Túrabeszámolók


túra éve: 2012
LeFaGySzTúra éve: 20122012.03.03 17:29:42

LeFaGySz 2012 (Mecsek)

(extra hosszú táv: 66km/3000szint)




Némi aggódással követtem a túra elõtti idõjárásjelentéseket, de egyik ezt, a másik azt mondott.Elõtte –itt észak-dunántúlon-beütött a tavasz, na mondom ez megint egy olyan LeFaGySz lesz ahol pirosra sülünk,mint tavaly.

Aztán jöttek olyan hírek hogy maradt némi hó a Mecsekben,gondoltam mire itt a hétvége,abból sem marad sok.

Nagyon nem is foglalkoztam a terep kérdéssel,legnagyobb fejtörést az aktuális cipõ kiválasztása okozta. A Margitán a Salomon szétverte a térdemet, alig birtam lábraállni 30 után, a tavaly sutbavágott saucony meg ott nézett rám ártatlanul. Na,gondoltam most jöhetsz,hátha megjavultál.



Úgy alakult a dolog, hogy négyen indultunk bányászvárosunk elég undorító vasútállomásától szombat reggel 3/4 6 körül. Lefelé menet tartalmas beszélgetéssel telt az idõ, volt mirõl eszmét cserélni, többen már régen találkoztunk.

Hát, úgy 2,5 órát eltartott a lemenetel,ez az M6 eddig sem volt de úgy tûnik továbbra sem lesz a kedvencem. Nem is értem kinek építették, alig van rajta forgalom. Teherautó meg végképp nulla. Kifogtuk az utolsó parkolóhelyet a COOP ABC mögött. Aztán tollászkodtunk , pakolgattunk , faggattuk a Rendezõket milyen terepre is számítsunk. Kissé hihetetlennek tûnt a válasz: mindenre amit nem szeretünk:..jég,hó,sár..:) Szuper..ezért jöttünk !

Mire körbenéztünk a bajnai társunk már lelécelt..igaz, csak a rövidre ment,de azt mondta ha lesz kedve akkor felnevez a hosszúra. Akkor ott a cukiban ebben biztos voltam,mert jól tud menni, jó idõ is van, és mondtam is neki nyugodtan maradhat mert megvárom míg beér.

Indulás elõtt rövid egyeztetést tartottunk arról,ki visz/nemvisz lámpát, ki meóilyen kaját visz  és én nagy ívben és látványosan a célcsomagba hajítottam a lámpámat  ,mint elsõdleges motiváció,mert a cél a világosban történõ beérkezés volt.



Kissé kocogós teljesítést terveztünk, tehát teljesen reálisnak tûnt a világosban történõ visszaérkezés.

Aztán fél9 körül utolsó indulókként, a rendezõk zsebkendõlengetése közepette útra is keltünk , mint söprû elõtti ûzendõ vadak.

Gabi azt mondta kipróbálja az emelkedõn futást,mert már régen volt terepen..ja..gondoltuk mi is kipróbáljuk,de a Várnál megállapitottuk hogy már ki is próbáltuk.Jól elhagyott bennünket.Lehet hogy régen volt terepen,de nem felejtett el futni,az szent.

Nem kellett azonban sok hogy újra találkozzunk, az utolsó házaknál magára haragitotta a nagy tempójával az összes szabadon kószáló ebet, úgyhogy sétára váltottunk míg a helybéli csodálatos kutyadoki egy nagy bottal rendre nem utasitotta a falkát.

Számunkra tök ismeretlen volt a terep, de azért nagy határozottsággal mentünk. Beértük az utolsókat..egy csaj, aztán 2 csaj, aztán bajnait.Jó sokat jött , tényleg fel fog nevezni , gondoltam..



Aztán egy balkanyar után a Zengõ felé egy olyan háát nem is tudom milyen táj tárult elénk..eszembe jutott a cukiban mit mondtak a tereprõl és...tényleg igazuk volt,hogy combközépig érõ hó!! benne óriási yeti lábnyomok..párszor elveszitettem az egyensúlyomat és kiléptem a nyomból, egybõl combközépig merültem és készitettem egy új nyomot. Ott még láttuk a Gabit,jó messze bizkózni a tereppel,de aztán eltünt. Társam, never-Feri is meglépett tõlem úgy 150 méterre volt,aztán szerencsére felértünk valami nyeregre ahol már viszonylag jók voltak a terepviszonyok.

Visszanéztem fentrõl a hómezõre és kicsit felkészitettem magam ,hogy itt is kell ám majd visszajönni.

50 perc alatt felértünk a Zengõre..húúha,minek ennyire sietni? Talán a Gabi húzott még minket az elején,de gondoltuk jobb ha visszaveszünk..úgyis simán beérünk világosban,inkább gyönyörködjünk a tájban,nézelõdjünk.



Zengõrõl lefelé egy nagyon veszélyes szakasz jött,...45fokban lefelé a hóban futni,csúszni,toporogni...többször is arra gondoltam,hogy itt nem is lehet közlekedni..állni nem lehetett,mert csúsztam lefelé,oldalazva is veszélyes volt,Feri meg elment a csudába, úgy látszik neki jobban feküdt ez a terep mint nekem. botok/ágak/akadályok egymás után ..nem volt sok idõ ezzel foglalkozni.Ha egyszer beindultál nem tudsz megállni.Állatira kellett figyelni. Na,gondoltam itt a lányomra õ vajon hogy jött itt le..nem az erõssége az ilyen terep. De kinek az?



Lent a völgyben már egyre többen voltak akiket beértünk,innen újra ketten mentünk.

Hát nem volt egyszerü ez a terep sem...én speciel az elsõ 10 percben csuromvizessé áztattam a cipõmet/zoknimat, Feri még finnyáskodott..de én nem foglalkoztam már a tereppel. Mondtam is neki,hogy én készülök a mocsárfutásra,úgyhogy nehogymá itt parázzak némi hólé végett.

A lábamat szinte teljesen elzsibbasztotta a jeges lé.



Elértünk egy falut..falut?..inkább házakat..bementünk egy közbe..ja, ez csak egy bolt..itt nincs semmi..úgyhogy tovább..Ez volt Óbánya. Feri mondta hogy óó már 23kilinél nál járunk..fogalmam sem volt hogy számolta ezt ki,ugyan én ezt kicsit sokalltam,de miután elveszitettem a számolóképességemet nem foglalkoztam vele sokat...háát aztán jött a szurka és ott szembesült vele hogy még csak 14..de még csak 2:14-nél jártunk idõben.Nagyon sokat segített, hogy ki volt írva minden pontnál hogy mennyit jöttünk és mennyire van a következõ pont. Így nagyjából lehetett kalkulálni mire érünk oda.

Sorban jöttek az ismerõsök, már nem emlékszem a sorrendre, többször megálltunk pár szót váltani, Verával és a Bálinttal úgy  félórát mentünk együtt. Pont egy emelkedõn értük be õket, ott úgysem futottunk volna. A Farkas-árok tetején én simán vettem egy balost, úgy sikitottak, hogy jobbos a helyes. Aztán elváltunk tõlük azzal, hogy megvárjuk Õket a célban,de siessenek ám !

Németdöglés elõtt kevéssel Macit is beértük, szegény nagyot perecelt a Zengõrõl lefelé..a könyöke bánta.Nem csodálkoztam rajta..igen veszélyes szakasz volt.

Mentünk egy jóóó nagy karikát és hát olyan egy brutállá kezdett válni a terep,hogy nagyon..Na,mondom itt sem fog a bajnai felnevezni, vagy ha igen akkor HÕS lesz:)

Kitaposott úton mentünk/kocogtunk..hol le,hol felfelé......jókat beszélgettünk az alkalmi útitársakkal,pár perceket..de igy is összejött jó kis idõ..de abszolút nem bántuk...olyan hihetetlen és jó érzés hogy az ember régen látott ismerõsökkel nem a helyi ABC-ben találkozik,hanem a Vértesben vagy a Mátrában, vagy a Bükkben egy kihalt turistaúton, vagy egy kilátónál.



Aztán sokáig nem találkoztunk senkivel, egyenletes lassú futást imitáltunk a tocsogós terepen áztattuk a lábunkat.Az okozott némi változatosságot,hogy az 5 centis hólé amiben futottunk esetenként 25-re váltott hirtelen. Aztán végül beértük nagyjából a menet elejét..Rudi/Anna/Moiwa..csapatot.

Ott a "forrásnál" ahol a pont is volt (talán a Csurgó-forrás??) megálltunk egy jóó kis idõre,mert elég lassan töltõdtek a palackok..kinek milyen hozamú ágat sikerült kifognia.Csak azt nem tudtuk,hogy ami folyik a nagy jeges oldalból az most hólé,vagy forrásviz.



Kis idõ után elváltunk a többiektõl.Itt beértünk egy túratársat, Balázst. Kérdezte hogy jöhet-e velünk, mert már egyszer elkavart és próbálna velünk futni..hát persze,örömmel....mondtuk.Úgyhogy innen hármasban mentünk,javarészt szûz havas-latyakos-sáros terepen,nagyon nem válogattam  meg a lépéseimet..volt hogy térdközépig mentem a havas lében..de már nem érdekelt.

Szép volt az idõ,meleg is volt , jöttek-mentek a hideg/meleg sávok..nagyon lehetett érezni futás közbent..szóval szuper kilátás,remek idõ, de a talaj..háát az odavert.Nem kis sár volt esetenként..60centis lépésbõl 40-et visszacsúsztam

A Cigány-hegyi odavisszán már visszefelé jöttünk,mikor szembejött Jucus+barátnõje ..kérdeztük: hát Ti? Hát jöttek túrázni..mondja..de utánunk már senki sem indult,úgy tudtuk legalábbis és el sem hagytunk Benneteket sehol..Ja, kissé elkavartak..mondták. Megesik az ilyen,szerencsére mi még jól jöttünk.



Aztán hamar elértük a távválasztót-Püspökszentlászló-„felsõt” vagy „alsót”-  vagyis azt a pontot ahonnan 5 óra után már nem engedtek tovább a hosszútávon..15:15kor voltunk ott.

Vettünk vizet egy kis ajtóval elrejtett forrásból,és már hárman olvasgattuk merre tovább,mert itt már nem számíthattunk az elõttünk haladók által hagyott sok nyomra. Csak páran lehettek elõttünk.

Viszonlag hamar ott is voltunk Pusztabányán...6:43, 43 kili.

Na,akkor már aztán tényleg nincs sok hátra,egy bõ 10es, találgattuk a Gabi mennyire lehet elõttünk.

Itt aztán jött egy aszfaltút, ahol balra kellett menni,a leirás szerint. Éppen valamirõl beszélgettünk,lehetséges hogy a nulla csillapitásos inov cipõvel való futás rejtelmeit elemeztük Balázzsal,merthogy õ ezt a technikát alkalmazza és én is próbálgattam az utóbbi idõben.Gondoltuk a jelzés jobbról jön. Mi balra mentünk.



