Túrabeszámolók


túra éve: 2016
Vár a Mikulás (Budai-hegység, Szigethalmi TE)Túra éve: 20162016.12.05 08:59:42
A 20km esnek mondott távon indultunk.

Jó idő volt, a végén a mikuláscsomag is jólesett, alapvetően semmi gond nem lett volna a túrával, ha a jelölések nem vették volna el sportértékét, és talán sokakat el is tántorítottak a műfajtól.

Röviden: 21.6km volt az itinert szószerint véve. Viszont volt 2 komoly gond az itinerrel:

Egyrészt a zöld sáv nyomvonala változott nem is oly rég (http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/node/1294 - 4. ábra). Az itiner mikor a "Zöld sáv kier a Budafoki útra"-ra hivatkozik. Ahogy a túraút ott halad, egy ponton kier a budafoki úthoz (10m-re megközelíti). Ott ki is van taposva az úthoz kiérés de nem túraút.

Majd a túraút balrafordul. 1km-t halad párhuzamosan az úttal, majd már szinte a szépjuhásznénél kel át rajta egyből lemegy egy mellékutcán. és a túloldalon ereszkedik le egy szép árnyas sétányon.

Ha az itinerben az ember felteszi hogy mikor azt mondja hogy zöld sáv akkor azon is kell maradni, akkor a hivatalos út valószínűleg ezen is marad. De eme 1km párhuzamosan a budafoki úttannalra az itiner nem utal: Eredmény: Résztvevők harmada a zöldön marad, harmada átkel ott a Budafokin ahol majdnem kiértünk, és egy kb 2.5km es szakaszt lerövidít 700m-re. (A régi zöldön, valószínű szervezők ezt ismerték) És 1/3 a valameddig elindul a zöldön, majd visszafordul és rövidít.

Ugyanazon a távon lényegi különbség volt a megoldások között, és az itiner így is úgy is értelmezhető mivel az utak mióta készült megváltoztak. 1 mondat eldönthette volna mindkét irányba (Vagy a letérést a zöldről, vagy a majdnem kiérést majd balra párhuzamost) megemlitve.

De még nem is ez volt a legrosszabb: Az 5km es kör jelölése miatt a megmaradt túratársak jó része befejezte a túrát idő előtt az utolsó ellenőrzőpontot kihagyva, és nem is értették mit rontottak el.

Egy pontotn a túra rávitt a Zöld körre, de az itiner két fontos tényt nem mondott. Szembe jön az 5km es szakasz, és ráadásul az ki is van jelölve a túra sünis jeleivel.

Itiner írja egy kereszteződésnél hogy a zöld ?jobb? oldali ágán. (Vagy égtáj volt? Még Rosszabb) De a kereszteződésben egy feltűnő nyíl mutat balra a zöld körön. Majd tovább menve még egy hasonló sünis szembe nyíl. Egy olyan jelölés ami az első 5km -en rank is vonatkozott.

Ott huszas társak nagy része eltévedt.

Ha az itiner szól a szembeforgalomról, esetleg ott a süni mellett feltüntetődik hány kilóméterre vonatkozik, és a 20km es utat is megemlitve talán kevesebb résztvevőnek let volna ez egy a szervező hibájából nem teljesitett túra (Vagy teljesitett, de mások lényegesen levágtva kevesebbet tettek meg ugyanazért, vagy épp utólag ep-t begyűjtendő kerülővel)

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár