Túrabeszámolók


Damjanich emléktúra

Pavi74Túra éve: 20142014.03.31 15:42:23

 2014 03 22 Damjanich Emléktúra (Martfû) 30km. (33km 650m vajójában!)


 


Napok óta beszéltünk már az indulás részleteit. Este elõkészítettem a kellékeket hogy reggel ne kelljen kapkodni. 2.5l. folyadék a hûtõbe, mazsola-mogyoró keveréke egy ételhordóba, egy sport szelet és egy mûzli szelet a hátizsákba az EÜ ládával együtt, túra bot az elõszobában szem elõtt!                                                                                                                                                                                                                               Reggel vagy is még éjszaka felnéztem de még csak 02.09 volt, még nem kelünk,kicsit korai lenne 05.15-re van megbeszélve Gyuláékkal a Mars Téren a lángosozás. 03.00 körül jár az idõ,már nem tudok visszaaludni, bekapcsolom a számítógépet, beteszek valami zenét, közben pedig pakolászok,öltözködöm,készülõdök.Folyadék, mazsola-mogyoró, váltó zokni a hátizsákba, váltó ruha a sport táskába. 04.55 ideje indulni,biciklivel kb 10-15 perc a Mars Tér. kb. 1.5-2 km. tekerés után rájövök hogy otthon hagytam a túrabotot,remek! Közben csörög a telefon,Gyula az,mondja hogy nem éri el Lajost,én pedig közlöm Vele hogy otthon maradt a túrabot és gyors hazatekerek érte. Majd elmegyünk érte kocsival,úgy is útba esik érkezik a válasz! Benyomok egy sós-fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos, közben Gyula elmegy szendvicsért. Lajost közben csak nem érjük el,maradunk öten. Hívom Krisztiánt hogy nálam találkozzunk, mert ugye a túrabot.......                       Mire odaérünk,Krisztián és Emese már ott vannak. Na megvan a bot, hívom Ferit is, csapatunk ötödik tagját, hogy megyünk érte. Immáron teljes a csapat, a Martfû felé vezetõ úton semmi különös nem történt.


Kb. 07.20  megérkezünk a Gesztenye sor 15-17 szám alá a Damjanich János Szakközépiskolához. A környék szép, egy kis túlzással az Újszegedi Liget jut róla eszembe. A nevezés az iskola elõcsarnokában van ahol meglepetésünkre a kiírt 400ft. helyett csak 300ft. a nevezés és közlik hogy aki teljesíti a 30 km-es távot, az egy pólót is kap ajándékba!


Megvárjuk a 08.00 és elindulunk,bekapcsolom a telefonon az Endomondo alkalmazást ami igen hasznos adatokat tárol és közöl. Még az elsõ kilóméter sincs meg, de már eltévedtünk!!! :-) Egy ipartelep zsákutcájában találjuk magunkat! Visszapillantunk és látjuk hogy a Tisza töltésen suhan a nép. Hajrá, csatlakozunk és kb. 1.5 km. után megvan az elsõ ellenõrzõ pont,kapunk filctollal egy X-et, majd Martfû táblánál csinálok egy csoportképet,én nem igénylem! :-)


Újrákoczifalva felé megyünk a bicikli úton, jobbról vasúti sinek, balról az országút és mellette közvetlen a Tisza. Fogynak szépen a méterek, nagy tartályok tünnek fel, közelebb érve nyugtázzuk hogy ez bizony a Martfûi Sörgyár! Szép nagy terület,több négyzetkilóméter lehet. Kiérünk a határba,ahol már Újrákoczifalva házai tünnek fel. Monoton terep 1-2 bikilissel tarkítva. Beérünk a faluba egy emlékmûnél megkapjuk a második X-et.


Indulunk is tovább Gyulával, a többiek fényképezkednek. A következõ ell. pont Rákoczifalva puszpályaudvar. Elõttünk egy család, apa-anya-kisgyerek, két srác és egy fiatal lány a barátjával. Begyújtjuk a rakétákat,még Rákoczifalva elõtt beelõzzük õket. A faluban sikerült bemennünk egy rossz utcába, oda az elõny. Bár ez nem verseny, mi attól komolyan vesszük! :-p Megtaláljuk a helyes irányt, kb. 300 m. elõnyre teszünk szert,de sajnos érzem hogy szúr a talpam, ez bizony hízhólyag! :-( A buszpályaudvaron begyûjtjük a 3. X-et és zokni cser+ hintõporozás után ismét menetben vagyunk.


Az említett csoportból már csak a család és a fiatal lány a barátjával volt elõttünk, a két srác visszafordult, valószínûleg Õk csak a 25km.-re neveztek aminek itt volt a fordítója. Bár a buszpályaudvaron a harmadik X-et adó pontõröktõl megtudtuk hogy elõttünk kb. 10 perccel járt már itt két induló!? Na hogy Õk kik voltak az örök rejtély marad, mert a rajt óta nem láttuk Õket!!! Szóval a zoknicsere után megindult az üldözés! :-) A faluból kiérve egy farm szerû épület együttesnél balra kellett fordulni. Elõttünk kb. 400m. az üldözöttek. Leírtunk egy S kanyart és egy hosszú egyenes végén feltûnt a Tisza töltés, de közben a negyedik ell. pont ahol nem találtunk senkit...... Két biciklis fiatal lány jött velünk szembe és mint kiderült õk voltak a pontõrök csak eltévedtek! :-) A családot itt beértük,akinek a hölgy tagja mint kiderült,tavaly itt volt pontõr! (Tanösvény) Szóval a biciklis lányoktól megkaptuk a negyedik X-et de elõtte Gyulának odaköszönt az egyikük hogy csókolom :-D ,természetesen hangos nevetést kiváltva belõlünk!!! Az igaz hogy mindketten 40 évesek leszünk májusban de ennyire azért nem vagyunk öregek!!! :-)


Miután elhagytuk a kislányokat! :-) lassan felbaktattunk a töltésra és gyi a fiatal lány és a barátja után. Jól bírták, minden 2-3 száz méteren hátranéztek és amikor látták hogy közeledünk, futottak hogy tartsák az elõnyüket! Mindezt addig addig csináltuk hogy lassan elértük a Csillagmajort. Itt csak annyit jegyzek meg hogy a 20-21 km. közti távot 07.26 alatt teljesítettük,ami azért lássuk be két bácsitól nem is rossz! :-) A töltésen végig jobbról szembõl igen erõs szél fújt! A csillag majornál Gyulából elõjött újra a vadász ösztön és elkezdte újfent ûldözni a párost,sajnos mindkét talpamon eddigre már 1-1 kb. kétszáz forintosnyi hízhólyag égtelenkedett,ezért sokat lassúltam:-( Lassan beértem újra Rákóczifalvára immáron egyedül. A folyadékom már a végét járta, kb. még fél liter lehetett a tartályban. Az 5. ell. pontnál nem találtam senkit,ezért kétségbeesésemben felhívtam Gyulát,aki elhagyta már a pontot kb. 10 perce és Õ is mondta hogy nem talált ott senkit. Mint kiderült az ottani pontõrnek 12.00-ra mondták hogy érjen oda,avval nem számoltak hogy lesz olyan induló aki hamarabb ér oda. Végül is gond nem lett belõle, mert a szervezõk rugalmasan kezelték a dolgot!


Szóval Rákocziújfalut elhagyva ismét a bicikliúton találtam magam. Messze elõttem mintha Gyulát láttam volna baktatni. Újra a sörgyárnál róttam a métereket, az Endomondo kilóméterenként jelzett és már a harmincadik km. is megvolt de a cél még azért messze volt. A martfû táblánál ismét ell. pont várt rám, de nem a két reggeli pontõr, hanem két friss emberke, egy fiú és egy lány. Kérdeztem hogy merre tovább, ugyanis már megvolt a 30km. de még egy ellenõrzõ pont hiányzik!?!? Elirányítottak Martfû központja felé ahol egyszer csak kifogytam a folyadékból!!! Na ne,innom kell!!! Leûltem egy padra és megnéztem a tartályt,tök üres volt....folyadékot kell szerezzek!!! Kb. 1 km.-t gyalogoltam amikor megláttam egy táblát amin 139 ft.-ért hírdettek valami sört. Na itt biztos van más is! Igen egy italbolt szerû helység ahol a hûtõhöz lépve egy 0.33l.-es colát vettem ki,mondom evvel kibírom a célig! A TV toronyt elhagyva egy kis utcán jobbra elértem a campinget ami nagyon szépen karba volt tartva,szép kis tó stégekkel,modern lakóházakkal,nyírt fûvel és a tábla szerint bowling,szauna stb. A campinget elhagyva az út végén meglett a hatodik X. 


A Tisza mellett haladva kb. 500 métert haladva jobbra fordultam, majd balra és a Gesztenye soron találtam magam! Itt már csak meg kellett újra találnom az iskolát! Gyulát már messzirõl kiszúrtam,ahogy közeledtem mindketten vigyorogtunk,majd gratuláltunk egymásnak. Az iskolában kedvesen fogadtak és a reggel 08.00 mellé felkerült a 13.49-es idõ is. Tehát 5óra 49 perc alatt lett meg a 33km és 650m táv,mert bizony ez több volt mint 30km. nem is kevéssel!!! :-) Megkaptam a beígért pólót, amin az 1942-ben alapított Martfûi Sport Egyesület logója található! Megkaptam még az emléklapot is és meglepetésnek kaptam még vagy 6-8 féle hasznos és kevésbé hasznos szóróanyagot is! (Tisza tó, B.P. térkép, Magyarország nemzeti parkjai stb) Krisztián,Emese és Feri is idõ közben beérkeztek,gratuláltunk egymásnak a sikere teljesítéshez! 


A dologhoz hozzá tartozik hogy kicsit talán túl voltam öltözve mert a felsõmön és az alsó nadrágomon is kiült a só!!! A teát amit a célban kaptunk gyorsan lehúztam és sajnos felpiszkálta a gyomrom,mert utána nem sokkal meg is locsoltam az iskola kertjét vele....-( Sajna a hazafelé úton folyamatosan kavargott a gyomrom és csak amikor haza értem és kb. 1.5 óra alatt megittam 1l. tejet, 1l. narancslevet és kb. 1l ásványvizet, akkor jött rendbe.


Mindent egybevéve jól eltöltött nap volt és ha idõnk engedi, máskor is szívesen jövünk Martfûre!


Köszönjük a rendezõségnek a lehetõséget!


Farkas Tibor Csaba