Sajtóközlemény a Budapest Kupa 2014. teljesítménytúra sorozattal kapcsolatban

A Teljesítménytúrázók Társasága (közhasznú egyesület) a következő nyilatkozatot teszi a Fővárosi Önkormányzat által 2014. január 16-án megjelentetett sajtóközleménnyel kapcsolatban:

- A Teljesítménytúrázók Társasága a Budapest Kupa teljesítménytúra mozgalom kapcsán sem a tőle független teljesítménytúra rendezőket, sem az egyes teljesítménytúra rendezvényeket nem támogatja anyagilag és nem is támogatta. A Fővárosi Önkormányzathoz benyújtott „SZ” jelű szabadidősport pályázatban a Budapest Kupa teljesítménytúra mozgalom (túrasorozat) igazolófüzet nyomtatására, dijazásra, díjátadóra és a kupában szereplő saját rendezésű túrák (Buda Határán, Monoton Maraton teljesítménytúrák) rendezési költségeire pályázott.

- A Fővárosi Önkormányzat a Budapest Kupa megrendezését 2008-óta a névhasználat engedélyezésével, 2009-óta pályázati forrásokból anyagilag eddig is támogatta. A 2014-re vonatkozó írásos névhasználati engedéllyel már rendelkezik egyesületünk.

- A Kitörés túra a Budapest Kupában 2009-óta szerepel, gyakorlatilag változatlan kiírással.

- A Kitörés túra főrendező szervezete a Börzsöny Akciócsoport, amelyik egy bejegyzett társadalmi szervezet. A Kitörés emlék- és teljesítménytúra megrendezésének felelőssége egyedül a rendező szervezetet terheli.

- A Kitörés túra rendező szervezete NEM a Teljesítménytúrázók Társasága, sohasem volt az.

- A Teljesítménytúrázók Társasága eseménynaptárában és a Budapest Kupa füzetben a rendező szervezetek által rendelkezésére bocsátott kiírásokat jeleníti meg. A Teljesítménytúrázók Társasága figyelemmel kíséri, hogy egy teljesítménytúra rendezvény tényleges lebonyolítása a kiírásoknak megfelelt-e. A Kitörés teljesítménytúráról az elmúlt években semmilyen olyan hivatalos vagy nem hivatalos visszajelzést nem kapott, ami szerint a Kitörés túrán bármilyen jogszabályba ütköző cselekmény előfordult volna. Tudomásunk szerint a Kitörés túra lebonyolítása az eddigi években megfelelt a hagyományőrző- és szabadidősport rendezvényekre érvényes előírásoknak.

- A Teljesítménytúrázók Társasága, az eddigi évek Fővárosi pályázatain nyert összegekkel minden évben maradéktalanul elszámolt, és az elszámoláshoz minden évben mellékelve az adott évi kupafüzetet, amiben a kupában szereplő túrák megtalálhatók voltak. (A kupafüzetek benyújtását a pályázati kiírás nem tette kötelezővé, de opcionálisan csatolhatók voltak, mint a szervezet megvalósult produktuma.)

- A Budapest Kupa 2014. mozgalom igazolófüzetéhez felhasznált logó a Fővárosi Önkormányzat által tulajdonolt és üzemeltetett  http://arculat.budapest.hu holnapról jelenleg, 2014. januárban is letölthető
(http://arculat.budapest.hu/download/Budapest_arculati_kezikonyv_spread_web_opt.pdf)
„Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Arculati Kézikönyve" kiadvány 12. oldalán található „Budapest Embléma”-nak megfelelően készült. Más arculati anyagot a Budapest.hu önkormányzati honlapon nem leltünk fel, amennyiben létezik, természetesen a jövőbeli kiadványainkon és honlapunkon azt tüntetjük majd fel.

- A Teljesítménytúrázók Társasága tevékenységét a Civil Törvénynek mindenben megfelelően, politikától és ideológiától mentesen végezte és végzi, a teljesítménytúra naptárát és a túramozgalmait kizárólag természetjáró és sport szakmai szempontok szerint állítja össze.

- A Teljesítménytúrázók Társasága sem a Budapesti Természetbarát Sportszövetségnek, sem a Magyar Természetjáró Szövetségnek nem tagja. A Teljesítménytúrázók Társasága alapítása óta Budapest, III. kerületben bejegyzett társadalmi szervezet, taglétszáma 400 fő, feladatait a többi természetjáró szervezettől függetlenül, azokkal együttműködve végzi.
 
2014. január 16.
Budapest,
Teljesítménytúrázók Társasága
Jakab Annamária, elnök