Százlábú

SZÁZLÁBÚ

A Teljesítménytúrázók Társasága értesítője


 
III. évf. 13. szám 1998. január - február
 

Beszámolók a túrákról

Fel az Ostrára, avagy túra a Nagy-Fátrában
Merzse 58
LeFaGySz 40
Tortúra 65
BUÉK 20
Cserhát 500-as csúcsai
Fehér-Vár-Palota
Így kell(ene) túrát rendezni

Rendezők írják

Apáczai 27

A túrák statisztikája
A Deák teljesítménytúrák statisztikája

Hírek

Megállapodás a Cartographia KFT-vel
Új vezetősége van a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetségének

Rejtvény

ImpresszumBESZÁMOLÓK A TÚRÁKRÓL

Fel az Ostrára, avagy túra a Nagy-Fátrában - a fényképes beszámolót lásd külön lapon (képekkel együtt kb. 300 kByte).


MERZSE 58

Egy túra csak teljesítménytúrázóknak. Akár ez is lehetne a mottója a Merzse túrának. Ide ugyanis csak a megszállottaknak szabad járni, főleg november végén. Mert ne tagadjuk, ez a túra hosszú. Hosszú, mert unalmas. És unalmas, mert kopár, egyhangú tájakon halad nagyrészt. Az ősz végi idő pedig szinte soha nem teszi izgalmasabbá. Hiába vezet át évről évre az ilyenkor már kihalt, névadó Merzse-mocsáron vagy a Bolnokán. Bár közben-közben látjuk a repülőtér kifutóit, vagy az isaszegi honvéd emlékművet, mégis a kopár fasorokkal szegélyezett szántóföldek özöne, majd végül a soha véget nem érni akaró Rákos-patak borzalmasan nyomasztó, lehangoló emléke dominál. Mindezt a szépséget is kereső, egyszerű turista nehezen viseli el. Igaz, hogy szerencsére idén friss hóban lépkedhettünk (első fehér túraként), ám sajnos ez sarat hagyva maga után, dél körül mind eltűnt. Hiába a meleg szívvel adott, nagyon finom, forró csipkeszörp, az egyedi ízű "merzsezsíroskenyér" és a különösen szép, színes fémjelvény, ezek együttesen sem kárpótolhatnak. Marad tehát a megszállottság, és amit itt egyre többen választanak, a sietés és a futás. Lehet gyűjteni a jobbnál-jobb időeredményeket, a pontokat, és persze a jelvényeket. Akit mindez ösztönöz, az elemlámpával felszerelkezve jöhet újra, akár már januárban is, egy hasonló, de rövidebb körre.

Horváth Zoltán, Szolnok


LeFaGySz 40

LeFaGySz 40A túra nem igazán szolgált a nevére, mivel hó még mutatóban sem volt és a hőmérő higanyszála is épp csak mínuszba csúszott. Gondolom - Zentai mester is kissé letört, hogy a környezeti feltételek igen kedvezőek voltak a gyalogló turisták számára. A túra hangulata igazán jó volt, már az előestén a sportcsarnokbéli szálláson szaloncukoreső, tea, kávé, vajaskenyér fogadta az érkezőket. Reggel még sötétben indultunk neki az útnak. Zircet elhagyva a bővizű Cuha patak mentén haladtunk a Bakony belsejébe. A Rókalyuk-domb magasságában találkoztunk az 1.EP.-tal. ami még mozgott, a hideg ellenére. A Porva-Csesznek vm.-nál kezdődött a túra lábáztatós szakasza. A patakvölgy szurdokká szűkült, még az utunkkal párhuzamosan haladó vasútnak is be-be kellett bújnia a sziklákba vájt alagutakba. Aki nem megfelelő túrabakancsban vágott neki, és balett tudása is foghíjas volt, az a gyakori patakátkeléseknél érezhette, hogy a víz igen nedves és hideg. A Kőpince-forrásnál lévő 2.EP. után "kellemes" kapaszkodóval értük el a Zörög-hegyen lévő 3.EP.-ot, amely egy irtás közepén volt. Egy kis szusszanás után magasfeszültségű kerítés mentén ereszkedtünk le Csesznekre - megrázóbb élmények nélkül. Szép tiszta idő volt így a vár romjait alaposan szemrevételezhettük. A Kőmosó-völgyben egy kis sziklamászás után - melyet a rendezők felügyeltek - értük el a 4.EP.-ot. A várromon áthaladva a falusi kiskocsmában jó nagy adag szendvicset és forró teát kaptunk - nagyon jól esett. Megszáradva és átmelegedve könnyedén leküzdöttük a Kő-árkot, melynek végén a dalos kedvű turistákat az 5.EP. Mikulása nápolyival és szaloncukorral jutalmazta - aki ezt nem tette kapott a virgáccsal a hátára ösztönzés gyanánt. E kedves gesztus után a töbör-hegyi 6.EP.-ot elhagyva kezdődött a túra legnehezebb szakasza az Ördög-árok. Valóban ördögi módszerekkel küzdöttük le a természet által elénk állított sziklaakadályokat, melyek közt szerencsénkre csak kis patak zubogott. Igazi élmény volt ez a rész. A legnehezebb vaslétrás akadálynál volt a 7.EP., mely felügyelte a biztos tovább haladást. Az utolsó kilométerek már levezető jellegűek voltak, Nagyesztergárra beérve már közúton haladtunk Zirc felé. Még világos volt mikor a két kitűzőt és az emléklapot a célban átvehettük. Jól esett a forró tea és az elemózsia a társak gyűrűjében. Jól sikerült túra volt. Bízom benne, hogy nem igaz a híresztelés, miszerint ez volt az utolsó LeFaGySz túra, mely üde színfolt a téli túrák palettáján.

