Túrabeszámolók


Mesztegnyő - Kak

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2014
efemmTúra éve: 20142014.05.02 13:20:38
megnéz efemm összes beszámolója

 


2014. Mesztegnyõ – Kak teljesítménytúra rendezõi összegzés.


Kedves Túrázók!


Köszönjük, hogy részt vettetek a 2014-es, Zöldgömb Sport Klub által 13. alkalommal rendezett


Elõzd meg a kisvasutat! Mesztegnyõ - Kak teljesítménytúrán!

Összesen 142 túrázó vett részt a túrán (ez a létszám a 2013-as 97 fõ résztvevõhöz képest szép, 46%-os növekedés). A végig gyalogos 25 km-es távon 45 fõ, a kisvasúttal kombinált, idén új 20 km-es távon 17 fõ, a 10 km-es távon 80 fõ túrázott. Mindenki teljesítette a túra valamelyik távját, öten átneveztek menet közben a 25-ösrõl a 10-es távra.

A Mesztegnyõ – Kak túra 2014-ben is része volt az elõzõ évben indult Somogy Megye Teljesítménytúrázója mozgalomnak és az Észak-Somogy Teljesítménytúrázója Kupának is. A szép részvételi létszám ellenére idén mindenkinek jutott a túra díjazásából, az oklevélbõl és a kitûzõbõl.


A túrát az eddigiekhez hasonlóan, a Mesztegnyõi Erdei Vasút kisvasúti napján, 2014. május elsején tartottuk, így a 10 és 20 km-es távot választók kedvük szerint összeköthették a gyalogos teljesítést kisvasutazással is.


A távokon felírós (leolvasós) feladatot tartalmazó ellenõrzõpont idén csak Somogyfajszon, az Õskohó Múzeumnál volt. Sajnos a múzeum idén sem volt nyitva. Személyzettel mûködõ állomás került Felsõkakra, Libickozmára és Kopár-pusztához is. Az igazolófüzetben megtalálható térképvázlat és részletes szöveges leírásnak köszönhetõen senki sem tévedt el. A túrát áprilisban, Húsvétkor bejártuk. Szalagozást a jövõben sem tervezünk - a Zöldgömb Sport Klub túrafilozófiájának megfelelõen, ami az itinerben is elolvasható.


A túra 2014-ben is a május elsejei ünnepnapra (csütörtökre) esett, így a túrának konkurenciája a Dél-Dunántúlon nem volt.


A mesztegnyõi kisvasút mentén idén komolyabb turisztikai fejlesztések zajlottak az Országos Kék Kör Dél-Dunántúli Régióját érintõ projekt részeként. A Búsvári-halastó mellett madármegfigyelõ kilátó és tanösvény épült, Mesztegnyõ kisvasúti végállomás mellett esõbeálló, Kak-pusztán új természetõr ház és új tanösvény létesült Eltûnt Puszták Nyomában néven. (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság - E-tanösvények)


Az idõjárás tökéletes volt, leginkább napsütés, 15-20 fok körüli tavaszi meleg. A túra hetében többször is esett az esõ, elõzõ nap is, ami a homokos talajnak köszönhetõen nem okozott problémát. Szerencsére a délutáni esõk is éppen elkerülték a túra mezõnyét.


A kisvasút a túrázókat ezen a napon a Szúnyogvárnál kialakított megállóig vitte, a kiírt távok már ennek megfelelõen tartalmazták a túra pontos táv és szint adatát. A nevezési díj 200 Ft volt, gyermeknek ingyenes. A túrázók többsége igazolt a Somogy Megye Teljesítménytúrázója mozgalom füzetébe, õket szeretettel várjuk a május 17-i kisvasutas gyalogtúrán Kaszón is.


 


Pontõrünk Libickozmán: dr. Mészáros Zoltán, Felsõkakon: Pintér Zsuzsanna és Fülöp Zoltán, köszönjük a segítségüket!


Köszönjük a Sefag Zrt.-nek, hogy a gyalogtúrát a Mesztegnyõi Kisvasúti Nap hivatalos programjai közé felvette, a rajt-célhoz a helyszínt biztosította.


