Százlábú

SZÁZLÁBÚ

A Teljesítménytúrázók Társasága értesítője

III. évf. 14. szám 1998. március - április

Beszámolók a túrákról

Csavargás a megyeszélen
Téli Mecsek
Téli Mátra, múlt és jelen
Téli Mátra 44

A rendezők írják

Pyro, Below the Zero
Téli Mecsek
Csavargás a megyeszélen

Levelek egy kezdő turistához

A túrák statisztikája

Hírek

Új távok a Kéttorony teljesítménytúrán
Alisca 10 - 20 teljesítménytúra
Új teljesítménytúra - Corvin János 80
Plusz kitűző
48-as túra Szombathely környékén
Változások az Imó 50, 30 teljesítménytúrában
Jubileumi kitűzőBESZÁMOLÓK A TÚRÁKRÓL

Csavargás a megyeszélen

Megyeszélen teljesítménytúraBarátom jóvoltából a túra előtti éjszakát, már Százhalombattán - a Városi Sportközponttól nem messze - tölthettem el, így sikerült a túra napján már tíz perccel a meghirdetett rajt előtt a helyszínre érnem, szinte a főrendezővel egyidőben, aki kis türelmünket kérte, amíg felkészül az indításra. Kihasználtam e néhány percet egyik szendvicsem bekebelezésére, közben egyre gyarapodott a (teljesítmény)túrázni vágyók társasága, míg egyszer csak meglepve tapasztaltam, hogy a főrendező kis figyelmet kérve középre állt, köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondotta, amit a túrával kapcsolatban fontosnak ítélt meg. Nagyon baráti és hasznos volt e megnyilvánulás, egyetlen negatív következménye, hogy az időközben feltorlódott tömeg (kb. ötven fő) ezek után csak nehézkesen, lassan tudott útnak indulni, mivel a nevezési procedúrát a főrendező egymaga végezte el. Így sikerült nekem is fél órás késéssel 8.00-kor nekivágnom a 31 km-es távnak.

Az első 4 km jellemzően betonúton, a városban haladt. Mikor az Óvárost, majd a tanyákat is elhagyva kiértem a mezőre, az eleddig kellemetlennek mondható, ködös, nyirkos idő egyszeriben feledésbe merült számomra, s a természet demonstrálta mindenható erejét. Ahogy körülnéztem, úgy éreztem, mintha egy másik bolygón lennék. Félelmetes, ahogy a köd uralkodik "mindenek felett", és átláthatatlanságával és áthatolhatatlanságával borzongást kelt az emberben. A külvilág és köztem a kapcsolatot csak a szilárd talaj a talpam alatt és a lomhán körülöttem hömpölygő ködóceán jelentette.

Egyszóval a köd a túra nagy részén elkísért. A 14. km-nél Simonpusztán az ebédlőben volt az egyetlen személyzettel működő ellenőrzőpont, ahol zsíros kenyér forró teával volt a "menü". Simonpuszta bejáratát egy hatalmas méretű díszkapu képezi, melyet a tábla szerint a Honfoglalás című film forgatásához használtak. Napsütéses időben valószínűleg messziről is impozáns látványt nyújt a puszta közepén.

A 9. ellenőrzőpont után, úgy 25 km körül az idáig mindvégig sík táj hirtelen hegyvidéki jelleget öltött. Völgyben, erdőben haladt az útvonal. Nemsokára feltűntek Dunafüred házai. Alkalmi társammal - akivel a 8. km-től együtt jöttünk - elértük a gátat, (ekkortájt hatolt át a nap legerőteljesebben a felhőkön), amelyről már csak közvetlenül a cél előtt kellett lejönnünk. A célban az oklevél mellett egy Magyarország autós térkép és az eseményt támogató cég kártyanaptára volt a jutalmunk.

Elismerésre méltó az, hogy mindössze két (!) ember ilyen színvonalas túrát tud lebonyolítani. Amennyiben az előkészítést is ketten vitték véghez, akkor ez már egyenesen csodálatra méltó.

Mivel a környéken egyetlen turista jelzés sincsen felfestve, az útvonalat a tájékozódási futók edzőbójáival jelölték meg, melyeket kitűnően lehetett követni.

Az ellenőrzőpontokon a terepen található tárgyakhoz kötődő válaszokat kellett az igazolólapra ráírni. Ez nagyon ötletes, egyúttal játékos megoldás, ami élménydúsabbá tette a szinte végig sík terepen, mezőn, néhol egyhangúvá váló, de sosem unalmas menetelést.

Egyéb észrevételek:

Jól szervezett, a zord idő ellenére is hangulatos, barátságos, kellemes meglepetés volt e túra. Szívből ajánlom mindenkinek.

U.i.: További meglepetéssel szolgált, mikor a túra utáni harmadik héten a postaládámban találtam a "Megyeszélen '98" jegyzőkönyvét, amelyet a Dunai Finomító természetbarátai küldtek, s amely a teljesség igényével tartalmazza a túra minden fontos mozzanatát és adatait.

T. Tibériusz (Budapest)

(1999-ben - többek kérésére - a teljesítők kitűzőt kapnak, amely a cikk elején látható )Téli Mecsek

MOTTÓ:

- Mi jut eszedbe 1998. január 11-ról?
- A tavasz, igen, azt hiszem a tavasz.

Téli Mecsek 30

Már három hete hordozom magamban a megfázás minden örömét, rejtelmét. Gondoltam, majd most a Mecsekben megszabadulok tőle. Így is lett, a recept a következő:

Hozzávalók: Végy 1 üveg konyakot és 1 üveg villányi vörösbort, és hozzá egy jókedvu baráti társaságot.

Indulj el egy rövidebb túrán (32 km) a Mecsekben. Mássz fel a következő csúcsokra, ahol torkodon küldj le egy-két korty konyakot: Misina, Kis-Tubes, Nagy-Tubes, Jakab-hegy (eddig tart a konyak).

Jó melegen öltözz fel és élvezd, hogy csorog a hátadon a víz! A Spartacus kulcsosháznál vörösborral pótold a kiizzadt alkoholszintet. És izzadj tovább és készítsd a gyomrod a finom gyógyteákhoz.

Fogadd el a Melegmányi-völgyben a mohácsi cseresznyéből készült kompótot és a mohácsi stifit (házi szalámi).

A célban feltétlenül ölelgesd végig az ismerősöket.

Így is lehet túrázni.

Sziló

(A Bégető februári száma nyomán)Téli Mátra, múlt és jelen

1997. januáriusában léptem át először a teljesítménytúrázás küszöbét a Téli Mátra 28 km-es távján. Értelemszeruen ez maradt sokáig a kedvenc túrám az elsőség lévén, és emléke kitörölhetetlen marad számomra, akárhogyan is változnak az idők. Barátommal, Sanyival, ketten vágtunk neki e megmérettetésnek, ami talán nem a legideálisabb kezdet a teljesítmény-túrázáshoz, a tél - a hideg - a hó - a Mátra - a Kékes - a szintkülönbség - a szintidő, de mindezek ellenére - vagy talán pont ezzel dacolva (?) - sikerrel vettük az első akadályt, és életünkben először kaptunk ilyesmiért emléklapot és kitűzőt, amelyeket ezután hetekig címlap sztoriként mutogattam barátaimnak: "látjátok, megcsináltuk!".

Kékes

Beindult a gépezet, egyre gyűltek az emléklapok, oklevelek, kitűzők, matricák, mígnem elérkezett 1998. januáriusának 31. napja. Az egy éves évforduló, amelyet méltón szerettem volna megünnepelni a Téli Mátra '98 túrán. Sanyi ismét eljött, ezúttal a barátnőjével együtt, és negyedikként velünk tartott Joe barátunk is. Társaim a 18 km-en, én a 44 km-en indultam. Lajosházáig együtt maradtunk, majd onnan ki-ki a saját útján ment tovább. Számomra ekkor kezdődött az igazi megmérettetés. A szintemelkedéssel arányosan vastagodott a hótakaró, Mátraszentimre előtt már igazi hegyvidéki tél "uralkodott", és ekkor kezdődtek a bajok. A mátraszentimrei ellenőrzőpontnál a pontőrök még csak nem is tudtak arról, hogy itt teát kellene adniuk a résztvevőknek, azt mondták, Galyatetőn kapunk inni. Ez a kellemetlen hír váratlanul ért, melyet csak súlyosbított a rendkívül nehéz terep, ami ezután még hátra volt. Térdig érő hóban botladoztam fel a következő - galyatetői - ellenőrzőpontig, ahol azt mondták, a büfében vehetünk teát. ("Egy világ dőlt össze bennem." Naívan (?) azt hittem, hogy természetbarát berkekben sokkal gondoskodóbbak, jobban odafigyelnek egymásra az emberek, de ezúttal a nemtörődömség, és ebből fakadóan a szervezetlenség csúnya foltot ejtett a turistaságról kialakított képemen. Úgy gondolom, ha a rendezők a nevezés pillanatáig nem jeleznek változást az előzetes kiíráshoz képest, akkor minden túrázó nyugodt lélekkel indulhat útnak, és számíthat a "beígért" szolgáltatásokra. Legjobban a becsapottság érzése a fájó, és ezt utólag semmilyen magyarázkodással nem lehet ellensúlyozni. Lehet, hogy túldramatizálom az eseményeket, de az ilyen apróságok szerves részei az "egésznek", ami elveszti erejét, varázsát, ha ezek a kis dolgok rosszul sülnek el, és ekkor már "temethetjük" is.)

Az 5. ellenőrzőponton, Rózsaszálláson tavaly zsíros kenyér várta a Kékestető ostromára indulókat. Az idén csak az igazolópecsét járt útravalónak. Még a kulacsomat sem tudtam feltölteni vízzel, pedig itt aztán elkelt volna mindennemű segítség, bátorítás, mert az egész Téli Mátra teljesítménytúra leggyilkosabb szakasza következett, 3,5 km táv, több, mint 400 m szintkülönbséggel, helyenként 50-60 fokos emelkedővel. Ehhez jött még a kásás, vagy inkább rizses hó, ami az őszi - tavaszi dagonyák téliesített változata. Az ember bakancsa önálló életre kel, csúszik jobbra-balra, hátra, mindenfelé, csak előre nem halad. Amikor pedig már éppen úgy éreznénk, hogy végre szilárd talajra léptünk, a következő mozdulatra már megint térdig süppedünk a "rizsában". A csúcs előtti utolsó néhány száz méteren már annyira elszállt az erőm, hogy minden egyensúly vesztést nagy puffanással "ünnepeltem" a "kényelmesen puha dunyhában" elterülve. Egy himalájai expedíció résztvevőjéhez méltó "erőnlétben" alig vánszorogva léptem be a síházba a 6. ellenőrzőponthoz vezető ajtón, és a szokásos "szolgáltatást" (pecsét) megkapva "szélsebesen" áttántorogtam a büfébe, ahol egy forró tea és a radiátor mellett kifagyasztottam a hidegtől érzéketlenné vált lábujjaimat. Fél órai regenerálódás után, már a hold fényénél indultam tova. Micsoda öröm volt végig lefelé suhanni. Az égbolton soha nem látott mennyiségű csillag kísérte figyelemmel az utolsó vándorokat, akik közé én is tartoztam, s akik még álltuk a havat. Mögöttem még két lámpást láttam fel-fel villanni a távolból.

Gyökeres forrás, az utolsó ellenőrzőpont, rövid számolgatás, vajon beérek-e még szintidőn belül. Bíztató előjelek. Egy kis futás a végén. Egy nagy bukfenc a köveken. Egy kis sajgás a térdemben, szakadás a nadrágomon. Mátrafüred fényei. Túrázók garmadája a buszmegállóban. Erdészeti szakközépiskola. Cél. Kitűző. Oklevél majd levélben. Barátaim már tűkön. Tea (!) a konyhában. Így vagy úgy, de újabb élmény a tarsolyban. A Téli Mátra most már végképp kitörölhetetlen.

