Százlábú

SZÁZLÁBÚ

A Teljesítménytúrázók Társasága értesítője

II. évf. 10. szám 1997. július - augusztusEgy vita margójára

A Kinizsi Százas programfüzetéből származó, a kijelölt útvonal követéséről, a pontok fajtáiról szóló cikket lásd külön lapon.


BESZÁMOLÓK A TÚRÁKRÓL

IMÓ 50

Először került megrendezésre ez a túra. Nevét a Bükk egyik legérdekesebb időszakos karsztforrásáról kapta, amely igen csapadékos telek után indul be mennydörgésszerű robajlással, ami több kilométerre is elhallatszik.

Reggel hat óra, bánkúti rajt, a levegő pára-tartalma elég nagy - a siető túrázó kívül-belül érzi a nedvességet. A Bálvány alatt elhaladva, a Hármaskút után még friss erőben felkapaszkodunk az Istállóskő tetejére (1.ep.). Következett egy kellemes ereszkedés, le a Fátyol vízeséshez (2.ep.) - két kilométeren több mint 500 m szint - nem semmi, főleg a terepviszonyokat nézve. Áthaladva a Szabadtéri múzeumon a Horotna völgyön át elérjük a Katonasírokat. Innentől kezdődött az a szakasz, ami miatt én imádom a Bükköt, - végig a "köveken" , Őr-kő (3.ep.), Cserepes-kő, Őserdő, Tar-kő (4.ep.), Három-kő. Az időjárás kedvezett a "panoráma úthoz", gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé a Déli Bükk hegy-völgyeire. Kiérve a Bánya-hegy műúthoz (5.ep.) a Z jelzésen leereszkedtünk az Imó völgyébe. Sajnos a forrás nem mutatott semminemű aktivitást (6.ep.), így a vízkészleteinket végképp felélve irány Répáshuta. Útközben Tamás-kútja - hurrá, van víz! Ujjult erővel Pazsagot elhagyva leérünk Répáshutára (7.ep.), csoki, üdítő, pihi - bőven ránk fér, mert vissza kell mászni a fennsíkra. Szarvas-kút (8.ep.), két csínos lány a pontőr!! És két hatalmas kutya?! A helyzetet gyorsan feldolgozva irány a cél, Bánkút. Az utolsó 5 km-en kapkodni kellett elcsigázott futóműveinket, mert az idő - ugye- soha, soha meg nem áll, az órák róják szüntelen az útjukat - mondta volt a Stirlitz nevű turista a nagy igazságot! Éppen hogy csak a szintidőn belül. A jutalom gyönyörű kitűző, emléklap, üdítő, és a kalóriákat regeneráló zsíroskenyér.

Megérte!

Jövőre gyertek el minél többen!

Bóta Attila, Eger


PÁSZTÓ 50

Pásztó 50Mitől lehet jó egy teljesítménytúra? Az útvonaltól, a rendezéstől, a szolgáltatástól, az oklevéltől és kitűzőtől, ......? Bármitől is, a PÁSZTÓ 50 semmilyen téren sem szégyenkezhet. Talán ilyennek kellene lennie egy tipikus teljesítménytúrának. Persze az sem baj, ha van valami "érdekesség" is a dologban a megszokottakon kívül. Most például a szintemelkedések eloszlása. Ettől lett ez a túra az 50 kilométeresek legnehezebbike. Nemhiába .... Ha annyit mondunk, hogy Muzsla, vagy Nyikom, sokan mosolyodnak el, és nem alaptalanul. De csak akkor, ha éppen nem valamelyik felé tartanak a Mátrában. És ez nem teljesen mindegy, hogy merről. Most Szurdokpüspöki felől kell felmászni, 37 km és 1300 m után, "kipihenten". Persze úgy, hogy vizet a túra teljes második felén sehol sem találni. Szóval kitikkadtan, szomjasan, a befejezés előtt vár még 700 m felfelé, gyönyörű, tűző napsütésben.... Ezt bizony még a MÁTRA 115 is "megirigyelhetné". S nem tagadom, nagyon jól esett a végén végre leülni és inni, inni, inni, inni......

