Túrabeszámolók


Óbükk Ökotúra

attb2Túra éve: 20172017.10.11 08:17:29



3. Óbükk ökotúra. 50km.

Mikor hazaértem úgy éreztem, hogy erről a túráról írni kell!

A TTT kiírása alapján az 50km-t próbáltuk meg. Első szervezés. Teljesen ismeretlen terep.

A felkészülés során próbáltam térképet szerezni a környékről, ami nem volt egyszerű: a Bükk térképein ez a rész ki van takarva a jelmagyarázattal, a Karancs-Medves térképeken meg már nincs rajta a Borsodnádasdtól keletre eső rész. :-)

Előrebocsátom, hogy a túra minden perce megérte: az elsőtől az utolsóig! A tájék olyan szép, hogy erősen gondolkoztam, láttam-e hasonlót az idei évben! A túra egy része Természetvédelmi területen halad, ahova egyébként elég nehéz bejutni, mert kevés a jelzett turistaút. Az 50-es távon meglepően kevesen, 21-en indultak.

A Szervezőknek ezúton köszönjük az alapos és segítőkész munkát! Minden elágazás szalagozva volt és egyedülálló módon a fákra festett sárga nyilak is jelölték a helyes irányt.

A túra végén, amikor nagy nehezen utolsóként beértünk a célba tudatosult, hogy a kiírástól eltérően jóval több szintet mentünk. Ezt jeleztem a Szervezőknek és megígérték, hogy amint tudják kérik a TTT-n a módosítást. És lám: már a helyes adat szerepel! Köszönjük!

Nagyon élveztük, hogy miénk volt az erdő - a csendet nem zavarták tömegek -, mégis méltatlannak éreztük, hogy ez a gyönyörű táj nem része a magyarországi túra hálózatnak.

A babgulyás, amit szerényen "meleg étel"-ként említenek az idei legjobb volt! És mellette, alma, gyümölcssaláta, zsíros, lekváros kenyér!



Pár kép a csodálatos vidékről:

https://photos.app.goo.gl/A4cW8AgUxbGOix7h2

Külön szót érdemel a Dúbolás tető (ahonnan még a Bél-kő is látszik!)! Jól kiépített pihenőt készítettek, és remélhetőleg a közeljövőben már jelzett turistaút is fog ide vezetni!