Túrabeszámolók


A híd túl messze van...

szalamandraTúra éve: 20122012.01.10 23:21:22

Az év elsõ túrája ---választanom kell !

1.  BUÉK : tömeg-profi rendezés(drága!)--uncsi

2.Görgey :Visegrád (kedvenc helyszín )--szigethalmi családias-pálinkás buli--ráadásul legjobb barátaim társaságában...

s mégis a 3. lehetõséget választom : hírhedt “gátazást” Szegeden

Miért is ?? KIVÁNCSISÁG - KIHÍVÁS Ez a fõ motivációm.

Fejben rákészülök--átfutom a beszámolókat (különösen sokatmondó a minimalista Dinamokutyáé !! )--Szint helyet kínhegyek...Megfogalmazódik a cél :

ÉLVEZNI az utolsó méterekig !!!

Isteni jelként megcsörren a telefonom : “fél éve nembeszélünk “ barátom hív,õ is ott lesz..  Felnézek a fórumra --Gethe Laci csak arra vár ,hogy háztól -házig fuvarozzon ..



Szombat 4,30’-Daubner ,a Nyugatinál csatlakozik hozzánk Jámbor s még vki (egy Tünde !!)Rögtön gyanús lett ,hogy nem földi halandó !!Próbálta ugyan álcázni magát ( pl. elálló füleit lekerekítette!!)de árulkodó volt ,hogy 50-60 -as szélben (fekete!) ru polóban jelent meg--- nem vér folyik az ereiben … Ja és persze a neve is : GALADH EREB -a nagy visszatérõ(HOl volt 3 évig ???!!!)

A régi cimborák örültek egymásnak..Sorra vettük a TTT család “nagy arcait “-a legfrissebb pletykákat ,hogy képben legyen. Én csak csendben meghúzom magamat ..(engem nem vág át !!)

7 elõtt a rajtban vagyunk- Szeged külváros --nincs tömeg : néhány futó no meg a 76 éves makói bácsi-Õ a legfrissebb...jövõ héten jön föl Pestre ötpróbázni !!! A rajtoltatás kissé körülményes ,de ilyen létszámnál nem számít..

7-kor elindulok--felkészültem , világos a cél:egész nap menni kell egyedül s persze élvezni az állapotot..Eltévedni nem lehet ! Kapunk egy térképvázlatot (itiner fölösleges!) A holt Tisza mentén Algyõig 15 km-ott át az elsõ hídon és a túloldalon vissza a Maros torkolatig 15 km.A Maros mentén Makóig 30 km és vissza a másik oldalon 30 km --Ilyen egyszerû!!

Nekem való terep-büntetlenül szárnyalhatnak a gondolataim !! A gát mint terep kifejezetten tetszik ,a föld fölé emel s így kicsit fölülrõl látok rá a “valóságra” mintha kicsit lebegnék..

Az elsõ 10 km laza folyamatos kocogás- jól esik- szívom magamba a levegõt-eget ,ami körülvesz (kis talaj-nagy ég-ezt az arányt szeretem !!)

Utolérnek a futók  (6-8 fõ köztük Kornél barátom is ) s el is hagynak ,de még sokáig látom õket. Ha fotóznék, az elsõ kép ez lenne :elõttem 200m-re a futók s akkor hirtelen 8-10 õz/szarvas átszökken elõttük keresztben a gáton..Klassz látvány volt !!!

Aztán kisüt a nap is ..s hosszú árnyékot vetek elõre. Utolér egy futógyalogló(felváltva csinálja ritmusban)Utánozom..Amikor a hosszú árnyékom utoléri , futni kezd (mókás:-)) Így haladunk együtt az elsõ pontig.Forró tea a kulacsba, banán a gyomromba s már nyomom is tovább. Algyõt elhagyva már itt is az elsõ híd -DE KÖZEL VAN !

Átrobogunk rajta és nappal szemben kocogunk vissza-nekivetkõzöm: elég az aláöltözet és a széldzseki. Kis beton után ismét a gáton magányosan gyalog-kocog ,hogy változatos legyen ! Felfedezek vkit magam elõtt, õt üldözöm ,úgy 25 km-nél be is érem Kornélt s innen együtt megyünk a 2. pontig. Ott is forró tea és még egy banán a tankba. Nincs még 11 óra s már ráfordulunk a Maros-gátra.Néha szelesebb részeken kicsit fázunk -lassú a tempo-gyorsítok s azt veszem észre ismét egyedül vagyok.. A villanyoszlopokon 100m-enként kiírva a táv--nekem ez nagyon bejön:gyorsít --falom a km-eket.Simogat a Nap, a szél--ÉLVEZEM !!

3.pont tea mellé egy kis magneb6 is kell..vissza a gátra ,arccal Makó felé :látszik a templom !! MILYEN KÖZEL VAN !

Ismét megelõznek :egy futó majd egy traktor. Itt megkísért az Ördög :”Elvigyelek???” Elszántan visszautasítom s ezzel életem újabb nagy lehetõségét hagyom ki(ki tudja mikor utazhatok egy traktoron??)

Máris itt a makói híd,de mielõtt átkelnék rajta elõbb városnézés jól kiszalagozott egyenes utcán be a központba.A Makovecz tervezte fürdõ gyönyörû!! Az iskolában (60-as cél ) õszhajú fiatalemberek kényeztetnek, lesik minden kívánságom, kapok finom levest is...14,30’ Nagyon elégedett vagyok magammal!! Visszakocogok a hídhoz s újabb motiváció :minél messzebb jussak még  világosban.Már nem kocogok ,csak lendületes gyaloglás marad.Falom a km-eket. 24km-tõl indul a visszaszámlálás-ezen az oldalon össze-vissza kanyarog az út ..élvezhetem a teljes naplementét s még utána is sokáig világos van  :pont a pontig !Örülök neki és sugárzom az elégedettséget -a pontõrök szerint is látszik rajtam ,hogy nem szenvedek!!  16.40’ -elõveszem a lámpát, de fölösleges ,mert a Hold süt,árnyékot vetek magam elé ismét -Holdárnyékot.

Az utolsó 10km-en csatlakozom az Ági-Gyula pároshoz (jó társaság!) Bár jó volt eddig magányosan is ,de nem bánom ,hogy az utolsó km-reket megoszthatom velük-visszahoznak magányomból a közösségbe..

Ági hõsiesen küzd élete elsõ 30 asával --mindene fáj már ,de tartjuk a 6-os tempot. Gyula csak lazán (2m feletti -gólyalábakon jár!)

0km-nél rádöbbenünk :még van 4 km a célig !!!  Leesik,na innen van a név :”A HÍD TÚL MESSZE VAN !!!”

Átkelve a 3. utolsó hídon is ,hagyom ,hogy elborítson az “ott vagyunk mááár???!!!” érzés ,de csak azért ,hogy nagyobb öröm legyen belépni az ajtón (19,30’)a MELEGBE ,ahol õszinte törõdéssel vesznek körül minket ...leültetnek a gyönyörûen megterített rózsaszínû asztalokhoz,hozzák a nagy tál forró isteni babgulyást ,finom puha kenyér ,házi almáspite a bónusz !!! S ha vkinek ez még nem elég (nekem??) ,felmehet lifttel az ötödikre forró zuhanyt venni !!! Wellness szállóban érzem magam!!

Míg utitársaimra várok (a tünde élvezkedik a holdsütésben !! )) jól elbeszélgetek a rendezõkkel..KÖSZÖNET ,HOGY ITT LEHETTEM !!!

Éjfél után esik be Ereb is -Galadhul !!! Piros fülek -orr... Lassan-komótosan táplálkozik -átöltözik (zuhany helyet zoknit cserél :fehéret-feketére!!!) Elmeséli ,hogy hogy szúrt a szíve( van egyáltalán szíve egy tündének ???!!!) SUVLAJ mentette meg az életét, mert a kiszáradástól volt ! (Nem tudta ,hogy azért adják a teát ,hogy megigya!!!!)

2-kor indultunk haza havasesõben ,4-re föl is értünk Budapestre. Laci házig fuvarozott minket :KÖSZÖNET NEKI A NAGYVONALÚ KEDVESSÉGÉÉRT  !!!!

Gyönge (leány a gáton !))





Ui.JÖVÕRE UGYANITT KICSIT JOBB FUTÁS ARÁNNYAL !!!