Bóta Attila, Eger
TORTÚRA 65

Tortúra 65Nagy várakozással tekintettem eme évzáró túrára. Jó ötlet a szervezőktől, hogy az év leghosszabb (nyári), ill. legrövidebb (téli) napján került megrendezésre. A rajtnál - Miskolctapolcán - a buszról leszállva tapasztalhattuk, hogy igen nehéz napnak nézünk elébe, ugyanis az ónos esőnek köszönhetően vastag jégpáncél fedett be mindent. A rendezők a szintidőt 20 órára emelték a cudar idő miatt - ezt egy kicsit soknak találtam. A karácsonyi hangulatot idézte a szálláson felállított hatalmas díszes fenyő. Korán reggel az igazoló lapot kézbe véve csalódottan állapítottuk meg többen is annak igénytelen kivitelét, a megemelt díjakon már nem is lepődtünk meg. A jégen csúszkálva indultunk el, a szalagozás és útleírás jól követhető volt. Az út során az EP.-ok mint a mesében - hol voltak, hol nem - és ahol volt annak fele zsírkrétás EP.-ként üzemelt. A túra legnehezebb szakaszát a Bükkszentkereszten való áthaladás jelentette az időjárásból adódóan (meredek műút vastagon lefagyva). Manci néni büféjében igen szűkre mért teával kedveskedtek. Bánkútra felérve az EP. az étteremben volt, ahol a tulajnak nem igen voltunk kedves vendégek, pedig az út felénél jól esett volna egy kis harapni- és innivaló. Kissé csüggedten indultunk el Tarkő felé, meglepő volt, hogy a hónak még nyomát sem láttuk. A kilátás kárpótolt mindenért, furcsa volt látni a célt a távolban és az ország tetejét amint kikandikált a felhők fölött. Tamáskútnál kulináris élvezetben részesültünk - tea, zsíros kenyér, forralt bor. A hely igen marasztaló volt de muszáj volt indulni. A Török úton továbbmenve az est a Völgyfőháznál érte kis csapatunkat. Lámpákkal haladtunk tovább a várkúti turistaházig. Jólesett átölelni a forró cserépkályhát az átnedvesedett ruhában. Forró lelkülettel vágtunk neki az utolsó kilométereknek. Az Eged hegy csúcsáról a fényárban úszó Eger terült el lábunk előtt. Egy óra múlva már a célban vehettük át a kitűzőt (ugyanaz volt mint a nyári túráé) és az emléklapot. Kedves gesztus volt a rendezőktől ,hogy ajándék gyanánt egy doboz extrém gyufát kaptunk ajándékba. Reméljük az első év tapasztalatai alapján a jövő évi tortúrák még színvonalasabbra sikerülnek.