Horváth Zoltán, SzolnokBALATON 200

Idén harmadszor került megrendezésre ez a vízparthoz közeli körtúra. Az időjárás pont erre a napra nagyon szép lett. Az előző napi orkánszerű szél miatt még voltak bennünk aggályok, de a túra során eléggé mérsékelt maradt a szellő. A rajtnál voltak abszolút túrázók és tipikus versenyzők is. A több mint ötven főnyi társaság a rendező kedves szavai után robogott Balatonalmádiból, hogy nyugati irányból megkerülve a Balatont ugyanide érkezzen vissza. Mi hárman együtt nyomultunk - eddigi országútis múltunkat tekintve - a leghosszabb távunkra. Badacsonynál defekt szerelés következett. Keszthelynél elfogyott minden kajánk így feltankoltunk 8 szelet csokit és 8 szelet müzlis szeletet. Balatonmáriánál túljutottunk a féltávon és az egyik holtpontunkon is. Örömmel nyugtáztuk, hogy hátszelünk lett. Balatonszemesnél ismét csoki tankolás következett, majd egyre fásultabban tekeregtünk tovább. Siófokon már nagyon pihenhetnékünk volt. Balatonakarattyára az egyik társunk teljesen kidőlt ( neki eddig 70 km volt a napi csúcsa ), így ő lepihent a benzinkút árnyékában. Mi nekiláttunk a maradék 20 kilcsinek és újabb küzdelmek árán hamarosan el is értük azt ahol zsíros kenyér és üdítő is várt ránk. A rendezőktől megkaptuk az oklevelet és a matricát is, sőt a 180 km-t teljesített társunknak is írt egy 180-as oklevelet a házigazda. Igazi idevaló ajándék volt a Balaton 200-as csokisszelet. Jó rendezés, vidám hangulat (majdnem végig) és nagyszerű időjárás. Hazafelé tartva felvettük a keményen küzdő, de a végére nagyon elfáradó társunkat. A győztes 5 óra 55 percet ment, nekünk 9 óra 40 perc sikerült. Köszönjük, hogy ott lehettünk.

Kreicsi Gábor, Salgótarján


A Természetbarát Híradóban olvastuk

Emlékek a valóban szuper Super 8-ról (Németh Imre)Karancs-Medves 50

Karancs-Medves 50

Rajz: Papp Andrea, SzolnokEGY ELMARADT TÚRA ÜRÜGYÉN

BÁRÓ EÖTVÖS LÓRÁND EMLÉKEZETE ÉRDEKÉBEN!

Június 14-én, szombaton mintegy 60-an gyűltünk össze 7 és 8 óra között Pomázon, a Művelődési Ház előtt, hogy részvételünkkel tiszteletünket tegyük a nagyhírű geofizikus tudósról és turista elődünkről elnevezett 50 km-es teljesítménytúrán. Az Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület, mint rendező azonban távolmaradt. Sem hírvivő, sem kiakasztott papírdarab nem tudatta, hogy mi a helyzet. Kósza hírek itt -ott voltak egyeseknél, hogy talán nem is lesz semmi, de ez nem nyugtatta meg a Nyíregyházáról, Miskolcról, Pécsről (stb.) ideutazott túratársakat. Bizony, 3/4 8 körül már némi lincshangulat alakult ki. Ekkortájt kerekedtek fel az elszántak, akik azt mondták, hogy - ha nem is ez az igazi - maga a túra a lényeg, a saját magunknak való teljesítés is számít. Meg is csináltuk (nem tudom, hányan) "szárazon" az 50(-54) km-es távot, záporban, sárban, fülledt melegben. Már csak az a kérdés ezután, miként értékeli ezt az etikátlan, felelőtlen rendezői (maga)tartástalanságot a teljesítménytúrázók népes tábora? Bízvást mondhatom, elítéli. És elítéli a Társaság, a TTT elnöksége is. Nekünk nincs jogunk semmiféle szankcióra az ilyen esetekben, de a jövő évben csak szóbeli garancia nyújtása mellett szerepeltetjük az Eötvös túrát a "Hazai teljesítménytúrák" c. kiadványunkban. Mindenesetre báró Eötvös Lóránd születésének jövő évi, 150. évfordulója a túrának méltó, igényes megrendezését kívánja meg 1998-ban!

Valtinyi László


ÓBUDAI "TÖKÖLŐ"

- avagy lehet-e elfogadható sorrendet megállapítani a túrarendezések között, szubjektív szavazatok alapján?

A jól sikerült Töki Tökölő utáni napon volt a TTT '97 évi rendes közgyűlése. Ennek magvas napirendi-választékából szeretném elővezetni a teljesítménytúrák értékelésével kapcsolatos vita néhány lényeges mozzanatát.

