Túrabeszámolók


Téry Ödön emléktúra 50/25/20

ZETúra éve: 20092009.03.21 18:37:14
Téry Ödön emléktúra, 20km

Elején-végén kényszerûen aszfalttal súlyosbított az útvonal, elég durva szinteloszlással: a Remete-szurdokból kifelé kapjuk egyben majdnem az egészet -- utána komolyabb szintet csak a Nagy-szénásra való felmenetel jelent, közte pici hullámvasút, a Nagy-szénás után pedig kellemes lejtõs útra kell készülni.

Nem siettem, nyolc után értem a rajtba, 8:15-ös idõ került a papírra, egy igen gyors, nevezést követõen.
A K sáv aszfaltos szakaszán lehet csodálni az építészet remekbe (me kevésbé remekbe...) szabott (vagy elszabott) alkotásait, illetve becsületesen betérni a templom felé -- nem csak becsületbõl érdemes egyébként, kellemes, nyugalmat árasztó a templom körüli park.
A Remete szurdok bejárata helyett picit hamarabb van az elsõ pont -- úgy szólnak utánam az autó mögül...
A Szurdokban szép hóvirágok nyílnak, a patak -annak rendje-módja szerint- folyik, szerencsére van bedõlt fa, meg a kezemben bot, így az átkelés megy száraz lábbal.
Az egyensúly próbája után jön a terheléses próba: sikerül megállás nélkül kikapaszkodni a szurdokból, bár picit szuszogósra sikeredik a vége...

Kellemes, hullámvasutazós sétaút vezet innen a Zsíros-hegyig, itt-ott azért (kikerülhetõ) sárral.

A Zsíros-hegy utáni szakasz ismét aszfalt egy picit, meg lejt is, csak hogy a kék jobbos kanyarja után emelkedhessünk ismét, immár a Nagy-szénás csúcsáig -- közben megállva egy újabb bélyegzés begyûjtéséért.

Innen csak lefelé: A kék sáv jelzés nagyon szép útvonalon halad (Kõris-völgy, rengeteg hóvirággal) Piliscsaba határáig, ahol ismét aszfalton haladunk (kb. 3.7km) -- Vasútállomás, majd felüljáró, gyönyörû fenyõkkel szegélyezett utca, aztán befordulunk jobbra, majd cél (12:20). A célban oklevél, kitûzõ, plusz egy bón, amiért a célnak helyet adó vendéglátóipari egységben egy üdítõt (rostos gyümölcslé és buborékos üdítõ is volt).

Kellemes túra, arányaiban sok aszfaltos szakasszal (sacc/kb. 7km kürül). A táv/és szintadatok az itineren is ellentmondásosak, a Mapsource-ban összekattintva nekem 23.3km jött ki, ami reális.