Túrabeszámolók


Kuglófkereső teljesítménytúra

PlecsTúra éve: 20102010.06.24 09:12:49
 

Magyar királyok nyomában 50

Nem írt senki eddig errõl az elsõ rendezésû túráról, így megteszem én, elsõsorban azért, mert maga a túra és külön a rendezés is nagyon megérdemli, hogy ejtsünk néhány szót róla!

Persze nem teljesen „szûz” rendezvény ez, hiszen a Kuglófkeresõ túrák már több éves hagyománnyal bírnak, de idén a szervezõk úgy gondolták, hogy a szokásos rövidtávú laufok mellé idén beiktatnak egy terjedelmesebbet, s így született meg a „Magyar királyok nyomában”.

Az útvonalról csak jót, jobbat és még jobbat mondhatok: nagyon érzõdött rajta, hogy meg lett tervezve, össze lett rakva, s nem csak úgy húztak egy vonalat a térképen, hogy kijöjjön az 50 kilométer „oszt hadd menjenek a népek”. Nagyon sok érdekes helyet, látnivalót érintett az útvonal, igazi túraélményt adott, s aki rászánta magát arra, hogy körbejárja ezt az 50 km-es kört, az a régió szinte összes érdekes helyét is végigjárta egyúttal, ráadásul nagyon szép tájakat, néhol pedig egész egyszerûen lenyûgözõ panorámát láthatott.

A szervezés szerintem hibátlan volt, érezhetõen a szervezõk szíve-lelke benne volt ebben a túrában! Ugyan viszonylag nagy távokat tettünk meg jelöletlen utakon, de a szalagozás is példás volt, s bár voltak helyek, ahol a szél kicsit megtépázta a szalagokat, miután megbízhatóan sûrûn voltak, ha egy ideig nem láttam, biztos lehettem benne, hogy valami nem okés, s máris kezdtem figyelmesebben haladni.

Nagyon tetszett az az aprócska ötlet is, hogy útközben a fákon a magyar királyok „jöttek szembe”, a fákon kronológiai sorrendben ugyanis a magyar uralkodók képeivel találkoztunk, s ahogy haladtunk elõre, egyre közelítettünk az utolsó magyar királyig, IV. Károlyig, akinek a képét ugyan pont nem láttam, de elvileg valahol a cél környékén neki is meg kellett lennie… 

Aprócska ötlet ez, de szerintem nagyon jópofa, s éppen az ilyen aprócska dolgok tesznek egy túrát kicsit mássá, a többitõl különbözõvé, ráadásul így úgyebár már egészen más megvilágítást nyert az is, hogy miért pont az lett a túra neve, ami… Itt tényleg a magyar királyok nyomában haladtunk!

A túrán kapott ellátás általában nem a legfontosabb aspektusok egyike, de ez esetben mégis ki kell térnem rá, mert pazar ellátásban volt részünk! Különösen nagyszerû ötletnek találtam a Schlossbergen kapott, alufóliába csomagolt „úticsomagot”, amit a pontõrök induláskor nyomtak a kezembe (benne házi sütésû pogácsa és köményes kifli), de kedves volt a Rékavárnál kínált jófajta szekszárdi vörösbor és a püspökszentlászlói pont kínálata is minden várakozást felülmúlt, a szokásos túraválasztékon túl nyújtott házi süteményekkel és a forrásvízben hûtött sörrel és energiaitallal. Persze ha ennyit dicsérgetem az útközbeni ellátást, mit mondhatnék a célba érkezést követõ kiszolgálásról és kínálatról? A célba érkezve szinte úgy éreztem magam, mintha az édesanyámhoz érkeztem volna meg: mindent elém raktak, ami csak fellehetõ volt, márpedig választék volt bõven!

Szóval az ellátás egy 10-es skálán nem 11-es, hanem minimum egy 12-es!

Azért el kell mondani, hogy a Magyar királyok nyomában papíron nem egy könnyû 50-es, hiszen volt benne majd’ 1850 méter felfelé, de nem tûnt soknak. Voltak húzósabb szakaszok, de az emelkedõk többsége inkább „túrázóbarát" volt. Egyedül az útvonal utolsó ötödében volt olyan, ami nem igazán tetszett, mégpedig a Somlyó! Nem, nem azért, mert a halál se kívánja már a túra végén az ehhez hasonló emelkedõket,  hanem azért, mert a csúcsra út sem vezet, a hegyoldal pedig köves, magas aljnövényzetû, nagyon nehezen járható, térd- és bokanyûvõ és a néhol térdközépig érõ sûrû aljnövényzetben még egyetlen aprócska ösvény sincs, amin el lehetne menni, mindenki mehet, amerre lát, az öklömnyi vagy inkább még nagyobb kövek között egyensúlyozgatva … Ráadásul a csúcsra érve jön a felismerés, hogy ennek az egésznek semmi érdemi célja a kínlódáson kívül, mert a csúcson egyáltalán nincs semmi, de még csak kilátás sem!

Szerintem ez a csúcs nem igazán passzol ebbe az útvonalba, de persze ez legyen a legnagyobb baj ezzel a túrával! Szerintem ez a túra még Somlyó-hegyestõl is nagyon jó, akik szeretik az olyan útvonalakat, amin sok érdekesség és látnivaló van, akik nem csak a kilométerekkel szeretnek harcolni egy túrán, hanem szeretnek közben látni is, azoknak ezt nagyon nyugodt szívvel ajánlom! Van benne 1843 méter felfelé, de nem olyan sok ez, mint amilyennek hangzik… Bátran tegyetek egy próbát vele, mert megéri!

A szervezõknek pedig õszinte elismerésem és köszönetem mindazokért az erõfeszítésekért és mindazért a munkáért, amit ennek a túrának a létrehozásába és lebonyolításába fektettek, erre a rendezvényre joggal lehetnek nagyon büszkék!

Ha akartok virtuálisan szembetalálkozni a fára szögezett I. Andrással, IV. Bélával, Károly Róberttel vagy csak körbenéznétek a Schlossbergen, a túrán készült képeimet a honlapomon megtaláljátok: www.plecs.hu