Túrabeszámolók


Kápolnák nyomában

aa194545Túra éve: 20182018.07.19 14:57:16

Igazából nem is lenne jogom túrabeszámolót írni, mert nem hivatalos kiíráskor teljesítettem a távot. Júliusban volt egy szabadnapom hétközben, akkor szerettem volna egyet túrázni, de akkorra hivatalos kiírás nem volt. Tallózni kezdtem hát az idei kiírások között, így akadtam erre a túrára. Megtetszett, hogy a természeti látványosságok mellett egyéb élményekben is részem lehet, így ezt választottam. Talán nem baj, ha egy nem hivatalos beszámolót írok mégis.
Háromféle táv szerepelt a palettán (8 km, 14,5 km és 22,5 km). Hamar kiderült azonban, hogy a leghosszabb táv e két rövidebb egymás után történő teljesítésével adódott. Ez még nem lett volna baj, de a rövidebb távok nyomvonala két egymás belülről – a rajtban – érintő "kör", amelyek nagyrészt átfedték egymást. Értelmetlennek láttam, kétszer végigmenni ugyanott, ezért a középső távot választottam, amit egy nyolcas alakzatban tettem meg. Így is volt egy rövid szakasz, amit kétszer jártam be, de ennyi belefért. Tanulmányozva a túra honlapjára is feltett track-eket, észrevettem, hogy az nem érinti a Pálos kolostorromot. Nem szerettem volna kihagyni, ezért módosítottam az eredeti útvonalat. A kékkel jelölt, a kiírt útvonal, a piros pedig a módosított. Látható, hogy szinte elhanyagolható a különbség. Nem értem, miért kerülte el a hivatalos nyomvonal, ha egyébként is kápolnák nyomában járunk.
Az általam bejárt nyomvonal hossza megegyezik a MÁRIA-távéval, innen letölthető, ha valaki hasonló megfontolásból bóklászna errefelé 


A túra egyébként tetszett, nagyon szép vidék. Kicsit meglepődtem, hogy a zöld sáv útvonalon egy vadhálót helyeztek el. Vagy a jelzés, vagy a vadháló nem jó helyen van. Amikor arra jártam, szelíden eltessékeltek a kerülőre, mert éppen egy vaddisznó időzött odabent. Zrínyire gondolva nem is nagyon ellenkeztem  Összességében úgy gondolom, jól választottam, érdemes volt ezt a útvonalat bejárni.
A túra a következő geoládákat érinti: GCBSKR, GCTUND, GCIHVT, GCKPRK. Akinek van kedve jobban letérni az útvonalról, azok számára még: GCHete, GCMEKH, GCOrom Képek megtekinthetők ITT.