Aztán úgy valahogy elfogyott az a pár nyom is amit eddig láttunk. Szuper helyeken  jártunk..hegyek/völgyek..volt egy szélesebb patak..úgy 2-2.50 széles..én simán átgázoltam..közel térdigérõben...Feri bemutatott egy CarlLewis távolt..és ugyan csipte a szélét,de csak átjött rajta..aztán bejött valami K+ jelzés. És ott úgy valahogy megálltunk. Jöttünk már jó régóta..térképünk nem volt,csak amit adtak.Végülis az is jó volt,csak mi kerestük rossz helyen magunkat.Kezdtünk hûlni a futás utáni nagy állásban. Jó félóra után mkor már a térkép tucatnyi körbeforgatása sem hozott semmi eredményt, felhivtuk a Rendezõket, akik megállapitották, hogy mi most naggyon de naggyon félrementünk.Úgyhogy kis hiján visszamentünk a Szeder-kúthoz. Na,most kellett  fejben is helyrerázódni. Mindhárman rendben voltunk szerencsére. Azt sajnáltuk,hogy így elcsesztük..mondjuk Balázs kicsit pampogott,hogy kezd kissé fáradni, de nagyon rendben volt és becsülettel futott velünk vissza..(bocs ezúton is az elkavarásért ha olvasod, 1/3 részben én is hibás vagyok.).Tényleg egyikünket sem hibáztattuk,együtt mentünk,együtt néztük el.

Szóval futás vissza a Z+ jelzésen a Pusztabányai pontig. De csak nem értük el..aztán kiderült,hogy a nagy önsajnálatban letértünk a visszaútról..na, ez aztán már az elkavarás a négyzeten..itt már kínunkban csak nevettünk a hülyeségünkön,.úgyhogy vissza az uccsó jelig..majdnem a patakig,amin viszsafele már Feri sem ugrált át,hanem az én 'technikámat' választotta....ott néztük be a cuccot.



Na,végre visszaértünk Pusztabányára és itt a pont újra!. És balra néztünk és ott a szalag !! És akkor ezt miért nem láttuk? Pedig ott lebeg balra..fújja a szél..talán mikor itt voltunk szélcsend lehetett? Mi meg a szalagtól úgy 10 méterre szépen átmentünk az úton és a csalafintán hajtûben visszakanyarodó Z+ jelzés másik ágán mentünk tovább az elõbb.

Félve néztem rá az órámra. 2:25 volt a kirándulás.Meg sem mertem a többiekben mondani,csak a célban. Balázs azt mondta, biztos buktunk 1 órát. Ja, mondtam..Feri azt mondta szerinte kicsit többet..aha..helyeseltem. És csak akkor jöttem rá, hogy bizony itt  lassan sötét lesz. És nekem meg nincs lámpám! Ajjaj..



A Hármas-hegyen újfent beértük a Bubu-csapatot..lefelé a szalagozáson már vakon mentem.

Feri ment elõl, én középen Balázs hátul..innen onnan kaptam némi lepattanó fényt,de ez arra volt jó hogy a deréknyi vastag keresztbe dõlt fákat még észleltem.

Jókat belerúgtam mindenféle ágakba,botokba, és megállapítottam, hogy hihetetlen dolog az, hogy az ember mindig azt a testrészét veri be ami a legjobban fáj. És ez négyzetcentire igaz ! Micsoda igazságtalanság ez... pont a nagyujjam körmét verem be mindíg. Hol a balt, hol a jobbot..felváltva...úgy 10-10.



A Zengõn felfelé elhagytuk a többieket..de hogy ez  a felfele milyen hosszú? A fene sem gondolta volna. Nincs 400m szintben, de mégis....mintha a végtelenbe mennénk.. Legutóbb a Mátra115-ön a Havas elõtt volt ilyen érzésem, egyszerûen sosem értünk oda. Kanyar erre, kanyar arra, felfelé meredek aztán kicsit lankás,aztán megint egy kanyar..na,ott lesz..aztán a frászt van ott..sosincs ott:)

Ilyen volt ez a Zengõ#2 nekem most sötétben lámpa nélkül,és persze zsibbadó körmökkel,kissé elfagyott lábfejekkel. Nem is értem mi ebben a jó. De végül megtörtént a csoda. Ott volt a torony. Olyan érzés volt mint a Csóvi..mész..mész..és sehol semmi aztán egyszercsak lefejeled. Ott terem. Hogy honnan jött ilyen hirtelen?



Aztán már „csak” le kellett menni. Nem a legkellemesebb volt vakon learaszolni az odavisszán. Annyit változott a kép reggelhez képest, hogy valamelyest kijárták elõttünk az utat, igy nem kellett mindig nyomokban lépkedni.

És végre megérkeztek a távoli kis szentjánosbogarak..azaz a város (falu?) lámpafényei !! És végig lejt!! Elérkeztünk a „kutyás” részhez, bíztunk benne hogy  alszanak a vérebek.



És lassan vége lesz....és akkor hamarosan lesz kóla….és levehetem a cipõmet...na, akkor itt futni kell..mert fázok is meg fárasztó volt a sok gyaloglás,meg ha futok nem fáj annyira semmi.

Úgy 5:30-as tempóval érkeztünk a célba,szuper idõvel: 12:19 :))

Már mindenki beért elõttünk, a lányom hasát fogta a nevetéstõl,Gabi rég hazament Tincával, Jucusék is régen otthon már...bajnai is már "pizsamában"..naná hogy nem nevezett fel:)


Megnéztem végre nyugodtan a térképet és az órám általi adatokat...úgy 8kilit tettünk rá és 300 szintet..a Balázs is ennyi szintet mért,úgyhogy ez reálisnak tünik.



Utánunk kicsivel beértek Bubuék, aztán a seprûvel beértek Csabiék is. Igy lett vége az idei LeFaGySz-nak.



A rendezõk is megkönnyebbültek mikor megláttak bennünket, hogy nem kell miattunk rendkívüli intézkedéseket hozni, esetleg utánunk indulni valamerre….hát nem kis gond lett volna belõle,örülök neki hogy végül nem okoztunk galibát.

Bárhogy is volt, köszönjük mindenkinek a rendezést !! Tényleg minden remek volt..útvonal kijelölése , pontok láthatósága, útközben a források beiktatása, kilátók..szóval max.szakmaiság!



Köszönet Balázsnak,akit most ismertünk meg és kellemes/barátságos társnak bizonyult  és  Ferinek a társaságért, az együtt futásért.

Már fél2 kor itthon is voltunk.Némi kaja, 1 sör és nem kellett az altató.



Utólag meg is jegyeztük, hogy senki sem hagyott le bennünket, mégis az utolsók között értünk célba. Ez is ritka dolog.



Viszlát jövõre a Karancs-Medves-ben.

(addig növesztek új körmöt)



 

 
 
túra éve: 2011
Vértesi barangolások / Vértesi kerekezésTúra éve: 20112011.08.16 15:25:50


Szombaton rokonok jöttek hozzánk, így csak a 25-ös távra mentem, mert siettem haza. Útközben találkoztam szalagozással, amire a rendezõk felhívták a figyelmet, hogy ez a másnapi MTB-s rendezvény útvonalkijelölése úgyhogy hagyjuk figyelmen kívül.


Amúgy a szombati rendezvény tökéletes volt, szuper idõ, remek útvonal, futva sem lehetett eltévedni.


Miután másnapra „tiszta volt a terep” otthon, a fiacskámmal beterveztük a 75-ös montis távot.


Gondoltam minek menjünk korán, kicsit szunnyadjunk reggel tovább.Nem kellett 2x mondanom. Végülis nem nagy a táv sem,meg közel is van hozzánk. Így is volt, visszafelé számolva azt mondtuk otthon, hogy 4-re itthon vagyunk. Ehhez úgy 6 órás teljesítés tartozott, és 9 körül el kellett rajtolni. Teljesen reálisnak tûnt minden. Fõleg nyugodt voltam,mert elõzõ nap láttam, hogy a terep szuper jó, az útvonal is jól ki van szalagozva.Persze azt nem tudtam a montis táv merre visz,de gondoltam hasonlóak a terepviszonyok.


Megérkeztünk úgy 1/4 9 körül a rajtba,gyorsan beneveztünk aztán elkeztük összerakni a bicókat, mert csak elsõ kerék nélkül fértek be a kocsiba. Aztán egy kis lábtorna,mig 4 fölé nyomtam a gumikat. Ekkor mellém parkolt egy régi ismerõsöm,jól eldumáltuk az idõt. Végül gyors átöltözés,kocsi bezárás, aztán belenéztem a térképbe -ami egy A3 méretü nagy papir volt,sajnáltam hogy 4 fele kellett hajtanom mert csak igy fért el a zsebemben-  hogy akkor most merre is? Oké..látom hogy a K-en indulunk,és majd lesz valami. Nagy mellénnyel az elsõ kanyart bevettem jobbra, és elmentünk a K-n. Volt is szalag, óóóóó mondtam is hogy ez már tegnap is itt volt, itt futottam le a célba Mindszentpusztáról. Aztán csak mentünk a K-n, elég sokat.


Na,gondoltam ideje megnézni a lepedõ nagyságú térképet,hogy akkor most mi is van? Ó..látom ám, hogy le kellett volna térni a K-rõl balra. DE én okos kitaláltam, hogy van itt egy S jelzés,amin ha bevágunk, akkor rá tudunk térni a helyes útra. Úgyhogy nosza, vissza az S-jelzésig.Nem nagy táv..csak pár kili ez még belefér. Ott fel azon. Aztán volt ott valami keresztút, amin miután elmentünk jobbra fel és fel és csak fel  teljesen nyugodt voltam, hogy jó helyen járunk . Kissé meredek volt, de toltuk neki, végülis be kellett hozni az elveszett idõt. Mentünk vagy 6-7 kilit, meg úgy 350 szintet,de sehol semmi. Se szalag,se jelzés..semmi. Nyugtattam a fiamat,hogy én tegnap voltam a Géza-pihenõnél, és az a csúcson van, úgyhogy lassan itt kell lennie. Azért kissé gyanús volt, hogy az összes pókhálót mi bontottuk le az arcunkkal, mintha erre még nem járt volna senki. Dehogynem, csak kikerülték, meg kevés az induló..mondom én.


Aztán mikor már kezdett kilátástalanná válni a dolog, közös megegyezéssel arra jutottunk,hogy Restartoljuk a túrát. Nehéz döntés volt, de forrtam a dühtõl, hogy még egy ilyen pocsék útnonaljelöléssel nem találkoztam.A leirásból sem lehet semmit megtudni,meg minden egyéb átkot. Úgyhogy szerencsésen megérkeztünk az iskolához úgy fél11 körül. Ekkor az órám 15km-t és 1:40-es idõt mutatott.A szintet a karórám mutatta, 340m.


Na,akkor reseteljük az eddigieket és elõ a térképpel. Végülis most indulunk nem?


S lám a nagy megvilágosodás..fej falba verése, kormányból vizek sajtolása..és eszembe jutott a Turul..amikoris Dobogókõrõl elindultam a K-jelzésen,csak éppen a másik irányba és Pilisszentkereszten kötöttem ki.


Hát most akkor ez meg mi? Ugyanaz ? Már megint? Te egy állat vagy !! És igen újra sikerült !!! Úrja a K, de most Gánton.Atyaég ! El sem hiszem..ekkora bénaságot, hát mi lesz itt a túrán,ha már az elején ezt csinálom?.Ezt nem nagyon akartam elhinni. De végülis nem úgy van az hogy csak úgy el lehessen venni a kedvemet és szemödökök összehúzása után dupla erõvel és már ugye a "kis bemelegités"  után elindultunk a helyes irányba, és lám lám..tele volt az útvonal szalagokkal, gyakorlatilag el sem lehetett tévedni.


Az egészben az volt a legzavaróbb, hogy ez a K-S elágazás ugyanúgy ott van a K-jelzés mindkét részén,mert a K visszafordul hajtûben Gánton, és a S-jel kétszer metszi át. Én meg azt hittem hogy a jobb oldali metszéspont a jó, de mint kiderült van ebbõl máááásik is !