A www.sefag.hu/erdeivasut honlapon elolvasható a Mesztegnyõi Állami Erdei vasút története, a www.geocaching.hu/caches.geo?id=3377 honlapon pedig a környékrõl, a megszûnt falvakról lehet olvasnivalót találni.


 


Statisztika:


Túranév: Elõzd meg a kisvasutat! Mesztegnyõ - Kak gyalogos teljesítménytúra


A túra idõpontja: 2014. május 1. (csütörtök)


Túratávok: 25 (25,7) km, 20 (21,4) km, 10 (13,6) km. Szint: ~20m. Szintidõ: 7/7/4 óra.


Résztvevõk száma: 142 . Célba ért mindenki, a 25-ös távon 1 fõ szintidõn kívül, valamint 5 fõ lefelé átnevezett 10km-re.


A következõ egyesületektõl jöttek túrázók: Bánki Donát TE - Ajka, Delta TE – Dombóvár, Fekete Bárány Természetjáró Egyesület - Pécs, Hangulat Szabadidõs Sport Egyesület - Dombóvár, Gyöngyvirág TE - Székesfehérvár, Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK), Kanizsai Futóklub – Nagykanizsa, Mátyás Király Gimnázium Fonyód – Fonyód, Meteor Természetbarát Turista Egyesület - Kaposvár, Ösvénytaposó Baráti Társaság – Budapest, Természetvédõ Turisták Somogyért Egyesület - Kaposvár (10 fõ), Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület (PITE), Pucúttnyúl SE - Székesfehérvár, SZKTE - Szántód, TCS, Teljesítménytúrázók Társasága - Budapest, Zöldpont Életmódklub - Kaposvár


Egyesületet 46-an jelöltek meg, 96-an egyéni vagy családos túrázók.


Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszabadi, Balatonszárszó, Balatonszentgyörgy, Böhönye, Budapest (12 fõ), Dombóvár, Döbrököz, Ecseny, Érd, Esztergom, Fonyód, Gyál, Kaposfõ, Kaposszekcsõ, Kaposvár (39 fõ), Marcali (11 fõ), Nagybajom, Nagyberki, Nagykanizsa, Nemesvid, Pécs, Siófok, Szántód, Szár, Székesfehérvár, Szenna, Szigetvár, Várda, Várpalota, Zalaegerszeg.


Túránk leginkább a kaposvári túrázók és a környezõ megyék túrázói között népszerû, "regionális" jellegû teljesítménytúra.


 


Távok szerint: 25 km: 45 fõ – 31%, 20 km: 17 fõ – 12%, 10 km: 80 fõ – 56%.


Életkor szerint (133 fõ adta meg): 0-10 év: 8 fõ - 6 %, 10-20 év: 10 fõ - 7 %, 20-30 év: 17 fõ - 8 %, 30-40 év: 33 fõ - 25 %, 40-50 év: 31 fõ - 23 %, 50-60 év: 23 fõ - 17 %, 60 év felett: 11 fõ - 8 %.


Legidõsebb teljesítõnk: 85 éves.


Rajtidõk: 7:30-8:00: 28 fõ - 20 %, 8:01-9:00: 60 fõ - 42 %, 9:01-10:00: 47 fõ - 33 %.


A 25 km-es (25,7 km) táv legjobb ideje: 2 óra 45 perc.


 


Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2015-ben is!


 


Köszönettel:


Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk (efemm@hotmail.com)


Reck Szilvia, Zöldgömb Sport Klub, elnök


 


Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára !


(http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/beszamolo?a=a&id=83)


 

 
 
 Túra éve: 2013
efemmTúra éve: 20132013.05.04 19:58:47
megnéz efemm összes beszámolója

 


2013. Mesztegnyõ – Kak teljesítménytúra rendezõi összegzés.


Kedves Túrázók!


Köszönjük, hogy részt vettetek a 2013-as, Zöldgömb Sport Klub által 12. alkalommal rendezett Elõzd meg a kisvasutat! Mesztegnyõ - Kak teljesítménytúrán!



Összesen 97 fõ túrázó vett részt a túrán. A 25 km-es távon 50 fõ, a 10 km-es távon 43 fõ, a 20 km-es távon 4 fõ túrázott. Mindenki teljesítette a túra valamelyik távját, ketten átneveztek menet közben a 25-ösrõl a 10-es távra.

