Jókai Mór emléktúra (12+6km, csapatverseny, műveltségi vetélkedővel)





Túrabeszámolók (1 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõTardonai Fiatalok Hagyományőrző Egyesülete
e-mail: tardonaiegyesulet@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/JokaiMorEmlektura/
 
RendezõTóth Krisztina
Telefon: (20) 975-1703
e-mail: krisztina0419@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/krisztina0419
 
RendezõTóth Anett, Anga Dávid
 
Facebook: https://www.facebook.com/JokaiMorEmlektura/

Jókai Mór emléktúra (12+6km, csapatverseny, műveltségi vetélkedővel)
44
2017.03.25 Gy Nappal

Tardona - Hársas-forrás - Farkasgödör - Buzgókő - Örvénykő - Szentlélek - Buzgókő - Vízfő - Tardona

Rajt: Tardona, Községi Sportpálya - Szabadidőközpont (Hunyadi és Jókai utca vége)
Cél: Szentlélek
Indítás: 7:30 óra Nevezési díj: 800 Ft Táv (térképen): 18 km Szint (térképen): 500 m Szintidõ: nincs MTSZ pontszám: 37 MSTSZ pontszám: D23/5,5 TTT pontszám: 25,5

Oklevél Emléklap Ital Meleg étel Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál

A túra egy csapatverseny, műveltségi vetélkedővel. A csapatok létszáma nincs maximalizálva. A táv odafele 12 km, visszafele 6-7 km. szintemelkedés 500 m. Szintidő nincs, a cél zárási ideje 16-17 óra. A túrán létszámkorlátozás van: 500 fő.
Nevezési díj: felnőtt 800 Ft, gyermek 600 Ft.

Ha emberséget akarsz tanulni, eredj Tardonára.

Jókai Mór és Tardona kapcsolata: Az 1848-1849-es szabadságharc bukása után a híres író és márciusi ifjú Jókai Mór Csányi Benjámin tardonai házában lelt menedéket a megtorlás elől. Álnéven, segédlelkészként húzódott meg a faluban. „Legyen áldott a föld, amely elrejtett, de legyen ezerszer áldott a nép, mely titkunkat megőrizte.” A bujdosó Jókainak Tardonán nem akadt árulója, pedig az árulást már akkor is jól megfizették. Négy hónapi bujdosás után felesége, Laborfalvi Róza által szerzett menlevél segítségével jutott vissza a fővárosba.

Az emléktúra (Programismertető):
1973-tól minden évben megrendezésre kerül a Jókai Mór Emléktúra. A túra útvonala a községi sportpálya mellett lévő Szabadidőközponttól indul (Hunyadi és Jókai utca vége), a Hársas-forrás, a Farkas-gödör és a Buzgókő érintésével jutnak fel a túrázók a 773 m magas Örvénykőre a Jókai Mór Emlékműhöz, majd a Szentlélekre. A rendezvényen ideiglenes jelzések segítik a túrázókat, az ellenőrző pontokon különböző ügyességi és műveltségi feladatokat kell teljesíteniük. A túra legjobban teljesítő csapata egy évre megkapja a vándorkupát, és egy ajándékcsomagot. Az első három helyezett csapatot felnőtt és gyermek kategóriában külön díjazzuk.
0. ÁLLOMÁS: Községi Sportpálya - Szabadidőközpont – a túrázni vágyók minimum 5 fős csapatokat alkotva 7:30-tól gyülekezhetnek, ahol reggeli (lángos, tea) várja őket. Regisztráció után a csapatok mentlevéllel és térképpel a kezükben indulhatnak meghatározott időközönként.
1. ÁLLOMÁS: Céllövészet – Minden csapat 3 próbálkozást tehet, pont akkor jár, ha beletalálnak a céltáblába.
2. ÁLLOMÁS: Hársas-forrás – „Tardona kvíz” – Tardonával kapcsolatos kérdések megoldása.
3. ÁLLOMÁS: Farkas-gödör – „Gránátdobás”
4. ÁLLOMÁS: Buzgó-kő – „Bükk kvíz” műveltségi feladat, teszt jellegű, élővilággal kapcsolatos kérdések, képek.
5. ÁLLOMÁS: Örvény-kő – „Jókai totó” az író életével és munkásságával kapcsolatos feladatok megoldása
6. ÁLLOMÁS. Szentlélek parkoló – „Csapatinduló” minden csapat készüljön a saját indulójával, énekelve vagy szavalva kell előadni.
Az utolsó, szentléleki feladat és pihenés után a csapatok Szentlélek - Buzgókő - Vízfő - Tardona útvonalon érkeznek vissza a Sporttelepre, nincs ellenőrzési pont és feladatmegoldás útközben.
A csapatok visszaérkezése után minden résztvevőt ebéddel várunk (Jókai bableves). A helyszínen büfé várja az érdeklődőket. 20 órától zenés est várja a kedves érdeklődőket!

Szálláslehetőségek:
Fedáksári Vendégház - www.fedaksari.hu
Gétót Vendégház - www.szallasport.hu/getotvendeghaz
Vízicsibe Vendégház - szallas.hu/vizicsibe-vendeghaz-tardona
Hotel Experience - Wellness & Konferencia Élményhotel - wellnesselmenyhotel.hu

Jókai idézet: „Ez volt rendesen a kóborlásaim végcélja. Fél nap oda, fél nap vissza, délben tüzet rakni targallyból a szikla lonkáján, pirított kenyérrel, szalonnával fejedelmi lakomát csapni, s aztán kiülve a szédületes szikla párkányára, megküzdeni a lehetetlen (nekem lehetetlen) festői feladattal. Lábam alatt, az előtérben, a bükkfák koronáiból alkotott sötétség, s ahol ez végződik, egy mosolygó zúg, közepén a kis Tardona füstölgő kéményű, elszórt házikóival, körülvéve sárguló szőlőkertek kockáitól, zöld vetések csíkjaitól tarkálló dombokkal, melyek fölött a Bükköt folytató kormos-zöld hegyek emelkednek elő…” [Jókai Mór: Tengerszemű hölgy]

BŐVEBB INFORMÁCIÓ: a túra facebook oldalán

Jókai emlékszoba és tájház - Tardona az Élmények Völgyében


Tardona az Élmények Völgyében

 

Letöltések száma: 868. Módosítva: 2017.01.20