára, így hangos gágogás kísért bennünket a második ellenőrző pontig, ahol egy pohár frissítőt is felhajthattunk. Bár itt néhány csepp eső is ért bennünket, az időjárással szerencsénk volt. A pár napja lehullott csapadék eredményeként nem kellett a port rúgnunk a homokos talajú szakaszokon, és az agyagos területeken is ruganyos járás esett. Az utóbbi inkább a Margita oldalában volt jellemző. A túrát szervező egyesület egyébként a környék e jellegzetes dombjáról és annak 344,2 m-es tengerszint feletti magasságáról választotta a nevét.

Az enyhén nedves, ruganyos agyag elnyelte lépteink zaját, így semmi sem zavarta meg az őszi erdő csendjét. Az ágak között keresgélő cinegék és őszapók halk hangja hallatszott néhol. A hosszú, napos ősz még előcsalt egy-egy utolsó virágot az elszáradó kórók csúcsán. Elhagyva a Margitát, a 20 km-t vállalók balra, Szada felé fordultak, mi viszont hangulatos ösvényeken haladva Erdőkertes kies utcáira futottunk be. Innen Domonyvölgy felé vettük az irányt. Errefelé már nagyon szóródott a mezőny, így a továbbiakban egyedül haladtunk. Viszont volt, aki szembe jött velünk: a turistajelzések elvétése több kilométerrel növelte a figyelmetlen résztvevők teljesítményét.

Domonyvölgyben rövid pihenőt tartottunk a vendéglátóipari egység teraszán. 28 km már mögöttünk volt, de indultunk tovább, nehogy ránk sötétedjen később. A 3-as főútvonal mentén áthaladtunk az M3-as autópálya alatt, majd átkelve a vasúton ismét bevettük magunkat az erdő sűrűjébe. Feltűnt, hogy milyen jó az idei makktermés: a tölgyesekben nagy szemű, szép fényes makkal volt terítve az erdő alja mindenütt. A 60 km-t vállalók itt másfelé indultak, hogy a valkói és az isaszegi országutat keresztezve a Bolnoka gerincéről forduljanak Gödöllő felé. Mi "50-esek" az Erzsébet-pihenő után a Juharosra kapaszkodtunk fel. A sötétedő erdőben nyugodtan kerülgettük a jókora vaddisznótúrásokat, hiszen tudtuk, hogy csak a malacait féltő koca illetve a sebzett disznó lehet veszélyes. A tetőről elénk tárult Gödöllő panorámája, aztán a máriabesnyői vasútállomáshoz leereszkedve elértük a várost. A túra most már a reggel megtett útvonalon folytatódott, még egy pecsét az első, és most már utolsó ellenőrzési ponton, és hamarosan a célt is jelentő Erkel Iskolához értünk. A térdeink egy kissé megmerevedtek ugyan, de büszkék voltunk, hogy nem adtuk fel. Abban a reményben búcsúztunk, hogy jövőre is kiálljuk ezt a próbát.

A túrára 435-en neveztek, legtöbben, 278-an a 20 km-es távon indultak. Az 50 km-t 63-an választották, közülük 52-en teljesítették sikeresen. 94 fő indult 60 km-en, itt 80 a teljesítők száma. Legtöbben, 150-en a gödöllőiek voltak, őket követték a budapestiek 142 fővel. A többi résztvevő 58 különböző helységből érkezett, Nyíregyházától Békéscsabán át Dunaszerdahelyig.

Az iskolák immár hagyományos vetélkedését a gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola nyerte 86 résztvevővel. Második az aszódi Evangélikus Gimnázium 47 fővel, harmadik a péceli Ráday Pál Gimnázium, ahonnan 16-an vettek részt a túrán.

A legifjabb és a legidősebb résztvevő a 20 km-t teljesítők közül került ki: előbbi az 1995-ben született mogyoródi Marcsók Zsófi, utóbbi az 1930-as születésű budapesti dr. Pörzse Oszkár. A 60 km-es táv legfiatalabb teljesítője a 12 éves gödöllői Guttman János, a legidősebb pedig a 61 esztendős Magyar Balázs volt.