Bóta Attila Eger
BUÉK 20

Szilveszteri mottó:

Azt mondják, azért másszák meg a hegyet, mert ott van. Vajon nagyon meglepné őket, hogy mi, többiek éppen ezért kerüljük meg?

S. O. Barker amerikai író

BUÉK 20Ez az év is jól kezdődik - nyugtázhatta magában minden turista, aki nekivágott a BUÉK 20 teljesítménytúrának január 3-án. A rajt Fenyőgyöngyénél volt, és ugyanide értünk vissza. A túrát nem a hossza tette nehézzé, hanem a 900 méter szint, és a 6 óra szintidő.

Az első ellenőrzőpont az Apáthy-sziklánál volt, három kilométerre a rajttól. Ezután az esőház következett rá öt kilométerre, amit elhagyva a pontőrök a Nagy-Hárs-hegyen vártak ránk. Majd a Nagyrétre értünk, s befejezésként a Hármashatár-hegy és onnan két kilométerre a cél, ahonnan indultunk.

Összességében egy igazán jó túrán vettem részt rögtön így az év küszöbén, amit köszönök a Vándor turista szakosztálynak, aminek 17 fős csapatához csatlakozhattam. Egy pár túrán már részt vettem, de ehhez hasonlón még nem. Már az igazolófüzet megnyerte a tetszésemet. Pontos leírást közölt a túra útvonaláról, s még jó minőségű fénymásolt térképet is adtak mellé. Ám ami a legfontosabb egy teljesítménytúrázó számára, hogy jól volt jelezve, hogy merre kell mennie a versenyzőknek.

BUÉK 20Engem leginkább az lepett meg, hogy félútnál a résztvevőknek teát osztogattak. Ez egy jó ötlet volt a rendezőség részéről, hogy gondoltak a megszomjazott turistákra. Én is beálltam a sorba, s igen jólesett a forró tea még ebben a nagyon tavaszias télben is.

A pecsétek sem akármilyenek, amik az igazolófüzet hátsó oldalára kerültek. Az egyiken egy pezsgősüveg, a másikon egy papírtrombita, a harmadikon egy hóember volt, és akkor még nem is beszéltem a malacról és a négylevelű lóheréről.

Nem kívánhatok én se többet a jegyzet olvasóinak, mint a BUÉK 20 rendezői: "teljesítménytúrákban gazdag 1998-as évet kívánok!"

BUÉK 20

Kőszegi Dániel
CSERHÁT 500-AS CSÚCSAI

Jelige: "téli - éjszakai - extrém .... tovább is van, mondjam még?"

Azoknak biztosan nem kell mondani akik január első napjaiban részt vettek ezen a túrán "több-kevesebb" sikerrel.