Ami fontos:

Mindenesetre a közgyűlés úgy határozott, hogy a teljes sorrendet minden TTT tag és minden rendező szerv képviselője megtekintheti, a másolás és továbbadás egyidejű tiltása mellett. Hogy ez mennyiben üdvözítő és mennyiben demokratikus, ezen folyt a vita az óbudai "tökölő"-n. Mindenki azt remélte a közgyűlésen, hogy az összes rendező tudomásul veszi a szavazás teljes eredményét. Vagyis senki nem jut el a megbántódásig, a megsértődésig, vagy - uram bocsá'! - egy olyan szakításig, vagy eltávolodásig a TTT-től, amit sem a tagság nem kíván, és ami egyúttal az egész teljesítménytúrázás kárára lenne.

Várjuk t. Olvasóink hozzászólásait!

Valtinyi László


VÉLEMÉNYEK, JAVASLATOK

Tojás 40

Tojás 40A túra igazolófüzetét kezembe véve először megijedtem a sok szövegtől (csak nem olvasási versenyre neveztem be?), aztán rájöttem, hogy aki nem ismeri a budapesti zöld jelzés útvonalát, annak feltétlenül szükséges ez az információ halmaz, amit a rendezőség remekül lemért (táv, méteres pontossággal!) és összegyűjtött. Annak ellenére, hogy nem szeretek nagyvárosokban gyalogolni (kb. egyharmad része Budapest belterületén halad), pozitív benyomást keltett ez a túra.

Bia 25

Bia 25Szeretem ezt a túrát. Nem nagy a táv, de változatos, szép útvonalon halad (pl. Nyakaskő, Madárszirt). Sajnos, az igazolófüzetről lemaradt egy-két fontos információ, például a rendezők adatai, szintidő, stb. Azt viszont sajnálom, hogy a túra éjszakai változata idén nem kerül(t) megrendezésre. Kár érte!

Lemaradás 100

Lemaradás 100Bár a százas túrán indultam, sajnos, csak a 75-ös sikerült. Nagyon jó ötlet volt a törökréti ellenörzőponton a szódavíz. Túratársaim véleménye is egybehangzó volt, nagyon jólesett! A veresegyházi ellenörzőponton a vasútállomáson talán egy nagyobb helységben (például a váróteremben) kellene jövőre a rendezőknek "berendezkedniük", mivel ahol az idén voltak, az a hely nagyon kicsi a bélyegzésre, számlaírásra, etetésre, itatásra, oklevél írásra, csomagok átadására és átvételére. Volt egy kis tülekedés (tényleg piciny!). Az igazolófüzettel kapcsolatban annyit, hogy két helyen a távol-ságok el vannak írva: Csörögnél és Vácrátót Arborétumnál az "összes táv (km)" rovatba 34,49 helyett 34,79 és 38,97 helyett 38,79 van írva. Az igazolófüzetből nagyon hiányzik egy fontos adat, a szintemelkedés. Egy 100 km-es (vagy akár 75, 50 km-es) túrán nem árt, ha tudja az ember, hogyan ossza be az erejét. Az idei TTT eseménynaptár jelzése alapján a 25-ös távot terepen mérték. A tavalyi Árpád Vezér túra (amely majdnem teljes egészében magában foglalja a Lemaradás 100 útvonalát) igazolófüzete is tartalmazza a szintadatokat, tehát nem az adatok hiánya okozza ezt a hiányt. Egyébiránt remek ez a túra!

Sajgó 50

Sajgó 50Változatos útvonalon haladó túra, pár helyen gyönyörű kilátással. Eltévednem csak a cél előtt pár kilométerrel sikerült. Az igazolófüzet jól sikerült, praktikusan kiemelve a vízvételi, üdítő vásárlási, frissítő állomásokat. Talán egy kicsit többet lehetne írni a Vöröskő és a Khüllenberg-forrás, valamint a Kőhegyi turistaház és a Sztaravodai táborhely (cél) közötti szakaszról.