U.i.: Társaim is sikeresen teljesítették távjukat, és utána még a Kékesre is felbuszoztak, éppen hogy csak elkerültük egymást.

Tibériusz, (Budapest)

Téli Mátra 44

Már napokkal a túra előtt azon izgultam, hogy több hó már ne essen, mert az igen megnehezítené a teljesítést. Szokásosan rengeteg vállalkozó kedvű ember gyűlt össze a rajtnál - nemhiába tradicionális túrává nőtte ki magát. A tömeg ellenére a nevezés frappánsan és gyorsan ment, így már hétkor rajtolhattunk. Libasorban indultunk el, Mátrafüredet elhagyva még hó mentes szakaszon haladva értük el Lajosházát. Pecsételés után, ahogy a szint emelkedett, vele arányosan a hó is nőttön nőtt. Szentimre felé félúton még egy kiadós hózáporban is részünk volt. Jó kis kaptató után értünk fel a faluba. Igen hideg jeges szél fújt, siettünk az ellenőrző ponthoz, hogy átmelegedjünk - felesleges volt, a tavalyi forró teát felváltotta a hideg vizes pezsgőtabletta - gyors toporgás után irány Galyatető. A hóban egyre jobban elmerültünk, nehéz volt a haladás, de Galya előtt már a síelők által letaposott utakon behozhattuk a lemaradást. Gyors pecsételés után irány lefelé a szikrázó napsütésben és a helyenként térdig érő hóban. A távolban előtűnt az ország teteje is - oda ma még föl kell jutni. A Hatökör ura ellenőrzőpont mérföldkő a túra útvonalán, itt lehet ugyanis meggondolnia magát a turistának, hogy kibírja-e a 44-est, vagy elég lesz a jóból, és átnevez a rövidebb távra. Valószínűnek tartom, hogy többen választották ezt a lehetőséget - megértem őket. Felérve a műútra, egy autóbusz megállónak álcázva "kínálta" a margarinos kenyeret egy szervező. Gyors falatozás után, emlékezvén a múlt évi túrára - gondoltam megmelegszem és iszom egy forró valamit a híres Vörösmarty turistaházban. Csalódottan kellett tapasztalnom, hogy zárva van. Mikor van nyitva, ha nem a síszezonban? Pénzhiány, vagy kevés a bakancsos, nem tudom. Üres kulaccsal és kissé letörten, egy pihentetőbb szakaszt leküzdve, elértük a Rózsaszállást, itt is csak pecsételés volt. Következett a túra mumusa, a Kékes megmászása. Nagy hó, húzós, helyenként igen meredek emelkedő, jeges északi szél - ez igen embert próbáló szakasz volt. Felérve, a síházban pecsét, egy kis melegedés, majd átcaplattunk a presszóba egy kis forró teát és csokit enni - inni. A célig kb. tíz kilométer volt még, az is végig lefelé, jól kiléptünk és sötétedésre beértünk a célba. Fura volt a hómentes talajon járni a 30 km-es jég- és hóbalett után. A kitűző a tavalyi kékről zöldre változott, az emléklap elmaradt, de megígérték, postán elküldik. A forró teára már ígéretet sem kaptunk.

Összegzés: A túra útvonalvezetése kitűnő, gyönyörű változatos a terep, a Mátra kiemelt üdülőközpontjain halad keresztül. A hó igaz, hogy nehezíti a gyaloglást, de nélküle a téli Mátra olyan, mint a tea cukor nélkül. Ja, tea! Tisztelt szervezők, ajánlom figyelmükbe a Gyalogos teljesítménytúrák szervezési szabályzatát, különösen annak 10.5.1. pontját. Bocs a kukacoskodásért! Egyébként jövőre újra megpróbáljuk, mert megéri.

Bóta Attila (Eger)A RENDEZŐK ÍRJÁK

Pyro, Below the Zero

Szerencsétlenségünkre az idő nem volt olyan kegyes hozzánk, mint az előző években, és így az "előre ivás a medve bőrére" című történet klasszikus esete teljesedett be. Reggel hatkor elkezdett esni az eső. A töltés Szeged és Makó között az utóbbi napok csapadékos időjárása miatt amúgy is fel volt ázva, s valószínűleg ez lehetett az oka annak, hogy többen ki sem jöttek azok közül, akik előre jelezték részvételi szándékukat. Volt olyan is, aki ugyan kijött a rajthelyre, de onnan visszafordult, mondván, nem őrült meg, hogy sarat dagasszon 25 km-en át. Az időjárás, és ezek az események engem is elkedvetlenítettek, igazából azon gondolkoztam, hogy posztponálom a túrát egy héttel, de meglepve tapasztaltam, hogy Budapestről is megjelent egy úriember, az Internetes kiírás hatására! Így, ettől a pillanattól kezdve, mivel ő nagy lelkesen rögvest nekiindult a távnak, becsületbeli üggyé vált a dolog, s így egyik barátommal mi is nekiindultunk. Az első nyolc kilométeren át szakadt át eső, de szerencsénkre utána elállt. A szél sem fújt, így az átázott ruhánkban nem fázott sem a karunk, sem a lábunk. Kénytelenek voltunk egy igen kellemetlen kompromisszumot kötni az agyagos út járhatatlansága miatt, nevezetesen, a füvön gyalogoltunk az út mellett, de ez ugye a cipők ronggyá ázását jelentette. Végül is a távot a három induló teljesítette, s az időjárás mely ennek a túrának a fő kihívása szokott lenni, most sem kényeztetett el bennünket, legfeljebb nem a várt és a megszokott módon jelentett nehézségeket!

Dr. Torday László (szervező)


Téli Mecsek

1998. január 11. vasárnap. Kardos úti kulcsosház. Reggel 6 óra. Jönnek az első turisták. A házban alvók még ébredeznek, lassan kezdünk befűteni. Azt már tudjuk, hogy fűtésre nem lesz szükségünk, de a teavíz felforralásához tűzre igen.

A fa felvágása kicsit kalandosan történt. 10-én délután 1 órakor értünk fel a házhoz a cuccokkal, akkor derült ki, hogy nincs a háznál a fáskamra kulcsa. Amíg elmegyünk vízért, megérkezik az is. Akkor kiderül, hogy nincs fenn a balta, marad a saját kis szekercém. Gergő és Attila úgy aprítják a fát, hogy az egyikük a szekercét ráhelyezi a tuskóra, a másikuk pedig egy kapával üti (mármint a szekercét). Érdekes, de megy. 5 órára már összegyűlik annyi fa, hogy azzal már lehessen fűteni. Másfél óra alatt sikerül olyan tüzet csinálnom, ami már nem alszik el. Nem béna vagyok, egyszerűen vizes a fa, a kémény meg nem szelel rendesen. Ez az a pillanat, amikor biztos, hogy a jövő évi túrát Tecától indítom.

Szóval 11-e, és elindulnak az első emberek 6 óra 30 perckor. Aztán jönnek az újak, és még jönnek, és még jönnek. Negyed kilencig nincs megállás. 8 óra 50-kor még beesik két srác, az egyik 11 éve túravezető és már megcsinálta az OKT két szakaszát (szegény, ha sejtené, hogy a hallgatósága már rég kivégezte).

Minden rendező a helyén. Zongor Gergő és Látó Attila a Jakab-hegyen már egy nappal előtte elriogatta a vadakat, Vargapuska és 200 darab csoki Orfűn várja a végzetét, Pál Nikol hugával és a Spartacusos segítőkkel (Lafferton Henrik, Märcz család) Büdös-kútnál kotyvasztják a teát, Pántyi egy haverjával a Kánya-forrásnál garázdálkodik, Simics Tomi a Melegmányi-forrásnál inkognitóban (Matécz Péter bélyegzővel), Becze Laci, SzLA a házban tevékenykedik. Pontosabban a ház előtt, mert a jó időre való tekintettel a ház előtt rendezzük be az etetést és a célt.