A BUÉK 20-ról átmenet találkoztam a vonaton Balabás Laci barátommal, így társulva kezdett neki borsodi "csapatunk" a túrának. Nevezés, várakozás, indulás. Mi Garábról egy ÉK-nek tartó földúton indultunk el egy sráccal gyarapodva (talán csak mi mentünk erre?), és a Köves-bércet alulról megkerülve ostromoltuk a Kerek-bükk 561-es csúcsát, vagy inkább az minket? Mindenesetre a csúcsra "kicsit" a vendégmarasztaló bozót által megtépázva értünk fel. Ráadásul is itt "marasztalódott" el tőlem. Ezután a Nyerges-tető könnyebb dolognak látszott térképileg ítélve, mégis másfél órás bolyongás-tanakodás lett az eredménye. Itt persze ekkor már ezen a "tájékon" több tucat ember kereste ezeket a csúcsokat. Utólag visszagondolva ("tiszta fejjel") már nem is olyan bonyolult lenne. Innen az OK-en a Köves-bérc, a két Varjú-bérc, a Nagy Kő-tető, Macska-hegy, Purga - Tepke már könnyen ment. Persze ezekre a feljutást már segítették az újonnan felfestett háromszög jelzések is, de a visszajutást már nem "annyira": csak "csúcsfelé" volt jelzés. A Bézmát a nagymezői műút elágazásától ostromolta kanyarogva az új jelzés. Ide felérni, felért egy örökké-valósággal. Innen le a csárdához, majd a K+-en Cserhátszentivánba ment időközben meggyarapodott csapatunk. Innen pár perc pihenő, vízvétel után újra ketten a műúton Kutasónak indultunk és "hogy-hogy nem" elkezdett esni az eső is, növelve a túra "szín(t)vonalát". A sárgán fölfelé "fiatalos lendületű" csapattal találkoztunk, ellenirányból ("mindenki másképp csinálja" variáció). Dobogótetőre esőben és "kiváló" ködben értünk fel. Utólag is köszönjük a pontőrök szíves egyéni vendéglátását. Innen irány a Remete-hegy, majd vissza a K-S elágazásához. Nos, innen még mi tettünk "még" egy lapáttal a túra "extrémitására": irány kelet, toronyirányt Felsőtoldra. Útiélmény: erdő, bozót, eső, sár, árok, eső, sár, fenyves, bozót, patak és a legvégére egy "kis" szántóföld esővel. Amikor azonban megláttuk Felsőtold helynévtábláját, azonnal elszállt minden fáradtságunk és az eddig átélt kínlódás gondjai. Innen már műúton "hamar" Garábra értünk a "kétladikos bakancsokban". A célban leadva papírjainkat, először mi inkább az átöltözést választottuk és csak ezután vettük át az igazán megérdemelt kitűzőt és a frappáns szövegű oklevelet, majd az ételt. Meglepődve hallottuk, hogy beérkezésünkkel bezárólagosan a kilenven-egynéhány indulóból már 45-en feladták és még csak 14-en teljesítettük. Azt hiszem, itt igazán helyénvaló volt Zentai mester felszólításának idézése. Az utólagos reklamációk szerintem nem helyénvalóak, hiszen nevezéskor mindenki aláírta a nevezési nyilatkozatot, és tudtára volt mindenkinek adva az "extrém" jellege a túrának. Az extrém az éjszakaival párosítva megfelelő időben pedig már tényleg egy "leg"-túra. Az biztos, hogy aki ezt végigjárta akár szintidőn belül, akár kívül, az igazán megérdemel minden elismerést.

A végére egy kérdés: "fokozható még ez?"

Zárdai István, KazincbarcikaFEHÉR-VÁR-PALOTA

Utólagos élménybeszámoló helyett a túra igazolófüzetéből az útvonal leírását közöljük. Azoknak, akik nem voltak ott a túrán. Aki meg ott volt, tudja, akár élménybeszámoló is lehetne - minden így történt.

(a szerk.)

Útvonalleírás:

Köszöntünk minden vállalkozó szellemű túrázót ezen a kellemes (zord?) késő őszi (netán kora téli?) túrán. Mielőtt nekiindulsz, arra figyelj, hogy mozgó ellenőrző pont bárhol előfordulhat a túra során. Vele reméljük, hogy sikerül találkoznod, hogy ő se unatkozzon. Na, akkor induljunk!

A székesfehérvári Országalmától jelzetlen úton É-ra haladunk a Fő utcán, majd a Magyar Király Szálló után a Zichy-liget bal oldali szélén a Mészöly Géza utcáig megyünk, és itt balra fordulva folytatjuk utunkat. Egy iskola épületét elhagyva, a Rózsaligetnél jobb kéz felé esik az 1. ep., a Savanyúvíz forrása (Csitáry-kút). Szolgáltatás is van itt: mindenki annyit iszik, amennyit bír, csak bele ne fagyjon!

Innen a Malom-patak partján folytatjuk utunkat É felé. elhaladunk a Tóparti Gimnázium épülete mögött, és egy romos malomépületet mellőzve a Bregyó köz kereszteződésénél érjük el a P jelzést, amelyen egyenesen folytatjuk túránkat (Fürdő sor). Átvágunk a Kiserdőn, majd egy műúton balra fordulunk (Kereszttöltés út). A főút előtt jobbra megyünk, és átkelünk a Gaja-patak gyalogos hídján. Hamarosan keresztezzük a 8-as számú főutat (itt a híd alatt bújunk át). Vigyázz a fejedre, azt is vidd magaddal, még szükség lehet rá! Továbbra is a patakot követjük, majd az első kanyarnál eltérünk attól. Több derékszögű kanyar után keresztezzük a székesfehérvár-komáromi vasútvonalat, majd azon átlépve jobbra fordulunk egy széles földúton, melyen hosszas gyaloglás árán Mohára érkezünk. (A faluban jobbra, egy platánsor vezet a híres mohai Ágnes forráshoz.) A kocsmánál található a 2. ep. (Ez egyben a 10 km-es táv célállomása.)