Gerecse 50

Gerecse 50A "legnépesebb" túrán a Kovács-hegyen (a János-forrás (1.ep.) és a Baji vadászház (2.ep.) között) két erdőgazdasági kerítést kellett átmászni, ami önmagában nem lenne baj, azonban ez a túra elején van, és így szép kis sor alakult ki (kb. 10-15 perc várakozás). Szerintem ezeket a kapukat ki lehetett volna nyitni, a több, mint 2000 indulónak. A létramászás a Bányahegy és a Koldusszállás közötti szakaszon nem okozott sorbaállást, hiszen addigra már eloszlott a tömeg. Azon viszont el lehet gondolkodni, hogy itt a táv és szintadatok titkosak-e, mivel ezek az igazolólapon évek óta szerepelnek. Lehet, hogy eddig még soha sem szerepeltek?

Kalmár Gábor, TatabányaA RENDEZŐK ÍRJÁK

11. SUPER 8 - 1997

Minden eddiginél többen, 130-an szálltak vízre az idén tizenegyedszer megrendezett SUPER 8 teljesítménytúra rajtjánál, június 14-én a Római-parton. Az indulók közül 93-an értek sikeresen célba. A mindössze 72%-os beérkezési arányban valószínűleg nagy szerepe volt annak, hogy a kezdetben kellemesen fátyolfelhős időt előbb kánikula, majd az esti,s különösen az éjszakai órákban heves záporeső váltotta fel, ami csak hajnalra szűnt meg.

Az eddigiekhez hasonlóan a túrát teljesítők mintegy fele, 43 sporttárs volt első alkalommal sikeres ezen az erőpróbán.

Sajnos a különben jól sikerült túrát súlyosan beárnyékolta az a tragikus kerékpáros baleset, amelynek áldozatáról, Buruczky Ferencről, a túrát szervező BEAC Természetjáró Szakosztály tagjáról alább emlékezünk meg. Fontosnak tartjuk azonban itt is megjegyezni, hogy bukósisak használatával ez a mindnyájunkat megrázó tragédia valószínűleg elkerülhető lett volna.

Gács János


IN MEMORIAM

Hochrein János
1955-1997

Szomorú szívvel értesítek mindenkit, hogy Hochrein János barátunk, a természetjárók Janikája, június 7-én a reggeli órákban, türelemmel viselve súlyos betegségét és fájdalmait, a pécsbányatelepi kórházban elhunyt. A sors nem kápráztatta el minden földi jóval, nehéz életét alázattal fogadta el. Nem tudok arról, hogy bárkivel konfliktusa lett volna. Mindig segítőkész volt, S ezért szerették, becsülték. Igaz, jó barátunkat veszítettük el. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Szabó László Attila

Buruczky Ferenc
1968-1997

Buruczky Ferenc meteorológus gimnáziumi tanulmányait Zalaszentgróton végezte kiváló eredménnyel, majd az ELTE meteorológus szakán szerzett diplomát. Egyetemi évei alatt, a BEAC Természetjáró Szakosztályában vált a természetet kedvelő fiatalember tudatos, szervezett természetjáróvá, majd nagyszerű eredményeket felmutató teljesítménytúrázóvá. Diplomája megszerzése után előbb a sármelléki, majd a budaörsi repülőtéren dolgozott meteorológusként, azután pedig a Pannon Agrártudományi Egyetem Mosonmagyaróvári Karának Agrometeorológiai Tanszékén végzett oktató és kutatómunkát, s készült a Ph. D. fokozat megszerzésére. Szorgalmával, kedvességével és szerénységével mindenütt kivívta társai szeretetét és megbecsülését. Önzetlensége, segítőkészsége és kitartása szinte ámulatba ejtette környezetét.

A SUPER 8 teljesítménytúrának előbb szervezője, majd vidékre kerülése után rendszeres résztvevője volt. Az idén is elindult a túrán, de sajnos a kerékpáros szakasz elején máig is érthetetlen módon elesett, s olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, melyekbe a gyorsan érkező és gondos orvosi segítség ellenére két nappal később belehalt. Halála mélyen megrázta az egész természetjáró társadalmat. Ferit mély részvét mellett június 21-én temettük el szülőfalujában, Türjén. A temetésen a rokonok, tanítványok és munkatársak mellett ott voltak a BEAC Természetjáró Szakosztályának, a Teljesítménytúrázók Társaságának és a Téry Ödön Túrista Baráti Társaságnak a képviselői, valamint rajtuk kívül is Feri számos turista-társa és barátja.

Fájdalmasan korán félbeszakadt, mégis teljességre törekvő élete példa, értelmetlen, tragikus halála pedig intő figyelmeztetés lehet mindnyájunknak.

