SZÁZLÁBÚ

A Teljesítménytúrázók Társaságának értesítője

I. évf. 3. szám 1996. május

Beköszöntő

Sok szeretettel köszöntöm minden teljesítménytúrázó társamat abból az alkalomból, hogy ezentúl nemcsak a "Hazai teljesítménytúrák" aktuális kötetével, hanem a "Százlábú"-val is találkozhat.

Terveink szerint a kiadványnak több funkciója lesz:

Amennyiben szűkös anyagi lehetőségeink a későbbiekben megengedik, megkíséreljük valamilyen módon a TTT tagjainak eljuttatni a "Százlábú"-t.

PÁL ISTVÁN


Beszámolók a túrákról

A Petrik ODK 1996. április 6-án 4. alkalommal rendezte meg a Sajgó teljesítménytúrákat. Sereghajtó söprűként 9.30-kor eredtünk a mezőny után. Az első ellenőrzőpontig simán haladtunk, ám Vöröskőt elhagyva a túra kevésbé figyelmes résztvevői a legkülönbözőbb irányokból bukkantak elő. Az Édeslyuk kunyhó környékét elérve a Kalicsa patak oldalágai ritkán látható képet nyújtottak : a megolvadt hó zúgókon fortyogva, kisebb vízeséseket alkotva sisteregve, aláhullva sietett a Duna felé. A második ellenőrzőponton (Khüllenberg forrás) kicsit elidőztünk, hogy az "eltévelyedett" túratársakat bevárjuk, előre engedjük. A Sajgó kapunál - ezúttal nem a sárdagasztás helyi szerelmesei, a vaddisznók, hanem túratársaink adtak találkozót egymásnak és nekünk - utolértünk egy kisebb csapatot. A Kecske Jankó árokban, ha valaki az előbb elmulasztotta volna, most bepótolhatta, ismét mód nyílt a kisebb-nagyobb sziklákon bukdácsoló vizet megcsodálni. A harmadik ellenőrzőpont (Visegrád, fellegvár) kellemes napsütéssel várt ránk. Sajnos, a következő (Patak borozó) az enyészet jeleivel : az asztalok és padok hűlt helyével, no meg a rendező jóvoltából, csokoládéval. Az Apát-kúti-völgy bővizű forrásait kínálta a szomjazóknak. Sajnos ez a szakasz produkálta a túra egyetlen rendkívüli eseményét : nem sokkal a Kaán-forrás előtt egy túratársnőnk bokája megsérült. Ezúton kívánok jobbulást neki. A megduzzadt patak egy-két átkeléssel nehezítette néhány túratársunk életét. Persze volt, olyan is, aki közelebbről szerette volna megcsodálni a híd alatt futó patakot, csak nem számolt a hidacska állapotával, és így a fizika törvényei érvényesültek, egy kis fürdőzést előidézve. Pilisszentlászlón búcsút vettünk a 30 km-es táv résztvevőitől, majd a rendezőtől kapott pogácsa és egy kis maszek itóka után folytattuk utunkat. A Tüskés-hegy, talán mert siettünk (?!), ezúttal kellemesebbnek mutatkozott a tarvágásával. A következő ellenőrzőpontokra zárás után értünk, így már sem a Király-kúti műútnál, sem a Lajosforrásnál senki sem várt ránk. A forrásnál feltankoltunk és az elemlámpa is előkerült a hátizsákból. A Kő-hegyen a természet rövid koncerttel lepett meg : alkalmi békakórus előadását hallhattuk. A célban már csak néhány rendezőtárs várt ránk, hogy a cél bontása, rendbetétele után hazafelé vegyük utunkat, újabb egy évre búcsút véve a Sztaravodai táborhelytől. Itt szeretném megköszönni a résztvevőknek, hogy fegyelmezettek voltak és alig hagytak maguk után szemetet, egyúttal köszönöm söprűtársam, Kolman Attila segítségét.

Pál István


Mátrabérc '96

Többen várták kíváncsian, hogy sok év után újból "téli" lesz-e a MÁTRABÉRC. Nem sokon múlott, de szerencsénkre az időjárás megkegyelmezett. Kellemes viszonyok között élvezhettük a híres hullámvasút ismerős emelkedőit. Bár előző este kiadós eső ijesztgetett bennünket Sirokon, reggelre azonban nyoma sem volt. Jó volt látni a sok ismerős arcot. Mindenki ott volt, akit egyszer már megfertőzött a Mátra. Az idei év különlegessége a 900 méter feletti "hóhatár" volt, ami bizony még több helyen meglepte a sportcipőben érkezőket. Jó ötlet volt a sport pezsgőtabletta, mint frissítő, máshol is ki lehetne próbálni! Kevés túra céljában lehet látni annyi boldog arcot, mint Szurdokpüspökiben lehetett, az idei piros kitűzők átvételekor. Másnap már senkit nem érdekelt a túra fáradalmait pihengetve, a hóeséssel egy kis időre visszatérő tél.