Itt leragasztjuk vízhólyagjainkat, majd É-ra megyünk a falu főutcáján tovább, de a temetőnél egyenesen letérünk róla. A falut elhagyva egy árok jobb szélén indulunk, megcélozva egy termetes jegenyefát, mellette magaslessel. Egy réten át megérkezünk az iszkai Alsó-erdőbe, ahol kanyargós úton közelítjük meg a több évtizede elhagyatott állapotban álló Duzzogó fűrdőromját (3. ep.). Még mindig a P jelzést követjük, és keresztezünk egy műutat, majd egy kis dombon átkelve a Z jelzésre váltunk át, és megérkezünk az iszkaszentgyörgyi kastély kerítéséhez. A jelzésről letérve, és a kastélyt körbejárva megtaláljuk a 4. ep.-ot. Visszatérünk a Z jelzésre, elhaladunk a Kőasztal mellett, átkelünk a Piramita hegyén, majd kis szántást megkerülve egy erdőn át felmegyünk az Öreg-Iszka-hegy tetejére. A Leányvágó szőlőhegyén áthaladva beérünk a Szenes-horog mély völgyébe. Itt jelzésváltás következik, és balra, a Z négyzeten haladunk egy darabig meredeken emelkedve. Másfél kilométer kanyargás után kiérünk egy jelzetlen köves útra (Hadiút), melyen Csórra ballagunk, és ott megkeressük a Lovardát, amely az 5. ep. (Figyelj a nyerítésre, hátha segít!)A 20 km-es távot vállalók itt fejezik be a mai túrájukat.

Ebédünk elfogyasztása után a már ismert jelzetlen úton visszamegyünk a Kút-hegyi elágazásig, és innen a Z + jelzésen a Belátó-hegyen át elérünk a Kis-rétre. Most már a 7 jelzésen meredeken leereszkedünk a Száraz-horogba, majd rövidesen felkapaszkodunk a Meredélyfő sziklaszirtjére (6. ep.).(Csodálatos kilátás!)

A túra innen már végig a Z jelen halad, és egy EKG görbét megirigyelve fel-le, jobbra-balra kacskaringózva, rengeteg eltévedési lehetőséggel eléri legmagasabb pontját a 362 méter magas Baglyast (7. Ep.).

Ha már ismét helyreállt a légzésünk, és a csokit is begyűrtük, nekiindulunk az utolsó pár kilométernek. A szintkülönbség javán már túlvagyunk, leereszkedünk az inotai készenléti lakótelep sarkáig. Találkozunk a K négyzet jelzéssel, de mi a Z-ön jutunk el tervezett célunkhoz. A Hideg-völgyben rövid ideig haladunk É felé, majd balra kitérünk belőle, és a fennsíkon lévő réten figyelmünket összpontosítva haladunk tovább egy magasfeszültségű távvezeték felé. (Jaj annak, aki sötétben ér ide!) Ismét egy völgyet keresztezünk, és lassacskán az Inotai víztárolónál találjuk magunkat (8. ep.). Reméljük, még nem unod a banánt!

A tótól meredeken felmegyünk a temetőkápolnához, és dombról dombra kapaszkodva már látjuk Várpalota házait (netán fényeit). A várpalotai cél a temető, és az autóbuszállomás után 400 m-re, a Thury-várnál található. Na ugye, hogy kibírtad? Gratulálunk!


A RENDEZŐK ÍRJÁK

MENNYI IS A 196, AZONTÚL, HOGY 14 NÉGYZETE?

Október 4-én rendeztük meg másodszor a főiskola teljesítménytúráját, most már a véglegesnek szánt APÁCZAI 27 néven. A tavalyi 165 után idén 196 résztvevőnk volt, ami
 1. Sok, hiszen a másik két megyei rendezvényen 6 fő (Széchenyi túra, Sopron) illetve 58 fő (Sokorói Zöld, Győrújbarát) indult. Meg hát kis ország vagyunk.
 2. Kevés, mert a főiskoláról mindössze 30 hallgató jött el, a nyári túravezető tábor résztvevői. Sehol a majdani tanítók, a természetet szeretők, a természetismeret műveletségi területről vagy a sportot kedvelők a testnevelésről vagy a művelődésszervezők.
Szándékunk szerint a túra főleg az iskolás gyerekeké, jöttek már 8-9 éves kicsik is. Győrből 3 általános iskola képviseltette magát. Gárdonyi 65 fővel, Fekete István 27 fővel és a Tánctagazatos 5 fővel. Jöttek még a Balett Intézetből és két cserkészcsapatból is, Vidékről Darnózseli és Veszprémvarsány áldozatkész pedagógusai hoztak csapatot. Terveink szerint őket fogjuk meghívni a jövő év május 9.-i Madarak és Fák Napjára.

