SZÁZLÁBÚ

A Teljesítménytúrázók Társasága értesítője

I. évf. 1. szám 1996. március

Beszámolók a túrákról

Téli Mecsek 30 teljesítménytúra

Az év első teljesítménytúráján 137 lelkes ember próbálkozott. A másodszor megrendezett túrán egész napos napsütés segítette, a kemény tél által tizedelt fák nehezítették a résztvevők dolgát. A rendezők a nehezen követhető jelzéseket szalagozással egészítették ki, a Büdös-kúti Spartacus kulcsosháznál meleg teával, a Kardos úti kulcsosháznál teával, zsiroskenyérrel és vajaskenyérrel várták a turistákat. Az indulók közül 135-en értek célba, 132-en szintidőn belül. Az 1997-es évben január 11-én várják a rendezők a résztvevőket.

Matécz Péter


Romhányi Csata 40Az év első újdonsága a Romhányi csata emlékére rendezett 40 km-es teljesítménytúra volt. A szépen felfestett, új sárga jelzésen kellett a résztvevőknek végiggyalogolniuk a Cserhát dombvidékén, Balassagyarmat és Romhány között. Nehezítette a túra teljesítését, hogy a korábban megolvadt hó újra megfagyott, így óvatosabban kellett lépkedni a jeges talajon. A nehézségekért kárpótolt a szép táj és a szikrázó napsütésben csillogó havas, zúzmarás erdő látványa. A túra teljesítői rendhagyó módon egy Rákóczi Ferenc arcképével díszített plakettet kaptak a célban. Köszönet a rendezőknek a színvonalas munkáért.

Sz. Gy.


A Börzsönyi éjszakai teljesítménytúrát nagy várakozás előzte meg. A rendezőktől kapott előzetes információ szerint sok bedőlt fa és a hó megnehezíti a túra teljesítését. Ennek ellenére 162 fő vágott neki a távnak. A rendezők, hogy csökkentsék a túra nehézségét, lerövidítették a túra távját. Az utolsó szakaszon a Csóványosról egyenesen a Nagy-Hideg-hegyre kellett átmenni. Ennek ellenére páran vállalkoztak az eredeti útvonal végigjárására. A célban 75 fő vehette át a teljesítésért járó új kitűzőt.

Sz. Gy.


Budai TrappA Budai Trapp téli teljesítménytúra gyönyörű napsütéses időben került megrendezésre február harmadik vasárnapján. A teljesítésért járó kitűző vonzóvá tette a túrát. Az előző évekhez képest most háromszor annyian indultak a Szépjuhásznénál lévő rajthelytől. Az útvonalon több helyen kaptak a résztvevők üdítőt, teát és süteményt. A túra egyik legszebb része a Nagyszénás, melynek csúcsáról gyönyörű panoráma tárult a résztvevők elé. A nagy hó ellenére nem volt nehéz a táv teljesítése, mert a már kitaposott ösvényen mentek végig a túrázók. A piliscsabai célban kitűző, szép emléklap és meleg virsli várta a teljesítőket.

Sz. Gy.


LeFaGySz 55 a Pilisben

Egy fagyos februári reggelen több, mint százan vágtak neki ennek az igazi csemegének számító teljesítménytúrának. Eme rendezvény, amely a Pilis és a Visegrádi-hegység területén került megrendezésre, bátran sorolható a Börzsönyi Éjszakai, valamint a (téli) Mátrabérc teljesítménytúra kategóriájába, a nehézségi fokát tekintve. A fent említett "megszállott" tömeg Dobogókő turistaházából rajtolhatott 6.00 és 10.00 óra között. A résztvevők belekóstolhattak a téli Szurdokba épp úgy, mint az Öreg-Vágás, majd a Prédikálószék "szűz" havába. Kellemes hóösvényen ereszkedtek le a Vadállóköveket érintve a Malom-völgybe. A jól ismert Rám-szakadék téli arcával fordult a túrázók felé és szikrázó napsütésben jeges vízesésekkel kedveskedett. Szakó-nyereg - Hoffmann-kút - Égett-hárs volt a további útvonal, majd a pálosok egykori kolostora mellett elhaladva Pilisszentlélek következett (Hostinec balra). A Háromszáz-garádics oldala többeket rövidítésre csábított, mások lefelé jöttek ott, ahol felfelé kellett volna kaptatni. A Sasfészek turistaház után hamarosan a Kétágú-hegy gerincét keresztezték, hogy a Postás úton ismét felkapaszkodjanak a Fekete-hegy erdejébe. Ezt kellemetlen hótaposás követte a Pilis-nyergen át Klastrompusztára. A Simon-halála - Vaskapu-völgy útszakasz után a Mária-padnál kettévált a mezőny. A 45 km-es résztáv innen "lámpázott" fel Dobogókőre, míg az 55 km-es túra Klastromkert - László-kúpja útirányon át ismét a Pilis-nyereg felé tartott. Mély hóban, megannyi "szentjánosbogár" oldalazott fel a Fekete-kőre, majd haladt tovább a Kétbükkfa-nyereg irányába. Holdvilágos öreg este fogadta a résztvevőket Dobogókőn, a célban. (Jó meleg tea!) Néhány perc múlva: Jövőre, veletek a Mecsekben! Kösz rendezők, jó túra volt.

Rakk Gyula


HÍREK

TTT igazolványA TTT tagkártyák kiadása folyamatosan történik. Február végéig több mint 110 fő lépett be Társaságunkba. A kártya felmutatásával már eddig is több túrán kaptak tagjaink kedvezményt.


TTTElkészült a Társaság új kitűzője, amely megvásárolható a klubnapokon. Kérésre vidékieknek postán is elküldjük. A kitűző ára 100 Ft, tagjainknak kedvezményesen 60 Ft.


A Teljesítménytúrázók Társasága által indított "Barangolás a Dunazugban" túramozgalom első túrája a Sajgó 50, 30, 20. A teljesítménytúrát április 6-án rendezik meg.


A "Hazai teljesítménytúrák" 1996. évi eseménynaptárából már több mint 550 példány fogyott el. A kiadvány továbbra is megvásárolható a TTT klubnapjain, tagoknak 170 Ft, egyébként 280 Ft. Kérésre vidékieknek postán is elküldjük a füzetet.


Megváltozott a III. Palota Kupa kerékpárverseny és teljesítménytúra időpontja. A főrendező tájékoztatása szerint a túrát egy héttel előbb, október 13-án fogják megrendezni.


Cserháti várak, kastélyok, kúriákÚj túramozgalmat indított a Cserhát Baráti Társaság "Cserháti Várak, Kastélyok, Kúriák" címmel. A sikeres teljesítők megkapják a mozgalom kitűzőjét. További információ kérhető, és a teljesítéshez szükséges igazolólap megrendelhető a CsBT címén. Postai rendelés esetén a 240 Ft-os összeget utalványon kell befizetni. Címük: Cserhát Baráti Társaság, 1118 Budapest Gazdagréti tér 3. fszt.


Kérjük mindazon teljesítménytúrázókat, illetve rendezőket, akik kedvet éreznek az íráshoz, hogy a túrákról szóló pár soros beszámolóval színesítsék kiadványunkat. Fáradozásukat előre is köszönjük.


Pályázat! Pályázatot hirdetünk ezen új kiadványunk nevére. A legjobb ötleteket díjazzuk. A beérkezett ötletek közül a Társaság elnöksége választja ki legmegfelelőbbet. A pályázatokat a TTT címére levélben vagy a klubnapokon személyesen lehet eljuttatni.


ÚJRA DIAVETÍTÉSES ELŐADÁSOK A TTT KLUBNAPJAIN

MÁRCIUS hónapban
04-én Magyarországi barlangok ea.: Balázs Béla
11-én Kínai tájak, hegyek ea.: Kominka Zoltán
18-án Angliai tájak, barlangok ea.: Nyerges Miklós
25-én Picos de Európa, francia tájak ea.: Pivo
ÁPRILIS hónapban
01-én Francia hegyek, barlangok ea.: Balázs Béla
15-én Hazai és külföldi barlangok ea.: Bajna Bálint
22-én Erdélyi tájak, barlangok ea.: Nyerges Miklós

Az előadások hétfőnként 19 órakor kezdődnek
a "Mókusfészek" -ben, melynek címe:
Budapest III. ker. Mókus u. 1-3.
(bejárat az Óbudai utca felől.)

A belépés díjtalan.

A Mókusfészek helye (térkép)A Teljesítménytúrázók Társasága tájékoztatója
Kiadja: a Társaság Elnöksége
Postacím: 1032 Budapest, Kiscelli u. 16. IX/54.
Telefon: 290-9661 (hétfő, szerda 10-12, csütörtök 18-20)
Felelős kiadó: Pál István
Szerkesztette: Sztancsik György
(A Web változatot készítette: Szabó Zoltán)
Megjelenik alkalmanként


Természetjáró folyóiratok
A Teljesítménytúrázók Társasága honlapja