Szóval hamar felértünk a Géza pihenõhöz,ahová nem utolsóként értünk fel (még minket is túltett valaki?..na ez már emberes).Állitólag ide már minden irányból jöttek bringások,pedig tévedhetetlen volt a szalagozás.Ott azt mondta valaki,aki a Z-n jött fel (??), hogy vigyázzunk mert elég vadak a lovak. Na, akkor figyelni köveket,jelzést, vadlovakat. Ez nem egyszerú feladat 40-es tempóban.De nem láttunk egyet sem.


Aztán gyorsan megérkeztünk a Csákberényi krimóba,ami a Vincézés-bõl volt ismerõs.


Onnan sietõsen mentünk tovább,mert volt mit behozni. Na,itt jött egy elég alattomos,sunyi emelkedõs szakasz..a végén már nem is tudtam hogy felfele vagy lefele megyünk,mert még lefelé is hajtani kellett rendesen. Elég magas volt a fû,néha laza a talaj, a vastag kerék meg kényelmesen belesüppedt. Itt  ritkultak a szalagok,de már határozottan mentünk,mert tudtam hogy ha le kell térni az útról azt elég határozottan jelzik majd. Igy is volt, tökéletes volt a pálya jelölése. Na, itt a Pusztavámig tartó szakasz kissé megviselte a bringát és gazdáját is. Apróköves szerpentin, szétrázódtunk mintha dikicseltünk volna órákig. Végül beértünk a faluba, sima út..ujjé..ott egy országútis fickó elõttünk, most jött ki balról..biztos vett valamit a boltban..úgyhogy õt követtük. Egészen addig amig meg nem fordult.


A francba már..mi is van a papiron? Ja, ott volt a pont ahol a fickó kijött . ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!


Visszamentünk, kiderült ellopták a bólyát, azért nem volt kint, de volt kint egy szék helyette:). Meg kiabáltak is. Ja..én meg 52-vel nyomultam lefelé.Mondjuk a székrõl gondolhattam volna,hogy ott a pont:)


Na,de mi ez a +2 kili betonon az elejéhez képest. Innen már jobban figyeltünk az útvonalleirásra, és rájöttünk,hogy az úttestre is vannak kis cetlik ragasztva M70/M50 felirattal. Hogy ezt eddig miért nem vettük észre?


A legközelebbi u.n. 'delta' keresztezõdés volt kissé homályos, de mielõtt elsuhantunk volna mellette véletlenül bevillant a kisragacs a földrõl.Itt egy szalag nem ártott volna. De lehet hogy volt,csak leszakadt.


Lassan ismerõs szakasz jött az elõzõ napról, a Mindszentpusztáig vezetõ K+, majd K jelzés.


A következõ ponton kaptunk fotót is, aztán irány Kõhányás. Alig vártuk a kutat.Ezen a szakaszon a fiamnak leesett a Cateye mérõje, sajna nem volt idõnk megkeresni,meg nem is tudta pontosan hogy hol is (elõzõleg már 2x elhagyta a vesekõrázásos részen,de rögtön meg is álltunk mert azonnal észrevette és meg is lett). Jó homokos szakaszok jöttek,nem volt barátságos tekerni rajta..még lefelé is vigyázni kellett mert ha 20-30-cal besuhanok egy ilyen homokbányába abból nagy esés lehet.


Kõhányás-Kút-némi aszfalt és fel a _K+ Kozmára. Nem szégyellem, szinte végig toltam.Minek tekerjek,ha gyorsabban haladok ha tolom. Meg ettünk is, erõt gyûjtve a végére.Kozmán kút,aztán kellemes esés a Z-ig. Itt megint sokat pihentem a tologatással, már azt számolgattam mire fogunk hazaérni és mit is mondjak magyarázatképpen. Végre elértük a S-t,amin aztán lehetett nyomulni lefelé. Egyszercsak nyomtam egy satuféket (két hidrós tárcsafék tud valamit),mert bevillant valami piros/fehér a keritésen. A fiam aki 2 méterrel utának jött majdnem átment rajtam. Úgy 40-rõl álltunk meg. Ott volt a pont.


Ez már ismerõs szakasz volt Csákvárig. Na,ott aztán megint kavircoltunk kicsit. Összejöttünk 7-en, mindenki mindenkit követett,oda-vissza..aztán szerencsére végre valaki el is olvasta hogy hová is kell menni a pecsétért.


A Csákvárról kivezetõ emelkedõ nem volt barátságos,de csakazértis betekertük.A végén az aszfalt már kimondottan jól is esett.


Végül 91km lett 8:10 alatt. Otthon mikor a lányomnak megmutattam a térképen mit is kavartunk az elején hááát enyhén szólva nem kicsit kacagott rajtunk (õ a Mecsek 600-on volt elõzõ nap).


Aztán hétfõn még tettünk egy kis sétát, visszamentünk a Cateye-ért és úgy 4 km-re Kõhányástól meg is találtuk. Pont az út közepén,arccal felfelé várta gazdáját:)


A szalagok még kint voltak úgy délután 6 körül.Még szerencse,mert nehezen találtunk volna oda.


Szóval minden tökéletes volt..az idõ,a talaj, az útvonalkijelölés.Csak ugye el kéne olvasni a kiirást,mert anélkül hiába a jó leirás.


Azt hiszem jövõre az országúti hosszútávot választom,mert most leráztam sz összes vesekövemet (ha voltak),meg addig a bringa is kipiheni magát.


 


 

 
 
túra éve: 2009
Vértesi Maraton/Félmaraton/MinimaratonTúra éve: 20092009.06.01 22:16:08
L.A. Maraton.

Helybéli lévén természetes volt,hogy részt veszek eme rendezvényen,csak az volt a kérdés, hogy a sok választható varia közül melyik lesz a végleges.

A Gerecse50-en kapott térdszalag sérülésemet rendesen kezeltem,azóta folyamatosan emeltem a távokat és mivel elõzõ héten a K40 volt igy most 50 volt a következõ.
Ha meg 50 akkor maradok a gyalogos tempónál,mert miután még soha sem adtam fel túrát gondoltam folytatom ezt a sorozatot.Elõnevezés rendben volt,igaz a rajtban nem volt külön 'ablak' számunkra,de megoldódott a dolog.
Arra készültem,hogy a futók már elrajtolnak mire a vonattal beérünk,de valami csúszás volt a rajtnál és ott volt az egész társaság.Sajnos lemaradtam a rajtról és a 'kórusról',mert akkor éppen a nevezésemmel vacakoltam.
Azért még az elején sikerült elindulni,kivételesen túlöltözve rajtoltam mert nem sok futást terveztem.Csináltam magamnak a Russa-val egy saját itinert,nem akartam a szép 'gyárit' agyonhajszolni a túra alatt.
Az elsõ EP-nél azért rákérdeztem a srácokra,hogy akkor Csákányos?..mire némi bizonytalan nemtom volt a válasz igy meg is néztem a rajban kapott kiirást,amin hoppá...nem volt csákányos,de akkor most hogy is van?..mint kiderült a egy tavalyi példányt kaptam valamiért.
Végülis a 20-50 elágazásnál kiderült a dolog, és hogy az én kis markolászott cetlim a tuti.
A Körtvélyesre vezetõ út melletti fenyves most is fantasztikusan szép és mesebeli táj.
2 hete az Õrség 30-on volt ilyen a Lugos-patak Kondorfa elõtti szakasza de akkor át mentünk rajta..

Ismerõs vidék következett a TB30-ról,csak most visszafelé vitt az út.A Mária szakadéknál még sosem mentem a K+ jelzésen pedig jópárszor jártam erre.Az EP nem a háznál volt,hanem a K-K+ találkozásnál.(a háznál lévõ kutyák nagy örömére)
Innen az OKT-n mentünk. A Vitányváron kevesen voltak,gondolom a kétes idõjárás volt az oka.
A várból õszinte sajnálatomra a Zvár-n jött le az út,na ez egy eléggé térdgyilkos szakasz volt,de lent a Z-n lévõ ellátás kárpótolta az elcsuffadó túrázókat.
Továbbra is OKT,a Szarvas-kút a tavaszi közös takaritáskor még csordogált,most nem folyott.Itt találkoztam egy õzikével,aki engedte magát fotózni,sõt a Mátyás-kút után is taliztunk:)
Várgesztesen már kezdett szemerkélni az esõ,de nem vettem elõ a hátizsákból sem az esõgatyámat sem a dzsekimet,mert úgyis erdõben visz az út gondoltam.
Gesztestõl egy házaspárhoz csapódtam,elõzgettük egymást elég jól tolták úgyhogy gondoltam nem szakadozok le mert jó lenne az 5órási vonatot elérni.
Nos a Hirczy-emlékmüig sikerült tökre átázni,innen már nem zavart az esõ.
Az Új osztásnál benéztük a zöldet,pedig mint kiderült visszafelé már mindannyian voltunk erre.
A Szép-Ilonka forrásnál beért egy túratárs akivel innen együtt haladtunk.
Mint kiderült õ is az 5-ös vonatra pályázott,de valszeg már neki sem jön össze.
Nos addig mondogattuk ezt a vonatot,mig olyan tempót kezdtünk el menni ami nekem még sosem sikerült..a P+ elágazásig 6,8-as tempót mentünk és miután egyre közelebb került a vonat elérése az uccsó etapot 7,5-el tettük meg.
Ezúton is köszönöm neki hogy behúzott a célba, és remélem sikeresen teljesitette a Mátra éjszakait.
A túra nekem nem hozott meglepit,a tájat ismerem,viszont a kiszolgálás tekintében remélem sok túraszervezõ volt jelen a rendezvényen és átveszik majd az EP-ken lévõ terüljasztalkámat.
A vonatot a 'Csanya-transzfer' jóvoltából kényelmesen elértük, igy a célban két libamájas zsiroskenyérre is volt idõ:))

8:15-lett a vége,igy most ezt kell(ene)a hétvégén az Oroszlány 50-en megdöntenem:)

Részemrõl csak ajánlani tudom ezt a túrát,összvissz egyetlen kicsi települést érintve vezet 50 kilin át a Vértesben,igy igazi természetjárásra van lehetõség.

Köszönet a rendezõknek,a pontõröknek akik kénytelenek voltak végigázni a mi kedvünkért.(és a kis narancssárga nyilaknak +pontoknak melyek végigvezették a részvevõket a helyes úton)





 
 
Őrség (- Vendvidék) 75/50/30Túra éve: 20092009.05.16 22:17:05
Õrség 30

Miután láttam hogy van beszámoló a 75 és 50 túrákról,gondoltam legyen egy a 30asról is.
Kényelmesen eltöltött kipihent éjszaka után nem túl korán mentünk le a rajtba.
A 30as távot vállaltam be,mert volt egy térdproblémám a Gerecsén és nem akartam fesziteni a húrt.Nagyon szép itinert kaptunk,de szokás szerint nem sokat olvastam belõle,inkább a követõ módszert alkalmaztam. Ez ment is az elsõ EP-ig,aztán elfogyott a követendõk száma,úgyhogy kénytelen voltam elõvenni a kisokost.
Voltam már az Õrségben többször is,de azok buszos kirándulások voltak.Igy belülrõl még nem sikerült feltérképeznem a tájat.Hát mit mondjak, egyszerüen gyönyörû vidék,nincs hozzá hasonlitható.Az alpokalja csapadékdús éghajlata,azok az óriási rétek szinte kivételesek.Folyamatosan a kékek haladtunk,a Szala-völgyi tanösvényen -ahol minden tájékoztató tábla ép és sértetlen:) - el sem lehetett téveszteni az utat.
Pityerszeren is voltam már egyszer,akkor õsz volt és most igy kora nyáron egészen más volt a hangulata a tájnak.Felsõszert toronyiránt vettük be,de jól ki is volt szalagozva a rét.Itt egy néni egyerü DM módszerrel megszólitott és mindegy negyedóra idõtöltés után már egy nagy kaláccsal és fél liter tökmagolajjal a hátizsákomban folytattam utamat.Közben vettünk egy frissen sült vajas kiflit is,amit úgy kiértékeltünk kajálás közben az úton,hogy szépen elnéztük Papszeren a szalagozást.Csak párszáz métert tértünk ki mert elfogyott a kaja és elkezdtük keresni a jelet,amit végül meg is találtunk miután 200m-t visszamentünk.Többen is követtek bennünket (kifli nélkül),õk is elnézték a szalagot.
Papszer után volt pár kili ami mûvelt mg.terület mellett vitt,de aztán itt következett a túra számunkra legszebb része, a Lugos-patak völgye.Patak ugyan nem nagyon volt,csak a helye,de fenyõerdõ az igen.A Bükkben és a Vértesben találkoztam ilyen sürü fenyvessel,de ott csak elhaladtunk mellette,mig most a kellõs közepén mentünk vagy jó kilit.
Nagyon szép volt.
Kondorfán a kocsma megtalálása nem volt gond,de a továbbmenetre kicsit konzultáltunk egy futó társsal.A szomszédos boltban vettünk egy jégkrémet,a boltos néni telefonon beszerezte az árat hozzá.Ilyent sem láttam még.
Jó hosszú falu az a Kondorfa,már kezdett égni a talpam a sok betontól.
Aztán végre ismét bementünk az erdõbe.A kissé sáros szekérúton haladtunk,mig egy faritkitás helyén az erdészet elfoglalta az ágakkal a turistautat (a Gerecsében is igy müxik),de ki lehetett kerülni.Ezután párszáz méter után jött egy nagy rét ahol találtam a füben egy kicsi õzike tetemet..szegényke..tele volt léggyel.
Rövidesen jött a zöld jelzés és innen csak ezen kellett menni Ispánkig.Ispánk elõtt egy végeláthatatlannak tünõ egyenesen kellett végigmenni,alig vártam hogy vége legyen.
Ispánk után volt kis izgalom,mert bekeritett bennünket egy villanypásztor.Nem tudom hogyan,de egyszercsak keresztbe ment az úton elõttünk.Átbújtunk alatta és kiértünk egy jó nagy rétre,és itt véget ért a piros jelzés.Némi tépelõdés és egy bicóssal történõ szakmai konzultációt követõen, továbbá az éppen a next pont mellett zajló koronglövészet zajának köbö beazonositása után átkeltünk a réten.Jó kis mocsár volt alul.Aztán megtaláltuk a P-t és már nem volt gond.Az utolsó ponttól köbö 4km volt a cél,úgy döntöttem (még a túra elõtt),hogy innem futni fogok,meglátom mit bir a térdem.Ha nem birja már féllábbal is bebicegek gondoltam. Végülis a térdem jól birta,25 perc alatt be is értem,ami zavart az a boltban kapott marék aprópénz,kocsikulcs,telefon,viz,kalács,egyebek és a tökmagolaj üveg folyamatos csevegése a hátizsákomban.
Asszem 4.ként értem célba,némi beszélgetés után társam is megjött.
Összességében nekem nagyon tetszett minden,az egész táj eleve egy jó nagy pluszt adott a túrához,de nekünk nem volt semmi gondunk sem az útvonalleirással és jelzésekkel sem.
Aki nem akar/tud nagyobb távot annak nagyon szép emléket fog jelenteni ha elmegy erre a távra,aki meg eddig az 50esen volt annak meg ajánlom a Pityerszer-Kondorfa szakasz bejárását,mert az a patak-völgy gyönyörû.
Jövõre az 50esre elõnevezünk:)
 
 
GerecseTúra éve: 20092009.04.18 23:11:30
Gerecse 50

Úgy gondoltam jó kis elõzetes lehet ez a túra a Mátrabércre,igy idõjárástól függetlenül indultam volna.
Múlt héten a Váci csatán jót futottam,meg is érezte a térdem a sok betont,igy hétfõn csak a Tojás20-at vállaltam be és egész héten pihenõ volt.
A nevezés gyorsan ment,vagy 10-en voltak akik ügyintéztek.
6.10 körül voltam a rajtban,és a bemondó szerint már 500 nál is többen elrajtoltak,igy felkészültem a kisebb tumultosokra.
A városon át nem volt semmi érdekes,jó hogy 2km után elhagytuk az aszfaltutat.Végülis enyhe futásra készültem,de gondoltam hogy az elsõ pár kili belegitésre jó lesz.
Jó kis sor alakult ki a János-forrás elõtti szûk kerités melletti részen,ahol lehetett már futásra szántam magam.Fél óra múlva gyors pecsét és jöhet az elsõ szintes szakasz.Itt nem nagyon lehetett futni (legalábbis a magamfajtának),elõzni is csak azokat akik megálltak szusszanni egyet.
Pár kili után aztán elkezdtem futni és sikerült az elõttem lévõ tömegeket beelõzni.
A baji vadászháznál még voltunk vagy 50-en,de aztán Tardosig úgy 15-20an futottunk azonnal tovább,hamar le is értünk, 8.20kor kaptam a pecsétet.
Na,itt elfogyott a tömeg tényleg kényelmesen lehetett haladni.Nem rohantam,sokat fotóztam,csak lefelé futottam azt sem túl erõbõl mert kezdett jelezni a bal térdem.
A pusztamaróti pecsét után (9:20) már tényleg aggódtam a térdem miatt,de Héregre még megtoltam kicsit (9:57).Itt azért elkelt volna egy kis táp,vagy viz,de szerencsére a temetõi kút müködött és nagyon jó vizet adott (nekem legalábbis izlett).
Gondoltam a Bánya-hegyre menet kicsit pihennek a futóizmok.Jó kis emelkedõ ez.Amikor az embernek már lóg a nyelve és elfogy a szint azt hiszi hogy már fent van,akkor aztán jön egy hasonlóan kemény hegymenet,ami tényleg nagyon kaptatós.(Mint a Gabi halála..csak kicsiben).
Nem is tudom mi lenne itt esõben,sárban,hóban..a fák jó messze vannak,kapaszkodni max. a szomszédba (ha van),és piszok meredek..a gyökerek száma minimális..csussz-mussz.
Itthon kielemzve a dolgot szinte hihetetlennek tünt,de 29 perc alatt felértem ami majdnem 4-es átlag ezzel a félig rehabos térddel.
Na,innen az OKT-n tényleg sétára váltottam,mert nem akartam és nem is tudtam volna futni,pedig olyan jó lett volna.Ezek a dzsundzsás részek fantasztikusan romantikusak..keskeny kis ösvények,tényleg mint a filmekben és nem tüskések a benyúló bokrok..hoppá..azért ez is nagy pozitivum:)
A létrákon nem volt gond.A nagy rét tök szép volt,most igy visszafelé fura volt menni rajta.
Az etetõpont full extrás volt,nem sokan vettük még igénybe igy mindenbõl volt bõségesen és repetázni is lehetett.A kiszolgáló személyek is nagyon kedvesek voltak,kináltak rendesen.Jól felkészültek,mert valami kenyeres kocsi volt tele szeletelt kenyérrel,és nem tudom mennyi,de vagy 20-30 szódásballont is láttam.Nekünk még nagyon jó hideg volt a szódaviz,és kevesebb kenyér fogyott mint amennyit megkentek,de gondolom amikor a tömeg odaért ez megfordult (mint a Mamám régen a palacsintával..gyorsabban ettük mint ahogy kente)
Tudtam,hogy a következõ pont jó messze van,és elég unalmas a szakasz (a Pes-kõ elbújt a lombok közé) igy is lett. Kissé szenvedve értem el a Koldusszállást (12.30) aztán már gyorsan jöttek a pontok,ez kicsit motivált.
A Kisréti VH-ig még feltoltam magam viszonylag jó gyalogtempóban (12.57),de onnan nagy halál jött.Sok választásom nem volt, csak menni kellett de a lejtmenet már annyira kellemetlen volt hogy eldöntöttem,a Mátrabércnek idén sajnos nekem annyi.
Az autópálya elõtti zöldmezõre mondta egy mellettem haladó,hogy olyan mint a Windows háttér..tényleg volt benne valami.
A Panoráma útig (13.30) leszerencsétlenkedtem magam,innen sok jóra már nem számitottam.A Turulnál 13.55kor blokkoltam és 14.30 kor vontattam be magam a célba.
4órakor már a komáromi szaunában ápoltam magam:)

Ami tetszett: gyors nevezés,sehol nem kellett várakozni,nekem az elsõ 6-8 kili után abszolút nem volt tömegérzésem,hisz nagyon kényelmesen lehetett haladni.Szuper idõjárás,az etetõpont tökéletes.eltévedés mentes útvonal.

Ami nem tetszett: Egy kis csoki vagy innivaló jól jött volna valahol 20 km környékén.
nincs névre szóló emléklap (hacsak a szép szines itinert nem tekintjük annak).
Az itineren elég apró betükkel vannak feltüntetve a szintadatok,amit jól tele is pecsételnek,igy nagyon kellett sasolni itthon hogy lehessen látni azokat).

És végül egy javaslat: csak én 3 olyan 'túratársat' láttam akiket a Turulnál történõ pecsételés után Anyuci kocsival vitt le (gondolom a célba),igy egy mozgópont a Turul-lépcsõ aljába érdekes dolgokat müvelhetne.

Amúgy jól éreztem magam,a térdem a saját szoc.problémám, attól még a túra nagyon jó volt és szép útvonalon vezetett.Aki nem volt még az tervezze be jövõre,aki meg volt az úgyis visszatér:)
 
 
Gyermekvasút nyomábanTúra éve: 20092009.03.15 17:52:36
Gyermekvasút Nyomában 2009.03.15.

Többen riogattak ezzel a túrával,hogy jó sokat kell várni a pontokon,és ez eléggé széttördeli a tempót,meg ilyesmi.
Utolsó nap úgy döntöttem,hogy mégis autóval megyünk pedig már tökéletes logisztikát állítottam össze vonat-villamos-fogaskerekû összetétellel.
7-50-re értünk a rajtba, kb.századikként,úgyhogy az elején tökre bejött amire számitottam.
8 után 5-6 perccel nyitott ki a rajt,végülis elég jól ment a sor. 8-40 kor tudtunk indulni amikoris már jó 200m sor állt a rajtban úgy jó 3-4 vastagságban.
Eredetileg is jó sok futást terveztünk,igy az elején egy 30 fõs csoportot sikerült kikerülni.
A Széchenyi-emlékmû 9 percig tartott,aztán irány a Kápolna. Az utóbbi 2 hétben már harmadszor járok erre (Zöld+Normafa),de most visszafelé.A keskeny ösvényen elvileg jól lehetne futni,de nagy a tömeg és ez eléggé befékez.Nem tolakodok, kivárom a pontot 11 perc alatt ott is vagyok.
Aztán kissé elfogyott a tömeg és alig maradtunk páran.A Normafához felérve Vera elszaladt egy túratársat követve jobbra, én meg utána hogy szóljak neki hogy nem jó felé nyargal,de miután a kocsinkat a rajt mellett meglátta Õ is rájött erre:))
Nagy "ne szólj hozzám" érzéssel futott vissza,aztán bepecsételtünk a helyes ponton.
Csillebércig 10 perc volt az út,nos onnan kissé vadregényes rész következett,mert ugye a leirást nem igen volt idõ futás közben alaposan tanulmányozni,és annyi volt a turista akik össze-vissza mentek mindenféle irányba,hogy nem is tudtuk kit is kövessünk.Aztán egy futó társaságra lettünk figyelmesek és õket választottuk.
Egyszerübbnek tünt mit olvasni:)
Lefutottunk a Disznófõhöz,de csak azért hogy legyen honnan felcaplatni a következõ ponthoz.Itt útközben beértünk egy csoportot,mert hirtelen olyan sokan lettünk.Valaki azt mondta nekem,hogy szerinte nem jó felé megyünk.Kérdeztem hogy volt-e már a Disznófõnél,azt mondta még nem.Nos,akkor Te tényleg nem jó felé jössz..úgyhogy 500m-t vissza lehet süllyedni,pecsételni aztán lehet visszaemelkedni.(szegény..nagyon megsajnáltam,többet nem is találkoztunk a túrán).
Makkosmária felé haladva rossz emlék a múlt heti bokabicsaklás, most jobban figyeltem.12 perc alatt le is értem. A János-hegy felé ismét kisebb kupaktanács volt pár kétes keresztezõdésnél de jó volt a leirás,csak el kellett olvasni ugyebár.Kicsit fura volt hogy a leirás rendszeresen az égtájakra utal,eleinte a K-ra azt hittem kék,és nem igazán értettem,aztán csak sejtettem a felhõs idõben köbö merre is van ÉNY és DK és társai.
Az Erzsébet kilátó felé jó kis kaptató volt,a végén a lépcsõk elég sokat kivettek belõlem.Itt ittam elõször kis energiaitalt,és bekajáltam a csokit amit régebben kaptunk valahol, tudtam hogy lefelé nagyon kell csûrni.
18 perc kellett a Szépjuhásznéig,aztán az utolsó nagyobb kaptató fel a kilátóhoz.Ez most nagyon jól ment,tényleg... 12 perc alatt felértem.Felfelé menet kipihentem az elõbbi futást.Kissé szemerkélni kezdett az esõ,de már nem volt sok hátra.
A tervhez képest elég gyenge teljesitményt produkáltam,12-10 re értem célba,azaz 3és fél óra,jóllehet ebben benne volt 20-25 perc kavarás is,de akkor is.
A célban már adták a kaját,az nagyon jó volt és még simán elértük a fél1-es vonatot visszafelé.
Állitólag 15-20dikként értünk a célba,ami látszott is mert vagy 10en voltunk a kajánál és még kevesebben a vonaton.Nagyon kényelmes volt a visszaút,még a Virágvölgyi állomáson is láttunk túrázókat,negyed2 körül,pedig a pont állitólag 1kor bezárt.Talán többen belassultak és kitolták az idõket.
Úgyhogy nekem tetszett,futva elég bizonytalan volt az "útvonalstabilitásom" de igy is nagyon jó volt. 2kor már itthon ebédeltünk.

Köszönjük a szervezõknek és a lelkes fiataloknak a szervezést,voltak akik nem hálás helyet kaptak az esõben,de hõsiesen állták a sarat.
Lehet hogy kipróbálom az éjszakait is visszafelé.


 
 
NormafaTúra éve: 20092009.03.07 21:17:10
Normafa 20 (és egyben Kalenji Kapteren AW teszt)

Miután tavaly a Colu..bia cipõm ronggyá szedte a lábamat a tavasz közeledtével új túracipõ után néztem. Inkább a futó jelleg mellett döntöttem,végülis abban jobban lehet gyalogolni,mint túracipõben futni.
Rá is találtam egy fenti példányra,nem kevés utánajárásba került,és adódott egy rövid túra ahol ki is tudom próbálni.
Nem kapkodtuk el a rajtot,9körül indultunk.
Nos,már az elején megtapasztaltam a 'kapitány' érzést,amikoris mindenki mögöttem és én meg nem tudom merre kell a ködben menni..kis egerészés után megtaláltam a Zkört,ami folyamatosan nehezen volt észrevehetõ,fõleg a keresztzõdéseknél.
Szerencsére lefelé vitt az út igy egyre jobban tudtam tolni,vártam hogy valami kezdjen el fájni,de nem volt gond..az új társ elég jól tompitott,igaz ahol kicsit sárosabb volt a talaj ott kissé csúszkált,de úgy alapból tök jó volt a dolog,miután az utóbbi jó 400 kilit bakancsban toltam le nagyon jólesett a szabadság érzése.
A Szépjuhásznéig szinte zuhantunk Szilvivel. Aztán én lemaradtam,gondoltam bevárom a társamat,de csak nem jött úgyhogy góztam tovább.Nem kerültem a sarat,tökre szivatni akartam a lábbelit,végülis ezért jöttem (na meg a BP kupáért).
Makkosmária elõtti lejtõn olyant bicsaklott a bal bokám,mint anno 7éve egy sqash versenyen.Ott szalagszakadás lett a vége 12 hét pihivel,de most itt sikerült visszahoznom,ám még jó félórát sajgott én meg hálálkodtam a szerencsének hogy igy alakult.
Az emelkedõkön belassultam,nem tudtam futni,de a séta is jól ment.15 percenként jöttek az ell.pontok,tök jól haladtam. Fura volt mindenki mellett elhúzni,rendes társaság volt,a lihegésemet hallva utat kaptam.
Rájöttem,hogy a gyaloglás is sokkal gyorsabban megy mint szokott,csak lassúnak tünt a futás után.
A Végvári szikla környéke azért nem volt túl gyors számomra,de azt vettem észre,hogy felfelé pihenek.Érdekes volt ez az érzés,nem hittem volna hogy ilyen is lehet.(most a profi futók kuncognak)
Aztán jött a teázós/etetõs frissitõpont,ahol csak a teát vettem magamhoz,ami jó forró volt de az izét nem tudtam megállapitani,de fura volt.
Pár percet idõztem csak,és lefutottam a betonútig.
Nos ott kezdõdõtt némi combfájdalom,igy megállapitotam hogy ez a cipõ terepen nagyon okés,de aszfalton elég gázos,igy az ell.pont után már nem futottan (igaz nem is tudtam volna,mert jó kis emelkedõ jött)
Múlt hétrõl(Zöld30) ismerõs volt a terep,de jujj de más volt az egész.Mig múlt héten 10 percig araszoltunk lefelé a vashidig,most kábé 1 percig tartott lefutni.
A Kápolna igy ugyan meredek,de legalább járható volt.Utána még volt egy kis szakasz a Vasútállomásig,aztán gondoltam lefutok a célig,betonút ide-oda. Nos,itt olyan szembeszél volt hogy gondoltam inkább besétálok.
Végülis 2:45 lett a vége,aminek nagyon örültem,a társam is 5 percre rá beérkezett igy együtt látogattunk el a Síházba száritkózni egy sörre meg némi kajára.
A túráról: nekem minden okés volt,nem tévedtem el (sõt még segitettem is az elkavaróknak) jó talajviszonyok,jó idõ,és az ellátással is minden rendben (célropi igazi meglepi).
A cipõ: igazi terepfutó,aszfalton keménykedik nem érdemes erõltetni,de terepen jól visz..a sarat nem nagyon szereti,vizben nem tudtam kipróbálni (állitólag vizálló),terepen nagyon jól tompit,semmi mellékhatás sehol.Szerintem megéri.380gramm/pár, a bakancs után nagyon király.


 
 
BarcikaTúra éve: 20092009.02.17 15:36:58
Barcika 65 (gyalogtúrázó szemmel)