Az eddigi évekhez képest messze a legmagasabb létszám a 2013-as, amit annak is köszönhetünk, hogy a Mesztegnyõ – Kak túra része lett az idén indult Somogy Megye Teljesítménytúrázója mozgalomnak és az Észak-Somogy Teljesítménytúrázója Kupának is. Akiknek a kitûzõ díjazásból helyben nem jutott, azoknak a megbeszéltek szerint személyesen az Almamellék vagy a Kaszó túrák valamelyikén vagy postán juttatjuk el azt.


A túrát, az eddigiekhez hasonlóan, a Mesztegnyõi Erdei Vasút kisvasúti napján tartottuk, így a rövid távon túrázók kötelezõen, a hosszabb távot, távokat választók pedig kedvük szerint összeköthették a gyalogos teljesítést kisvasutazással is. Jövõre a kiírásban is meghirdetjük a 20 km-es távot is, ami -mivel volt rá igény a nevezésnél- már 2013-ban is indult. Ezen a távon a hosszabb távot választók is kisvasúttal tehetik meg a túra elsõ öt kilométerét, és a gyalogos szakasz Szúnyogvártól indul tovább a 25km-es távval azonos útvonalon.


A túra rendezését 2013-ban vettük át a Zöldgömb Sport Klubon belül, az Ujj Zoltán által kitalált útvonalon csak minimálisan módosítottunk. Az útirányt megfordítottuk, így gyalog és kisvasúttal is azonos részen haladhatnak a túrázók és indítottunk egy rövid, 10km körüli távot is. A hosszú táv útvonalába bekerült a Somogyfajszi Õskohó, ahol sajnos a múzeum idén nem volt látogatható. A távokon voltak felírós (leolvasós) feladatot tartalmazó ellenõrzõpontok és személyzettel mûködõ állomások is. A hosszú táv útvonala változatlanul érintette Libickozmát, idén azonban oda-vissza szakasz nélkül. Felsõkak és Somogyfajsz között az útvonal nem jelzett turistaúton haladt, minden egyéb jelzés nélkül, de az igazolófüzetben megtalálható térképvázlat és részletes szöveges leírásnak köszönhetõen senki sem tévedt el (nagyon). A túra ezen részét áprilisban bejártuk. Szalagozást a jövõben sem tervezünk - a Zöldgömb Sport Klub túrafilozófiájának megfelelõen, ami az itinerben is elolvasható.


A túra 2013-ban is a május elsejei ünnepnapra (szerdára) esett, így a túrának konkurenciája a Dél-Dunántúlon csak egy megismételt mecseki teljesítménytúra volt.


Az idõjárás tökéletes volt, egész napos napsütés, 25-30 fok körüli tavaszi (inkább nyári) meleg, a túrát megelõzõ héten sem esett esõ. Mivel a kora tavasz eléggé csapadékos volt, és a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területéhez tartozó erdõk, mocsaras lápok emiatt nedvesek, a szúnyogok megkeserítették a korán rajtolók dolgát. Jövõre praktikusabb lesz a zárt túraöltözet a túra elejére, majd az útvonal késõbbi, naposabb részére nyáriasabb öltözet.


A kisvasút a túrázókat ezen a napon a Szúnyogvárnál kialakított megállóig vitte, így a rövid távok túrázói a kiírt táv helyett 1,5 km-rel többet, 13,4 km-t túrázhattak gyalog. A nevezési díj 200 Ft volt, gyermeknek ingyenes. A túrázók többsége igazolt a Somogy Megye Teljesítménytúrázója mozgalom füzetébe, õket szeretettel várjuk a május 18-i kisvasutas gyalogtúrán Kaszón is.


 


Pontõrünk Libickozmán: dr. Mészáros Zoltán, köszönjük a segítségét!


Köszönjük a Sefag Zrt.-nek, hogy a gyalogtúrát a Mesztegnyõi Kisvasúti Nap hivatalos programjai közé felvette, a rajt-célhoz a helyszínt biztosította.


A www.sefag.hu/erdeivasut honlapon elolvasható a Mesztegnyõi Állami Erdei vasút története, a www.geocaching.hu/caches.geo?id=3377 honlapon pedig a környékrõl, a megszûnt falvakról lehet olvasnivalót találni.


Statisztika:


Túranév: Elõzd meg a kisvasutat! Mesztegnyõ - Kak gyalogos teljesítménytúra


A túra idõpontja: 2013. május 1. (szerda)


Túratávok: 25 (25,7) km, 20 (21,4) km, 10 (13,4) km. Szint: ~50m. Szintidõ: 7/7/4 óra.


Résztvevõk száma: 97 . Célba ért szintidõn belül mindenki, 2 fõ lefelé nevezett 10km-re.


A következõ egyesületektõl jöttek túrázók: Bánki Donát TE – Ajka, Erdõk Népe Természetjáró Egyesület - Pécs, Fekete Bárány Természetjáró Egyesület - Pécs, Hangulat SE - Dombóvár, Gyöngyvirág TE - Székesfehérvár, Hétdomb Természetbarát Egyesület - Komló, Meteor Természetbarát Turista Egyesület - Kaposvár, MA-VIK Triatlon Club - Kaposvár, Természetvédõ Turisták Somogyért Egyesület Kaposvár, MTSZ, Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület, PTTE Vámos Mihály Túraszakosztály, Pucúttnyúl SE, SZKTE - Szántód, TCS, Teljesítménytúrázók Társasága - Budapest, Vértes Meteor Természetbarát Sport Egyesület – Székesfehérvár, Zöldpont Életmódklub - Kaposvár


Egyesületet 42-en jelöltek meg, 55-en egyéni vagy családos túrázók.


Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Baja, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonszabadi, Balatonszemes, Devecser, Dombóvár, Ecseny, Érd, Fonyód, Hárskút, Kaposfõ, Kaposvár (31 fõ), Kardoskút, Kereki, Köröshegy, Marcali, Nagykanizsa, Pécs, Siófok, Siójut, Szántód, Székesfehérvár, Szekszárd, Szigetszentmiklós, Szigliget, Szõlõsgyörök, Szulok, Tab, Tapolca, Úrhida, Várpalota, Veszprém, Zamárdi.


 


Túránk leginkább a kaposvári túrázók és a környezõ megyék túrázói között népszerû, "regionális" jellegû teljesítménytúra.




 


Távok szerint: 25 km: 50 fõ – 51%, 20 km: 4 fõ – 4%, 10 km: 43 fõ – 44%.


Életkor szerint: 0-10 év: 4 fõ - 4 %, 10-20 év: 6 fõ - 6 %, 20-30 év: 15 fõ - 15 %, 30-40 év: 27 fõ - 28 %, 40-50 év: 16 fõ - 16 %, 50-60 év: 18 fõ - 18 %, 60 év felett: 10 fõ - 10 %.


Legidõsebb teljesítõnk: 73 éves.


Rajtidõk: 7:30-8:00: 31 fõ - 32 %, 8:01-8:30: 24 fõ - 24 %, 8:31-9:00: 37 fõ - 38 %, 9:01-9:30: 3 fõ - 3 %, 9:30-10:00: 2 fõ - 2 %.


 


Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2014-ben is!


 


Köszönettel:


Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk (efemm@hotmail.com)


Aba Zsuzsanna, Zöldgömb Sport Klub, elnök


 


Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára !


(http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/beszamolo?a=a&id=83)


 

 
 
fulopgTúra éve: 20132013.05.04 10:51:25
megnéz fulopg összes beszámolója

 Jó idõ, kellemes túra szép vidéken. Bár nem a tervek szerint alakult a nap, de összességében jó éreztük magunkat. Jövõre ismétlés!


 


Bõvebb leírás, és képek: 


csatangolasaim.blogspot.com/2013/05/mesztegnyo-kak-10-majdnem-25.html


picasaweb.google.com/103330912439546759990/2013Majus1MesztegnyoKak10

 
 
 Túra éve: 2008
krajoramaTúra éve: 20082008.04.21 10:56:02
megnéz krajorama összes beszámolója
Április 19-én, szombat reggel fél hétkor indultunk el Mesztegnyõre, hogy induljunk a Kak 25 túrán. Az autópályán végig sütött a nap, nagyon lelkesek is voltunk. Aztán amikor Marcaliban a benzinkútnál megálltunk Somogy térképért és frissítõért, akkor elkezdett szakadni az esõ. Hihetetlen fekete felhõk vonultak felettünk, de érezhetõ volt, hogy ilyen felhõszakadás nem tarthat sokáig. Mesztegnyõn a vasutállomás mellett még kitartóan esett, mi meg az autóból próbáltuk megtippelni, hogy mikor tudunk elindulni.