Dr. Csóka Géza


ÍGY KELL(ENE) TÚRÁT RENDEZNI

Néhány évvel ezelőtt, amikor elkezdtem teljesítménytúrázni, némi irigységgel és nagyfokú meg nem értéssel hallgattam a sporttársak rendezésre vonatkozó megjegyzéseit. Én ugyanis őrömmel vettem részt a túrákon, s nem volt viszonyítási alapom. Az egy nap alatt megismert táji adottságok sokasága, szépsége mindenért "kárpótolt".

Öt év távlatában azonban sokat változott a helyzet. Félszáz túra után érzékenyen reagálok a rendezés hogyanjára. Nem szeretem a résztvevő-ellenes, a kibabrálásra rájátszó, az igénytelenül és anyagiasan rendezett, szolgáltatás nélküli túrákat. Az összehasonlítástól eltekintek. Helyette szubjektív élményeimet adom közre a november 15-i túra kapcsán.

Elöljáróban hangsúlyozom, hogy ősszel - a folytonos szombati tervezgetések ellenére - nem jutottam el egyetlen egyszer sem. Helyette a hétvégeket számítógépem képernyője előtt töltöttem. Sóvárogva, csak az ablakon keresztül tekintgettem a napsütéses őszi tájra. A folytonosan meghiúsult tervek után következett "Fehér-VÁR-Palota 40". Az apró figyelmességeket időrendi sorrendben ismertetem:

 1. Jól áttekinthető (jelmagyarázat, ellenőrző pontok), egyértelmű, tiszta, éles A3-as, de félbehajtott térkép másolatot kaptunk.
 2. Az útvonalleírás korrekt, kedves hangvételű, a hazautazási lehetőségeket jó helyen feltüntető, az igazoló lap grafikailag is ízlésesen összeállított.
 3. A "papírokat" az esőtől, az izzadt kéztől védő fólia tasakban adták.
 4. Két helyen lehetett természetes vizet inni (Savanyú-forrás, Moha).
 5. A jelzéseket a szalagozás kiegészítette, az úttalan utakon (Baglyastól Inota felé) a szalagok az irányt egyértelműen segítették.
 6. A "jó úton haladást", valamint a földrajzi neveket a fatörzsekre helyezett A4-es lapokon sok helyen közölték. Így tudatosulhattak olyan ízesen hangzó földrajzi nevek is, mint például Leányvágó, Szenes-horog, Száraz-horog, Sár-horog.
 7. A forró tea (Moha), a zsíros kenyér (Csór) és a csoki (Baglyas) jól esett.
 8. A pontőrök koruktól függetlenül barátságosak voltak.
 9. A Thury-várnál gratuláltak, kézfogással megköszönték részvételünket és viszontlátással búcsúztak a rendezők.
A teljesség kedvéért néhány észrevételt is közzé teszek:
 1. Az induláskor a rendezők nem voltak kíváncsiak nevemre. Sőt, ezt még hangoztatták is.
 2. Teát ott kaptunk, ahol víz is volt, Csóron viszont a zsíros kenyér mellé csak víz volt.
 3. A piros-fehér szalagozás később sárgával vegyült, majd teljesen "sárgába" ment át, jóllehet az első részen a pirosat már megszoktuk.
 4. A túra második felében nem volt vízvételi lehetőség, s erre a figyelmet nem hívták fel (bár Baglyason a pontőrök tartalékukat készségesen megosztották).
Igen jó kezdeményezésnek tartom a késő őszi és esős időben is megrendezhető túra szervezését a Bakony nyúlványain. A sármentes utakon, a szántók között és a napsütötte kopárokon kijelölt útvonalon a látványkapcsolatok kilométerekre terjednek. Az ember tájalakító tevékenységét, a hamuzsír nyeréséért, tüzelőért kiirtott erdők helyén kialakult kopárokat, a történeti emlékeket (Országalma, műemlékekben gazdag belváros, fürdőrom, Pappenheim-Károlyi-kastély, ipari épületek Inota határában, Thury-vár), azaz a pannon táj kevésbé ismert értékeit volt módunkban megismerni.

