Túrabeszámolók


Lókúti túrák / Lókút Trail

V és GTúra éve: 20162016.08.05 10:11:34

Lókút 50


„Ha nincsen GPS-ed, minek jössz el?” „Nem gondolod, hogy hét emberért kiszalagozom?”


A rajt 7-kor nyit, sikerült is odaérni addigra, de sehol senki. A szomszédoktól tudtam meg, hogy jó helyen vagyok, csak még valószínűleg várni kell. Végül 7:40 körül sikerült elrajtolni. Az út eleje jelzetlen úton, bozótos részeken, majd szekérúton keresztül haladt. Ez szalagozva volt a tegnapi futóverseny miatt. Jól követhető. A kilátónál nincsen pontőr, csak fotózni kell. Persze ha már ott vagyok felmegyek, szétnézek. Klassz kilátás, szép idő van. Ellátás nincsen.


Tovább lefelé a Papod dombról, követve a térképet és leírást. A szekérút kiért egy aszfaltos útra, itt nem nagyon volt jelzés, hogy merre, de a kapott térkép kisegített. Végig aszfalt be a faluba. Végül a Hárskút büfében kellett kérni bélyegzőt. Ellátás nincsen, viszont lehetett venni ami kellett.


Innen a falun belül szintén aszfaltos út, majd még több aszfalt… Ez nem igazán kedvez nekem, de benne van minden túrában az ilyesmi, hol több hol kevesebb. A Rák-tanyát elérve szintén saját magunknak kellett bélyegezni az ottani túramozgalom bélyegzőjével. Sajnos én nem jutok le sokszor a Bakonyba, ezért nem is tudtam, hogy hol keressem a bélyegzőt. Végül meg volt melyik házikó is az aminek a teraszán ott a pecsét. Párnát kellett volna hozni, de erre nem gondoltam. Mindegy, azért látszik. Ellátás nincsen.


Aztán meg is találtuk merre is tovább. A P és S sávok keresése nem mindenhol volt egyértelmű, de sikerült eljutni viszonylag rendben a S-barlang jelzéshez, ami elvitt volna a Törő-lik barlangnyiladékhoz. Ezt azonban sajnos benőtte a gyom és a vállig érő csalán. Itt kezdett elmenni először a kedvem a túrától. Persze ez is benne van, hogy előfordul, de itt bizonyosan nem volt útvonal bejárás a túra előtti napokban, csak ki lett jelölve az út és menjen ki merre lát… A Törő-lik is meglett végül egy túratárs GPS-e segítségével, de hogy ezt helyismeret és GPS nélkül hogyan lehetett volna megtalálni Bakony térképpel és a leírás segítségével (amit kaptunk) azt a mai napig nem értem. Persze pontőr nincsen, csak fotózni kell. Ellátás nincsen.


A Barlangtól visszaküzdöttük magunkat a PS sáv jelzésekre, majd tovább a Hajagi rádió toronyig. Kissé emelkedett az út, de ez igazán nem volt gond. Néhol volt 1-2 kilátási pont, ahonnan a táj kárpótolt valamennyire, és új erőt adott. Ez a szakasz volt a túra egyik legszebb része talán, erdős szakaszok, aszfalt nélkül. Itt is csak fényképezni kellett, ellátás nincsen.


Jelzetlen úton lefelé, majd ismét becsatlakoztunk a P ösvénybe. Ezen kellett sokat menni, végig gyönyörű táj, erdő és 1-2 mező. A következő pont „Öreghálás”. Pontőr a leírás szerint ott sem lesz, szalagozva eddig is csak az első rész volt, a tegnapiról maradva, tehát itt sem lesz, bójáról pedig ne is álmodjak, de így honnan fogom tudni, hogy mi is az? A leírásból nem derült ki, hogy az is egy elhagyatott turistaház. Sajnos ismét helyismeret hiány. Végül felhívtam a szervezőket. Tudtam megvan a P sáv ösvény, csak annyit szerettem volna megtudni, hogy mit is keressek Öreghálás néven. Aki felvette a telefont szintén nem tudta, de a 2. ember bemutatkozás nélkül segített. Meg is találtam már hamar. Fotó elkészült. Gyerünk tovább.


Tovább a P sávon. Ez volt az a rész, ahol már tényleg kellett volna szalagozni 1-2 helyen. A fő probléma, hogy valaki úgy gondolta, hogy fel kéne újítani a jelzéseket, viszont a kanyarokba nem mindig kell festeni és a régi jelzések sem gond, ha ott maradnak más irányba mutatva. Ezen a részen kb 40-50 percet vesztettem a bolyongással. Az ilyen jelzés felújítás az ami jobb lett volna ha hozzá sem nyúlnak. A térkép és a leírás nem segített, vajon merre tovább? Ezt nem hiszem el nincsen meg a jelzés. Szalagozás? HV: „-Heten indultatok a hosszú távon, nem gondolod, hogy hét emberért kiszalagozom?” Telefonos segítség nem old már itt meg semmit. Szerencsém volt, hogy találtam egy helyi embert aki csak az egyik közelben lévő forrás miatt sétált ide, viszont nem találta meg elsőre. Én már jártam a forrásnál is (jelenleg fölöslegesen), így ki tudtam segíteni, viszont kaptam is segítséget merre menjek tovább. Jelzés nincsen, korábban nem mentem tovább mert elfogyott és visszafordultam, de gondoltam már úgyis mindegy, ő a helyi biztos ismeri. Kb 500 m után ott is volt a P-sáv. Nah igen, de ezt honnan kellett volna tudnom/látnom? Köszönet érte. A P-K-kereszteződést elérve jobbra. Innen OKT Bakonybél széléig, majd P+. Ezeket könnyű volt követni ismét, megvolt a sétatempó is. Bakonybélen keresztül, majd P+ és K-forrás jelzéseken el is jutottam a túra 1. emberes pontjáig. Itt végre volt víz a forrásból és zsíros kenyér. Még némi sütit is kaptunk, ami szintén jól esett. Pecsét igazolás begyűjtve.