Úgy terveztük,hogy 6-kor (lehetõ leghamarabb) elindulunk és 8-ra beérkezünk,ugyanis elvileg rokonlátogatásra érkeztünk pénteken este,és ugye illett volna kicsit beszélgetni is a rokonokkal.
Azzal kezdõdött, hogy a GPS szerint Barcikán Akácfa u.2.nem létezik. No mindegy,akkor legyen 1,aztán ez azzal szemben van a 2 gondoltam. Végülis talán csak 2x mentük körbe a kerítést amíg megtaláltuk a kocsibejárót,de ekkor már negyed7 volt.
Gyors nevezés, öltözés. Fél7-et irtunk a rajtidõre,de Verának beragadt a kamásliján a cipzár (amit a Margita után ugye illett volna kissé elmosni,de most igy járt).No de végül ezzel is én sz..rakodtam vagy 10 percet, aztán én is átvedlettem, felvettem a hátizsákomat és úgy éreztem itt valami nem stimmel, gondoltam a drága sógorom belecsempészett egy jó kis féltéglát mert olyan iszonyúan nehéz volt hogy kénytelen voltam átvizsgálni. Sajnos nem találtam benne semmi szopatós cuccot, igy maradt a szokatlanul nagy súly. No ekkor már inkább ¾ 7 is jócskán elmúlt és végre elindultunk. Rajt után vagy 5 perccel még elagyaltam azon,hogy vajon bezártam-e a kocsit de a laposüveg meghúzásával sikerült ezen többet nem agyalni.
Még nem voltunk ezen a túrán,de többen mondták hogy nehezebb mint a Tortúra, hát csak félig-meddig hittem ezt.. kevesebb szint,több szintidõ..mitõl lenne nehezebb.
Az volt a taktika,hogy lefelé ha jó a terep akkor belefutunk elég aktivan hogy legyen kis tartalék idõnk..jó lesz az még valamire.
Az elsõ EP-ig gyorsan elment az idõ,próbáltam fejben összerakni a távot,az egyes pontokhoz idõhatárokat számolgatni ami annyira jól sikerült,hogy a végén csak azt tudtam megjegyezni,hogy 5-re kell (ene) Tardonán lenni,akkor elvileg az uccsó 15-re még van 3 óránk és igy frankón összejön a tervünk.
Bánhorvátiban kicsit sokat vacakoltam a kripták és a borospincék fotózásával, de még idõben elértük a krimót. Na ott szembesültem elõször azzal,hogy az eddig non frankónak vélt síruhám egy rakás izé. Úgy átáztan kintrõl bentrõl, hogy a pólómból csavartam kis vizet. Eszembe jutott a Düne cirkoruhája, amikor olvastam azt hittem ez hülyeség, pedig mennyire nem az! Nagy marha voltam hogy ezt vettem fel,de túl macerás volt az esõnadrág + dzseki duó,igy most ezt beszivtam.
10perc pihi után vizes cuccot a vizes testre fel (jaj de utálom) aztán tempó,mert fel kell melegiteni a fürdõvizet.
A Damasa-szakadékot fentrõl kerültük, nagyon szép látvány volt, a feljutás nem volt piskóta,mert ugye miért is ne,pont a legtetején volt egy fa keresztbe dõlve és alatta pont akkor volt a lyuk,hogy én még éppen ne férjek át rajta. Úgyhogy hátizsák le, kutyakúszás aztán cucc fel és tovább.
Innen egy magányos túratárssal haladtunk egészen Dédestapolcsányig mert Õ az 50-esen volt. Megállapitottuk hogy igazán szép idõnk van,a TáliMátra végén lévõ jeges részhez képest tapsolhatunk.
A turistaháztól futásra fogtuk a dolgot egészen Uppopnyig. A tározónál lévõ sziklákat sajna nem sok sikerrel fotózgattuk, mert nagy volt a pára. Miután mentünk 1km-t rájöttünk hogy elfelejtettünk OKT pecsétért bemenni a kocsmába..de már mindegy.
Elég hosszú volt a betonút Dédestapolcsányig,de legalább jól lehetett tolni .A tározón érdekes volt látni,hogy a közepén egyszer csak eltünik a jég. Aztán láttuk hogy a D..csány felõli oldalon egy bázi nagy csõbõl folyik bele valami (gondolom a Bükk leve) és azért ez a rész jó 1 km-t nem volt befagyva. Itt már a horgászok is megjelentek,nem tudom mire mentek,talán csukára (másra szerintem még esélytelen) de ahogy az útról láttam nem ragadozóra volt állitva a kapásjelzõjük.
Elértük a parókiát,ahol kaja,pia elköszönés és ketten mentünk tovább.
Következett ismét egy betonút megtoltuk a menetet és közben megint elkezdtem számolgatni, a sok belefutás végett idõben jól álltunk.
Nos annyira sikerül tolni a tempót,hogy a Mályinkán a kocsmában az OTB pecsét mellé kértem egy sört is, igy kicsit tovább tartott a bélyegzés.
Ahogy kijöttünk utolért bennünket egy kisebb társaság 4fiú+1 lány. Õk is jól mentek, innen együtt haladtunk Szentlélekig. Nos,a Csondró-völgy nem volt egyszerü menet,nekünk sikerült száraz zoknival megúszni,viszont túl sok volt a ’technikás’ átkelés ami az idõnk rovására ment.
Aztán egyszercsak hozzánk csapódott egy kis vizsla kutyus is. Nekünk is van egy keverék vizslánk (Dió a neve) de még csak 12 hetes, a Halmi dûlõre már visszük majd,aztán majd fokozzuk a terhelést.
A Mária-forrás elõtti szalagozás számomra elég szopatósra sikerült, a forráshoz érve betoltam 3 decit tisztán belõle szó nélkül. Vera is elkortyolt egy fél üveggel,aztán töltöttünk belõle és továbbmentünk a Táborig,ahol az EP volt.
Itt megállapitottuk ,hogy a többiek azt hitték a kutyus velünk van,mi meg azt hogy talán velük,de szerencsére volt telszám a nyakán. Kicsit többet idõztünk, próbáltam megszáritkózni, de nem sikerült. Zsiroskenyér, pár pohár tea, kis beszélgetés aztán gyerünk tovább mert kezdtem aggódni a Tardonai 5 órán,amit már fejben fél6-ra korrigáltam.
Az egyik túratárs hamarabb lépett, aztán mi is ,a többiek (4en) még maradtak.
A kutyust sehol sem láttunk, gondoltam haza próbált menni. A mûúton lefelé haladva egyszer csak elém toppan a kutya +2 túratárs. Na,végre megvan a gazdi talán,rákérdeztem de azt mondták a Mária-forrásnál jött velük szembe,aztán visszajött velük .Na jól van,a telszámot majd felhivják azt mondták.
Innen viszonylag közel volt a Jókai-emlékmû, felfelé félúton jártunk mikor az elõttünk rajtoló társunk már lefelé ereszkedett. Gyors köszönés és nyomás felfelé.
Hideg van fúj a szél toll a hátizsákban..inkább pár fotó aztán majd kibogarásszuk mit is kell felirni. Aztán mégis inkább felirjuk a betût,de hamár levettem a hátizsákot a laposüveget is megcsapolom. Annyival is könnyebb lesz..ugyebár.
No innen tök gyorsan leszaladtunk és kissé elbizonytalanodtam a sok irányba menõ lábnyomokon. GPS élesit, irány a sárga egészen a kékig. Meg is találtuk,aztán következett egy nagy futás. Ahogy futottam lefelé rájöttem miért volt olyan sok lábnyom odafent más irányba,itt 1 kilit lehetett levágni minimum.
Még bõven világosban voltunk gyorsan elértük az õszi pusztitást,hát elég nyomasztó látvány volt. Totál belassulás következett. Ahol lehetett futottunk,de egyre jobban sötétedett. A hajtûhöz érve egy gyors szusszanás közben megbeszéltünk hogy Tardonáig toljuk meg,mert mindjárt sötét lesz. Csak nem akart jönni Tardona..aztán sötét lett . Lámpa elõ,órára egy pill.fél6 ajjaj..gyerünk tovább, végre itt a falu ami bázi nagy pocsolyákkal fogad bennünket,a krimó a falu végén a piroson. Ági néni pontban 6-kor magányosan fogad bennünket, leszamilesz kérek 1 pohár sört,de azt mondja nincs csapolt..akkor üvegest,de sok a fél lityi ám talál nekem1db Hei..ken 0,33-ast. Ö 250-ért adja,Mályinkán ugyanez 280 volt. Végülis mindkettõ 300ba került,a kétszázas a zsebembõl a fütõtestre kerül száradni. 20 perc pihi, jólesik a meleg, még 15 kili újra számolgatás,vallatás mikor mentek el elõttünk, 10 perc azt mondja.
Cucc fel,aztán ahogy kilépek a presszóból keresem a pirost de sehol sem találom. GPS-t nézem,egy örökkévalóság amig megtalálja a müholdakat, végre megvan…
A mûúton tök nagy a forgalom,többször is félre kell állnunk mert jönnek mint a golyó és fröccsen a hólé.
Végre megvan az oszlop is,gyors fotó bekanyarintjuk a betût és sietünk tovább.
Mentünk vagy 200 métert és beér minket az a két túratárs akikkel a kutyus jött vissza a Mária-Forrástól. Kidõlt az egyikük lámpája, szivesen adom nekik az én tartalék lámpámat és együtt megyünk tovább.
Õk elég sietõsre fogják a dolgot, Vera kissé lemaradt igy bevárom. Ismét ketten megyünk tovább. Végeláthatatlanul libikókázunk az Ebecki-tetõ felé, egyre gyakrabban ellenõrzöm a hátralévõ távot, jó lenne mát ott lenni.A fények csalósak,olyan közelinek tûnnek és mé milyen messze van a pont.
Párszor elkavarási lehetõség, de megoldódik. Aztán jönnek utánunk,vaj ki lehet,talán a 4es csoport ért be bennünket? De nem, a két túratárs akik a lámpát kérték,sikerrel elkavartak,igy most másodszor is elhúztak mellettünk.
Végre megvan a pont,gyors pecsét aztán megeresztettük lefelé,kisebb futás és kiértünk a betonútra.
Más nevü iskola mellett kötöttünk ki mint az ininerben van,meg buszmegállót sem láttunk,de ezt a sötétre fogjuk ám a keritésrõl megismertük a központot.
Este 10. Gyors telefon haza, még félóra kocsiút.(Miskolcon keresztbe rendõrautó az úton több is –úristen,papirjaim a hátizsákban valahol leghátul,jó vizesen, de nem kell nekik- csak másnap tudom meg az okát,ott volt az SX4 balesete.)
Minden jólesett, jó idõ volt,szép kalandos útvonal,nem monoton,a végén tényleg kihivás a fel-le-fel-le…
Nem volt otthon sem vita,gyors fürdés Sógorral pár sör,vacsi ,és már vasárnap van.
Köszönjük a szervezést,nem voltunk sokan,ez külön tetszett,40kilit magányosan mentünk végig,csak ez erdõ,a hó és mi. Megnyugtató volt.
Ha nincs az õszi vihar biztosan sokkal könnyebb a dolog,de még akkor is valóban ütõsebb mint a Tortúra. Hát még igy.
Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a túrát,a 17óra szintidõ nagyon csábitó annak is aki tényleg csak lassan tud menni.
Remélem a kutyus is hazakerült.
Köszönet a szép emléklapért.
 
 
túra éve: 2008
Bakonyi MikulásTúra éve: 20082008.12.07 21:15:15
BM 2008 46km

Már nagyon régen be-x-eltem ezt a túrát,idõtõl függetlenül.
Utólag szvsz nálam bent van a top10ben,a látvány-kihivás és fõleg a társaság miatt.
Úgy 1/4 8 körül indultunk el,gyanús volt a 13óra szintidõ így felkészültünk a legrosszabbakra.
Az elején belehúztunk,és ismét megjegyeztem hogy miért nem szerepel a Fiatalító-forrás a térképeken, pedig most még látni is lehetett az útról.Borzavárnál beleestünk a követéses hibába,mert 2 srácot követve elkezdtünk felfelé menni a dombon,de gyanús lett és leereszkedtünk a völgybe.Én sikítottam nekik,de túl messze voltak már.Aztán rájöttek mert késõbb találkoztunk.
Kényelmes kis séta volt a vasútig.
A vasúton átkelve jött az elsõ és szerintem az egyik legfogósabb patakátkelés.Olyanok voltunk mint a snooker játékosok..fel-alá szaladgáltunk a parton és azt kerestük hogy a leginkább veszélytelen az átkelés.
Volt aki a néppel tûzön-vízen át módszert választotta,de nekünk még jó 40km volt hátra és ezt szerettem volna szárazon megtenni,így 10perc agyalás után mindketten átkeltünk szerencsére szárazon.
Aztán elértük a 40-esek elágazását,még meg is jegyeztem hogy jó hogy nem arra kell menni mert frankón dagasztós volt a felfelé vezetõ út.
Innen pár percre beértük -vagy Õ ért be minket- Verát,aki mindannyiunk örömére úgy döntött hogy inkább eltéved az 40-rõl az 50-re,ugyanis elvétette a jobbkanyart.
A Cuha-völgy ezen rész igazán szép,fõleg így amikor a levelek nem takarják el a látnivalókat.
Valahol itt majdnem letolt minket az útról Ibolya,nem is értem hogyan ért be mikor elmondása szerint 8 után indult mert bement a lottózóba (remélem megérte:)), pedig mi jó 5-ös tempóban mentünk.
Aztán jött szembe egy társaság ahol felkértek döntnöknek azon egyerû kérdésben hogy hányas számmal játszott Ebedli a Fradiban..és bemondtam a 10-est,miután óriási adok-kapok kezdõdött közöttük,remélem jót mondtam,de ezt már nem vártuk meg,mentünk tovább.
Innen együtt mentünk és nagyon jól érzetük magunkat.Az én tempómhoz képest gyorsan mentünk,de nem ágálltam ellene mert tudtam hogy a táv vége felé lévõ dagonyában belassulunk és Ördög-árokban sem lesz nagy a tempó.
Cseszneken kissé megpihiztünk a krimóban aztán uccuneki..Vera és Ibolya elszaladtak tõlünk,de azért szemmel tartottuk õket..már ahogy tudtuk:)
Gézaházánál kibõvültünk Attilával és Tamással.Az Ördög-árok igazán szép,szerintem nem lehet leírni,mint ahogy a Szalajka-völgyet sem,az ország botanikus kertje,a magyar paradicsomok egyike.
No vannak akiknek ezentúl majd a gatyarepedés:)) vagy a GPS úsztatás:(( jut majd eszébe róla..
Innen vissza Gézaházára én sem értem miért de én kerültem az csapat élére..próbáltam jó tempót diktálni,remélem nem macskásodtatok el nagyon mögöttem:)
Gézaházához visszaérve megállapitottuk hogy a Mikulás sem alvással töltötte az idõt.Mindenkihez volt pár jó szava,miközben próbált valamiben kapaszkodni és a gravitációnak engedelmeskedni.Tanácsait megfogadva nagyon jó hangulatban hagytuk el a pontot.
A betonúton átkelve követtük a "szalagozást",majd kénytelenek voltunk begyújtani a lámpáinkat.Az utolsó pontot még olyan látok is meg nemis homályban értük el,onnan viszont elkezdõdött a lámpás dagonya a befutóig.Hááát ez nem volt egy átlagnövelõ szakasz,néha okozott meglepetéseket -és csakazértsem vettük igénybe a sinek nyújtotta száraz utat- ez kellett a végére.
Miután beértünk és bementem volna a célba gyorsan átöltöztem tiszta ruhába a kocsinál és így ballagtam be a végén,a rendezõk nagy meglepetésére.Mondtam hogy én kikerültem a tócsákat és a sarat,nem úgy mint a többi "malac",amire eleinte nem volt válasz csak az hogy ez nem lehet,meg igy meg úgy..de azért jó volt látni az arcukat mikor elõször megláttak.
Ezúton is köszönöm a társaknak az igazán kellemes társaságotés hangulatot,a rendezõknek a sok munkát (11 EP az nem kevés) és az ellátással is max. meg voltunk elégedve.
Szép oklevél-szép kitûzõ.
Még 1x köszönjük.