Horváth Zoltán, Szolnok


Április 20-án került megrendezésre a XV. Gerecse 50 teljesítménytúra. Ezen a rangos teljesítménytúrán összesen 21793-an indultak és 20538-an sikerrel végig is járták az útvonalat. A teljesítők egy kivételével - a XI. túrán nem jelvény hanem plakett volt - különböző színű jelvényeket vehettek át, attól függően, hogy hányadszor teljesítették a túrát. Eddig kék, piros, zöld, fehér, nemzeti, barna, sötét lila, világosbarna, világoskék, szürke, sárga, drapp, bordó színek voltak. Az idén világoszöld színű jelvényt kaptak a tizenötödször teljesítők.

Horváth Zoltán, főrendező


A Gerecse 50 semmit sem változott oly sok év alatt. Könnyű útvonal szép tájakon, kevés szinttel, színes fémjelvénnyel a végén. Talán ezért is volt újból kétezernél több induló. Családias hangulatban érezhettük magunkat. Elől-hátul vidám nevetgélés, zacskócsörgés, beszélgetés és néha fáradt lihegés jellemezte a végtelennek tűnő emberkaravánt. A legfiatalabbaktól az idősekig minden korosztály képviseltette magát. Lehetett ismerkedni, új barátokat szerezni. A napsütés is kedvezett a barnulni vágyóknak. Nagy örömünkre többen is voltak fürdőruhában és "forrónadrágban". Sok első próbálkozó szorult pátyolgatásra rossz cipőválasztás miatt. Ők már az első húsz km után érdekesen rakosgatták lábaikat, és pár embernek e miatt fel is kellett adnia. A nagy meleg miatt, az ellenőrzőpontokra települt büfések nem panaszkodhattak a forgalomra, s bizony nekünk is jólesett egy-két pohár hűsítő. "Jövőre is visszavárjuk!" - búcsúztak tőlünk a célban, és valóban, ez egy kötelező túra mindenkinek, aki hasonló körökben forgolódik.

Horváth Zoltán, Szolnok


Karancs-Medves 50

Végre megvolt az első igazi tavaszi túra! Most már nem csak a nap sütött, hanem voltak virágzó fák, madárcsicsergés, meg minden ami ilyenkor április végén már szokásos. Igényes fémjelvénnyel és gazdag élményekkel telten térhetett haza aznap, aki a Karancs-Medves-t választotta ezen a túlzsúfolt túrahétvégén. Már maga az útvonal is csodálatos helyeken vezetett, változatosságával, tagoltságával senkinek sem okozott csalódást. Az igazi szenzációt a várak okozták. A félig helyreállított Salgó és főleg a Somoskői vár sok mindenkit megállásra késztetett még azok közül is, akik már nem először jártak ott. Külön érdekessége volt a napnak Somoskőn a határátlépés. Egy egész autót megtöltöttek a határőrök, akik Szlovákiából érkeztek, hogy erre az alkalomra megnyissák előttünk a várhoz és a híres bazaltömléshez vezető "kaput". Minden megvolt, hogy nemzetközi túrán érezhessük magunkat. A rögtönzött határátkelőben még attól is kérték az útlevelét, aki csak pár percet töltött "odaát". Lelkesen pecsételtek oda- és visszafelé is, a legfeljebb 50 méter kedvéért. Dicséret illeti a rendezőket a szervezésért. Aki szeretne az egyre jobban elszaporodó túrák között egy igazán egyedit, érdekeset látni, az jövőre ne/se hagyja ki!

Horváth Zoltán, Szolnok


Keleti-Bakony teljesítménytúrák

1996. április 27-én kissé borús, de ideális túraidőben került megrendezésre a Keleti-Bakony tájain vezető teljesítménytúra 70, 55, 35 illetve 10 km-es távon. A túrán Csórról indulva felkeresték a résztvevők az iszkaszentgyörgyi Somogyi-Pappenheim kastélyt, a fehérvárcsúrgói víztárolót, a bodajki Gaja-patak vadregényes völgyét, a kisgyóni turistatelepet, a Tűzköves árkot, némi nehézség árán a Burok-völgyet és a túra legmagasabb pontját a Várpalota feletti Baglyas csúcsát. Mindenkit vendégül láttunk Bodajkon zsiroskenyérre, Kisgyónban levesre és Bakonykútiban teára. A leggyorsabb teljesítő 10 óra 43 perc alatt járta végig a 70 km-es távot; a legfiatalabb résztvevő 7 és fél éves volt, ő a 35 km-t tette meg sikeresen. A túrán összesen 271 fő vett részt, róluk 52 fő rendező gondoskodott. A KB monogramú teljesítők jutalma különdíjként 1 üveg pezsgő volt.

