Túrabeszámolók


Damjanich emléktúra

Winston SmithTúra éve: 20192019.04.14 23:36:53

 


Nincs túl sok beszámoló a Damjanich túráról, pedig az idei évben immáron 33. alkalommal rendezték meg. Valamilyen újabb tájra kívánkoztam, így esett a választásom erre a martfűi bázisú túrára, annak is a 30 km-es távjára. A rajt-cél a Damjanichról elnevezett középiskolában van, ahol egy fix 8 órás időpont volt megadva indulásra. Kb. fél órával előtte érkezem, parkolási lehetőség bőven van a közelben. Kedves fogadtatás, gyors nevezés (a nevezési díj 400 Ft a meghirdetett 500 Ft helyett), majd a „tömegrajt”, ami kb. 20 főt jelentett (végül összesen azt hiszem kb. 40-en indultunk a 30-as távon).


Az útvonal nagyobbrészt aszfalton halad, többnyire kerékpárúton. Ráadásul az útvonalvezetésnek köszönhetően a táv egy részét ugyanott tesszük meg visszafelé is. (Ebből a szempontból a 15 km-es és a 25 km-es táv még rosszabb, mert mindkettőnél konkrétan vissza kell fordulni egy-egy pont elérése után.)


Mondjuk az aszfaltnak köszönhetően legalább sáros időben is jól járható a terep. Bár most éppen ragyogó napsütés kísért végig a túrán. Kb. a 15. km után térünk rá a Tisza gátjára (itt a folyó maga nem látszik), magunk mögött hagyva kb. 5 km erejéig az aszfaltot. Az 5. számú ellenőrzőpont valamiért nem azon a helyen volt, ahol az útvonalleírásban szerepelt, de aztán később „pótolták”. A túra végén még van egy kis városnéző rész Martfűn, majd egy kis szakaszon sétálunk a Tisza mellett, és véget is ér a túra. Az emléklap mellé adnak még egy pólót (valamilyen korábbi rendezvényről maradt) és egy kis hátizsákot is. És persze van zsíros kenyér és tea is.


Összességében nagyon jó hangulatú túra ez, és látnivalók is akadnak, bár nyilván nem olyanok, mint egy hegységben. Láthatjuk a növényi olaj gyár hatalmas épületeit, az immáron bezárt sörgyárat, hangulatos településeket, emlékkápolnát, szovjet katonasírt, majorságot, gyalogolhatunk a Tisza gátján és van egy komplett martfűi városnézés.


A rendezők nagyon lelkesek, kedvesek, jó érzés egy olyan túrán lenni, ahol még a rendezők maguk is élményként élik meg a rendezést, nem pedig kötelességnek vagy nehézségnek, ne adj isten pénzszerzésnek. Kapunk egy részletes útvonalleírást és egy rajzolt útvonalvázlatot, ami alapján alapvetően el lehet igazodni, de egy térkép (gps) lehet, hogy nem árt, ha van.

Mindenkit biztatok, hogy látogasson el erre a túrára, jó hangulatú rendezvényen vehet részt. Én mindenesetre a sok aszfalt miatt legközelebb lehet, hogy inkább futni fogok.