Túrabeszámolók


Mátrahegy

GEONEOTúra éve: 20142014.03.09 10:51:14

Mátrahegy 10




(Mátra Teljesítménytúrázója 2014)











Az eredeti beszámoló elérhetõ a www.geoneo.hu oldalon, vagy közvetlenül ITT.











A Mátrahegy túra napja, nem más volt mint a Nõnap. Ezúton is (utólag) kívánok mindenkinek Boldog Nõnapot Kívánok!





A túrát megelõzõ napon sikerült beszereznem egy igazoló füzetet a Mátra teljesítménytúrázója 2014-hez, most már indulhatok a túrákon „hivatalosan”.





Elõzõ este már sokat rágódtam a Mátrahegy távokon melyiket is válasszam. A 20-as jó lenne kezdésnek, de a 10 is elég lesz ha néha futok kicsit. (A felmenet után úgy is lefelé kell gurulni.)




 



A döntésem a 10 (13) km -re esett, elég lesz az nekem, hátha kifulladok így újra kezdõként.





Reggel 6-tól már az idõjárást vagyis az eget kémleltem, mert elõzõ este igen sok csapadék esett, lehet majd sarat dagasztani gondoltam.






Pontban 7:00-kor neki is indultam autós logisztikával a Mátrának, irány a rajthoz Mátrafüredre (Erdészeti Iskola). Legnagyobb meglepetésemre tömeg volt már fél 8-kor. is Rengeteg autó és rengeteg ember. Ebbõl is látszódik, hogy mindenki a szabadba kívánkozik és egy jó kis túrára. Számos érdekes arc, sportoló, sport társ – beleértve magamat is regisztrál majd várakozik.





Kicsit kómásan, félénken keresgettem a feliratokat, hol is kell regisztrálni. Már régen voltam ilyen közegben, szervezett túrán egyedül. Meg kell mondjam teljesen fura volt, hogy szinte csak Én vagyok egyedül, sokan csapatostól jöttek. (azért tuti hogy rengetegen egyedül futottak a távokon)





Késõbb ráleltem a regisztrációs pultra is (10km), ahol már meg is kaptam a nevezési díj fejében az igazoló lapot, vagyis amire pecsételni kell az állomáspontokon. (A nevezés kemény 500 Ft volt.) Jöhetett a kitöltés, amirõl persze elõször le is hagytam a nevemet, de hát „kezdõ” vagyok. Rajtszámom a 1014 lett.





A nagy átlag a 20-as választotta ahogyan láttam az igazoló lapokon, Én meg csak 10-re megyek? Sebaj, ez is séta nem? Természetesen volt más oka is, hogy a „kicsi” távot választottam, mert délután mennem kell Jászberénybe teljesen más témában. Szóval ez jutott.





Próbáltam és siettetni az idõt, hogy végre indulhassak már, de nem-nem, csak 8:00-kor lehet indulni!





A technika itt is megjelenik, az igazoló lapon vonalkód, „csipcsiripp” és minden adat rögzítve az indulási idõvel. Persze, ha a csipogás 8 elõtt van, akkor nem engedte az indulást.





Tettem egy kört a suli területén, még át is parkoltam más helyre, hiszen ha esik az esõ, akkor a nagy sárból ki nem szedem az autót. Véletlenül találtam egy közelebbi, betonozott parkolót.











Hóhó, 8:00 INDULÁS!!!! Sokad magammal már nagyon vártuk ezt a pillanatot (8:01) irány a településen a Z+ egy rövid (400m) ideig majad jobbra a S- (600m) és irány a Múzsla.





Ekkor már sok futóbolond meg is elõzött, de az átlagos sétámmal hamarosan beértem õket. Ekkor kezdett egy kicsit meredekké válni az útvonal. Mindig csak felfelé és felfelé.





A táj ismerõs, nemrég voltam erre...vagy 5 éve decemberben. Szóval ismertem az utat, mi baj lehet. (GC - Hagyományos geoláda Muzsla kilátó és pihenõhely)






A Múzsla-tetõ ellenõrzõpont (1500m) hamar elérkezett, szinte észre sem vettem, hogy ott vagyok. Jó kis emelkedõ volt. Jöhetett az elsõ pecsét, természetesen a kilátást meg kellett csodálnom. Pár perc után irány lefelé a Rákóczi-forráshoz - még mindig a S- (620m).





Az idõjárás nekünk kedvezett, pazarul sütött a Nap, igazi túra idõ lett, nagyon meleg tavaszi idõ. Nem ezt várta az ember a tegnapi esõzés után. Szinte alig találkoztam tócsával és sárral.





A Múzslától rávettem magamat korábbi terveim szerinti a futásra, mit mondjak, jól is esett, fõleg lefelé. Ezzel már sikerült javítani az idõmön, ugyanis az volt a gondolatom, hogy kb. 2.5 óra alatt „letudom” a túrát. 