Budapest, 1997. november 16.

Csemez Attila


A TÚRÁK STATISZTIKÁJA

Mecsek éjszakai 107 69 
Esti Mecsek 42 36 
Fehér-Vár-Palota 40  208 196 
Fehér-Vár-Palota 20 120 120+6 
Fehér-Vár-Palota 10 17 17 
Merzse 58 83 73 
Merzse 25 56 56 
Bia 25 éjszakai n.a. n.a. 
Lefagysz 40 n.a. n.a. 
Lefagysz 30 n.a. n.a. 
Lefagysz 15 n.a. n.a. 
Csepel 50 110 108 
Csepel 25 123 121+1 
Csepel 15 47 47 
Tortúra 65 téli napforduló  n.a. n.a. 
Tortúra 30 téli napforduló  n.a. n.a. 
Tortúra 20 téli napforduló n.a. n.a. A Deák teljesítménytúrák statisztikája

Indulók-teljesítők száma: Lásd a Százlábú 12. számában a túrák statisztikájánál.

A 179 résztvevő 44 településről érkezett. (Összehasonlításul: az előző évi 152 induló 60 helységből jött.)

Megyék szerinti eloszlás:

Zala 81 fő, ebből Pakod 19 fő, Zalaegerszeg 15 fő, Söjtör 13 fő, Nagykanizsa 12 fő;

Pest megye és Budapest 53 fő, ebből Budapest 22 fő, Cegléd 13 fő;

Vas 16 fő, ebből Szombathely 12 fő;

Fejér 6 fő; Jász-Nagykun-Szolnok 5 fő; Baranya 4 fő; Békés 4 fő; Komárom-Esztergom 3 fő; Somogy 2 fő; BAZ, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Heves 1-1 fő

Leggyorsabb teljesítők: D70: Szarvas Mátyás, Békéscsaba, 7:48; D55"B": Horváth Zsuzsanna, Budapest és Szuromi István, Kápolna 10:50; D40: Balogh Ágnes és Szabó József, Szigethalom, 6:37; D30: Németh Tamás, Nagykanizsa, 5:36; D20: Fórián Mónika, Dunaújváros, 4:46

Legidősebb teljesítők: D70: Várdai Lajosné, Székesfehérvár, 1946; D55"B": Váradi László, Mezőberény, 1951; D40: Dr. Lopussny István, Budapest, 1946; D30: Göndöcz István, Fonyód, 1928; D20: Szittár Antal, Zalaegerszeg, 1934.

Legfiatalabb teljesítők: D70: Balogh László, Szigethalom, 1982; D55"B": Váradi Zsuzsanna, Mezőberény, 1985; D40: Farkas Ákos, Szigethalom, 1985; D30: Böcskei Gábor, Söjtör, 1989; D20: Scherer Gábor, Keszthely, 1992.

Említést érdemel még Berdán László (Hévíz) is, ugyanis ő az egyetlen, aki eddig mind a négy Deák teljesítménytúrán részt vett, és mindannyiszor teljesítette a 30 km-es távot.

A D55"P" táv nem lett értékelve, mert csak 2 fő teljesítette.


HÍREK

MEGÁLLAPODÁS A CARTOGRAPHIA KFT.-VEL

A megállapodás alapján a TTT észrevételekkel segíti a turistatérképek korrektúrázási munkáit. Az észrevételeket a várható megjelenés előtt kb. 2 hónappal kell leadni. Kérjük, ha van észrevételed azt Valtinyi Lászlónak küld el (1118 Budapest, Somlói út 22.)

Várható megjelenések: Balaton 1:40000 - március, Budai-hegység - április, Bükk észak, dél - május, Cserhát - május, Vértes - május, Pilis - május, Börzsöny - május, Mecsek - május.

A segítséget előre is köszönjük!