 
 
Iszinik 100/ Iszi 50 / Nik 50/40 / Iszinik 40 / Csillaghegyi Csillagok 15Túra éve: 20082008.11.25 08:45:57
ISZI50

Szerencsésen alakult ez a hétvége és a megváltozott családi program helyett úgy gondoltuk az idei elsõ havat nem a szobából kéne köszönteni.
Azon kívül 20-25km környékén jelentkezõ térdfájásaim megszüntetésére irányuló újabb kísérletem valós viszonyok közötti tesztelésére is jó lehetõség adódott.
Lóhalálban nyargaltunk lányommal az állomásra ahol egy férfihang bemondta,hogy 30 percet késik a vonat. Aztán 5 perc múlva 20-at mondott,aztán 5 percenként ismételgette a 20-at.
Korán akartunk indulni, mert adott volt a ¾ 7-es buszindulás hazafelé és nem tudtuk mennyire lassulunk be egy esetleges nagyobb havazás meg a térdem miatt.
¼ 8 kor sikerült is elindulnunk, ragyogóan sütött a nap, meg is jegyeztem, hogy miért is nem hoztam napszemüveget.
Viszonylag egyszerû volt az útvonal nem kellett a jelzéseket sasolni, csak a kéken kellett menni így a GPS-t csak arra használtam hogy lássam mennyi van hátra, hogy a megfelelõ tempót menjük nehogy túl necces legyen a busz elérése.
Az autópálya alatt átmentünk, aztán felkapaszkodtunk az enyhe emelkedõn a dombra,és ott legfelül ahol a szántó szélén visz az út úgy elkapott a havazás ,hogy sürgõsen öltözködni kellett. No de hamar munka ritkán jó ,és mint 5 perc után kiderült az esõnadrág alatti nadrágban maradt az összes fontos dolog,amit rendszeresen használni kellett mint pl. zsebkendõ,itiner,GPS.
Az elsõ EP. elõtt már rendesen robogtak el mellettünk a tömegrajtos (volt egyáltalán ?) futók, de kb. 6-os átlaggal értünk fel a Somlyóvárra ami nekem nagyon jó idõnek számit. Itt miután elállt a csapadék én gyorsan levettem az esõgatyát és végre zsebkendõhöz jutottam.
Ott kaptunk egy kéktúrás pecsétet és megkérdezték, hogy pontõr nincs-e a túrán? Ezt eleinte viccnek vettük, de aztán kiderült, hogy az éjszakai vadászat után ottmaradók osztották lelkesen a pecsétet. Hát mindegy, készítettünk egy fotót hogy ott jártunk és gyerünk tovább.
Tornyópuszta elõtt ketten siettek velünk szembe, gondoltam elfelejtettek Somlyóváron pecsételni és még szólni is akartam nekik, hogy ne menjenek vissza, mert nincs ott senki, de megelõztek és kiderült, hogy õk a pontõrök , sebtiben be is nyomták a pecsétet és már siettek is tovább. Valszeg a Tornyópusztai sorompó zárva tartása miatt nem tudtak feljönni autóval emiatt késtek meg.
Innen viszonylag simán elértük Kuldusszállást, ügyeltünk a tempóra mert jól jöhet még a végén ha egy kis fórt szerzünk.
A Vértestolnai mûútig tartó szakasz nekem kicsit hosszúnak tûnt , már jó lett volna „szerelvényt igazítani”,de csak odaértünk és bõven terven belüli idõt mentünk így lett 1 óra elõnyünk a tervhez képest. Nem akartam elhinni , de abszolút tökéletesre sikerült a térdeimet megvédenem,semmi fájdalmat sem éreztem pedig a táv felénél jártunk.
Ez kicsit elkényelmesített,mert innen nem nyomtuk annyira, az elsõ létrán még átmásztunk de a másodiknál inkább a kerítés mellett mentünk.
A Bánya-hegyi pihenõhöz a vártnál hamarabb érkeztünk, ott kajáltunk rendesen és teáztunk is egyet.
Megkerültük a Gerecse-tetõt és viszonylag kényelmes tempóban érkeztünk az üdülõhöz,aztán jött egy olyan szakasz, amely térdeim végleges tesztjét jelentette,a Pusztamarótra vezetõ lejtõ. Teljesen meglepõdtem,mert semmi gond nem volt és ekkor már csak azon járt az eszem hogy tavasszal milyen túrákkal készüljek a K100-ra.
Pusztamaróton találtam egy barna Rotring ceruzát (a pontõröknek leadtam),majd megittuk a maradék teát,némi kaja és jöhet az uccsó 10km.
Elkapott egy rettenetes hóvihar bennünket,a lámpákat csak késõbb használtuk, mert világított a hó,na ekkor eléggé belassultunk, mert lányom harmadiktúrás bakancsa kicsit feltörte a sarkát, én meg nem akartam elhagyni. Péliföldszentkereszt elõtt totál hóviharban mentünk a mûúton, a lámpafény meg többszörösen vakított vissza a milliónyi hópehelyrõl.
Aztán elérkezett az utolsó pár km. A Mogyorósbányára levezetõ 1,5 km-es erõs lejtõ azért megviselt kicsit. Egyrészt a jég másrészt a csúszós kövekkel borított szakasz alatt bejelentkezett a jobb térdem,csak hogy tudjam hogy létezik.
Örömmel kilincseltünk a Kakukkban, fél 6 kor. Átvettük a kitûzõt és az emléklapot aztán nekiláttunk a vacsinak és pár pohár forralt bor elfogyasztása után készülõdni kellett a buszhoz.
Fel voltam készülve, hogy a jó fél órás ücsörgés után jól el leszek macskásodva, de hihetetlen volt számomra hogy abszolút nem,sõt semmi különösebb ízületi fájdalmam nem volt,még a térdem is megnyugodott,csupán az ekkor szokásos enyhe,tompa izomfájdalom volt érezhetõ. Úgy éreztem, ha kéne, még simán tovább tudnék menni.
Elõre elterveztem mekkorát fogok aludni a buszon,de miután kiderült ,hogy a busz nem jön, mert valami baleset végett áll a Solymár-Dorog út, úgy ¾ órás várakozás után visszamentünk a Kakukkba.
Szerencsére rövid idõ alatt két autóban is felajánlottak számunkra 2 helyet , ezúton is köszönöm mindkettõjüknek a lehetõséget és azt hogy ¼ 10-kor már otthon is voltunk,feleségem nagy meglepetésére,mivel telefonon az volt az utolsó amit mondtam neki hogy nincs busz,majd talán a következõvel megyünk úgy 11 körül,ha az sem jön, akkor itt alszunk valahol ha tudunk.
Nekem tetszett az egész, úgy ahogy volt, a havazás külön kis bónusz volt,remélem jövõre is megszervezik ezt a túrát,de akkor Csillaghegyrõl már hamarabb hazaérek,mert terveim szerint bevállalom a 100-at.
 
 
Hegedűs Róbert emléktúra (Online túra)Túra éve: 20082008.11.15 19:38:46
Én most vettem részt elõször ezen a túrán és kivételesen egyedül mentem,lányom és mások egyéb elfoglaltsága miatt.(Úgyis vágytam már egy kis tartós magányra)
Úgy 3/4 8 körül értem oda -alig volt parkoló- és 190.(!) voltam a sorban.A szép idõ rettentõen megmozgatta a természetkedvelõket.

A regisztráció után egy jó vastag csomagot kaptam,amit próbáltam átfutni az átöltözés alatt de nem sikerült,gondoltam majd útközben.Többek között megkaptuk a túra névadójának is a (sajnos) rövid életrajzát.Ahogy utánaolvastam az esetnek szörnyû és értelmetlen baleset lehetett.Nem lehetett egyszerû ezt megélni a barátoknak,rokonoknak és még nehezebb holtig cipelni ezt az emléket.

Hát megmondom becsületesen,ilyen alaposan megszerkesztett és minden részletre kiterjedõ leírást én még nem láttam.Gyakorlatilag minden szerepelt rajta,szinte minden "sávváltás" pontos helye,magassága,a céltól való távolsága és mi egyebek, már csak a GPS koordináták hiányoztak róla.Nem kis munka fekszik benne,az biztos.Köszönet érte a szervezõknek.Szeretem a szalagozott pályákat mert itt biztos hogy volt bejárás a túra elõtti napon és nem érhetnek meglepetések mint volt rá példa nem egyszer.

Az is meglepett hogy ilyen rövid túrán 6 ell.pontot biztosítottak a szervezõk,ahol még meleg tea is volt.
Szóval én az elején kicsit kiléptem mert 5 óra alatt be szerettem volna érni.Kicsit a Bakonyi Mikulásra is készültem,gondoltam itt döntöm el menjek-e az 50-esre,mert nem szeretnék télen lámpázni sokat.Nem kellett sokat foglalkozni a tájékozódással,hiszen eltévedni elég nehéz lehetett.
Több idõt töltöttem az Ady-ligeti villák figyelésével mint magával az útvonallal.Hihetetlen hogy milyen körülmények között is lehet(ne) lakni.
Nem sokkal ezután a Remete-hegy felé menet éppen ruhát szárított egy barlanglakó család vagy egyén az úttól jobbra fent, a patakon túl.
Ahogy folynak az építkezések gyanítom 10 év múlva a szurdok is be lesz építve villákkal meg hasonlókkal.
Solymár után a patakot követve kihasználtam a lehetõséget hogy a Rózsika-Forrásnál utántöltsem a vízkészleteimet,miután ittam egy jót akkor láttam hogy "Nem Ivóvíz" van kiírva,de kisértettem a sorsot. Amúgy meg tök jó íze volt és most is tök jól vagyok, igaz csak 6decit ittam.
A virágos nyereg felé a lájtosabb részen vitt az út,így frissen tudtam a Hármashatár-hegyi emelkedõnek nekimenni.
Ott várt a kánaán, banán és tea formájában, és ott tettem fel a térdszorítómat ,mert mostanában 15-20 km környékén vacakol a jobb térdemben a porc.
Nos ezek után lefelé menet volt kis bizonytalanság a kkör felfedezéséhez.Szerencsére nem esett sem esõ sem hó,úgyhogy viszonylag simán járható volt az út de latyakos idõben elég gázos lehet (köbö mint a Prédi-Szentfa Kápolna csak ez sokkal rövidebb).
Aztán már a város zaja mellett értük el az Árpád kilátót.Onnan viszonylag sok lépcsõn jutottunk le a városba,ahol nem kis betonon történõ tekergõzés után végre ismét föld lett a talpunk alatt.A végére maradt egy kis kaptató,de azt jó 6os tempóban tekertem végig egy túratárssal.Sajna 5ó25lett a vége,pedig siettem,jól haladtam, igaz nem futottam.Szerintem gyalog nem lehet 6-6.5 felettit menni,kiszámoltam itthon,5 lett az átlagom,úgyhogy agyalhatok tovább mi legyen a Mikulással.