 




A forrásig 3120m és 170m szint volt megadva. Ekkor a 40-es táv balra, Én meg jobbra tovább a S- Mátraháza felé. Természetesen futottam mindaddig, amíg nagyobb emelkedõhöz nem értem.




 


 


 


 




Az útvonal elhaladt két, általam jól ismert wness' hotel mellett is, jó volt látni ebbõl a szemszögbõl õket. 




 



 




Mikor kellemesebb szakaszhoz értem, még ismerõsökkel is találkoztam. Gyors pacsi és irány, vagyis futás tovább. A forrástól a következõ ellenõrzõ pont Mátraháza. (3420m és 286m szint) Hál' Istennek lefelé is kellett menni. (GC -Hagyományos geoláda Kecskebércen a Szanatórium fölött)





Az odavezetõ úton kicsit elkeveredtünk egy „sorstárssal”, akivel futottam egy darabig. Nem volt egyértelmû a leírás és az itiner (szerintünk). Még a fõútra is kikeveredtünk, de nem volt akkora baj hiszen ugyanoda vitt, csak kicsit más a talaj. Ennek oka a gyorsabb futás lehetett, túlszaladtunk a jelzéseken.





Érkezés a 2.ponthoz, csoki, kis ropogtatni való és pecsét (9:05). Nekem ez már majdnem a fele táv, vagyis innen Én már visszafelé futok, lefelé. Elköszöntem a 20-as futótól, majd balra vettem az irány a parkoló mögött. (GC -Hagyományos geoláda Naphimnusz Park - Mátraháza


Lassú sétával akartam lefelé menni, de futás lett a vége. (S?)





Ekkor már csak egyedül voltam, sehol senki. Én csak futottam lefelé a Farkas-kútig (1440m), ahol rá kellett térni a S+ jelzésre. 




 


 




Teljesen egyedül, egymagamban lépkedtem az „egész Mátrában”, olyan megnyugtató volt, csak a madarak törték meg a csendet. Nem is emlékeztem a Farkas-kútra, pedig biztosan jártam már erre. Pár fotó az utókornak és már szaladtam is tovább. Hopp! Ismét elhaladtam egy jelzés mellet, vagyis rossz irányba mentem. Pedig erre mutatja, de nincs sehol egy jelzés sem. Na irány visszafelé. Kicsit lehetett volna egyértelmûbb a jelzés ezen a szakaszon, a papíromról nem derült ki pontosan, hogy most merre is kell mennem. Nem sokat, olyan 5-5 percet veszítettem ezzel, de hát ez van.





Már nagyon vártam, hogy végre a Sástóhoz érjek (1200m) és meglegyen a harmadik pecsétem is. Nem is emlékeztem erre a szakaszra, ebbõl az irányból már nagyon régen jöttem fel Sástóra. Kicsi szusszanás, gyors fotó a tóról és a kilátóról, majd irány S? tovább, még mindig lefelé (1890m). 




 


 


(Virtuális geoláda Sástó ) A lefelé vezetõ úton, de még Sástónál sikerült beszélgetnem egy másik futóval is, akivel egy rövid ideig együtt futottunk, vagyis Én csak próbáltam utána futni. Gyorsan elhagyott, hiszen egy kicsit nézelõdtem, de olyannyira, hogy benéztem a jelzést és senkit nem is láttam a környéken – kijutottam a fõútra „szétnézni”. Megint sikerült 5-5 percet rontani az idõmön, de gyorsan vissza futottam a megfelelõ útra. Megérkeztem a Z- jelzésre, ami már majdnem a célirányt mutatta, ez már Füred. Végre ismerõs táj, hamarosan itt a vége. Olyan 250 méter múlva a jobbra majd a Z+ és 750 méter a CÉL. (Voltak aki még csak most indultak?)




A cél elõtt ismét találkoztam a futóval akivel Sástón futottunk, nem sokkal hamarabb ért be. 





Jöhetett az adminisztráció és a pecsét. Érkezésem: 10:10, vagyis 2 óra 9 perc alatt teljesítettem a távot.





















Hát látszódik, hogy pár helyen mellé ment a dolog, de nem izgatott. Ha jól tudom, olyan 13km körül lehetett a valós, de a kóválygás adott még hozzá Nekem 2km-t ajándékba.











Jött a kézfogás és gratuláció – oklevél és kitûzõ. Ekkor eszembe jutott, hogy egy másik igazolólapot is pecsételni kell, amit gyorsan sikerült is elintézni (sorszám:168).





Mindezeket túlélve, ekkor már kezdtem érezni, hogy kicsit elfáradtam. Biztosan lesz izomláz, de nagyon jól éreztem magamat, kikapcsolódtam – megérte.






 






Rögzített útvonal: ITT



 


Köszönet a szervezõknek, jövõre újra itt, de már a 20-ason. Remélem hamarosan egy újabb Mátrai túrán ismét találkozunk.











GEONEO


 


Kesser volt, hol nem volt?!


 


Ha akarsz egy jó kirándulást, nézz szét a www.geoneo.hu oldalon.