Új vezetősége van a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetségének

Jó hangulatú, alkotó légkörű közgyűlést tartott november l5-én a Magyar Kerékpáros Túrázók Szövetsége. Az elnökség beszámolója után a szervezeti és működési szabályzat elfogadására és részleges tisztújításra került sor, mivel több elnökségi tag leköszönt. Így új alelnököket választottak.

VARGA ANDRÁS - az Építőipari és Díszítőművészeti ODK, valamint a "Margita 344,2" TE vezetője - budapesti, VÉGH SÁNDOR - az MKTE alapító elnöke, az MKTSZ tiszteletbeli tagja, a Táborfalvai KSE kerékpáros vezetője - vidéki alelnök lett. A megnövekedett elfoglaltsága miatt lemondott Had András helyett, SZÉKELY ZSOLT - BIKE - az új ügyvivő. Elnökségi tagként bekerült a testületbe HORVÁTH CSABA egyéni tag (TTT) és SZABÓ LÁSZLÓ - Békásmegyeri "Vándor" Kerékpáros Klub - is. A közgyűlés során - a túrakerékpározás és kerékpáros túravezető képzésben több évtizeden át végzett munkája alapján - tiszteletbeli taggá választották KEVICZKY JÓZSEF-et.

Gratulálunk! Sok sikert és eredményes munkát kívánunk!


REJTVÉNY

Az alábbi téglalapban 20 teljesítménytúra-rendező vezetékneve található nyolc irányban (vízszintesen balról jobbra és jobbról balra, függőlegesen felülről lefelé és alulról felfelé, valamint az átlók irányában).

Keressétek meg és húzzátok ki az alább megadott 20 ember vezetéknevét az alábbi ábrában. Ha ezzel megvagytok, a megmaradt betűkből megkapjátok a Karancs-Medves vidéki Kis-kő (látványos vulkáni üregének) leggyakoribb ásványának nevét. Ezt küldjétek be megfejtésül! Sok sikert!

A kihúzandó nevek: CSARNAI Béla, CSIPAI György, CSIZMADIA Gyula, CSÓKA Géza, GARADNAI Sándor, GÁCS János, GYETVAY Iván, HAD András, JÁVOR Zoltán, KARÁCSON Sándor, KISS Gyula, MADARÁSZ Attila, NÁD Béla, PÁL István, RÓSA László, SZABÓ László Attila, SZAKÁLY Ferenc, SZARVAS Mátyás, SZŰCS Rózsa, ZENTAI István.
 

P Á L I A T N E Z N
S M A A R O V Á J O
A I A N R A S C D S
V A I D A M Z I S C
R P U A A A A I Z Á
A I H R G R K I Ű R
Z S Z A B Ó Á Ó C A
S C Á G D S L S S K
G Y E T V A Y T Z C

A megfejtéseket február 27-ig a TTT címére kérjük beküldeni. A helyes megfejtők közül a TTT, 3 fő részére az Őrség teljesítménytúra útiköltségét kifizeti.

A rejtvényt készítette: Papp Andrea és Horváth Zoltán, Szolnok

Az előző számban közölt rejtvény megfejtése: Széchenyi Emléktúra Zalában. Helyes megfejtést 12-en küldtek be, közülük sorsoltuk ki a nyerteseket. A "Hazai teljesítménytúrák" 1998-as eseménynaptárát nyerték: Barta Csaba (Debrecen-Bánk), ifj. Gombos István (Budapest), Kurinszki József (Budapest), Pintér András Péter (Budapest). Gratulálunk!
 A Teljesítménytúrázók Társasága tájékoztatója
Kiadja: a Társaság Elnöksége
Levélcím:1032 Budapest, Kiscelli u. 16. IX/54.
Telefon: 290-9661, 388-2826, 177-6433
Felelős kiadó, szerkesztette: Sztancsik György
(A Web változatot készítette: Szabó Zoltán)
Megjelenik alkalmanként

A nyomtatott Százlábú megrendelhető egy évre 300 Ft-os áron az összeg rózsaszín postautalványon való befizetésével a következő címre. Sztancsik György, 1183 Budapest, Léva u. 9. A postautalványra kérjük ráírni, hogy Százlábú előfizetés. A példányokat postán küldjük el. A megjelent újságok a TTT klubnapjain és túráin továbbra is ingyen elvihetők.
 Természetjáró folyóiratok
A Teljesítménytúrázók Társasága honlapja