Nem voltunk egyedül, egy halom autó (benne szintén a felhõket bámuló emberek), sátrak, szinpad, bogrács, polgárõrök tanyáztak a vasútállomáson. Tíz elõtt nem sokkal aztán elállt az esõ, és elõmerészkedtünk. Szinte rögtön megtaláltuk egymást két fiatal sráccal, akik szintén a rajtot keresték. Pár perc után meglett a szervezõ, akitõl megtudtuk, hogy nem nekünk van a szinpad, még rosszabb, hogy a bogrács se, hanem éppen kisvasút nap van. Mindegy, nekivágtunk.

Mi voltunk a 2., 3. induló, az elsõ már egy órája úton volt. Nem irigyeltük, Õt menet közben kapta telibe a felhõszakadás. Az út nyílegyenes, kicsit egyhangú, viszont sehol szemét vagy zajok. Kemény vizes homokon haladtunk, amiben látszottak az elõttünk haladó lábnyomai. Úgy gondoltuk, hogy ilyen sík terepen (szint 30m), már kilóméterekrõl látszani fog a az elsõ ellenörzõ pont temploma. Hat kilométer után még mindíg semmi, pedig elvileg itt kellett lennie a pontnak. Helyette volt közben pár (pontosabban 3) ház, meg a kertekbõl elõszaladó kutyák, ami kicsit változatosságot jelentett. Láttuk a leágazást is, ahol majd visszafele jövet délnek kell majd venni az irányt. Mókás volt az elõttünk haladó lábnyoma, látszott, hogy Õ már itt is járt visszafelé, azaz nem fogunk vele találkozni.

Térképrõl aztán rájöttünk, hogy kicsit el lett mérve a táv, és még van két kilométer. Itt már hétágra sütõtt a nap, sóvárogva gondoltunk az autóban hagyott naptejre. A homok a talpunk alatt kezdett felszáradni, és próbálgattuk, hogyan lehet ilyen talajon járni egyáltalán. A kicsit csoszogós módszer volt a nyerõ. Templom torony továbbra is sehol a láthatáron. Volt viszont pici temetõ és kis Mária kegyhely egy fa odvában, amirõl a nálunk lévõ elvileg mindent tartalmazó térkép nem tett említést.

Egy kanyar után aztán házak, majd közelebb érve a Libickozmai halastó is elõbukkant. Végül 50 méterrõl láttuk meg a templomocskát, amit szinte teljesen elfedett az elõtte álló oriási fa. Na ennyit a toronyiránt elméletrõl. Kajáltunk, a kútnál vizet töltöttünk (a kutat jól ki kell engedni, alig használt!). Az egyik háznál volt két szép kölyök puli, haverkodtunk velük is egy kicsit.

Visszafelé az úton aztán szembe jött a két fiatal, most már egy vizslával. Láttunk még egy bicajost, minden tiszteletem, a homokban elég durva bicajozni. Volt még egy kicsit idõsebb pár, majd egy fiatal lány egyedül. Õ biztos helyi volt, mert nem kérdezte, hogy milyen messze van a templom. Utólag kiderült, hogy ennyi volt az összes jelentkezõ, 8-an csináltuk meg a túrát. Gondolom a Mátrabérc meg Gerencse jobban vonzotta az embereket. De mi nem bántuk meg, mert most jöttek a nagyon szép részek.

A távolból hallattszó pukkanásokból már tudtuk, hogy vadászok is vannak a környéken, de most a vadászháznál láttuk is õket (kb 3km-re a falutól). A vadászházzal ellentétben a fogadó viszont bezárt. Itt lett volna a második pont, de annyira eldugott helyen volt a fogadó, hogy nem tudta fenntartani magát. A túra szervezõje szerint ki kellett volna vinni odáig a kisvasutat, és akkor talán mûködött volna a dolog. Tényleg nincs messze a kisvasút mostani végállomása (Kakpuszta), két kilométer után el is értük. Itt láttuk azt is, hogy a vadászok miért voltak itt, két hatalmas szarvastehént riasztottunk meg. Bemenekültek a fenyvesbe, a tájvédelmi körzet biztonságába. Azon kívül ugyanis annyi magasles volt, hogy akár számháborúzhattak volna a vadászok róluk. Másik elméletünk szerint egymásra vadásztak.

Az utolsó etap végig a kisvasút mellett, illetve rajta vezetett, a kék jelzésen. Gyönyörû erdõben mentünk, néhol megszakítva vadcsapással. A pocsolyák mellé érve tucatszámra ugrottak a vízbe a zöld leveli békák. Egy helyütt halastavat jelzett a térkép, de csak kiszáradt nádas fogadott. A következõ halastó (3km-re a céltól), viszont egy 500 méter széles nagy tó volt. Pont a gátján ment a kisvasút, és már éppen poénkodtunk, hogy milyen ritkán jár, amikor elment mellettünk két vonat és két sínautó is, a kisvasút nap szellemében. Egyébként sajnos nagyon ritkán jár.

Nem sok hely volt lehúzódni a gáton, de sikerült. Alighogy ezen túlvoltunk és átléptünk egy siklón - ami ott sütkérezett a gáton -, jött a nyomás, és újabb sötét felhõ jelent meg. Esõkabátott vettünk és megszaporáztuk a lépteinket. Nem sokkal a cél elõtt kapott el az esõ, felcentis jégdarabokkal megspékelve, de ez is hamar elállt.

A célban aztán kaptunk zsíroskenyeret, hallgattuk kicsit a mûsort, beszélgettünk a szervezõkkel.

Összességében nagyon jó volt a túra, nem lehetett eltévedni, azt hiszem keresni fogjuk a többi kisvasút melletti rendezvényt is.
 
 
 Túra éve: 2003
Frei BergerTúra éve: 20032006.01.15 12:11:24
megnéz Frei Berger összes beszámolója
http://web.axelero.hu/gaborkoos/terep_jaro/mashol/kak-30.htm (képek is)

2003.május 1, csütörtök. Indulás: 7.30, érkezés 13.45. Gyalogos táv: 28 km, szintidõ 7 óra, tiszta menetidõ 5 óra 15 perc.

Hiába kerestem Magyarország települései és földrajzi nevei között a Teljesítménytúrázók Társasága túranaptárjából kilesett „Kak” nevet. A titkot végül úgy tudtam meg, hogy amikor elõzõ este a kaposvári Shell-kútnál sikerült végre vennem egy Észak-Somogy-térképet (térkép nélkül nem ajánlatos túráknak nekivágni), azon megtaláltam a Boronka melléki Tájvédelmi Körzetben Kakpusztát, és Felsõkakot, mint a túra végállomását.

Sokáig haboztam, hogy a négynapos ünnepet Somoggyal vagy a Gödöllõi dombsággal kezdjem. Az döntött végül Somogy mellett, hogy másnapra, május másodikára volt meghirdetve a Balaton-felvidéken, a Káli medencében is egy túra. A Balaton-felvidéket nagyon szeretem, semmiképpen nem akartam kihagyni, és a Balaton déli oldaláról az északi átjutni rövidebb, mint a Duna túlpartjáról a Balatonhoz. Túrázás közben pedig takarékoskodni kell minden csepp energiával.

Elõzõ este munka után, röviddel kilenc elõtt indultam autóval Zircrõl. Kaposváron beszereztem némi enni- és innivalót egy benzinkútnál, majd a 61-es úton érkeztem Kaposmérõre, amelynek vasútállomása volt a túra indulási pontja. A késõi órán kissé körbeautóztam a falut, hogy maradjon róla élményem, majd megkerestem az állomást, és mellette leparkolva az autóban megvacsoráztam és nyugovóra tértem. Az ilyen rövid túráknál ugyanis a szervezõk nem biztosítanak szállást, a szolgáltatások is szûkösek, itt például csak a végállomáson kaptunk zsíroskenyeret és ásványvizet. Persze, a 300 Ft-os nevezési díjból (a hosszabb túrákon is legfeljebb 500) sokra nem futja, a túraszervezõ egyesületek többnyire támogatásokból, pályázatokból fedezik a költségeiket. Viszont itt volt csomagszállítás, ami azt jelenti, hogy ha a túra induló- és végpontja távol van egymástól, akkor a hátizsákokat átszállítják a célba, mire beér a túrázó (ez kicsit motivál is arra, hogy menet közben ne adja fel senki).

Másnap reggel, jelképes tisztálkodás, beöltözés és reggeli után leállítottam az autót a faluközpontban, visszaballagtam, és egyedüliként az egész állomáson, újságot olvasgatva, vártam a szervezõket. Aki, pontosan fél nyolckor, kissé borzasan és kialvatlanul meg is jelent. Elmondta, hogy ezt a túrát tavaly indították, most olyan ötven körüli résztvevõre számít. A túra útvonala az ún. Rockenbauer-Kéktúra (az európai E7 túraútvonal), egyetlen ellenõrzõponttal Somogysárdon.

Rockenbauer Pál (1933-1987, sírja Zengõvárkonyban) biológusként végzett az egyetemen. Elsõ és utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt. Szerkesztõként és rendezõként fõleg ismeretterjesztõ és természetfilmek készítésében jeleskedett, melynek kapcsán, elsõ magyarként, bejárta mind az öt kontinenst. A tévénézõk a Másfélmillió lépés Magyarországon, és az És még egymillió lépés Magyországon címû filmsorozatokból ismerhetik (ifjúkoromnak felejthetetlen mûsorai...)

Hogy végül is hányan voltunk, nem kérdeztem meg. Elsõként indulva, beleszámítva az engem megelõzõket, és akiket én elõztem meg, összesen kb. 20 túrázóval találkoztam. Persze, biztos, hogy amíg Somogysárdon söröztem, elmentek mellettem néhányan (megkérdeztem egy idõs bácsit a háza elõtt: „Bátyám, nem tudja, nyitva van a kocsma?” „Persze, az mindig nyitva van, ma már nem úgy van, mint régen...”).

A túra kifejezetten könnyû. Szinte alig van szintemelkedés (térképen mérve 50 m), a talaj végig homokos vagy füves (kíméli a talpat), és bár a jelzések helyenként nagyon hiányosak, könnyen lehet követni az útvonalat. A vegyes, cserjés erdõ kellemes hangulatú, tele volt a tavasz illataival, és valami elképesztõ mennyiségû szarvassal, õzzel (nem csodálom, hogy bizonyos privilegizált állami vezetõi körök szerettek Somogyban vadászni). Somogysárdon az egyébként kívülrõl szépen kinézõ Somssich-kastély az Országos Rendõrfõkapitányság Lovasbázisa, Újvárfalva pedig a 48-as szabadságharc neves hõsének, Noszlopy Gáspárnak a szülõfaluja. Emlékét õrzõ faszobrokkal, emlékhelyekkel a túra útvonalán többször is találkoztunk. A túra végét jelentõ Felsõkak a Mesztegnyõi keskenynyomtávú vasút végállomása, és éppen a kisvasút napját ünnepelték, olyan volt, mint nálunk a Betyárnapok, vagy egy majális. A kisvasút aznap ingyen szállította az utasokat, befelé utazva még a tetõn is ültek.

Mesztegnyõrõl, rövid falunézés és pincepörkölt után busszal utaztam vissza Kaposmérõre, szerencsém volt, lévén ünnepnap, elkaptam az egyetlen arra menõ járatot. Mind a gyaloglás, mind a buszos utazás alatt szép, gondozott falvakat láttam, az elsõ benyomásom mindenhol az volt: a lakói szeretik a lakóhelyüket. És ez nem csak a saját portájukra vonatkozik, hanem elsõsorban a közterületekre. Kaposmérõn még megengedtem magamnak egy elég jó pacalt, majd levetve a poros túraszerelésemet, visszavonultam az elõzõ éjszakai parkolóhelyre, kialudni a fáradalmakat. Hajnali kettõkor indultam tovább Révfülöpre, a másnapi túrához.