Azon leszünk, hogy Buruczky Ferit ne csak szívünkben és emlékezetünkben tartsuk meg, hanem turistához méltó módon is emléket állítsunk neki.

Gács János


A TÚRÁK STATISZTIKÁJA

Indult Teljesített
Kéttorony 50 51 42
Kéttorony 50 ker. 66 66
Kéttorony 40 19 19
Kéttorony 20 56 56
Hajdú 50 38 38
Hajdú 35 19 17
Hajdú 25 28 28
Hajdú 15 44 41
Téry Ödön emlékt. 50 n.a. n.a.
Téry Ödön emlékt. 25 n.a. n.a.
Keleti Bakony 70 n.a. n.a.
Keleti Bakony 55 Bodajk. n.a. n.a.
Keleti Bakony 55 Kisgyón n.a. n.a.
Keleti Bakony 35 n.a. n.a.
Keleti Bakony 10 n.a. n.a.
Tolnai 15 n.a. n.a.
Mackó 50 70 68
Mackó 25 122 109
Mecsek 50 120 115
Mecsek 50 ker. 18 18
Mecsek 30 153 152
Mecsek 30 ker. 2 2
Mecsek 15 109 107
Nyírkék 47 11 11
Nyírkék 47 ker. 8 8
Sokorói Zöld 50 48 44
Sokorói Zöld 20 4 4
Zalagyöngye 50 12 12
Zalagyöngye 50 23 23
2x50 a Kiskunságban 36 31
2x50 a Kiskunságban ker. - -
50 km a Kiskunságban 5 5
Galga mente 50 n.a. n.a.
Galga mente 20 n.a. n.a.
Budai 75 n.a. n.a.
Budai 50 n.a. n.a.
Észak Budai 25 n.a. n.a.
Dél Budai 25 n.a. n.a.
Őrség 50 119 106
Őrség 30 132 132
Hajta 50 56 54
Hajta 30 73 71
Gyopár 30 198 194
Pásztó 50 97 85
Pásztó 25 36 35+5
Barcika 40 30 29
Barcika 40 ker. - -
Barcika 25 9 9
Egri Bükk 50 73 66
Egri Bükk 30 81 81
Egri Bükk 80 MTB 6 6
Velence 25 kb. 140 n.a.
Öreg-Bakony 120 n.a. n.a.
Öreg-Bakony 120 ker. n.a. n.a.
Öreg-Bakony 90 n.a. n.a.
Öreg-Bakony 90 ker. n.a. n.a.
Öreg-Bakony 50 n.a. n.a.
Öreg-Bakony 50 ker. n.a. n.a.
Öreg-Bakony 30 n.a. n.a.
Öreg-Bakony 30 ker. n.a. n.a.
Kinizsi Százas 719 431
Kinizsi 40 102 86
Kinizsi 25 5 5
Töki Tökölő 32 össz. 141
Töki Tökölő 20 174 33
Bakony '93 34 31
Gödöllő K 100 107 106
KéKeréK ker. n.a. n.a.
Magyar Szlovén Bar. ker. 33 32
Körös 50 124 115
Körös 30 60 60
Körös 20 17 17
Őrség-Göcsej-Hetés 42 34 32
Őrség-Göcsej-Hetés 20 84 84
Őrség-Göcsej-Hetés 10 63 63
Pentele 25 37 37
Beac Super 8 130 93
Beac Super 8 ker.+gyal. 2 2
Beac Super 8 ker. 10 10
Beac Super 8 gyal. 36 29
Zselic 40 éj. 391 382
Olajos körút 77 n.a. n.a.
Olajos körút 44 n.a. n.a.
Széchenyi 80 8 8
Tortúra 65 n.a. 78
Balaton 50 n.a. n.a.
Balaton 50 ker. n.a. n.a.
Balaton 30 n.a. n.a.
Balaton 20 n.a. n.a.
Balaton 200 ker. 34 30
2x100 km Baranyában össz. 52 13
2x100 km Baranyában - 100 km - 36
K 200 36 34
K 135 30 28
Őrség-Goricko gyal. 50 50
Őrség-Goricko ker. 26 26HÍREK

Időpont változás!

A rendezőtől kapott információ szerint az október 23.-ra meghírdetett Apáczai 25 teljesítménytúra október 4.-én szombaton kerül megrendezésre.