A zökkenőmentes lebonyolítást a "Margita 344,2" Turisztikai és Sportegyesület 24 főnyi rendező gárdájának köszönhettük. Ugyancsak köszönet illeti a rendezvény támogatóit: Gödöllő Város Önkormányzatát, a Gödöllői Szolgálat című hetilapot, az Erkel Ferenc Általános Iskolát, a Szadai Faluházat, Dobróczi Károlyt és a Silver Clubot.
Radó Gábor
Pest Megyei Sport
1999. október 22.A kilométergyűjtő

Nemcsak a neve jelent "kemény embert". Az idén éppen az 50. születésnapját ünneplő Hartmann Mihály ugyanis elképesztő teljesítményekkel büszkélkedhet. Gyalog, futva és kerékpáron már többször megkerülte volna a földet is. Igazolt versenyzőként az ország egyik legjobb teljesítménytúrázója. Kerékpárversenyzőként kezdte, és akkori pályafutása alatt százezer kilométernél többet hagyott maga mögött. Ha valaki ezek után azt hiszi, hogy megunta a kétkerekűt, nagyon téved, hiszen 1983. óta kerékpárral jár dolgozni. 1991-től kezdte újra számolni a megtett kilométereit, akkor leginkább a gyalogosokat...

- Az elmúlt kilenc év alatt feljegyeztem minden túrakilométeremet, 8300-at teljesítettem a különböző rendezvényeken - mondja Mihály, aki pontos adminisztrációt vezet, és nagyon szívesen meséli el élményeit. - Ebből csak tavaly 2300 jött össze. A futóversenyeken 70 km-t gyűjtöttem össze csak a Budapest Sportiroda versenyein. Ebben benne van a Kaiser's-Plus Budapest maratoni 42 kilométere, a Nike Budapest félmaratoni és néhány rövidebb távú verseny is. Két éve a kisebbik fiam is csatlakozott hozzám. Sajnos a 21 éves Áron még nem kapott rá a rendszeres sportolásra, de a 17 éves Dániel nagyon lelkes. Ezüst fokozatú tájfutó a Postás színeiben. Mivel jövőre lesz nagykorú, ez a maratoni alsó korhatára, csak akkor tervezi az indulást a klasszikus távon. A teljesítménytúrák mellett én is szeretnék minél több utcai futóversenyre elmenni, mert nagyon szeretem a terepversenyeket, a zöld futások mellett az aszfalt varázsát, a tömegfutások sajátos hangulatát is. Heti három - négy alkalommal van futóedzésem, ezen felül naponta legalább 25-30 km-t kerékpározom a munkahelyemre, ügyeket intézni meg haza. És persze sokat túrázom, hogy még véletlenül se legyen egysíkú a felkészülésem. Jó, ha minél több izmot megmozgat az ember. Nyáron még evezni is járok, mit csináljak, versenyző típus vagyok, imádom ezeket a rendezvényeket. Ahol lehet menni, mindig jobb eredményeket elérni, amelyet össze tudok vetni másokéval. Az ilyen, mérhető sportteljesítményeket szeretem.
Nemzeti Sport
1999. október 29.POSTÁNKBÓL

FRUSKA GORA

.... Ez alkalommal megerősíteném a mondatokat, hogy a Maratonunk meg lesz szervezve az idén is, éspedig ahogy említettük május 6-7-én. Az egész program marad, ahogy a múlt években is volt. Éppen úgy reméljük, hogy az ellátást is majd sikerül jó mértékben realizálni.

Még egyszer köszönetünket fejezzük ki a maguk érdeklődése iránt, és hogy törekednek, hogy ez a mi akciónk ismét megjelenjen a teljesítménytúrák naptárában.

