Túrabeszámolók


KINIZSI SZÁZAS és Terep Százas (2006-2008)

mesélőTúra éve: 20122012.05.24 21:35:14

Talán szokatlan, amit most K100-as túrabeszámolóként – vagy inkább helyette - írok. Köszönöm, ha mégis végigolvassátok. A történet szereplõit - mivel különbözõ nemûek voltak - nevezzük egyszerûen csak lánynak és fiúnak. Neveket ha tudnék sem írnék, illetve pár lényegtelen dolgot megváltoztattam a történetben, így biztos nem fog senki sem rájuk ismerni, talán - bízom benne - még õk maguk sem.

"Hosszú és fárasztó nap állt mindkettõjük elõtt. A fiú talán egyedül indult a túrán, ahogyan talán a lány is, bár az "egyedül" kifejezés nem tûnik igazán helyénvalónak, ha egy kicsit is figyelembe vesszük a velük induló tömeget. A fiú már a túra elsõ párszáz métere után észrevette a lányt, ahogy a kisebb csoportokra szakadozott tömegben elõtte haladt az egyik napsütötte utcán. Hátul összefogott hosszú haján megcsillant a napfény, mely sokáig hûen követte õt. Valami okból kifolyólag mindketten a százas távot választották. Utánasietett, bár nem is kellett nagyon sietnie, hiszen jó tempóban haladt, csak egy kicsit jobban ki kellett lépnie, hogy a távolság csökkenjen kettejük közt.

Mikor a lány mellé ért, ráköszönt. A lány kedvesen visszamosolygott, mintha neki is szimpatikus lenne a fiú, de mivel nem tudhatjuk, hogy a nõket pontosan mikor-milyen célok vezérlik, ezért a fiú sem volt benne biztos, hogy a lány valójában örül-e a találkozásnak, vagy sem. A fiú fején egy pillanatra átfutott a gondolat, hogy továbblép, hogy csak odaköszönt, ennyi volt és már megy is tovább, de végül nem így döntött.

Mert innentõl kezdve együtt mentek, és a fiú számára ezután már csak a lány létezett. Észre sem vette a Nagy-Kevélyig tartó emelkedõt, a talpát próbára tevõ köveket és az elõttük-mögöttük haladó többi túrázót. Csak a lányra figyelt, és sodródott vele az úton haladó tömegben.

És meséltek, meséltek egymásnak magukról és a világ dolgairól ahogyan õk látták, mintha ezen a napon mindent el akartak volna mondani, ami valaha is fontos lehet. Szinte csak egy-egy nagyobb emelkedõ fojtotta beléjük a szót. A fiú megállapíthatta, hogy a lány valójában igen sokoldalú (még akkor is, ha neki – mint sok fiúnak - elõször leginkább a hátsó oldala vonta magára a figyelmét). A lány mintha örült volna a társaságának, ami még inkább szerethetõvé tette õt a fiú számára. Ahogy haladtak és teltek az órák, a fiú rájött, hogy a lány akkor is tetszene neki - és igen, akkor is szeretné õt - ha akár kopasz, vagy erõsen pattanásos, vagy netán féllábú lenne (persze akkor nem valószínû, hogy itt találkoztak volna). De a lány - bár talán már nem is volt annyira fiatal - egyáltalán nem rendelkezett ilyen elõnytelen tulajdonságokkal, sõt kifejezetten szép hosszú szõkésbarna haja és helyes, kedves kis arca volt.

Megmászták együtt a Hosszú-hegyet, talán pihentek is pár percet valahol a tetején. Valószínûleg megettek egy zsemlét és egy kiflit - ki mit csomagolt magának az indulás elõtt - és persze ittak is, mert meleg volt és már egy ideje úton voltak. Mellettük csupa vidám túrázó haladt el. A fiú szemével ugyan a tájat nézte, de közben csak a lányt látta maga elõtt. Majd hegyek-völgyek, ellenõrzõpontok jöttek és maradtak el mögöttük. A fiú sok fényképet készített, mintha pár megapixel képes lett volna eltárolni mindazt, ami ott és akkor körülvette õt.

A Nagy-Getén együtt napoztatták fáradt talpaikat. A fiú egy ideig nézte a lány formás kis lábait, majd halkan odasúgta neki, hogy ilyen cuki lábujjakat még nem látott az életében. Sokáig hallgattak ezután. Csak ültek egymás mellett  a hegy tetején ebben a tízpercnyi pihenõben és úgy érezték, hogy a nap már egyáltalán nem akarja bántani õket. Mikor továbbindultak, a hegyrõl lefelé ereszkedve a fiú a lány mögött haladt, persze biztonságos távolságban, nehogy elsodorja õt, ha véletlenül megcsúszna. Figyelte a faágakba kapaszkodó finom kis kezeit, ahogy elfehérednek, amint megszorítják a hol vékonyabb, hol vastagabb ágakat. És egyszer amikor a fiú elõrenyúlva véletlenül ugyanazt az ágat fogta meg, a lány hagyta, hogy az ujjaik összeérjenek.