Nagy Lajos, főrendező


Áprilisi túrastatisztika

Ind. Telj. Ind. Telj.
Sajgó 50 163 130 Karancs-Medves 35 98 96
Sajgó 30 80 65+27 Keleti Bakony 70 86 82
Sajgó 20 18 15+12+6 Keleti Bakony 55/K 15 15
Tenkes 40 58 58 Keleti Bakony 55/B 32 32
Thury emléktúra 38 34 Keleti Bakony 35 92 91
Mátrabérc '96 721 579 Keleti Bakony 10 46 46
Hanák Kolos 652 547 Kiscell 60 148 126
Gerecse 50 2029 1809 Kiscell 35 34 34
Zemplén 50 109 100 Kiscell 25 42 38
Zemplén 50 MTB 48 23 Kiscell 60 MTB 156 134
Galga mente 50 52 52 Mackó 50 40 40
Galga mente 20 139 139 Mackó 25 80 80
Karancs-Medves 50 75 73 Bia 25 éjszakai 138 n.a.Hírek

Szobonya Károly
1927 - 1996

Hihetetlen, de örökre elment 1996. február 16-án közülünk Szobonya Károly ezüstjelvényes túravezető, a Várpalotai Városi Természetbarát Szövetség elnöke. Kedvenc kirándulóhelye a Tési fennsík volt, ahol az elmúlt években az ő irányítása mellett szervezték meg a teljesítménytúrákat. Mintegy félszáz turistatársa kísérte utolsó útjára. Emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében.

Az MKE április 28-i közgyűlésén adták át "Az év teljesítménytúrázója" elismerő címet az 1995. évben elért teljesítmények alapján. A kategóriák első helyezettjei: gyermek: Farkas Balázs, SzTE; ifjúsági: Kohán Balázs, SzTE; felnőtt I.: Nagy Zoltán, BEAC, TTT; felnőtt II.: Csernai István, KTTE, Szolnok; senior: Lencsés Éva, BTK Gyopár. "Az év teljesítménytúrázója" címet a legtöbb pontszámot elért Nagy Zoltán sporttárs érdemelte ki. Gratulálunk!


A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség és a Crocus Természetbarát Kör május 4-én rendezte az I. KéKeréK kerékpáros teljesítménytúrát. A résztvevők Hódmezővásár-helyről indulva 70 km-t kerekeztek. A táv felét föld- illetve homokos úton kellet megtenni. A túra Mártély - Mindszent - Ópusztaszer - Sándorfalva - Bordány - Kiskundorozsma útvonalon bonyolódott le.


A nagy sikerre való tekintettel augusztus 20-án újra megrendezésre kerül a Gyermekvasút nyomában című 20 km-es túra. A túrázóknak a Hüvösvölgyből indulva éjszaka kell gyalogolni. Lehetőség lesz az ünnepi tűzijáték megtekintésére a János-hegyi kilátóból. A Széchenyi-hegyről éjszakai vonatozással lehet majd visszajutni Hüvösvölgybe.


A Veszprém városi Természetbarát Bizottság 1997-ben teljesítménytúrát tervez a Balatonfelvidéki Kéktúra 95 km hosszú útvonalán.


Megjelent a Természetbarát Szálláshelyek című füzet harmadik bővített kiadása. A kiadvány 349 olyan szálláshelyről tájékoztat amelyek természetbarát csoportoknak kedvezményt nyújtanak. Beszerezhető a Magyar Természetbarát Szövetség központjában.


Április 27-én Nyírség 47 elnevezéssel teljesítménytúrát rendeztek az Alföldi Kéktúra Nyírbátor - Kisvárda közötti szakaszán, melyet 67 fő teljesített. A következő években Nyírkék elnevezéssel fogják megrendezni a túrát.


Továbbra is kérjük mindazon teljesítménytúrázókat, illetve rendezőket, akik kedvet éreznek az íráshoz, hogy a túrákról szóló pár soros beszámolóval színesítsék kiadványunkat. Fáradozásukat előre is köszönjük.


A Teljesítménytúrázók Társasága tájékoztatója
Kiadja: a Társaság Elnöksége
Postacím: 1032 Budapest, Kiscelli u. 16. IX/54.
Telefon: 290-9661 (hétfő, szerda 10-12, csütörtök 18-20)
Felelős kiadó: Pál István
Szerkesztette: Sztancsik György
(A Web változatot készítette: Szabó Zoltán)
Megjelenik alkalmanként


Természetjáró folyóiratok
A Teljesítménytúrázók Társasága honlapja