A Maratonon 1998-ban két csoport volt Magyarországról (Székesfehérvárról és Budapestről). A két csoport (összesen 17 tag) együtt járta meg a Maratont. Novi Sadon bevártam őket, és gondoskodtam az elhelyezésükről a rajt előtt. A Maraton előtt ezekkel a csoportokkal érintkezésbe lépek és meghívót küldök nekik. .....

.... Ahogy említettem az 1999. évi Maratonon részt vett 17 hegymászó. Ez egy szimbolikus túra volt, mivel a háború alatt zajlott le, amikor már nem volt egy hidunk sem, és nem működött a busz járat sem.

Szívélyes üdvözlettel

Ottó Ján


Levelek egy kezdő turistához - Zubor István irásának következő 3 részét lásd külön lapokon:


REJTVÉNY

Az alábbi meghatározások alapján fejtsétek meg a rejtvényt. Ha helyesen dolgoztatok, a rejtvény első két vízszintes sorában két TT nevét olvashatjátok.

Ezt küldjétek be megfejtésül. Sok sikert!

Vízszintes: 1. megfejtés I., 13. megfejtés II., 15. vörös, hosszúszőrű kutyafajta, 16. párologtatásra alkalmas olajféle, 18. kerékpáros TT nyáron a Bakonyban, 20. általában porcelánból készülő dísztárgy, 23. a könyvtár régies neve, ma a videókölcsönzőket hívják így, 25. a Nyírkék TT főrendezőjének monogramja, 26. visszafelé: puzzle más szóval, 28. tavasszal "hajóssá" változott TT, 31. lehet rúgni, dobni, de akár ütni is, 32. a Budapesti Természetbarát Napok 1999-es tavaszi TT-ja, 34. ceruza régiesen, 36. "Lovas" TT, 37. Tádé egynemű betűi, 38. poéta, 39. a június 24-én rendezendő TT nevének magánhangzói, 40. "Nem mind ......, ami fénylik.

Függőleges: 1. Sülysáp TT-ja, 2. nőstény disznó, 3. koffein tartalmú ital, 4. Baradlay .... (Jókai hőse), 5. a legtöbb lurkó 3 évig ide jár az iskolát megelőzően, 6. ereklye, maradvány, 7. a függőleges 2. "közepe", 8. a hordók űrmértéke, 9. csomóba összeállt földdarab, 10. visszafelé: kútszél, 11. személyes névmás, 12. olaj angolul, 14. visszafelé: nyugta, rövid lejáratú kötelezvény, 17. nagymennyiségű, veszélyes hógörgeteg, 19. a Zempléni Aranylábú Nők rövidítése, 21. bankot kifoszt, 22. "Ej, ..... Tyúkanyó", 23. Hypermarket-hálózat neve, 24. ilyen a jó kés, 25. becézett Ilonát, 27. felső végtag, 29. innen indul a nyári Tortúra, 30. ..... Murphy (amerikai filmszínész), 31. lyuk falusiasan, 33. "fej nélküli" Irma, 35. a Windows egyik újabb fajtája.

A megfejtéseket március 15-ig a TTT címére kérjük beküldeni. A helyes megfejtők között 5 db "Hazai teljesítménytúrák 2000" eseménynaptárt sorsolunk ki, vagy ha már megvásároltad visszatérítjük az árát.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 N
13          
 
     
 
  14
15    
 
16
  17
 
 
18 
  19
 
 
20
 
21   22  
 
23 24
 
 
25
 
26 27      
 
28     29     30
31    
 
32         33    
34
 
 
35  
36      
 
 
 
37
 
38 Ö    
 
39  
 
40 A
    N  

A rejtvényt készítette: Horváthné Papp Andrea és Horváth Zoltán, SzolnokA Teljesítménytúrázók Társasága tájékoztatója
Kiadja: a Társaság Elnöksége
Levélcím:1032 Budapest, Léva u. 9.
Telefon: 290-9661, 388-2826
Felelős kiadó, szerkesztette: Sztancsik György
(A Web változatot készítette: Szabó Zoltán)
Megjelenik alkalmankéntTermészetjáró folyóiratok
A Teljesítménytúrázók Társasága honlapja