12 órakor bejönnek az elsők. A hat kerékpáros(!) és négy futó. Az idő iszonyú jó, a turisták meg is jegyzik, hogy ez nem is téli. Majd jövőre, a 30 centis hó után nem tudom mit fognak mondani. Lehet, hogy semmit. 4 ember kivételével mindenki beért a célba, egy lány szintidőn kívül. És nem akartak hazamenni. Csak ültek és élvezték a kellemes időt. Mi is.

A túra száraz adatai: 202 induló, 198 teljesítő. Elfogyott 200 darab csoki, 27 kiló kenyér, 1 kiló margarin, körülbelül 6 kiló zsír, 5 kiló hagyma, 7 kiló cukor, némi lócitrompótló és teafű, ebből készült közel 170 liter tea. És ami megmaradt: egy kevés cukor és néhány kitűző.

Mindenkinek köszönöm a segítséget. Jövőre január 9-én szombaton, az Éger-völgyi Teca mama kisvendéglőtől 5. Téli Mecsek 30!

De előtte Szuadó március 21-én!

Matécz Péter

(A Bégető februári száma nyomán)Csavargás a megyeszélen

A túra az eredeti kiírásnak megfelelően került lebonyolításra. Az időjárás kifejezetten kegyeibe fogadta a teljesítménytúra résztvevőit. Az indítás a Városi Sportcsarnokban 7.30 - 9.30 között volt, de nem utasítottuk el a Budaörsről 10 óra után érkezőket sem. A túrán 18 településről 106 induló volt. A legkésőbb visszaérkező túrázó 16 óra 40 perckor ért a célba.

Különdíjban részesült az elsőnek beérkező Czékli Béla (Budapest).

Az életkor alapján a MOL Rt. által felajánlott különdíjat, 1-1 karórát kapott:

A túra résztvevői, a MOL Rt. szóró ajándékaiból kaptak lapnaptárt, esőköpenyt és Magyarország autóstérképet.

A teljesítménytúrázók elismeréssel nyilatkoztak a pálya pontos kitűzéséről és a jó rendezésről. Külön dícsérték azt a szolgáltatást, amit Simon pusztán kaptak, amely a túra felezőpontjában volt. Igen jólesett itt a résztvevőknek a meleg tea és a zsíros kenyér. Kultúrált körülményeket biztosított a túrázóknak a Városi Sportcsarnok is.

Várnak mindenkit szeretettel 1999. január harmadik szombatján ugyanitt a "Megyeszélen '99" teljesítménytúrán a RENDEZŐK!

Georgiades Gábor


Levelek egy kezdő turistához: Az első túra - a cikket lásd külön lapon.


A TÚRÁK STATISZTIKÁJA

BUÉK 20 245 242
Cserhát 500-as csúcsai éj. 91 27
Pyro, Below the zero 3 3
Téli Mecsek 30 202 198
Téli teljesítménytúra 129 125
Megyeszélen 31 58 58
Megyeszélen 21 37 36
Megyeszélen 33 ker. 11 11
Téli Mátra 44 452 300
Téli Mátra 34 318 221
Téli Mátra 28 325 161
Téli Mátra 18 333 219
Barcika 40 43 39
Barcika 25 15 15
Margita 40 193 179
Margita 40 MTB 83 83
Margita 20 298 306
Margita 20 MTB 6 6
Budai Trapp 210 207
Börzsönyi éjszakai 119 85
PITE 30 144 139
PITE 30 MTB 2 2
Zöld Négyes 160 154
Zöld Hármas 160 160
Zöld Kettes 160 160Hírek

HÍREK

Új távok a Kéttorony teljesítménytúrán

A május 1-én rendezendő túra 60 km-es gyalogos és kerékpáros távval bővül.

Útvonal: Abony - Határdűlő - Újszászi erdőszél - Sós út - Tápiószele, múzeum - Kláratelepi kilátó - Újszílvás - Abony. A díjazás és a szolgáltatás az 50 km-es távéval megegyező.