Beszámoló a TTT közgyűléséről

Az egyesület 1997. évi rendes közgyűlését az előzetesen meghirdetett napirenddel június 1-én - a 171 fős tagságból 33 fő részvételével, a másodszori időpontban - megtartottuk.

A közgyűlés elfogadta az elnöki beszámolót az 1996. november óta eltelt időszakról.

A közgyűlés meghallgatta és elfogadta a beszámolót az I996. évi gazdálkodásról, és elfogadta az 1997. évi költségvetést.

Az elnökség tagjait titkos szavazással, az ellenőrző bizottságot nyílt szavazással a közgyűlés a következő két évre megválasztotta, eszerint elnök Sztancsik György, alelnök Varró Lídia, titkár Horváth Csaba, elnökségi tagok Jávor Zoltán és Valtinyi László, az ellenörző bizottság tagjai pedig Árvai István, Csiba Ágoston, Nád Béla.

Az alapszabályt illetően a közgyűlés úgy határozott, hogy annak szövegét nem módosítja.Nyári szünet

Tájékoztatunk arról, hogy a nyári szünet előtti utolsó klubnap július 1- én, kedden volt, az első klubnap pedig a nyár végén augusztus 26-án, kedden lesz.


Túramozgalmak Veszprém megyében

Balaton-felvidéki Kék Túra

A Pétfürdőtől Badacsonyig húzódó kék sáv jelzésen halad 94 km hosszan. Követése fontos, de Bármilyen irányban teljesíthető. Több év alatt is bejárható. Az útvonalon 10 helységben egyénileg történik a túra igazolása.

Információ: Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség

Várak és várromok veszprém megyében

Gyalogos vagy kerékpáros túra keretében 12 vár és várrom felkeresése. Kerékpárral napi 50 km, gyalog napi 16 km átlagteljesítés szükséges. A 12 bélyegzőhelyen egyénileg kell bélyegeztetni.

Információ: Építők Természetbarát SE


REJTVÉNY

 
 
 
 
      * Idén megszűnt teljesítménytúra
 
 
 
 
      * A "telelő" ellentéte
       
 
 
  * Teljesítménytúra Gyula mellett
         
 
 
* Aszódon rendezik, idén kétszer
 
 
     
 
 
* Sokan vannak, mint az ...
 
   
 
   
 
* Kétpupún lovagol
 
 
 
 
      * Madár ...... (Óz)
 
   
 
      * Érinti a Hét vezér-forrást
 
     
 
 
 
* Ujjatlan ruhadarab
 
     
 
 
  * Új teljesítménytúra a Bükkben
 
 
 
 
 
 
  * A Nyikom-nyereg melletti város lakója
 
 
 
 
      * Vasvári teljesítménytúra
 
 
 
 
 
 
 
* Kisbabát világrahoz
 
 
 
 
   
 
* Dunaújváros teljesítménytúrája

Ha a fenti ábrában a meghatározásokra adott válaszokat vízszintesen beírjátok a mellettük lévő sorokba, akkor a vastagon keretezett mezőkbe került betűket folyamatosan összeolvasva egy, a közelmúltban alakult túraegyesület nevét kapjátok. Ezt küldjétek be megfejtésül! Sok sikert!

A megfejtéseket augusztus 22-ig a TTT címére kérjük beküldeni. A helyes megfejtők között turistatérképeket és és a Pilisi Parkerdő Útjain igazolófüzeteket sorsolunk ki. A sorsolást augusztus 26-ai klubnapunkon tartjuk.

Az előző számban közölt rejtvény megfejtése: No megállj csak. Helyes megfejtést 28-an küldtek be, közülük sorsoltuk ki a nyerteseket. A TTT emblémájával ellátott pólót nyert: Árvai István (Budapest), Katona Gábor (Budapest), Takács Tibold (Budapest)

Gratulálunk!

A rejtvényt készítette: Papp Andrea és Horváth Zoltán /Szolnok/A Teljesítménytúrázók Társasága tájékoztatója
Kiadja: a Társaság Elnöksége
1032 Budapest, Kiscelli u. 16. IX/54.
Telefon: 290-9661, 388-2826, 177-6433
Felelős kiadó, szerkesztette: Sztancsik György
(A Web változatot készítette: Szabó Zoltán)
Megjelenik alkalmanként


Természetjáró folyóiratok
A Teljesítménytúrázók Társasága honlapja