A Hegyes-kõ felé vezetõ pusztán haladva a nap már a szemükbe sütött. A fiú itt a lányra nézett, majd mindketten megálltak. A mögöttük jövõk közül páran óvatosan kikerülték õket, de a figyelmetlenebbek nagy port verve megbotlottak és átestek egymáson. A felszálló sûrû por körülvette és pár pillanatra elvágta kettejüket a külvilágtól. A fiú a lány felé nyújtotta a kezét, és a karjához ért. "Meg tudnék halni Érted" - gondolta ekkor. Aztán mindkét kezével finoman megfogta a lány kezeit, és úgy tudta, hogy ezután már soha nem akarja majd elengedni azokat. Így álltak hosszú percekig, míg a felkavarodott sûrû por lassan oszlani nem kezdett. Eközben egyre többen haladtak el mellettük. Senki nem figyelt fel rájuk, a világban is minden haladt tovább a maga megszokott módján, ahogyan azelõtt. A nap is (vagy a Föld?) haladt tovább égi pályáján, pontõrök pecsételtek valahol a távolban, a Tokodi pincéknél egyre fogytak a pasztellszínû mûanyag bögrék, és a leggyorsabbak közül páran talán már a célban toporogtak. Az elbotlott túrázók közben udvariasan felsegítették egymást, túrabotjaikat kihúzták egymás hasából, hátából és még ki tudja melyik testrészébõl, majd vidáman továbbmentek és lassan eltûntek a Hegyes-kõ irányában.

Mikor õk ketten végül továbbindultak, már egy másik világ várta õket. Siettek hát a cél felé, fáradhatatlanul, át Mogyorósbányán,  Péliföldszentkereszten, Pusztamaróton, át az éjszakán, a Bányahegyen, Tatán, majd mindent hátrahagyva együtt tovább, át az életen....”

De a történet nem alakulhatott így.

Mert valójában a fiú nem mutathatta ki, hogy mit érez a lány iránt. Hogy miért, azt mindenkinek a fantáziájára bízom:

a.) talán a fiú úgy tudta, hogy a lány igazából valaki mást szeret, vagy szeretne szeretni.

b.) talán a fiú nem is volt annyira fiú, mint inkább egy középkorú pali, és nem akarta hogy a lány szimplán kiröhögje.

c.) talán a fiúnak családja volt, amit nem akart volna elhagyni még a lány miatt sem.

d.) talán a fiú egy titkosügynök volt, és nem akarta bajba sodorni a lányt.

e.) talán valami egészen más miatt, amire senki még csak nem is gondolna,

f.) vagy talán mindezek miatt egyszerre.

Mert a Nagy-Getén valóban együtt napoztatták a fáradt talpaikat, a fiú valóban nézte egy ideig a lány formás kis lábait és közben tudta, hogy ilyen cuki lábujjakat még nem látott az életében, de ezt nem árulhatta el a lánynak.

Mert amikor a Getérõl lefelé ereszkedve a lány mögött haladt, valóban figyelte a faágakba kapaszkodó finom kis kezeit és nagyon szívesen megérintette volna õket, de nem tette. (Ha megérinti, lehet, hogy mindketten állati nagyot zúgnak és lesodornak még vagy 15 túrázót maguk elõtt.  Így utólag azért ezt az egyet tudom értékelni, hogy kihagyta.)

Mert valójában tudta, hogy a lánnyal együtt-töltött idõ többé nem tér vissza, hogy a fényképein ebbõl csak illatok nélküli, néma, kicsi, 2D-s lenyomatok maradnak.

Mert a túrával együtt ez a másik világ is bezáródott a számára, és ahová visszatért, oda a lányt nem vihette magával. A következõ - ennél jóval hosszabb és nehezebb erõpróba az lett, amit már akkor tudott, mikor a túra elején meglátta: el kell felejtenie õt, a kedves kis arcát, a mosolyát, a nevetését, a vele töltött idõt. Vagy ha elfelejteni nem is lehet, de legalább hozzászokni a hiányához, mert hiányozni fog sokáig, nagyon.

Mert a történet - legalábbis ebben a formájában - csak a fiú fejében létezett.

Hogy végigmentek-e és hogy idõben célba értek-e, innentõl kezdve már lényegtelen. (De végülis elárulhatom: igen.)