Alisca 10 - 20 teljesítménytúra

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség a Szekszárdi dombvidéken 1998. május 16-án rendezi 10 és 20 km-es teljesítménytúráját, mely IVV túra is. A résztvevők a Sötét völgyi Gyermektábor étterméből 8 és 10 óra között indulhatnak. A nevezési díj 200 Ft/fő. A teljesítők kitűzőt kapnak.

Információ: Dománszky Zoltán, tel.: (74) 451-933/25 (mh.), (74) 454-167 (este).

Új teljesítménytúra

Corvin János Emléktúra 60

Az Erdőkertesi Természetbarátok Sportköre 1998. Július 11-én rendezi meg a Corvin János emléktúrát, melyen 80, 60 és 20 km-es táv teljesíthető. A túra a Gödöllői dombság és a Cserhát teljesítménytúrák által eddig nem érintett részein halad.

Részletes kiírás a TTT klubnapjain.

Plusz kitűző

Újfajta együttműködést alakított ki kimondottan a turisták érdekében a Szabolcs - Szatmár - Bereg megyei és a Hajdú - Bihar megyei és Debrecen városi Természetbarát Bizottság.

Hajdó/Nyírkék

Mindazon teljesítménytúrázók akik a Hajdú 30 vagy a Hajdú 50 és a Nyirkék 47 teljesítménytúrákat teljesítik egy külön erre az alkalomra készült kitűzőt kapnak ingyen.

48-as túra Szombathely környékén

A Magyar Cserkész Szövetség III. kerülete 1848 tiszteletére teljesítménytúrát szervezett 1998. március 14-én Szombathely környékén. A túrázók a bagolyvári cserkésztanyától indultak reggel 7 és 8 óra között. A túrák a következő útvonalakon haladtak:

48 km: Bagolyvár - Smidt Múzeum - Horváth Boldizsár szobor - Március 15. tér - Csónakázó tó - Olad - Bozsok - Bucsu - Dozmat - Ondód - Sé - Parkerdő - Erdei iskola - Bagolyvár

24 km: Bagolyvár - Smidt Múzeum - Horváth Boldizsár szobor - Március 15. tér - Csónakázó tó - Olad - Szünöse major - Sé - Parkerdő - Erdei iskola - Bagolyvár

Változások az IMÓ 50, 30 teljesítménytúrában

A 30 km-es táv a következőképpen módosult: Ómassa - Bánkút - Istállós-kő - Őserdő - Lambot hegyese - Imó-kő-forrás - Bánya-hegyi műút - Nagymező - Jávorkút - Ómassa. Táv: 31 km. Szintkülönbség: 1300 m. Szintidő: 8 óra. A nagyobb táv hossza 53,2 km-re módosult, szintideje pedig 12,5 órára növekedett.

Jubileumi kitűző

Bakony 3x50

A Bakony 50 teljesítménytúrán 1848 tiszteletére jubileumi kitűzőt kaptak azok, akik korábbi két Bakony 50 teljesítését igazolták és az idei túrát is végigjárták.A Teljesítménytúrázók Társasága tájékoztatója
Kiadja: a Társaság Elnöksége
Levélcím:1032 Budapest, Kiscelli u. 16. IX/54.
Telefon: 290-9661, 388-2826, 177-6433
Felelős kiadó, szerkesztette: Sztancsik György
(A Web változatot készítette: Szabó Zoltán)
Megjelenik alkalmanként

A nyomtatott Százlábú megrendelhető egy évre 300 Ft-os áron az összeg rózsaszín postautalványon való befizetésével a következő címre. Sztancsik György, 1183 Budapest, Léva u. 9. A postautalványra kérjük ráírni, hogy Százlábú előfizetés. A példányokat postán küldjük el. A megjelent újságok a TTT klubnapjain és túráin továbbra is ingyen elvihetők.


Természetjáró folyóiratok
A Teljesítménytúrázók Társasága honlapja