Túrabeszámolók


Mecsek 50/30/15

pesza91Túra éve: 20082008.05.05 19:54:20

Meglepõdve tapasztaltam, hogy errõl a remek, nagy hagyományokkal rendelkezõ túráról még senki nem írt soha, legalábbis ide, ezért úgy döntöttem pótolom ezt a hiányosságot.

Jubileumi rendezvény ez, hiszen 1984 óta zsinórban 25. alkalommal került megrendezésre. Én még azon szerencsések közé tartozom, akik a régi nyugat-mecseki útvonalon is teljesíthették a túrát. 1984-tõl 1992-ig a Nyugat-Mecsekben, 1993-tól napjainkig a Kelet-Mecsekben került megrendezésre a túra. Volt már pécsváradi rajt helyszín is, de az utóbbi években a túra Zobákpusztáról indul. Az eltelt sok év alatt, voltam sárban, esõben, melegben vagy éppen kicsit hûvösebb idõben, de ma igazi nyár eleji, ideális körülmények adódtak.

Remek ötlet a kétévenkénti útvonal módosítás. A tavaly-tavalyelõtti útvonal is nagyon ötletes volt, de az idei a helyiek számára is számos csemegét tartalmazott. Ilyen volt például a Mária- kápolna felé vezetõ út, a nemrég elkészült Szép Ilonka kilátó, Váralja után a sárga kereszt, zöld kereszt, sárga kör, zöld háromszög útvonal, valamint a Szászvártól Vörösfenyõ-kulcsosházig húzódó Ól-völgy.

A zöld kereszt önmagában is megér egy misét. Mázától-Dombay-tóig észak-dél irányba húzódó turistaút, az egyik legváltozatosabb a Mecsekben. Szinte csak meredek kaptatókból és lejtõkbõl áll. A mai túrán Réka-völgytõl - Óbányáig tapasztalhatta ezt meg mindenki.

Külön említésre méltó a sokak által ismert Óbányai-völgy, mely a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra baranyai szakaszának egyik legszebb gyöngyszeme.

A túra utolsó harmadában a Sin-gödörben szinte végig a patakban vezetett az út, így téve örökre emlékezetessé a mecseki kirándulást a nem helyiek számára, de nekünk is jó néhány kellemes percet okozott.

A Kelet-Mecsek gazdag forrás „termésébõl” számosat érintettünk a mai nap folyamán.

A természeti szépségek mellett, rengeteg ismerõssel, baráttal találkoztam, így a pontokon a szokásosnál jóval több idõt töltöttem el.

A rendezés a megszokott magas színvonalú volt. Az elsõ osztályú útvonaltervezésrõl már volt szó. Számos ponton (Kisújbánya, Óbánya, Szép Ilonka kilátó) „hazai” gyártású finomságokkal várták a szervezõk a túrázókat, de a Mecsekfû tea is ütõs volt Vörösfenyõ-kulcsosháznál. Aki igényelte, az a célban vadpörköltet is ehetett. E mellett azonban volt nutellás, lekváros, zsíros, vajas kenyér is, uborkával, savanyúsággal, retekkel.

A hagyományos távok mellett idén egy Mecsek 0 elnevezésû jubileumi táv is helyet kapott. Ez a zobákpusztai tábor területén vezetett. A 400 méteres távolság legyûrése után (félúton még járt egy csokoládé az egyik EP.-nál) külön díjazásban részesült mindenki.


A mai nap egyetlen negatívuma, a sajnos mostanában egyre rendszeresebbé váló környezetromboló, agresszív terepmotorosok megjelenése volt a tájvédelmi körzetben. Csak remélni tudom, hogy a hatóság erõteljesebb fellépése visszaszorítja ezt a nemkívánatos jelenséget.



Köszönet a rendezõknek és a túratársaknak ezért a szép napért!

A túra képei a www.fotoalbum.hungarotel.hu/pesza91 oldalon tekinthetõek meg.


pesza91