Az út további része bozótoson keresztül, csalánoson, járhatatlan utakon. A Z-sáv jelzést sem hiszem, hogy mostanában festették ki, szintén követhetetlen, a nyíl jelzések nem mindenhol kanyart jelentenek, előfordulnak rossz irányba festett jelzések, persze ha arra megyek további Z-sáv nincsen. Viszont van megvett/elkerített terület, ami mellett mehet az ember a csalánosban/bozótban. Pénzesgyőr faluba leérve semmi nem mutatja/írja hogy merre. Leírás szerint a Kulturközponti megyünk, de hogy merre/hogyan, az semmi. Nem baj, megkérdeztem a faluban, hol van. Nem voltam messze. Itt volt a túra főszervezője is, akinél említettem a hiányosságokat. Azt is megtudtam, hogy vele beszéltem telefonon. Kaptam vizet, igazoló bélyegzőt és dinnyét.


A faluból kiérve ismét elfogyott a Z-sáv, további bozótos/csalános szakasz, ösvény sem volt semerre. Több száz méteren keresztül ismét élvezhetetlen a túra. Vajon eltévedtem vagy sem? Még ezt sem tudtam volna megmondani. A leírás és a térkép ismét nem segített semmit. Végül utolért a Rák-tanya körül már említett GPS-es ember. A GPS-nek köszönhetően már volt valami közünk a Zoltay-forráshoz. Itt is fotót kellett készíteni. Forrás alig csordogál.


Innen már inkább megvártam a segítőkész túratársat, mert nem akartam eltévedni/bolyongani fölöslegesen. Az Akli major már a következő pont, azt úgyis érintette a tegnapi futóverseny, onnan szalagozva lesz. Addig pedig csak eljutunk valahogyan. A lassabb tempó mellett volt időm még felhívni a főszervezőt, 1-2 bizonytalan pontnál, és ki is fejtettem a véleményemet a túráról. Ha már az ember olyan helyen rendez túrát, ami jelzésekben nem bővelkedik, akkor a szalagozás lehetne a megoldás, és nyilván nem tehet róla, hogy az utat benövi a bozót, de más túrákon előfordul bejárás és ha ilyet tapasztal a szervezőség, akkor vagy másik útvonal kerül kijelölésre, vagy esetleg takarítás. Persze ilyenről ne is álmodjak, ez nem az a túraszervező csapat… Pár javaslat a túra színvonalának emelése érdekében. HV: „-Ki volt írva, hogy tájékozódási túra, akinek nincsen GPS-e az ne jöjjön. Van más túra is nem kell ide jönnöd a túrámra.” Értem én, csak GPS-es emberek részére vannak ezek a túrák, a hozzám hasonló túrázóknak itt nincsen helyük. A beszélgetés végén mondta, hogy szívesen NEM segít a túra teljesítésében, és „megkért” (mert ide nem írunk mást), hogy kerüljem a túráit. Az Akli Majort végül az ideiglenes túratársamnak köszönhetően megtaláltuk. Ismét fotó igazolás. Ellátás nincsen.


Megköszöntem túratársamnak a sok segítséget a túrán, majd a már szalagozott (tegnapi futóverseny) részen lesiettem a célba. Itt igazoló célpecsét, és 2 pohár vizet is kérhettem. Kaptam még egy kitűzőt is. Oklevél nincsen, egyéb ellátást nem kaptam.


Összegzés: Nem tudom, kinek szervezik (? – ha ez szervezésnek számít) ezeket a túrákat, mert ha van GPS-em, akkor is bozótharc a túra nagy része, amit nem hiszem, hogy sokan élveznek. Jelzések hiánya gondolom GPS-sel megoldható. Szalagozás a kritikus helyeken nincsen. Ez a csapat nincsen felkészülve hosszabb túrák szervezésére. Az útvonal nem bozótharc része viszont remek, mert szép a Bakony. 


Ár/érték arány: Nevezési díj: 2000 Ft – ezért 2 db emberes pont (egymás után – szerintem legalább el lehetett volna osztva a túrán arányosan), 2 pohár víz a célban, 1 db kitűző, 0 db oklevél.


Most kaptam új e-mailt, hogy menjek le Eplénybe, mert ott is lesz valami túrája. Pedig mondta, hogy nem akar többé látni a túráin. :S Én nem megyek, és nem is javaslom senkinek, de akinek erre van szüksége…


Most kaptam új e-mailt, hogy menjek Eplénybe a következő túrájukra. Pedig múltkor jelezte, hogy nem akar többé látni túrán. Legalább lehetne következetes... Én nem megyek, és nem is javaslom senkinek, de akinek erre van szüksége...


Köszönöm a figyelmet!