Túrabeszámolók


Mátra

engelsfeldTúra éve: 20172017.07.08 21:35:30

Mátra 15


Keresni kell az olyan túrát, ahol a neten közölt (majd a túrafüzetben is leírt) szöveges útleírás, útvonaltérkép és táblázat szóról szóra egyezik a valósággal. No, a Mátra 15 ilyen.


2003-as évjáratú orosz Metrovagonmas (!)  MÁV-szerelvénnyel érkeztem Pásztóra, ahol a Rákóczi utcában figyelmes és udvarias polgárőrök kalauzoltak a rajthelyre, a Tittel Pál* Kollégiumba. A rajtoltatás a Mátra-ünnephez méltó, fiatalos és lendületes volt.


A Pásztóról Szurdokpüspökibe vezető útvonal forgalma kissé ijesztő volt, de - mielőtt nagyobb baj történt volna - sikerült a muzslai** üdülőfalu felé balra befordulni. A falu mellett található festői szépségű tavacska (víztározó) miatt már megérte eljönni a túrára.


A legnagyobb erőpróba a Somos-bérc és a Muzsla-nyereg megmászása volt, a pontőrök integetve, nem kis empátiával, még kitartásra is bíztattak. Erre szükségem is volt az utolsó métereken.


A Nyikom-csúcs kilátója remekbe szabott építmény, a felső szintről mind  a négy égtáj felé ragyogó kilátás nyílik, csak éppen a fényképezni nem lehet. Az itteni pihenő- és etetőpont csokoládéja, sajtcsíkja és sózott földimogyorója nagyon jólesett; a pont őrei még baráti eligazítást is adtak a túra további folytatásához.


Pásztóig a zöld kereszten az elején a lebírhatatlan kőtenger, később a tűző nap okozott kellemetlenséget, de az út mégis lefelé, a célhoz vezetett. A zsüri örömmel fogadott a kollégiumban: szembenézős kézszorítással, aranybetűs oklevéllel és jelvénnyel búcsúztattak. 


A Baross úti Csibe Cukrászda*** sem engedett  el Pásztóról gasztronómiai élmény nélkül: örmény szeletük - gourmand-ok és gourmande-ok, figyelem - igazi telitalálat. 


*Tittel Pál (1784-1831) pásztói születésű csillagász, katolikus pap, ** A muzsla szó jelentése: puszta, *** A Csibe honlapja: www.csibecukraszda.hu