1 szó mint 100..bánhatja aki kihagyta ezt a sétát.Most olvastam itthon a csomag maradékát,hogy pl. van "összetett" is, úgyhogy jövõre igyekszem mind a 6 túrán részt venni.
Köszönöm a profi szervezést és további sok jó túrát kivánok a szervezõknek.
 
 
I. Béla, Kaán Károly, Károly Róbert emléktúrákTúra éve: 20082008.11.08 20:47:26
I.Béla 30

Eredetileg a 35-re készültünk és fõleg az érdekelt volna hogy melyik Szent-kút felé vitt volna az irány,mert én kettõt is találtam a térképen,de egyikkel sem tudtam 35km-re összehozni a távot.
A helyzet megoldotta a problémát.A táv és az útvonal is változott.
A budaörsi Electro World nyitásához hasonló sor várt minket úgy negyed9 körül,de elég gyors volt a nevezés,igaz 2x kellett sorba állni,de ezt az eladósorban lévõ krimó belsõ elrendezésére fogtuk.
Kissé nehezményeztük hogy dömösi polgártársaink a hétvégén is megvágják az odalátogatókat nem kevés parkolódíjjal ,de ezzel nem tudták csökkenteni ezen szép novemberi reggelre beállított adrenalin szintünket.
Tényleg minden összejött,igazán jó útviszonyok voltak a prédi felé, ugyan ilyenkor a levelek kissé megtréfálhatják az embert (félelmetes volt nézni a futókat,hogy minden lépésükkel kockáztatják testi épségüket,mivel valszeg Õk is csak a megatonnányi levelet látták de hogy alatta mi van az totál lutri.Nekem sikerült egy porcmûtéten átesnem emiatt pár éve).
Meglepõen gyorsan jutottunk fel a tetõre (vagy csak nyáron a meleg miatt tünt hosszabbnak az út),ahol a sósmandula (non jólesett) elfogyasztása után elkezdtük a gurulást lefelé.
A jelzések szépen elfogytak,de a szalagozás már-már túlzottan sûrû volt és egyeszrûen nem lehetett letévedni az útról,köszönet a rendezõknek érte.
Úgy terveztem a Kis Rigóban betolok egy forralt bort.
Hááát..mivel nem volt nyitva, maradt a csoki és a remény hogy Dkõn nem lesz zárva.
Szép volt az út,minden gombát megsimogattam és sitty-sutty a Lenkó-emlémûnél voltunk.

No,itt volt némi vita köztem és a Russa között de mint kiderült a kék jelzés újra megváltozott így a Sikárosi-rétet északról kerültük meg.Itt volt az egyetlen pont ami bizonytalanná tehette a túratársakat.
Onnan a Király-kút (nevéhez még mindig méltatlan állapotban van,ha valaki meg tudja szervezni én bevállalom hogy megyek takarítani,meg megtisztítani hogy müködjön mint pl.a nem messze lévõ Kárpát-forrás) nem volt távolság.
Aztán a forralt bor utáni vágy feltolt Dobogókõre,ahol beteljesült kettõnk találkozása.
A lejtmenet a vártnál kicsit hosszabb volt,de eltévedni nem volt lehetõség.
Az uccsó pontnál (elszoktunk a szalagozástól és többen áttolták magukat a létrán ..aztán vissza) kapott zs.kenyér és gyümölcstea nagyon jólesett,aztán már tényleg csak pár méter volt a cél,ahol elköltöttünk 100Ft-ot mellékhelyiségre (kiváncsi lennék hogy pl.kedden is pénzt kérnek-e érte,vagy csak ma volt "akció").Sokat lazitottunk,fotóztunk igy 4-re értünk csak be a célba,de nem is akartunk sokkal hamarabb.
Tökéletes idõ és jó szervezés. Mi kell más.
Köszönjük.




 
 
LábatlanTúra éve: 20082008.09.01 17:40:43
Lábatlan 35. 2008.08.31. 8-15.50.

Hazai pálya lévén elõre be volt tervezve ez a túra,idõjárástól függetlenül.A Bükk 900 kacskaringói után beszerzett GPS tesztelésére is itt akartam sort keríteni. Kényelmes ember révén csak 8-kor indultunk,az idõ fantasztikusan jó volt.Reggel még kicsit csípett a hûvös de aztán gyorsan melegedett az idõ. 9.25 kor pecsételtünk Vértestolnán,gondoltam majd a szedresek mellett haladva lazíthatunk kicsit.Vértestolna után az elsõ létrázás után egy eléggé ágas cserjés rész következett pár száz méter hosszban,és elõzõ szakasz nem lévén az elõttünk haladó kerékpáros család mintegy Safety Car-ként mûködött és összejöttünk páran mögöttük.Nem biztos hogy a legjobb helyet választották bicózni,na meg ha tudták volna hogy a kerítést kívülrõl követve kényelmesen tekerhettek volna.....Miután átlétráztunk egy gyönyörû réten át vezetett az út a következõ létráig,de itt inkább a kerítéskövetést választottuk.Aztán nemsokára elértük a 2.pontot,ami közel a táv felénél volt.Itt sem idõztünk sokat,egybõl a Gerecse-tetõ felé vettük az irányt.A tetõre felvezetõ út eléggé izzasztó és kalóriafaló,de miután múlt héten tettünk egy Dömös-Vadálló kövek-Prédikáló-Dobogókõ-Rám-Dömös sétát,a Vadálló kövekhez vezetõ úthoz képest ez csak kisebb bucka volt és szusszanás nélkül felsiklottunk rajta.Azért mikor felértünk jólesett a kerítés mentén síkban menni a 3.ell.pontig.
Természetesen nem maradt el a toronyba mászás,ragyogó volt az idõ és hihetetlen közelségben látszódott a Bazilika.
Miután lelétráztunk kissé unalmas betonút jött,aminek a végén a GPS is elkelt hogy megtaláljuk a helyes irányt,itt volt az egyetlen pont ahol figyelmetlen túrázó kissé letérhet az útról.
A pusztamaróti 3.ell.pontig egy nagyon kellemes lejtésû szép erdei út vezetett,végig árnyékban,az erdõben.
Az erdõbõl kiérve kicsi a világ,szembejött velünk a kerékpáros csapat akikkel a bozótosban találkoztunk.Hát,ha erre akartak visszamenni Tolnára akkor tele lehettek önbizalommal az biztos.
Pusztamaróton egy gyors fotózás és rövid pihi után nekiálltunk az uccsó 10km-nek.
Sokáig felfelé mentünk,már szinte többet mint reméltük,aztán hirtelen elkezdõdött a lejtõ.Még átmentünk pár kapunak nevezett mütárgyon, majd egy hihetetlen hosszú kerités mellett haladva az út hatalmas szemü málnások mellett vezetett le Lábatlanra. A város melletti tetõrõl szép kilátás nyilt a Dunára, a közelben arató traktorost irigyeltem a munkakörnyezete miatt,aztán mikor leértünk ott várt a behütött sör a cél felé vezetõ úton lévõ kisboltban.A célnál vártunk kicsit mert többen érkeztünk be egyszerre és nehezebben ment az adminisztráció,de a vonatot emiatt senki sem késte le úgy gondolom.
Összességében minden szuper volt,az idõt is beleértve és a GPS tesztelés is jól bevált.Jövõre viszek dobozt a málnának.

 
 
Bükk 900-as csúcsaiTúra éve: 20082008.08.03 21:32:37
Büki csúcsok.

Végre sikerült úgy megszerveznem egy miskolci rokonlátogatást,hogy kellemeset a hasznossal össze tudjunk kötni.Amig a rokonok jól kibeszélték magukat,én és a lányom felkerekedtünk a 20 csúcs felderitésére.
Igazából nem voltunk még soha a bükben és 'csak' a büki turistatérképet vittük segitségül.
Már elõre megterveztem,hogy jobb lesz a végére kis idõt hagyni a punyadásra igy a Felsõ Borovnyákkal kezdtünk,majd a Bálvány és a Pipis hegy következett.Innen úgy terveztük hogy tartjuk a szervezõk általi ajánlott sorrendet.
Nos,nekünk amatõröknek akadtak gondjaink a táblák megtalálásával.Ez fõleg abból adódott hogy a turistatérkép csúcsai esetenként 50-100 méterrel arrébb vannak valójában,igy több esetben is a tájolóra biztuk magunkat és volt csúcs ahol fél órát is eltöltöttünk az oszlop megkeresésével (pl.a Huta-bérc amit csak véletlenül találtam meg).
A következõ pont a Mély sár bérc volt,miután a térkép nem jelzett magassági adatot nem tudtuk pontosan beazonositani a helyet.Helyette egy olyan csúcsra jutottunk ami tök le volt rombolva,de a vasbeton gúla még állt, gondolom ez a Kis-sár bérc lehetett,igy a tájolóval belõttük Mély-sár bércet amit 2x is megmásztunk,de egyszerüen nem akadtunk az oszlop nyomára.
Ezzel 1 órát elveszitettünk,de nem estünk kétségbe,jött a Fekete-sár bérc ami meglepetésünkre nagyon korrekten jelezte magát a csúcs felé közelitve. Itt visszajött az önbizalmunk és lefelé átvágtunk a betonúton a Körös bérc felé.Az sem volt messze,de hiába kerestük.A térkép szerint ott kellett lennie ahol álltunk,a környéken elmentünk 100-100 métert irányonként de csak lefelé menõ fákat találtunk (mint késõbb egy túratárs elmondta,ez a csúcs jó 1 cm-el azaz 400 méterrel arrébb van mint a térkép jelzi).
Mivel abszolút nem volt helyismeretünk és itt is felmentünk 2x egyes magasnak vélt csúcsra valahogy elveszitettük a fonalat és mivel sehol senki,gondoltam a Virágos-sár hegyet ha megtaláljuk akkor még egy kanyarral visszahozzuk a reményt,de jó félórányi tekergés után az Õserdõbe jutottunk.Miután már 3 óra utánra járt nem vállaltuk be a visszamászást és a Tar-kõ felé vettük az irányt.Itt megtudtuk hogy Nagy-kõhátra csak egy keritésen lévõ egyetlen lyuk vezet,igy már nem biztuk magunkat a Bük turistatérképre,hanem Háromkõt nem kihagyva a K jelzésen a Faktor-réti Madonna érintésével értünk vissza Bánkúta.50%-os teljesitményünk nem éppen mondható sikernek,de legalább véglegesitette azon régi elhatározásomat hogy geo nélkül és fõleg egyedül nem biztos hogy a térkép kisegit ha gond van.
Úgyhogy hazafalé meg is vettem ami kell és jövõre remélem megint akkor megyünk rokonlátogatásra amikor a túra lesz,majd úgy szervezem.
Amúgy nagyon szép helyekre vitt az útvonal,az érintetlensége ami különlegessé teszi és ami végett újra nekivágunk.
 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár