Túrabeszámolók


Vértesi Maraton/Félmaraton/Minimaraton

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2015
Pap GáborTúra éve: 20152015.03.30 22:36:50
megnéz Pap Gábor összes beszámolója

 Beszámoló az 52-es távról:


 


kerektura.blogspot.hu/2015/03/vertesi-terep-ultramaraton-2015_30.html

 
 
 Túra éve: 2014
Pap GáborTúra éve: 20142014.04.01 15:25:55
megnéz Pap Gábor összes beszámolója

 


Beszámoló az Ultramaratonról

 
 
 Túra éve: 2013
Pap GáborTúra éve: 20132013.04.01 21:32:19
megnéz Pap Gábor összes beszámolója

Beszámoló az ultramaratonról:


kerektura.blogspot.hu/2013/04/vtm-ultramaraton.html

 
 
 Túra éve: 2011
klaTúra éve: 20112011.03.28 13:22:02
megnéz kla összes beszámolója

48 km, gyalogos

Évek óta ez az egyik kedvenc teljesítménytúrám. Budapesthez közel van, és mégsem az ezerszer bejárat Pilis, Budai-hg. Nem vészes a szintemelkedés (1100 m), az is leginkább az út elsõ felében van; a második fele inkább csak séta. Az út szinte végig erdõben, erdészeti utakon, változatos völgyekben, hegyhátakon kanyarog. A nyomvonal tökéletesen, elvéthetetlenül jelezett.

Bár itt van az egyik legmagasabb nevezési díj - ami elõnevezéssel jelentõsen mérsékelhetõ - szerintem az ár-érték arány kimagaslóan a legjobb. Az egyetlen túra, amire nekem nem kell sem ételt, sem italt vinnen. NEM a - sajnos - szokásos legolcsóbb kókuszszelet-szintetikus szörp-háztártási keksz-tesco baromfivirsli kínálat, hanem bõséges, jó minõségû, igényes nagy választék.

Sajnálatal hallottam, hogy az alacsony érdeklõdés miatt két év múlva a gyalogos telj.túra már lehet, hogy nem kerül megrendezésre.

Kár lenne!

 
 
 Túra éve: 2010
kekdroidTúra éve: 20102010.04.07 19:46:48
megnéz kekdroid összes beszámolója

Vértesi Terepmaraton – Teljesítménytúra


Reggel Kerek repkénnyel nem kapkodjuk el az indulást Szárra, az óraállítás miatti álmosság így talán kevésbé kíséri végig a napot. Meg aztán ki kell használni az alkalmat, hogy még zenei aláfestés nélkül alhatunk. Kelenföldön pattanunk fel a 060-as Flirtre, a tegnapról ismerõs jegyvizsgáló széles mosollyal üdvözöl, majd rövidke utazást követõen máris Száron vagyunk. Különösebb nehézség nélkül érjük el a sportcsarnokot, a mezõny jelentõs része már bõven elrajtolt, a futók közül a fürgébb minimaratonosok már sorra érkeznek a célba. Benevezünk Bobeknél, üdvözöljük a rövid kört épp teljesítõ Tincát, biztatjuk, ha utolér – úgyis utolér – akkor csatlakozzon hozzánk. Ezzel elindulunk, még a faluban megnézem az itinert, csodálkozom a táv hosszúságán, amikor az elsõ rendezésen voltam, mintha rövidebb lett volna. Utólag kibányászom a papírok közül a régit, valóban rövidebb volt és egy kicsit az útvonal is megváltozott, elõnyösen.


Szár álmos, széles fõutcáját magunk mögött hagyjuk, közben rengeteg futó érkezik szembõl, mindenki visszaköszön, még az is biccent vagy int egyet, aki már láthatóan kifulladtan teszi meg az utolsó kilométereket. Korrekt. :) Fiatal erdõben haladunk, lassan emelkedõ úton, Repkény meg is jegyzi, hogy legalább a visszaúton itt végig lejtõn mehetünk. Néhány éles kanyar tarkítja az utat, beszélgetünk, nézelõdünk és ezalatt a reggel még napos, tiszta égbolt szépen csendben elkomorul, feltámad a szél. Átvágunk egy susnyásabb, lejtõs nyílt részen, mûútra térünk egy kis ideig, a térkép szerint régen vasút vezetett erre. Következik a Körtvélyes, széles ösvényen, óriási fák között bandukolunk fölfelé a hegyre, hol meredekebb, hol lankásabb emelkedõn, végül széles gerincen. A túrához tartozó narancsszín pöttyök és nyilak, valamint a Vértesben nagy gonddal megépített irányjelzõ táblák is mutatják a letérést a csúcs felé, ahol Lutakkal és Píttel futunk össze. Megkapjuk az elsõ pecsétet, felmászunk a toronyba a saját felelõsségünkre – anno ezt kihagytam, így most új látvány tárul elém: északon a Budai-hegyek és azon túl a Pilis, sõt, a Börzsöny hegyei kéklenek, kelet felé Százhalombatta ipari létesítményei ugrálnak ki a láthatár egyenes vonalából, nyugaton pedig a Bakony uralja a tájat, a Kõris-hegyen lévõ lokátor fehér félgömbjén megcsillan a napfény. Fantasztikus látvány, még az erõs szél sem zavar, sõt, a tériszonyomat is legyûröm egy idõre. Azért lefelé néha erõsebben kapaszkodom egy kicsit a létrába, mint amúgy indokolt lenne. :) Odalent összefutunk Lépéshibával, innentõl együtt tesszük meg a táv hátralévõ, jó nagy részét, elbeszélgetünk, mi másról, mint teljesítménytúrákról. Így hamarabb telik az idõ, elérjük a K+ letérését Körtvélyespuszta felé, majd rövidesen a Mária-szakadékot kerülõ szakaszon csodálkozom rá a sûrû, vén erdõre. Nem emlékeztem, hogy a Vértes ennyire szép. Az újabb ellenõrzõponton újra ismerõsökkel futunk össze, cejasék pecsételnek és egy kisebb étteremnek is becsületére válna az az étel- és italválaszték, amellyel kínálnak. Vagy húsz percet elidõzünk itt, megérkezik Vándorköszörûs is, kár, hogy nem beszélgethetünk sokáig, mert még vagy öt kajapont van és közben gyalogolni is kéne. Már lassan indulunk, amikor berobog Tinca, õ még most láthat neki a korai ebédnek.


Elindulunk fölfelé a Mária-szakadékon, meredek kaptatón visz az út, mellettünk mély, mégis valahogy barátságos szurdokvölgy. A faragott-festett képesfákról valahogy lemaradok, kár. Elsétálunk visszafelé is a valamikori Körtvélyespuszta erdei temetõje mellett, a sírok között egy kerékpáros kiránduló pár csókolózik. Fura egy gusztus. Trappolunk tovább, egyértelmû, határozottan vezetõ jeleket követve egészen a Vitányvár kitérõjéig, ahol is a széles útról keltikékkel határolt ösvényre kell térnünk. A Vitányvárat Zsotyek õrzi, mint elmondása szerint eddig mindegyik alkalommal ezen a túrán. Most nagyon erõs szélben kell ezt tennie, itt nem maradunk sokáig, néhány fotó az északon sorakozó szélkerekek felé és már suhanunk is le az idõközben távozó Lépéshiba után. Meg persze azután, hogy Zsotyek megmutatja, merre is kell suhanni, mert elsõre nem vesszük észre az irányt. Odalent megint megállunk egy pillanatra, most Vajonmerréék töltenek belénk némi ellátmányt, megfejelve valami vizeskannák cipelésének perspektívájával. Lehet, nem kellett volna elsütnöm ugyanazt a poént, amit már az elõttem járók fele elsütött? :) Távozóban is viszek még pár maréknyi (több nem fér) ropit, elrágcsálom menet közben.


Sétálunk tovább, ismerõs helyek következnek, még a Nap is kisüt rövidebb-hosszabb idõszakokra. Szarvas-kút, Mátyás-kút, a kettõ között emelkedõ, elkerített irtás, elterelt jelzés, majd visszatérés. Utolér Tinca, innentõl nagyjából négyesben gyûrjük a távot. A második forrásnál sincs egyetlen kiránduló sem, bár kicsit odébb találkozunk néhány intenzíven tanácskozó kéktúrázóval. Megközelítjük Várgesztest, rövidke meredek lejtõn suhanunk le a Zsigmond-kõ mellett és hirtelen kibukkanunk a falu szélén az erdõbõl. Végigbattyogunk a fõutcán, Talán felesleges leírnom, hogy itt is hatalmas mennyiségû ennivalóval várnak, fogy rendesen a májas-zsíroskenyér, Repkény zsebre vág egy félliteres izoitalt. (Ezt aztán én iszom meg este. :)) Nagyjából ez történik végig: megyünk, beszélgetünk, néha kedves emberek ennivalóval kínálnak (Kínálnak!? Tömnek! :)) aztán hirtelen véget ér a történet. Közben erdõ, minden mennyiségben. Most is ez utóbbi van soron, Várgesztest emelkedõn hagyjuk el, majd a Bodzás-árkon leereszkedve kanyargunk egy mély, sûrû erdõvel szegélyezett völgyben. Hiába tudom, hogy alig egy-két órányi gyaloglással bármelyik irányban találnék települést, mégis úgy érzem, sokkal jobban elvesztünk a rengetegben. A világvége-hangulaton kicsit javít, hogy megérkezünk a Hirczy-emlékmûhöz, ahol újra ismerõsök várnak, sz_zsu és b_feri õrzik a pontot. Lépéshiba javaslatára itt már kevesebbet kajálunk – azért még lecsapok az összes maradék sajtra – és ezt a javaslatot meg is fogadjuk. Irány Kapberek-puszta, az útról nem is tudnék sokkal többet, vagy másfélét írni, mint eddig, sûrû erdõ, ahol a beszédünkön és a lépteink zaján kívül semmiféle más emberi forrású hang nem hallatszik. Itt ráadásul annyira igaz már ez, hogy kezd feltûnni, hogy a rövid távtól való elválásunk óta a pontõrökön kívül nem nagyon találkoztunk senkivel a túráról.


Kapberek-puszta annyira nem méretes hely, hogy az irányjelzõ táblán kívül semmi más nem jelöli az év 364 napján keresztül, ma pedig pontosan egy ellenõrzõponttal van itt több. Ryanék pecsételnek és töltögetik szorgosan a vizet, mást már egyszerûen el sem tudok fogadni, annyira telítõdtem az eddigi pontokon. Innentõl kezdõdõen gyakorlatilag nincs szintemelkedés a túrán, ennek tudatában igyekszünk az eddiginél is gyorsabban haladni. A reggeli szakasszal, a Körtvélyes gerincével párhuzamosan haladunk az ellenkezõ irányban, Repkény fel is fedezi valahol fent a geotornyot, amelyrõl olyan szép kilátásunk nyílt a nap elején. A völgyön lefelé haladva egy-egy nyíltabb területen szép kilátást látunk délkeletre, az etyeki dombok felé, de még itt is többségben van a zárt, erdõs szakasz. Végül megérkezünk az utolsó ellenõrzõpontra, ahol egyrészt sancimanó és speti, másrészt az idõközben ideérkezõ Lutak és Pít kínálnak mindenféle földi jóval. No és persze bélyegzõvel. Rövid pihenõ után követjük az idõközben induló Lépéshibát, cél az este hat elõtti érkezés, ezt jó lenne tartani. Szépen gondozott vadászházak mellett sétálunk el, jó lehet ilyen helyen lakni, csak munkába, meg iskolába járni nem valami egyszerû. Pedig régen (nagyon régen) még vasút is járt erre, Szárliget felé vitte az erdõben kitermelt fát, követ. Mára csak a térképen szereplõ felirat tanúskodik errõl, de ha értõ szem végigjárná a nyomvonalat, talán még egy-két érdekességet fel is fedezhetne. Mi azonban megérkezünk a reggeli közös szakaszra, ahol a piros sáv felfelé húzott a mûúttól. Szembe megyünk a korábbi önmagunkkal, újra átvágunk az egynyomos ösvényen a susnyásban, ami nem is annyira susnyás, majd újra végigsétálunk a fiatal erdõn.


Végül megérkezünk Szárra, a sportcsarnok parkolójában alig látni már autót, odabent berzso keni sorra a mindenféle finom kenyereket. Megkapjuk a nagyon szép díjazást, egy bónusz impregnáló sprét, bedöntünk pár pohár szörpöt, majd élve Lépéshiba felajánlásával, autóval utazunk Budapestig. Egyszerûen nagyszerû túra a Vértesi Terepmaraton, mesebeli erdei tájakon, rengeteg szolgáltatással, kitûnõen jelzett útvonallal – külön öröm, hogy sok ismerõssel lehetett találkozni, mind a pontokon, mind a résztvevõk között. Köszönet a túráért a Csanya&Lupus csapatnak, a fuvarért – és a bevásárlós kitérõért – Lépéshibának és a társaságért Kerek repkénynek, Lépéshibának és Tincának!


-Kékdroid-


Képek

 
 
dnvzoliTúra éve: 20102010.03.31 15:41:22
megnéz dnvzoli összes beszámolója
Vértesi Terepmaraton teljesítménytúra

2010.03.28.

 

Több sikeresen együtt teljesített túra után úgy gondoltuk Janival hogy vasárnap elnézünk a Vértesbe egy laza ötvenesre.Ebbõl a tájegységbõl én még úgyis csak egy Vértesi Barangolások 25-ösnyit láttam,érdekelt nagyon miért szeretik annyira sokan ezt a kis hegységet,az eddigi tapasztalatom ugyanis nem volt szinkronban a Vértes szerelmeseinek beszámolóival.Az óraállítás eleve elvett egy órát a pihenésünkbõl,ráadásul Janit a technika is megtréfálta kicsit,a túl intelligens telefonja az esti elõretekeréshez még tett egy órát,így nem is kellett sokat várnom rá mikor megérkeztem Kisbérre,bõven 7 óra elõtt elindultunk Szárra.A sportcsarnokot könnyen megtaláltuk,mivel már a falu elején álltak rendezõk akik mutatták az utat,meg hogy hol lehet majd parkolni.Odaérve aztán már nagy sokadalom fogadott bennünket,bemelegítést végzõ futók nem kis tömege várt a tömegrajtra az udvaron.Mi bementünk,és rövid sorbanállás után 8:15-ös rajtidõvel az itinerünkön hamarosan neki is vágtunk a távnak.

 Nem volt valami gatyarohasztó meleg,azt azért el kell mondani,na meg a szél is fújt rendesen és persze a menetirányunkkal szemben.A falut a sárga-piros kereszt-piros jelzések mentén hagytuk el.(érdekessége a dolognak,hogy az én térképemen,ami pedig a legújabb,tudomásom szerint,a piros kereszt az sárga kereszt)Az erdõbe beérve aztán megszûnt a szél áldásos hatása,volt az útnak egy gyenge emelkedése,de tempósan lehetett haladni.Itt az elején még együtt mentünk a múltkor megismert pannonhalmai túratárssal Istvánnal,és egy a sokorói túrán pár méter erejéig mellém szegõdött tatabányai társasággal.Azt nem mondanám,hogy borzasztó friss voltam,az elõzõ nap elég kemény fizikai munkával telt,emellett nagyon keveset ettem,éreztem hogy nem lesz ez egy egyszerû menet….

Egy növendék (talán)tölgyesen átvezetõ egynyomos ösvény után jobbra kanyarodva burkolt úton folytattuk a sétát,de hálisten ezt egy erõs balos után el is hagytuk,megkezdtük az emelkedést a Kis-Szállás-hegy oldalában.Hallom ám mögülem a lányokat,hogy”ezt most gyorsan egyenletes tempóban leküzdjük”-vagy valami hasonlót,félre is ugrottam mindjárt,nehogy átzgázoljon rajtam az amazonok hada.Megnyugtattak aztán,hogy jó lesz a mi tempónk is,félúton aztán kiderült,hogy még az is sok:)Jó 300 métert emelkedtünk talán másfél kilométeren,a tetõhöz közeledve a szél ismét csak ellenünk dolgozott,úgyhogy lehetett fujtatni rendesen.Ha alaposabban tanulmányoztuk volna a szintvonalakat,nem tartottunk volna elõre a piros3szöges letéréstõl a geodéziai torony felé,így viszont kellemes meglepetésként érte a csapatot,hogy a toronyhoz nem fel,hanem már csak be kell gyalogolni.Az eddigi nagyjából 6 kilométeren le is tudtuk a szintemelkedés durván negyedét.A torony tövében a túra elsõ terülj-terülj asztalkája várt ránk,mindenféle aszalt és friss gyümölcsökkel,sós ropogtatnivalókkal,sajttal,itallal.Úgy gondoltam,még itt az elején eszem egy szendvicset,mivel tudtam,hogy késõbb már nem fog belém menni.A kitett finomságokat pedig desszertként fogyasztottam.Bár a toronyra öles betûkkel kiírták,hogy felmenni tilos,na meg életveszélyes is,velem együtt többen vállalták a veszélyt,és nem eléggé elitélhetõ módon tojtak a tiltásra és felmásztak a tetejére.A tiszta idõ gyönyörû kilátást biztosított,az zavart egyedül,hogy igazából nem tudom mit látok,de hogy szép volt az biztos.Leérve aztán kicsit korholtam magam,a létrázás hatására kicsit behúzta a görcs a hátsó combizmaimat,erõsen reméltem,hogy nem tettem tönkre a túrámat ezzel a mászással…

 A rövid oda-vissza szakaszon aztán visszatértünk a piros sávra.A következõ szakasz nem volt megerõltetõ,jobbára szintben haladtunk,néha balra mellettünk tekintélyes méretû árkok jelentek meg,jobbról vadkerítés vezetett bennünket.A kék kereszt megérkezésekor elõször birka módjára követtük a többieket,de hamar rájöttünk,hogy nekünk határozottan jobbra kellene letérnünk a pirosról ellentétben a mostani irányunkkal.Hamar korrigáltunk,és immár jó irányban haladtunk a Vizes-bikk nevû helyen.Néha szép fenyveseken keresztül vitt az út,máshol nyírfacsoportba botlottunk,igazán változatos volt az erdõ.Áthaladtunk Körtvélyespusztán,már hármasban,mellénk szegõdött ugyanis egy tatai leányzó,Ági akivel aztán el sem hagytuk egymást egészen a célig.A valaha szebb idõket látott településen szokás szerint azon merengtünk,milyen lehetett itt az élet-amikor még volt itt élet.

 Egy jobbos után a közös kék-kék kereszt jelzésen folytattuk utunkat,majd elhaladva egy régi temetõ mellett ráálltunk újra a kék keresztre.Jó kis emelkedés következett,a Mária-szakadékot kerültük északi irányból.Az ominózus,többek által említett keresztezõdésen mi is túlmentünk,mivel a leágazó után is volt még egy sárga pötty,ami valószínû tévedésbõl került oda,a túristajelzés viszont elfogyott.Kb.6-7méteres korrekcióval aztán ráleltünk a nekünk rendelt lejtõre,és így már leesett annak a pár az úton keresztbe fektetett fadarabnak is a funkciója amit néhány másodperccel ezelõtt nemes egyszerûséggel átléptünk:)

 Jó kis ereszkedéssel érkeztünk meg a második ell.pontra,ahol megismerkedhettünk a már sokak által említett májas-zsíros kenyérrel ami valóban nagyon finomnak bizonyult.A tegnapi éhezés után itt aztán ettem szinte mindenbõl(az éhenkórász, aki enni jön a túrára:),nagyon hiányzott a kalória,az egészet pedig kólával öblítettem le.Beszélgettünk kicsit a pontõrökkel,mesélték,hogy a futók a szélrózsa minden irányából jöttek erre a pontra,hiába õk jobban túlfutottak a leágazónál,mint mi:)

Innen aztán a kéken folytattuk,tulajdonképpen a Mária-szakadék-ha az esetleges folyásirányt nézzük-jobb peremén haladtunk.Rövid,de nagyon szép ez a völgy,néhol bámulatos szikla alakzatokkal,már csak valamiféle víz hiányzik belõle.Kiérve a szakadékból jobban szemügyre vattük az elhagyott temetõt,jobbára még a 19.században elhunytak nyughelye ez a sírkert.Szépen rendben van tartva,szerencsére távol esik a lakott helyektõl,így a vandalizmus sem érinti.Meneteltünk tehát a kéken,szebbnél szebb helyeken,látványos szurdokokban.Így jutottunk el a Vitányvárhoz,rövid ideig használva a kék rom jelzést.Mivel itt sem jártam még,kicsit jobban körülnéztem,tartottunk egy kisebb pihenõt.A következõ etetõpontot a várhegy tövébe rakták a szervezõk,ahova egy meglehetõsen meredek köves talajú ereszkedéssel lehetett lejutni,minimum öt szintvonalat keresztezve.Itt elfogyasztottuk az utolsó csokidarabkákat(a lilatehenes volt,bocs az utánunk jövõktõl:),ettünk mindenféle aszalt gyümölcsöt,mogyorót-ropit.Aztán egy kis kóla(az igazi)a végére és irány tovább még mindig a kéken.Vártuk,hogy majd megpillantunk valamiféle kopjafát,ezzel szemben azt kellett látnunk,hogy a Rockenbauer Pál emlékfa az aminek írja a térkép:egy élõ fába faragta bele az ügyes kezû mester az említett túrázó-ikon arcmását,valamint a nevét.Sehol nem láttam még ilyet.Késõbb aztán több ilyen fafaragás mellett is elmentünk,volt ami egy kutyának,volt ami Zsigmond királynak állított emléket.....

 Újabb könnyebb szakasz következett,elérve egy utat és egy pihenõhelyet(talán a Szarvas-kút volt)két alak ült a padon,már arra gondoltunk õk lesznek a titkos ell.pont,de nem mutattak irányunkba különösebb érdeklõdést,na meg a sárga formadzsekit sem viselték így odaköszöntünk nekik majd mentünk tovább.Kb.500 méter után pár lépés erejéig újra társunkká fogadtuk az aszfaltot,majd jobbra egy erõs emelkedõvel búcsút is intettünk neki.Jani haladt elöl,jó tempóban,Ági követte,én meg próbáltam õket követni,de most nem voltam az az igazi húzóember.Átbukva a tetõn leereszkedtünk a Mátyás-pihenõhöz,ahol elvileg egy kút is van,vizet azonban itt sem találtunk.Hullámvasutazva haladtunk Várgesztes irányába,majd egyszer csak egy kék háromszög jelzés fut be balról.Na,álljunk csak meg,mi is ez?Nézem a térképet:Zsigmond-kõ.(szép kilátás!).Hát akkor hajrá!Jani és Ági nem vállalkozott a plusz szintre,mondhatom sajnálhatják.Kb 30másodperc alatt fenn voltam a kilátóponton,és úgy 180 fokban gyönyörû panorámában volt részem.Miután gyorsan kinézelõdtem magamat visszaereszkedtem társaimhoz,és egy kis tavat jobbról kerülve begyalogoltunk Várgesztesre.A faluban újabb frissítõpont várt ránk,a kóla mellé itt már minõségi izotóniás italok is bejöttek a kínálatba.Ettünk-ittunk,majd elköszöntünk az itt is nagyon lelkes és segítõkész pontõröktõl.Durván a táv felét tettük meg eddig.

 Várgesztes után jött egy kis emelkedés,majd beértünk a szép Bodzás árokba.Jobbról Bakonyt idézõ bükkösök magasodtak fölénk,a Vörös-hegyen ahogy haladtunk a murván.A Bodzás-árkot a Fillér-árokra cserélve folytatódott a túra,majd az Ördög-szószék nevû sziklaalakzatot megkerülve hamarosan megérkeztünk a Hirczi-emléknék felállt ell.pontra.Itt a Várgesztesen felvett sárga sávot zöldre cseréltük az evés ivás után.Hamarosan már a Sárkánylyuk-vülgyben egyensúlyoztunk a meglehetõsen köves talajon.Azt számolgattuk,hogy Kapberek-pusztáig letudjuk a túra szintemelkedésének utolsó jelentõsebb részét,az utolsó 10-12 kilométerre már csak elenyészõ 65 méter marad.

Az út a völgyben alig észrevehetõen emelkedett csak,aztán kilépve belõle,a Stájer-erdõben haladva rá kellett jönnünk,hol az a 235 méter:)El is csendesedtünk kicsit,kellett az energia a lábakba:)Nekem privát problémám is kezdett ezen a szakaszon lenni,egyre jobban éreztem,hogy a tegnapi kevés evés,és a mai mindent össze evés-ivás kezdi megbosszulni magát.

Kapberek-puszta ep.-n már nem is ettem semmit,viszont elért egy durva holtpont,le is kellett ülnöm kicsit,és magamba borítani némi koffein-taurin kombót.Nem voltam valami fényesen…..

Nekiindultunk aztán az utolsó 12-13 kilométernek,de rövidesen ki kellett kérnem az elsõ „idõmet”,megejtettem egy boxkiállást.Az ember már csak úgy mûködik,hogy ami bemegy annak egy része ki is kívánkozik,miután ez megtörtént a kedvem is jobb lett néhány nagyságrenddel:)

Hullámvasutazva haladtunk,mint már említettem 65 méter szint volt hátra már csak,kezdtünk kacsintgatni a 10 órás teljesítés felé.Ezt sûrû bocsánatkérések mellett én már csak egy újabb boxkiállással veszélyeztettem,de ennek ellenére sem tûnt lehetetlennek a dolog.Hallgató-völgy ep.-nél begyûjtöttük az utolsó pecsétünket,majd kb.1 kilométer után rátérve a már reggel bejárt útra besuhantunk a célba,kevesebb mint 10 órás idõvel.Átvettük a szép oklevelünket,és a pofás kitûzõt.Enni-inni már egyikünk sem bírt:)Pedig itt is volt mit,mondhatom!

 Mire hazaértem Gyõrbe,a végkimerültség minden jelét magamon hordoztam,én aki szinte soha nem fázom,az állítólagosan 25fokos lakásban vacogó fogakkal löktem félre a fürdõbõl mindenkit,és a forró vizet engedtem magamra sokáig,majd,még mindig eléggé fázva összegömbölyödve bújtam a takaró alá…….

 Ezzel együtt:Ez egy nagyon jó túra,kiváló ellátással.A céllal együtt 8 helyen van mód frissítésre,minden esetben terülj-terülj asztalkáról,amin van minden,mi szem-szájnak ingere:aszalt és friss gyümölcsök,zsíros-vajas-lekváros kenyerek,savanyúság,kóla,sajt,izotóniás italok,sós ropogtatnivalók,és mindezek korlátlan fogyasztással.Nem mellesleg már tudom,miért szeretik annyian a Vértest,ezentúl én is közéjük tartozom.A túra útvonala nagyon változatos,vannak itt szebbnél szebb völgyek,hegytetõk,várromok,szép kilátóhelyek……

A pontõrök egytõl egyig dícséretet érdemelnek,és persze a szervezõk is akik viszik ezt a rendezvényt.Az útvonal kijelölése tökéletes,az amúgy is jó állapotban levõ túristajelzlések mellett narancssárga „pöttyök”és nyilak segítik a haladást.Tetszett.

 Köszönöm a lehetõséget!

 dnvzoli
 
 
Boszi72Túra éve: 20102010.03.30 09:21:02
megnéz Boszi72 összes beszámolója

Elsõ találkozásom a Vértessel, második terepfutó versenyem. Volt bennem némi félsz, mégis nagyon jól sikerült ez a nap. Barátaim sajnos nem indultak, de lelki támogatásukra számíthattam a rajtban, sokat jelentett, hogy velem voltak és elvonták figyelmemet a rám váró 47,5km-rõl. Külön ajándék volt Katival való találkozásom, akivel röpke egyeztetés után úgy döntöttünk, együtt vágunk neki a távnak. Így is történt, ám még Szárról kifelé menet találkoztam Papmacival és az õ lendületes tempóját észrevétlenül én is felvettem beszélgetés közben, így Katitól elváltam. A túra hosszát – eltekintve egy rövid megszakítással – Papamaci társaságában gyûrtem le, az órámra alig néztem, repültek az órák.



Amit a Vértes szépségérõl hallottam, valóban igaz, csak szeretni lehet ezt a tájat mesés völgyeivel, hatalmas fenyõfáival, sajnáltam is, hogy futóverseny lévén nem vesztegettem az idõm fényképek gyártásával.


Tartottam attól, hogy elkeverek a jelzéseken, de az eligazító narancs pöttyök, méteres nyilak és BALRA kiírás porrá zúzta ezt a lehetõséget. Milyen jó volt így futni, sokkal könnyedebb érzés, mint amikor az ember kénytelen folyamatosan az itinerbõl kimazsolázni, merre tovább, avagy meglelni a választ ama ijesztõ kérdésre, hol vagyok?!? :-)


Minden flottul ment. A rendezõség olyat produkált, amitõl néha elállt a szavam is és csak hüledezni maradt erõm. A pontõrök azt lesték, mikor érünk oda, vidámak voltak és kivétel nélkül mindenhol kaptunk bíztatást. Arról nem is beszélek, hogy amikor nyúltam a vajas kenyérért, máris nyújtotta felém a srác a sót, és az izotóniás italt a pontõr rakta a táskámba, ne kelljen már azzal vacakolnom, hogy leveszem a hátamról… Azt éreztem, hogy értünk vannak ott. A cél elõtt pár kilivel is találkoztunk már összeszedelõzködött pontõrökkel, akik rögtön tapssal és hajrá kiáltásokkal öntöttek friss erõt a fáradó lábainkba. Igazi, lelkes csapatként mûködtek. Eddigi tapasztalatim során eddig még soha nem találkoztam ilyen szervezésû, jól tervezett és kivitelezett túrával. Egy szó jutott eszembe róla a végén: profizmus!


Gyönyörû táj, ragyogó, napsütéses idõ, jó társaság, kiváló szervezés, saját legjobb idõm erõteljes megjavítása, nagy vonalakban ez jellemezte ezt a tökéletes napot.


 

 
 
Pap GáborTúra éve: 20102010.03.29 16:32:21
megnéz Pap Gábor összes beszámolója

 VTM


 


Március eleji lerobbanásom óta folyamatosan javulnak az eredményeim, és a közérzetem, így kíváncsian bár kétségek közt vártam a vasárnapot.

Kétségeim voltak, mert nem fekszenek a pörgõs nem túl technikás terepek. Nehéz dió lesz a tavalyi 4 óra tartása, kismértékû (5-10perces) javítása.

Reggel kissé hûvösebb az idõ az elmúlt napokhoz képest, de ez nekem nem baj, a hirtelen beköszöntõ tavaszi melegben jó eséllyel állok fejre. Úgy döntök, hogy kipróbálom a zsák nélküli futást, a dzsekim zsebébe mindössze egy müzliszeletet rejtek.

10 perces csúszással indulunk neki a kissé szembeszeles aszfaltnak. Balázs, és Gergõ egyenletes tempóban távolodnak néhány emberrel a nyomukban. Én mindig lassan kezdek, idõ kell a bemelegedéshez. A falu végétõl lassan aztán beérem legtöbbjüket. Az erdõben elhagyom Kabócát is, bíztatjuk egymást, és hamarosan itt van Körtvélyes emelkedõje. Türhetõen megy az emelkedõ.

A torony letérõje jó alkalom a mezõnyben elfoglalt pozíciónk felmérésére. Balázs, és Gergõ vágtázik az élen. Én még nem kelhetek versenyre velük, de egyébként is magamat kell legyõznöm.

Innen egy Ultrabalatonos felsõben futó sráccal kezdjük el kerülgetni egymást úgy Várgesztesig. Az emelkedõ, és a keréknyomos-sáros részek nekem jobban mennek, a jól futható sík részeken viszont mindig beér.

Kék kereszten sikerül továbbmenni a hegyen, és csak a dózerúton kanyarodunk le a Csákányosi pont felé. Ide jó lett volna valamilyen plusz jelzés a kanyarba. Mária-szakadékban, nem kell belegyalogolni, ez mindenképp elõrelépés tavalyhoz képest.

Már úgy tûnt, hogy beáll a mezõny, amikor is a vár elõtt lépteket hallok a hátam mögül. Hátranézek, és meglátom a két éllovast, akik szintén továbbmentek a kék kereszt letérésén, csak jobban. A meredeken gyorsan elhagynak, én az ilyen morzsalékos lejtõn egyébként is gyáva vagyok. Lent látom, ahogy Gergõ gyaloglásra vált, amit nem értek. A következõ pillanatban csatolja le a kulacstartó övét és ledobja az út mellé. Már látom, hogy sántít is. Nagyon sajnáltam, mert láthatóan élvezte a futást, és könnyedén haladt… Mielõbbi gyógyulást!

A pont után Balázs hátát még követem egy darabig, csak lassan távolodik.

Megyek a magam tempójában, a korábban említett sráccal, akitõl Várgesztes elõtt lépek el. Még a Zsigmond-kõ elõtt volt egy trükkösebb éles balkanyar, ami a farakások miatt benézhetõ volt.

Jó a frissítõpontok kiosztása, nem hiányzik menet közben az ivás sem, a falubéli ponton felajánlott palackot sem fogadom el.

A sárga sávon megállapítom ismét, hogy a talaj nedvességtartalma pont megfelelõ. Nem süllyedek el a homokban, de nem is leszek sáros. Gyorsan elérem az emlékmûvet.

Tavaly némi gondot okozott a zöld sáv és zöld kereszt elágazása, idén viszont szépen megújult ez a szakasz is, és irányítótáblák is elhelyezésre kerültek. A combjaim már kissé fáradnak az emelkedõn. 2:55 körül érem el Kapberek-pusztát.

Arra nem emlékszem, hogy innen idõben mennyi kellett tavaly a célig, csak azt tudom, hogy lehet döngetni. Igyekszem is felpörögni, de nem érzem elég gyorsnak magam. Hallgató-völgy elõtt ismét lépéseket hallok, hátranézek, és meglátom Szabó Gábort, aki nagyon lazán nyomja. Kérdezi, hogy hányan vannak elõttem, és mennyivel. Arra tippelek, hogy Balázs kb. 10 percre lehet tõlem, így úgy dönt, hogy marad. Beszélgetünk pár mondatot, és sikerül mellette egy kissé feltornászni a sebességem is. Lupushoz pár másodperccel elõbb ér be, de még itt van Balázs is. 3:42 a vége ami Gergõ balszerencséje miatt ma a harmadik helyre elég.

Sikerült tavalyi eredményemen 18 percet javítani, aminek örülök, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy bátyám elsõ terepfutásos próbálkozását mindjárt siker koronázta, és a hét eleji betegsége ellenére 5:17-el ért be!


Úgy gondolom jót tett a versenynek az idõpont módosítás, a Margita-Téli Mátra, és a Mátrabérc közötti nagy volt az ûr. Köszönöm Lupusnak, Csanyának, és az összes szervezésben résztvevõnek ezt a remek napot! 

 
 
tétova hegyi-teveTúra éve: 20102010.03.28 18:34:05
megnéz tétova hegyi-teve összes beszámolója

Terep teve menet a Vértesben


kicsit hûvös és felhõs idõ fogadott bennünket Száron, ami tökéletes futóidõt ígért. Késõbb többször kisütött a nap is, igazi futóélvezkedésre adva lehetõséget. Az utóbbi idõben sajnos eszméletlen keveset futottam, az új munkahelyem erre nem adott lehetõséget. No meg egy makacs meghûlés is hátráltatott az elmúlt 2 hétben. A rajtban majd szétvetett az erõ s hiába fogadtam meg korábban, hogy óvatosan megyek majd. Ott voltam az elsõ bolyban, s ebben fél vagy minimaratonosok is futottak. A körtvélyesi pontnál eszméltem eszem-iszom közben s intettem magam lassabb tempóra. Az erdõ gyönyörû volt, a be-be sütõ napsugarak festették még szebbé. Az út lágyan terült a láb elé s csak rohantunk elõre. A lakott terület elõtt most nem volt videózás, az már megvolt a P3szög kanyarjában. Aztán jön a Mária szakadék, ahol lefelé egy srácot kiabáltam vissza az éles jobb kanyarnál. Így értünk a völgy aljába, ahol evés-ivás, de minden totolya nélkül. Fel a szakadék mellett s vissza a betonútra, ahol egy rövid közös szakasz a szembejövõkkel. Aztán megint a fenséges erdõ, sajnos sok az új írtás is. Még szerencse, hogy Szarvas-kút és Mátyás kút környéke egyenlõre tabu a fejszéseknek. Itt már éreztem a kezdeti rohanás hatását, de még ment a futás. Szerencsére Várgesztes elõtt egy jókora lejtõ várt, ahol megcsodáltam a fenséges szikla alakzatokat. Ki tudja mióta állnak s figyelnek ott. Vgesztesen aztán a teríts-meríts várt. Jólesett, mert ekkorra már ki voltam mint a liba. Teve-liba. A barátságos pontõr öntött belém lelket s két pohár kólát is. Fel a sárgán már erõm vesztve bandukoltam s csak a tetõn átbukva indultam neki újra. Egészen a Hirczy emlékmûig tartott a lendület. A kedvenc Sárkány-lyuk völgyön felfelé sajnos többet gyalogoltam, mint futottam. Sokan el is mentek mellettem, de én már azt sem bántam. Komoly szenvedés volt az út további része. A cipõmmel is volt valami gond, fájni kezdtek a sarkaim. Asszem megérett a helyzet új beszerzésére. Minden bajom volt, de gondoltam jobban járok ha futok, nem tart olyan sokáig. Egy-két aprócska, mondhatni vakondtúrásszerû domb így is komoly erõkifejtésre sarkallt, aminek sarkaim sem nagyon örültek. Pedig azokon már nem is futottam. Így kínlódtam el magam az utolsó pontig remélve, hogy az erdei beton után már lejteni fog. De már az is fájt. Azért tudtam futni. A faluba érve a hosszú egyenesekben csak 2x kellett belesétálnom. Végre beértem. Újfajta oklevél és kitûzõt (azt külön kellett kérni, mert a futóknak nem járt) kaptam. Most már jobban vagyok s minden megszépült. Elmúlt a szenvedés érzése s már el is határoztam, jövõre is jövök.


A szervezés nagyon tuti volt. Megkockáztatom, ez a verseny kategóriájában a legjobb. Élvezetes és jól elosztott szintekkel párosuló  útvonalvezetés. Tökéletes kiszolgálás (minden van, ami egy futónak kell és akkor, amikor kell). Én semmit nem vittem magammal s nem éreztem ennek hiányát. Tetszett, hogy 3-4 helyen is fotóztak vagy videóztak. Ez a terepfutásban nem oly bevett gyakorlat. A pontõrõk hozzáállását is kiemelem, mert nagyon lelkesek és segítõkészek voltak. No meg a Vértes, ami megunhatatlan, gyönyörû és páratlan természeti szépség. Akár tevegelésre is javasolható. 

 
 
 Túra éve: 2009
RrBmIrGaMiDTúra éve: 20092009.06.20 00:32:28
megnéz RrBmIrGaMiD összes beszámolója

Lowe Alpine Félmaraton + Extra (Vitányvár)


Kiírás szerint:


Táv (terepen): 21.1 km (25,43 km) Szint (terepen): 410 m


9 órakor érkezett meg a vonat a Szárra. Leszállás után néhányan bizonytalanul álltunk, mert nem tudtuk merre induljunk, de a helyiek készséggel segítettek. Irány a Sportcsarnok. (1,5 km az S jelzésen). Megérkeztünk, beneveztünk: gyorsan ment, nem voltak sokan. A térkép alapján elég egyértelmû volt az útirány, így nem volt más hátra, mint elõre. A túra elsõ részében több futóval is találkozunk, akik már a visszaúton voltak.

A kiírás alapján már tudtuk, hogy nem kell óriási emelkedõkre számítanunk. Rövid idõn belül megérkeztünk az elsõ ep-re (Körtvélyes), ahol a tiltás ellenére néhányan felmásztunk a mérõtorony tetejére (ezzel is emelve az amúgy csekély emelkedést). Egyébként "nem másztunk fel rá, mert az tilos" :-))). A kilátást korlátozta az amúgy felhõs, ködös idõjárás, de amúgy remek kilátás lehet, ha tiszta az idõ. Utunk további részében sem kellett nagyon megerõltetnünk magunkat a hegymenettel - fõleg, hogy az össz szintemelkedés 75%-át eddigre már letudtuk. Bár nem erõltettük magunkat, hogy minél gyorsabban menjünk, de rövid idõn belül elértük a Szép Ilonka-forrást (2. ep.).

Itt eldöntöttük, hogy ha már itt járunk, és az idõbe is bõven belefér (7 órás szintidõ!!!), akkor meglátogatjuk Vitányvárat. Így elindultunk visszafele. Többen meglepõdtek (kiket elõtte elõztünk), hogy miért megyünk a másik irányban, egy pillanatra látszott a szemükben a bizonytalanság. Ez a meglepõdöttség gyorsan szertefoszlott, miután feltártuk az okokat. :-) A Vértes térképet továbbra sem kellett elõvenni, hisz a maratonistáknak jelölt útvonal tökéletes volt célunk eléréséhez. A várba vezetõ után már szemerkélni kezdett az esõ, itt már beszéltem arról, hogy mily jó is lenne, ha egy kicsit esne az esõ. Ez kicsit szokatlannak tûnhet: de eddig vagy megáztunk, mert nem készültünk esõre, vagy készültünk rá, de "azért" nem esett, így már szerettem volna kipróbálni, milyen az, ha normális öltözetben túrázunk, miközben kapjuk az égi áldást.

Miután felértünk a várba (és kaptunk egy jelképes "itt jártunk pecsétet"), egyre közelibbnek tûnt a kívánságom. Az esõ már csak percekre volt tõlünk. Kicsit nézelõdtünk/fényképeztünk, beszélgettünk egy középkorú párral, majd tovább (vagyis vissza) indultunk. Az esõ nem tréfált: szerencsére még idõben döntöttünk az átöltözés mellett. Néhány perc múlva már szakadó esõben közeldhettünk a Szép Ilonka forráshoz (immár másodszor). A ponton még váltottunk néhány szót a pontõrökkel, majd folytattuk utunkat tovább.

Ahogy fogytak a km-ek, úgy nõtt ez esõ intezitása is. De a felszerelés jól bírta. Mivel innentõl kezdve már igazi hegymenet nem volt, inkább csak hosszú egyenes/vízszintes szakaszok, így egyenesen jól jött az esõ. Kicsit izgalmasabbá tette az utat. Mondjuk, én nem unatkozom a természetben akkor sem, ha nem kell kapaszkodni egy hegyre sem. (Más kérdés, hogy egyre jobb kezdem megkedvelni a hegymeneteket. :-)) Néha-néha egy futó elõzött meg bennünket, de volt néhány túrázó, aki nem készült az esõre, így most kapkodhatta a lábát ("átment futóba".)

Következett még egy ellenõrzõpont a Kis-Hallgató-Völgynél, amit nem jelzett az itiner. Majd nemsokára ugyanazon az úton haladhattunk a cél felé, amin délelõtt nekiindultunk a távnak. Szár falut elérve "természetesen" az esõ is elállt - mintha rendelésre kaptuk volna. :-)

A célban terülj-terülj asztalkám fogadott. Egy keveset ettünk, átöltöztünk, majd irány az állomás, mert nem volt kedvünk újabb órát várni a következõ vonatra. Így hát a masszázst, a cipõ tisztítást (kívül/belül) kihagytuk :-DDD.

Összességében egy kellemes túra volt, és a várva-várt "esõs túra" kívánságom is teljesült. A szervezõk szerint ez tradicionálisan egy esõs túra/futóverseny. :-) Azért ez inkább egy futóknak való terep: lehet, hogy jövõre ilyen formában is kipróbáljuk.


Kép: Vitányvár

Szervezés:

Itiner:

- Egy színes (kétoldalas) lap. Remek: egyszerû, de nagyszerû.
- Általános információk: rajt/cél helye/ideje, táv, szintemelkedés, szintidõ <- külön a maraton, félmaraton, ill. futóverseny/teljesítménytúra, két telefonos elérhetõség. Mi kell több?
- Egy teljes (színes) térkép a teljes útvonallal: M és M1/2
- Ellenõrzõ pontok neve, táv, szint és az odáig vezetõ úton követendõ turistajelzések.

Egy negatívum: Ugyan szerepel egy rajtszám rész, de ez nem került kitöltésre. A célban meg is kérdeztem, hogy miért. A válasz az volt, hogy korán elfogyott a nevezési lap, így nem tudták tovább adminisztrálni az indulókat. Ha minden igaz, akkor ez azt jelenti, hogy statisztika sem lesz idén. :-) Próbáltam puhatolózni, hogy mégis, körülbelül, nagyságrendileg hányan indultak. A válasz egy mosoly, és egy "nem tudjuk" volt. Egyedül a futókról van statisztika, ami érthetõ is, hisz az egy verseny volt. A teljesítménytúrát teljesítõk megkapták az oklevelet és a kitûzõt. (Még a célbaérés idejét sem írták a lapomra.)

Az ellátással kapcsolatban nem lehetett panasz, a pontokon mindenhol volt rágcsálnivaló/ital. (Mondjuk én minimálisat fogyasztottam.) Jelzések: Erre aztán végképp nem lehetett panasz, hisz a túrajelzéseken kívül, ahol szükséges lehetett, festések is voltak. Eltévedés kizárva. (Ha csak nem szándékos.)
Szintmetszet*:
GPSies - Lowe Alpine Félmaraton + Vitányvár

tovább
* A képre kattintva részletes térkép és adatok

 
 
dalton1Túra éve: 20092009.06.18 00:20:11
megnéz dalton1 összes beszámolója
50-Gyalogos

Szép vonalvezetésû, jó költségvetésû extrém profi ellátást biztosító túra. A rajtnál bekövetkezett csúszásról hamar megfeledkeztünk, talán az egyetlen amin korrigálni lehetne/kellene.

Reggel bõ félórás késéssel indultunk valami gikszer miatt, a fõ "poén" mégis az volt hogy 8:19 perckor indultunk hárman ám a rajtidõt háromféleképpen írták rá az itinerünkre...8:15...8:20...8:25...így máris lett 5-10 perc elõnyöm a többiekkel szemben...
Bár nem vagyunk kifejezetten futós társaság és a gyalogos teljesítést választottuk, mégis elég sokat tudtunk kocogni és 6:10-6:50 alatt értünk be. A már említett számtalan, minden igényt kielégítõ és elég sûrûn megjelenõ terülj-terülj asztalkákért külön köszönet, akár a szervezõknek akár a futóknak hogy hagytak belõle. Olajbogyó, sült májas zsíroskenyér, ropi, tökmag, napraforgómag...szóval majdnem minden...talán egy pohárka közepesen behûtött 1999-es évjáratú Premier Cru Chablis hiányzott még de ez elenyészõ...:)

Én személy szerint az utlsó 5-10 km-t élveztem a legjobban amikor faterom után kezdtem futni (bõ 20 percet vert rám) és valamiért elviselhetetlenül kezdett fájni a bal talpam, még az esõ is rákezdett. Felemelõ és ritka élmény. Nehéz ott helyben értékelni és megérteni a fizikai szenvedést, de nekem most sikerült és így a túra mély értelmet nyert. Minden a helyén volt, még kivételesen én is...
 
 
OttorinoTúra éve: 20092009.06.12 09:35:26
megnéz Ottorino összes beszámolója
LOWE ALPINE MARATON TELJESÍTMÉNYTÚRA A VÉRTESBEN 2009.05.31.
Táv: 47,85 km; Szint: 1161; Szintidõ: 11 óra.

Kb. másfél kilométerre van a szári sportcsarnok a vasútállomástól. Nem kell sietni, van idõ bõven a rajtig, sõt, még a reggeli is belefér, annál is inkább, mert a futók háromnegyed nyolcra meghirdetett tömegrajtja negyed órát csúszik. Végül 8:22 kerül az itineremre. Amikor kilépek a Sportcsarnokból jobbra indulok. Sokan parkolnak az út mentén, aminek a végén a vasútmegálló irányával ellentétesen folytatom a sárga sávon egy emelkedõvel. Fent a falu egy vízszintes utcája vár, P+ jelzéssel, amin jobbra fordulok. A szerénynek éppen nem mondható ROYAL felirat köszön egy vendéglátó ipari egység bejárata fölötti tábláról. Hosszú ez az utca, de végül rátérhetek balra, a piros sávra. Elõbb-utóbb elfogy a flaszter és remény van rá, hogy még az erdõbe is eljutok. Balról bejön a P+, amit jól megnézek, mert a túra végén ezen kötök vissza a P-ra. Emelkedik az út tisztességesen. Szembe jön lépésben egy futó, jobb karját lógatja, száját összeszorítja. Nagyon úgy tûnik, hogy eltörte a karját. (A túra végén, a sportcsarnokban elmondják, hogy elesett és kificamodott a válla.) Önkéntelenül óvatosabban kezdek lépkedni. Késõbb balról betársul a P háromszög, ami nem olyan sokára, balra bevisz egy széles ösvényre, amelyen elmehetek az

1. ellenõrzõpontra. Körtvélyes, geodéziai torony.

A toronytól ugyanarra megyek vissza, mint amerrõl jöttem, és kiérve a piros sávra mintha mi sem történt volna, folytatom rajta a hosszú utamat. Pólóhoz picit friss az idõ, és némely zugban kifejezetten hideg van, de fel fog ez még melegedni. Nem öltözöm. Útelágazásnál balra elmegy a P-, én az itinerre nyomtatott térkép szerint jobbra a K+t követem. A Vizes-bikk környékén pecaszéken ül egy rendezõ, és egy szabad helyre a következõ feliratú körpecsétet nyomja: "A becsületes játék az egyetlen út!" Errõl a Bazilika homlokzatának aranybetûs felirata ugrik be: "EGO SUM VIA VERITAS ET VITA". Kanyargás, bokros rész következik, elvesztem a tájékozódásomat. Egy mûutat keresztezek, ami után együtt megyek a K-val. A térkép alapján már tudom, hogy a Mária-szakadék nyugati vége felé közeledek. Néhányan már jönnek felfelé a szakadékból. Itt megint kettéválik a két jelzés, én a K+on folytatom a Mária-szakadék fölötti úton. Egyszer csak élesen jobbra letörik az út, amin lekocogok a

2. ellenõrzõpontra. Csákányospuszta, kulcsos ház.

Kellemes meglepetés, hogy van víz, mogyoró, mazsola, nápolyi, banán és ki tudja még milyen finomságok. Érdemes futók után indulni egy teljesítménytúrán. Bélyegzés helyett idõt írnak az itinerre. A K-on indulok visszafelé, ezúttal a szakadékban haladva. Kifele jövet megint itt a K+, ami csak az elõbbi mûútig jön velem. Én jobbra folytatom tovább a flaszteron, míg balra be nem térek az erdõbe. Folyamatosan, enyhén emelkedik az út. Egy vastag fa dõlt az ösvényre, eltorlaszolva azt. Megfáradt csoport tagjai ülnek rajta keresztben, mindenki kosztol. Jó étvágyat kívánok, és egy szabad helyen átlépek a fán. Sûrû erdõben visz az út, nem tudom megbecsülni, hogy milyen messze lehetek a következõ ellenõrzõponttól. Nemsokára meglepetésemre kék L-t látok az egyik fán, és követve azt, egy vár falainak tövébe kerülök. Még bottal is nehéz felmászni az apró kövektõl csúszós, meredek ösvényen.

3. ellenõrzõpont Vitány vár.

Az ideiglenes várúr elhelyezi pecsétjét az úti passzusomon, és útbaigazít. Azon csodálkozom, hogyan lehetett itt futni lefelé, mikor a botot leszúrva, a növényzetbe kapaszkodva, totyogva is nehéz a haladás. Biztos olyan alapon, hogy Isten irgalmazzon annak, aki egy futó elé kerül. A vár alatt megint lehet néhány falatot enni, vizet inni egy külön erre a célra felállított asztalnál. Megelégszem egy falat mogyoróval és egy falat mazsival. Innen a zöld L visz le a K-, Z- pároshoz. A térkép szerint erre van valahol a Rockenbauer emlékfa. Nem látok semmilyen emlékhelyet, megkeresni meg nincs se idõm, se kedvem. A Z- balra leválik, én tovább megyek jobbra a K-on. Jó ideje megyek már az erdõben, amikor U alakot ölt az út, és meredeken lejteni kezd. Egy mûúton megyek át és a szarvas-kúti pihenõ mellett haladok el. Fent a tûzrakó helynél fõznek valamit, nagy a füst. Tavaly õsszel a TATABÁNYA 30-on jöttünk erre, csak akkor pont az ellenkezõ irányból. Kiérek egy mûutas keresztezõdéshez, van itt P-, K+, de én maradok a K-nál, és az útról jobbra felmászok egy domboldalon, amíg egy kerítéshez nem érek. Itt már szintben megy az út, a kerítés mindig a bal kezem felõl van. Magam is balra tartok, és ereszkedek a Mátyás-kúti kulcsos ház irányába. Amikor éppen elérném a házat a K- ismét jobbra felfelé irányul. Gyengén szemetel az esõ. Nem túl zavaró, de jó lenne, ha nem kezdene rá jobban. Valaki megelõz, késõbb látom, hogy az emelkedõ végén balra fordul. Fent, a szintben haladó út után még van egy gyenge emelkedõ, de aztán bekerülök egy dzsindzsásba, ahol lejteni kezd az út. Balra kék háromszög mutatja az utat fölfelé a Zsigmond kõ irányába, de ide most nem kell felmenni. Tovább megyek a lejtõn, ami veszít meredekségébõl, így egy nagyon rövid szakaszon kocogok is egy kicsit. Kibukkanok az erdõbõl, és egy kis tavacska mellett balra fordulok. Elég szépen esik az esõ, úgyhogy örülök, amikor a templomot elhagyva, a Községháza elé érek.

4. ellenõrzõpont Várgesztes.

A fedett teraszon frisspont üzemel. Májdarabkás zsíros kenyér van csalamádéval és/vagy hagymával. Lekváros kenyér, banán, kóla is fogyasztható. Kb. fél távnál vagyok, tehát bõven rám fér egy kis kalória. Amikor továbbindulok jól rákezd az esõ. Most már kellemetlen, ezért a keresztezõdésben felveszek egy könnyû esõdzsekit és egy biciklinyereg-takarót, sapka gyanánt. A keresztezõdésben balra kell fordulni, letérve a K-ról, új jelzésként választva a S-t, amit a Bodzás árokig elkísér a K+. Sokáig kell mûúton caplatni az esõben, ráadásul a lombok sem takarnak úgy, mint bent az erdõben. Jobbról feljön a Z-, amivel együtt balra kanyarodok az

5. ellenõrzõponthoz, a Hirczy emlékmûhöz.

A pontõrség mûanyag ponyva kifeszítésével tette otthonosabbá ideiglenes állomáshelyét. Itt is van enni-, innivaló. Valamicskét elfogyasztok az udvariasság kedvéért, aztán a Z-on egy balossal beveszem magam a Sárkánylyuk-völgybe. Enyhe, de többnyire folyamatos emelkedõ, kõdarabos út, belehullott faágak jellemzik. Egy füves ösvényre érek fel. A magas fûrõl az összes víz a nadrágszáramra és a cipõmre folyik. Élesen balra fordul az út. Itt az egyenesben utolérem Pétert. Vele a vonaton utaztunk együtt idefelé. Az egyenesrõl jobbra fel kell vágni, csak az itt lévõ útvilla ágaiból válogatunk még egy pár másodpercig. Végül a jobb ágat választjuk. Egy fennsík-szerû mezõn elállni látszik az esõ, kiszellõztetem beizzadt fejemet. Nem sokáig tart a "jó idõ", megint rákezdi az esõ. Lefelé kell menni, némely helyen már csúszik is a sáros út. Ilyen sok csapadék esett ez alatt a rövid idõ alatt, amíg Várgesztesrõl ideértünk. Ismét bent vagyunk az erdõben, itt már gyakoribb a jelzés, nem kell keresgélni. A sok kanyargástól már megint nem tudom, hogy merre az arra, de végül megérkezünk a

6. ellenõrzõpontra, a Szép Ilonka-forráshoz.

Malaclopóban áznak a pontõrök, valahogy pecsét kerül az itinerre, és a mutatott irányba elindulunk a P+on. Befejeztük a sok, hatalmas cikk-cakk térképre való rajzolását, innen most már különösebb csapongások nélkül haladunk egy pont felé, ami nem más, mint a cél. Addig azonban még egy ellenõrzõpontot útba kell ejteni, és még sok kilométert kell legyûrni. Iszonyú hosszan zakatolunk a Régi vasúton, ami mára erdei úttá szelídült. Néhol zúzalékkõ maradványok utalnak hajdani funkciójára. A köves baloldal támfal lehetett, jobbra pedig a szép kilátásban gyönyörködhettek az egykori utasok (vagy ha nem voltak, akkor a mozdonyvezetõ). Hosszabb, egyenes szakaszokon, a távolban látjuk a két srácot, akik már többször megelõztek a túra során. Péterrel hol elhagyjuk-, hol utolérjük egymást. Az esõ nem akar alábbhagyni, szeretnék már nem itt lenni. Balra, egy fán meglátom a piros háromszög jelzést ami felvisz a Körtvélyes geodéziai tornyához. Nem kell újra felmenni, de ebbõl be tudom lõni, hogy már nincs túl messze a következõ ellenõrzõpont. Enyhén balra egy erõs lejtõ következik, ami igen sokáig tart. Amikor enyhülni kezd, onnan már csak kõhajításnyira van az a mûút, amin felállították a

7. ellenõrzõpontot, a Hallgató-völgyben.

Már gépiesen markolok a mazsolába, és indulok el az ellenkezõ irányba. Miután a pontõr visszafordít, még sokáig megyek a flaszteron, a P+on. Egyszer csak az útra festett jelzés bevisz egy alacsonyabb dzsidzsásba, ami így vizesen is jobb, mint a mûút. Rövid erdei séta után megérkezünk az elágazáshoz, ahol jobbra és balra is P- a jelzés. A mostani pozíciónkhoz képest balra a túra elején mentünk, a Körtvélyes irányába; most az idefelé vezetõ útvonalunkon megyünk vissza Szárra. Elõjönnek a már ismert gazdasági területek, lassan rátérünk a hosszú, egyenes utcán a P+ra. Latolgatjuk, hogy melyik vonatot érjük majd el. Persze bele kell kalkulálni a megállóig tartó utat is, de úgy, hogy már nem vagyunk annyira fittek, mint reggel voltunk. A túra vége felé az esõ már nem lát fantáziát a bosszantásunkban, és eláll. Reális közelségben van már a templom, elõtte kell majd balra lekanyarodni a sárga sávon, és lejtõzni a sportcsarnok bekötõútjáig. Annyira jók vagyunk idõben, hogy félünk, legközelebb csökkentik majd a szintidõt. Belépünk Szár sportcsarnokának ajtaján. Csanya tetszetõs oklevelet állít ki, fekete alapra ezüst lakkfilccel kalligrafál, a kitûzõ se csúnya. Bõven van idõ a vonat indulásáig, úgyhogy nekilátunk a kitett maradék felfalásához. Még mindig bitang jólesik a májdarabkás zsíros kenyér csalamádéval, kólával öblítve. Desszertnek gyümölcsszeleteket rágcsálok. Péter félig viccesen megkérdezi, hogy mit vihetünk a hazafelé útra. - Amit az asztalon találtok - jön a válasz. Valójában nincs is szükség a csomagolásra, mert ami kellett, azt bepakoltuk a bendõnkbe. Vidám társalgás közepette sétálunk a megállóhoz. A vonat érkezése elõtt pár perccel, búcsúzóul még rázendít az esõ. Bekényszerülünk az ablaktalan, elhanyagolt vizelde-szagú, bádog "váróterembe"...

Ottorino.
 
 
nafeTúra éve: 20092009.06.04 17:09:46
megnéz nafe összes beszámolója
Lowe Alpine Maraton teljesítménytúra
GPS-el mért távolság: 44,8 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 1140 m.
Szárra menet kellemetlen meglepetés ért. Az 1-es úton megjelent két új kerékpárral behajtani tilos tábla. Teljesen érthetetlen a tiltás, hiszen pár száz méterrel arrébb párhuzamosan fut az autópálya, az úton pedig az út szélét jelzõ vonal mellett még van bõ félméter aszfaltos rész, ahol kényelmesen elférnénk. Normális kerülõút pedig nincs. Már a rajtidõ kezdete elõtt megérkeztem. A futók még nem indultak el. Beálltam a sorba, nevezni. Fél óra várakozás. Végre fél kilenckor a számomra is rajt. A megjelent szintidõ és távolság alapján, húzós túrára készültem, ezért keményen elhatároztam, csak keveset fotózok. A kiírás alapján, 4,45 km/h sebesség szükségeltetett a teljesítéshez. Nem túlzottan szeretem az ilyen sebességet követelõ szintidõket.

Tempósan nekivágtam az aszfaltnak, minél hamarabb elhagyhassam a falut. Az elsõ ellenõrzõ pontig szépen lassan emelkedett az út. A turista jelzések OK, s ezt még meg is fejelték saját felfestéssel. Nem is kellett foglalkozni a tájékozódással, meg hát voltak is elõttem jó páran. Az aszfalt utat keresztezve, a dzsindzsás rész elején megálltam fényképezni, mivel szép a Vinya-bükki-völgy. Ekkor rájöttem, sokkal könnyebb lesz betartani a kevés fotózásra vonatkozó fogadalmamat, mivel az akku szufla erõs fogytát jelezte a gép. Tartalék akku, természetesen otthon. Ez a rész visszafelé okozott némi problémát a számomra, mivel a jelzés nem ott megy, ahol a térképen jelölik (a PP+ elágazásig az aszfalton kéne mennie). Ekkor még nem foglalkoztam vele, mentem a jelzések nyomán, szaporán.

A körtvélyesi geodéziai torony lábánál megkaptam az elsõ pecsétet, ettem néhány nápolyi szeletet. Elsõ alkalommal a montis Kozmán jártam erre, mivel akkor elnéztem a jelzést. Akkor eggyel korábbi piros háromszögjelzésen fordultam le.

Sietve továbbindultam. A távok szétválásánál utolértem egy túratársat, akivel együtt folytattuk az utat. Közvetlenül Körtvélyespuszta elõtt futottunk bele a titkos ellenõrzõpontba. Rövidesen a Mária-szakadékba vezetõ úton talpaltunk. Északról megkerültük a szakadékot, s a völgybe leereszkedve elértük a következõ ellenõrzõpontot. Kis energiapótlás és beszélgetés után irány a szakadék. Szép, de most sem voltam tõle jobban elragadtatva, mint tavaly. Az erõltetett menet során nem volt túl sok idõ nézelõdni. Kísérleteztem egy kicsit a fényképezéssel, teljesen sikertelenül, olyan kevésnek bizonyult a fény. Az aszfaltot elérve jobbra rákanyarodtunk, majd hamarosan balra le is tértünk róla, s megkezdtük a hullámvasutazást a Vitányvárhoz. Elõttem indult túrázókat értem utol. Sokat gyorsultak tavaly óta. Korábbra számítottam az elõzést. A szervezõk most nem csinálták meg a szokásos trükköt, hogy levisznek bennünket a völgybe az OKT-n, majd a kék rom jelzésen újra fel. Megúsztunk vagy 30 méter szintû kaptatót.

A várban újabb pecsét után, a pontõr, a zöld rom jelzés felé terelt bennünket. Ezen még nem jártam. Jó kis laza murvás nagyon meredek lejtõ. Dobtam is rajta egy hátast. Akkor úgy éreztem minden rendben, viszont késõbb kiderült, a bal térdem megfeszülhetett egy kicsit. Ahol lehetett, ettõl kezdve inkább az ösvény mellett mentem le. Végre leértünk, s rögtön pótolhattuk is az elégetett kalóriákat. A következõ emelkedõn, két montis túrázóval találkoztunk. Jó tempóban értük el a Szarvas-kutat. Nem sokára újabb kaptató következett a Mátyás-kút felé. Ezen a szakaszon újabb titkos ellenõrzõ pontra számítottam, mivel itt ha távolságot nem is de jó kis szintet lehet megtakarítani. Nem volt. A forrás után szép bükkösben tempóztunk. Elkezdett szemerkélni az esõ. A meteorológiai elõrejelzés alapján nem számoltam tartós esõvel. A békák jóslata ellenére, egészen a célig áztam, szóval ez megint egy OMSZ-féle kisebb „átfutó zápor” volt (maratoni futó zápor, bár mi más illene egy maratonhoz). Sem az idõjárás, sem a szintidõ nem engedte meg, a Zsigmond-kõre való kitérõt. Várgesztesen, a horgásztó után egy kis szerelvényigazítás következett. A templom közelében találtunk rá a következõ ellenõrzõ pontra, ahol ebédszünetet tartottunk. Bõséges volt az ellátás: zsíros-, vajas- és lekváros kenyér, hagyma, kétféle savanyúság …

Továbbindulva a sárga jelzésen nem is esett jól a többször is változó meredekségû kaptató. Mentem már föl itt korábban biciklivel. Meg is kérdezte a maximális pulzusomat. Érdekesen felfestett jelzés. Kék kereszt és sárga sáv. Hol ezt, hol azt festették fel. Elvétve fordul ekõ mindkét jel ugyanazon a fán. Az emelkedõ után viszont hosszú lejtmenet következett a Hirczy-emléknél található ellenõrzõpontig, az egyre intenzívebb esõben. Az aszfaltos szakaszon szóltam társamnak, veszek vissza sebességembõl, mert nem igazán tetszik a térdemnek, s nem akarom az õ tempóját csökkenteni. Az ellenõrzõ pontnál még utolértem, de utána már csak a kondenzcsíkot láttam belõle. Ennek a pontnak az õrei voltak leginkább elõrelátók. Biciklivel jöttek, s hoztak magukkal takaróponyvát, amibõl a fák közt kifeszítve tetõt rögtönöztek. Annyira viszont nem voltak felkészültek, hogy sárvédõ is legyen a bringákon. Láttam õket begurulni a célba, gyönyörû sárcsíkkal a hátukon.

Az ellenõrzõpont után irány a Sárkánylyuk-völgy, amit eddig még mindig csak ellenkezõ irányba tettem meg. Következett egy, három kilométeres laza emelkedõ, 120 m szinttel, ami a völgybõl kiérve meredekebbé vált, s gyorsan összeszedtem újabb 40 m szintet 300 m-en. Ezután jött a túra számomra kellemetlenebb része. A zöld jelzés levágott egy erdõsarkot, s magas fûben vezetett. Ennek megfelelõen átázott a cipõm,amit eddig megúsztam.

A zöld és zöld keresztjelzés elágazásában volt egy kis tájékozódási gond. A zöld iránya megvolt, viszont 50 méterre hegyesszögben elágazott, ahol sehol semmi jelzés. A régebbi fordított irányú túrákra visszaemlékezve végül is a megfelelõ irányt választottam. Akkor lefelé jövet, itt volt EP, jobb kéz felõl az elágazóban. Kaptattam a fiatalosban vagy kétszáz métert, mire egy magaslesen feltûnt a megerõsítõ zöld jelzés. Itt nagyon kellett volna egy az elõzõkben, és a késõbbiekben olyan jól és gyakran alkalmazott narancsvörös jelzésekbõl. A kaptatót követõ lejtõn kezdett egyre komolyabban jelezni a bal térdem. Ez van gyerünk tovább. A Szép Ilonka-forrásnál elértem a következõ ellenõrzõpontot. Pecsételés után, a meglehetõsen rosszul jelzett piros keresztjelzésen tartottam az utolsó ellenõrzõ pont felé. Sok jelzés helyett csak a fehér alap volt meg, mintha félbemaradt volna a munka. A maradék szemmel láthatóan régi jelzés. Egyébiránt meglehetõsen jól járható az út nagy része, akár biciklivel is. Amikor rátértünk egy murvás útra, mesmeg jól jött egy narancsvörösre festett faág, nem kellett az esõben az igazolólap térképét elõvenni. Itt a meredek lejtõk, már nagyon nem estek jól a térdemnek. Egyszerûen nem akart hajolni. Valószínûsítem, az esés tett be neki, mivel rendszerint a jobb térdem szokott kicsit fájni, s nem a bal külsõ oldala. Rendesen lelassultam. Emelkedõn, vagy enyhe lejtõn szerencsére semmi gond.

A piros háromszög becsatlakozása után, kezdtem fázni, így a szélmellényt esõdzsekire cseréltem. Kicsit jobb lett, viszont Murphy törvényei szerint az esõ szemerkéléssé szelídült. Lehet, hogy már Várgesztesen meg kellett volna ejtenem ezt a cserét? Most valahogy jobbnak tûnt az utolsó meredekebb lejtõ minõsége, mint tavaly nyáron biciklivel. Lassacskán elértem az utolsó ellenõrzõpontot. Bélyegzés után, jó kis ropival pótoltam az elveszített sót, beszélgettünk egy kicsit, s nekirugaszkodtam az utolsó és egyben könnyû szakasznak.

Ezen a részen nézegettem a térképet, hogy jobban teljen az idõ. A piros jelzés elérése után, az a térkép szerint jobbra tér le az aszfaltól. Erre a letérés helyén, balra mutat mind a turistajel, mind a szervezõk által készített festés. Nézem a térképet vakarom a fejem, majd a GPS-t megnézve, az rávezet a megoldásra. Idefelé kétszer kereszteztük az utat. A térkép, és a jelzés nem egyezik meg. Az aszfalt helyett egy darabon a dzsindzsában visz a jelzés, nem túl messze az úttól, talán le is vág egy kis kanyart.

Eseménytelen gyaloglás után kilenc óra tizenöt perces idõvel beértem a célba. Mivel útközben a szintemelkedés végig pontosnak bizonyult, úgy véltem a távolság is az lesz. Igen elégedett voltam a sebességemmel. Úgy saccoltam 5 km/h fölötti átlagot mentem. Az igazolólapon szereplõ 47,85 km-hez ezzel az idõvel, 5,17 km/h tartozna. Otthon viszont a GPS track hossza a számítógép szerint „csak” 44,8 km-nek bizonyult. Ehhez a távhoz viszont 4,84 km/h-s átlagsebesség tartozik. Az idõjárást figyelembe véve, lehet jobb is, hogy a túra kiírásában hosszabb táv szerepelt. A valós táv ismeretében alighanem kényelmesebben gyaloglok, le-letérek az útvonalról, s így tovább áztam volna.

A túra vonalvezetése kellemes, nagyon hangulatos, de csak ritkán látványos. Olyan igazi vértesi terep. A táv túlnyomó része könnyen járható.
A túra ár/szolgáltatás aránya kiváló. A nevezési díj 1000 Ft, ami elég magas, viszont az ellátás is arányban állt vele. Persze az extra ellátásban közrejátszott a futóverseny is. Ilyennel még nem találkoztam. Színes térképes igazoló lapot kaptunk. Az ellenõrzõpontokon a menü: kétféle sós ropi; földimogyoró; napraforgómagbél; mazsola; aszalt szilva; datolya; nápolyi; alma; banán; víz; kétféle szörp; a pontok felén kóla; Várgesztesen, ezeken felül, zsíros-, vajas- és lekváros kenyér, hagyma, kétféle savanyúság, s természetesen ugyanez a célban. A zöld jelzés fentebb említett pontját leszámítva kiváló útvonaljelzés. Érdekes, mennyire eltér a menü, a montimaratonokétól. Persze ott a nevezési díj is jóval magasabb. Folyadékként rendszerint valamilyen izotóniás italt is adnak. Ennivalóként csoki, sajt, müzliszelet (energiaszelet), banán, s extra ellátás estén energiazselé szerepel a menüben, viszont csak 15-25 km-enként van frissítõpont, az itteni 5-6 km-el szemben.

Mindössze két-három dolog jelentett gondot, ami eltörpül a pozitívumok mellett. Nagyon sokat kellett várni a nevezésre. Csak futó maratonra beikszelt nevezési lap volt, s akadt olyan, aki nem megfelelõ távú igazolólapot kapott. Ezen felül az az egy útvonaljelzési hiány.
 
 
ChakaZuluTúra éve: 20092009.06.03 08:47:34
megnéz ChakaZulu összes beszámolója
Lowe Alpine Maraton ("gyalogos")
A Lowe Alpine a terepen figyelmesen és alaposan jelölt, remek ellátást nyújtó rendezvény. A szervezõk nyilvánvalóan fõleg a futók igényeire koncentráltak, ami érthetõ abból a szempontból, hogy a Vértes lankás domborzati viszonyai inkább kedveznek a terepfutóknak, mint a komolyabb szintkülönbségû túrák.
A "gyalogos" túrázóknak viszont talán kevesebb figyelem jutott. A reggeli - idõben elcsúszott - nevezésnél 40 percet álltunk sorban, hogy aztán kapjunk egy tavalyról megmaradt, több helyen pontatlan itinert... Szerencsére elõzetesen tájékozódtunk az útvonal idei változásairól. A "gyalogos" túrázók nevezéseit a szervezõk csak a futók beérkezése után vették be, ez okozhatta, az egyébként teljesen indokolatlan sorbanállást, hiszen nagyságrendekkel több résztvevõt vonzó túrákon is gyorsabb az eljárás, és a túlnyomó többség nem indul el idõ elõtt, nem csal. A gyalogos maraton résztvevõit, eredményeit a szervezõk eddig nem közölték. Ez ugyan nem volt verseny, de mégis megmérettetés, elsõsorban önmagunk számára. Talán nem jelentene nagy erõfeszítést - a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan - feltenni a honlapokra a listát.
PS: Távolról sem áll szándékomban a közelmúltban már egyszer lezajlott "futó-gyalogos" vita ismételt felszítása. Fõleg azért nem, mert a magam részérõl nem is látom az éles különbséget a két kategória között. Háromfõs csoportunk közül mindenki bõven a futók számára megadott 7 órás szintidõn belül érkezett be, az összes távból kb. 30 km-t kocogtunk, néhány versenyzõt utol is értünk. Elõbb-utóbb mindenki elér arra pontra (korba...), amikor már nem képes 50 km-t egyben lefutni, és versenyt elsõsorban önmagával vív. A jobbítás szándékától vezérelve, ugyanakkor hálás köszönettel a túra lebonyolításáért ezeket a szempontokat ajánlom a szervezõk figyelmébe, hiszen jövõre is szeretnénk ott lenni.

 
 
antinaviTúra éve: 20092009.06.01 22:16:08
megnéz antinavi összes beszámolója
L.A. Maraton.

Helybéli lévén természetes volt,hogy részt veszek eme rendezvényen,csak az volt a kérdés, hogy a sok választható varia közül melyik lesz a végleges.

A Gerecse50-en kapott térdszalag sérülésemet rendesen kezeltem,azóta folyamatosan emeltem a távokat és mivel elõzõ héten a K40 volt igy most 50 volt a következõ.
Ha meg 50 akkor maradok a gyalogos tempónál,mert miután még soha sem adtam fel túrát gondoltam folytatom ezt a sorozatot.Elõnevezés rendben volt,igaz a rajtban nem volt külön 'ablak' számunkra,de megoldódott a dolog.
Arra készültem,hogy a futók már elrajtolnak mire a vonattal beérünk,de valami csúszás volt a rajtnál és ott volt az egész társaság.Sajnos lemaradtam a rajtról és a 'kórusról',mert akkor éppen a nevezésemmel vacakoltam.
Azért még az elején sikerült elindulni,kivételesen túlöltözve rajtoltam mert nem sok futást terveztem.Csináltam magamnak a Russa-val egy saját itinert,nem akartam a szép 'gyárit' agyonhajszolni a túra alatt.
Az elsõ EP-nél azért rákérdeztem a srácokra,hogy akkor Csákányos?..mire némi bizonytalan nemtom volt a válasz igy meg is néztem a rajban kapott kiirást,amin hoppá...nem volt csákányos,de akkor most hogy is van?..mint kiderült a egy tavalyi példányt kaptam valamiért.
Végülis a 20-50 elágazásnál kiderült a dolog, és hogy az én kis markolászott cetlim a tuti.
A Körtvélyesre vezetõ út melletti fenyves most is fantasztikusan szép és mesebeli táj.
2 hete az Õrség 30-on volt ilyen a Lugos-patak Kondorfa elõtti szakasza de akkor át mentünk rajta..

Ismerõs vidék következett a TB30-ról,csak most visszafelé vitt az út.A Mária szakadéknál még sosem mentem a K+ jelzésen pedig jópárszor jártam erre.Az EP nem a háznál volt,hanem a K-K+ találkozásnál.(a háznál lévõ kutyák nagy örömére)
Innen az OKT-n mentünk. A Vitányváron kevesen voltak,gondolom a kétes idõjárás volt az oka.
A várból õszinte sajnálatomra a Zvár-n jött le az út,na ez egy eléggé térdgyilkos szakasz volt,de lent a Z-n lévõ ellátás kárpótolta az elcsuffadó túrázókat.
Továbbra is OKT,a Szarvas-kút a tavaszi közös takaritáskor még csordogált,most nem folyott.Itt találkoztam egy õzikével,aki engedte magát fotózni,sõt a Mátyás-kút után is taliztunk:)
Várgesztesen már kezdett szemerkélni az esõ,de nem vettem elõ a hátizsákból sem az esõgatyámat sem a dzsekimet,mert úgyis erdõben visz az út gondoltam.
Gesztestõl egy házaspárhoz csapódtam,elõzgettük egymást elég jól tolták úgyhogy gondoltam nem szakadozok le mert jó lenne az 5órási vonatot elérni.
Nos a Hirczy-emlékmüig sikerült tökre átázni,innen már nem zavart az esõ.
Az Új osztásnál benéztük a zöldet,pedig mint kiderült visszafelé már mindannyian voltunk erre.
A Szép-Ilonka forrásnál beért egy túratárs akivel innen együtt haladtunk.
Mint kiderült õ is az 5-ös vonatra pályázott,de valszeg már neki sem jön össze.
Nos addig mondogattuk ezt a vonatot,mig olyan tempót kezdtünk el menni ami nekem még sosem sikerült..a P+ elágazásig 6,8-as tempót mentünk és miután egyre közelebb került a vonat elérése az uccsó etapot 7,5-el tettük meg.
Ezúton is köszönöm neki hogy behúzott a célba, és remélem sikeresen teljesitette a Mátra éjszakait.
A túra nekem nem hozott meglepit,a tájat ismerem,viszont a kiszolgálás tekintében remélem sok túraszervezõ volt jelen a rendezvényen és átveszik majd az EP-ken lévõ terüljasztalkámat.
A vonatot a 'Csanya-transzfer' jóvoltából kényelmesen elértük, igy a célban két libamájas zsiroskenyérre is volt idõ:))

8:15-lett a vége,igy most ezt kell(ene)a hétvégén az Oroszlány 50-en megdöntenem:)

Részemrõl csak ajánlani tudom ezt a túrát,összvissz egyetlen kicsi települést érintve vezet 50 kilin át a Vértesben,igy igazi természetjárásra van lehetõség.

Köszönet a rendezõknek,a pontõröknek akik kénytelenek voltak végigázni a mi kedvünkért.(és a kis narancssárga nyilaknak +pontoknak melyek végigvezették a részvevõket a helyes úton)





 
 
AmatõrTúra éve: 20092009.06.01 18:52:34
megnéz Amatõr összes beszámolója
Lowe Alpine félmaraton 2009

Az idei futószezon egyik nagy váltása, hogy költözés miatt új futóhelyszínt kellett keresnem. Az új hely szintes: van benne egy kb. 1 km-es durván emelkedõ rész. Ez látszólag megalapozza az idei év másik dimenzióját, amely egyértelmûen a terepfutás. Annyira azért mégsem lett sajátom az emelkedõ, mint azt látni fogjuk...
A terepfutás elvileg mindent megtestesít, amivel eleddig sosem barátkoztam: jó hosszú, lényegében ismeretlen útvonal, egyenetlen, szintes terep, tájékozódási kötelezettség. Viszont vannak áthidaló megoldások: az emelkedõket ki lehet védeni sima gyaloglással; a terep egyenetlenségeit át kell repülni, a tájékozódáshoz pedig megbízható társat kell választani. :)

Tavasszal az isaszegi legrövidebb távú emléktúra indított el a lejtõn M79-cel, azaz volt ott is emelkedõ. A Tojás 20 már keményebb dió volt, de a teljesítménytúra igazán autentikus világába a Kevély Körüli Kerengés adott betekintést: 7241gabival törtünk utat sréhen felfelé járatlan ösvényeken (ki is derült, hogy eltévedtünk, nem is arra volt az út), másztunk 1300 méter szintet, az egyeneseken belekocogva. Így jutottam el a Lowe Alpine terepfutáshoz. Volt már elõzménye, mert az egyik szervezõ, Lupus már régóta ajánlgatta a terepfutás elõnyeit, aztán 2 évvel ezelõtt papamacival már majdnem dûlõre jutottam, hogy uccu neki, megyek a felesre, de még visszarettentem akkor. De most már nem lehetett kibúvó!

A központban az elõnevezés, illetve rajtszám birtokában kikerülve a sorbaállók tömegét gyors dugókaszerzés, rituális banánevés, utolsó kortyok, beszélgetések. Az öltözõben csupa profi készül, lefutott km-ek számai repkednek, bemelegítõ krém illata és T100-as élményfoszlányok szállnak. Némi belsõ tanakodás, mibe fussak, mert hidegnek tûnik a levegõ. Végül késõbb bevált a rövid futógatya, technikai póló-FB technikai minimál verzió, bár az erdõ mélyén igencsak hûs volt. Cipõben már nem tudtam ott dönteni, mert eleve a régiben jöttem, mivel az új megette az egyik körmömet 30 km alatt. Viszont a régi meg vízhólyagot készít a talpam szélén. A rajt elõtt Macmelon, aki humán GPS szolgáltatást ígért a versenyre, külön elõadásban oktatást tartott számomra az útvonalról, térképestül, jelzésestül, gondolom így bebiztosítván, ha mégis bármely oknál fogva elszakadnánk egymástól...
A szintemelkedés ismert volt, az elsõ 6 km majdnem az összeset tartalmazza. Ennek megfelelõen a futókat indító Csanya-Lupus páros sípos-zenei motívumos rajtja után nagyon hamar váltottunk gyaloglásra, a hátunk mögött már alig, azaz tán nem is volt ember, pedig a maratonisták elvileg 48 km-re mennek. Amikor közöltem a társakkal, hogy utolsók vagyunk, macmelon rákontrázott, hogy õk nem, csak én… Az erdõbe beérve újabb combos emelkedõk jöttek, macmelonék még gyalogolva is bõven gyorsabbak nálam, itt már arra kellett figyelnem, nehogy a látótávolságból kikerüljenek. Tudatos lemaradással gyalogoltam, de amikor olyan helyen értem, ahová köd szállt le, kénytelen voltam beleerõsíteni, biztos, ami biztos alapon közelebb kerülni macmelonékhoz. Az elsõ ellenõrzõ pont után lejtett kicsit, itt erõbõl felzárkóztam a társakra. Bebizonyosodott újból, hogy az emelkedõ még mindig nem a barátom, a lejtõ viszont mindig az marad! :)
Innentõl tulajdonképp egy jól futható versennyé vált a Lowe Alpine félmaraton. Sánta Kutya ellenõrzõ pontjánál szívesen elidõzve ettem sok-sok datolyát, a kézben lévõ fél literes üdítõs palackba visszapótoltam az addig megivott pár kortyot. Kb. 11-12 kilométernél éreztem, hogy kellõképpen bemelegedtem, együtt utaztunk ekkor négyen. Itt volt egy kis tempóváltás, amit macmelon hamar lereagált, és ezután õt kergethettem. A lejtõkön bõven 5 perc/km alatt voltunk, ez nagyon tetszett! A keletkezõ vízhólyag már kevésbé. A gyors tempó miatt gondoltam, pótlom az energiát, de inni szinte esély sem volt futás közben, enni viszont megpróbálkoztam az övtáskában rejtett vietnámi banános-magos csodaszelettel. Hm, legalább két kilométeren át próbáltam rágni-nyelni, ragadt a fogamba, pedig otthon a tévé elõtt üldögélve bejött… Spetiék pontjánál ismét eszegettem tehát datolyát, ittam pár kortyot. Macmelon viszont nem gasztrofutni jött látványra, csak dugott és ment, ezért újból utána kellett vetni magam. Az uccsó 5 km-t szerintem továbbra is gyanúsan gyorsan, majdnem 5 perc/km körül tehettük meg, macmelon elöl nagyon nyomta, le is maradtam tõle kissé.
A célban pár baráti szó, néhány szörp, majd egy FB társ, esz-ki-mo –kellemes beszélgetés közben- szinte hazafuvarozott, így az esõbõl már csak itthon kaptam kicsit.

Az LA félmaraton tehát nagy élmény volt, tulajdonképp az elsõ 6 km-tõl eltekintve tökéletes lehetõség egy gyors teljesítéshez. A szervezés és hangulat baráti, lelkes emberek dolgoztak lelkes teljesítõkért. Köszönet Csanya, Lupus, berzso és a többiek!
A legközelebbi túrafutás valami lassabb, hosszabb verzió lesz, ahogy befér a programokba. Jövõre meg tuti a Lowe Alpine, talán már a maratoni táv, hm... :)
 
 
papamaci67Túra éve: 20092009.05.31 19:12:38
megnéz papamaci67 összes beszámolója
Lowe Alpine Maraton

Igaz a rajt kicsit csúszott, de ezúttal a technika (pulzusmérés és GPS) rendben elindult. Az elején elég lendületesen bekezdtem, majd Gankival és Elm-el megostromoltuk a Körtvélyest. Iramfutóként egy lelkes trió futott elõttünk. Gankival aztán a K+ elágazásáig lassan, de biztosan leküzdöttük a triót. Ott õ balra én jobbra el. A Csákányosi kurfli okozott némi elbizonytalanodást, de a GPS segített meghatározni a helyes irányt. A Szép Ilonka forrásig Kutya volt egymást elõzgetõ társam.
Vitányvárra menet bedobtam az elsõ kólabóluszt.
Vitányvár közel 17 kilométere, 2 óra alatt lett meg, ekkor szétfoszlottak az 5 órás teljesítésrõl szõtt álmaim. Várgesztesen a Lutak-Pít párosnál alaposan feltöltekeztem, a rendszeres kólás öblítésnek köszönhetõen nem csoffadtam el. A Hirczy emlékmûnél a b_feri-sz-zsu párosnál már nem fogyasztottam csak egy- két kedves szót. A Szép-Ilonka forrásig tartó csak néha meg-megtörõ kaptatót ugyan erõs tempóban, de csak gyalogoltam, tartalékoltam magam az utolsó 13 kilire. Menetközben megint lecsúszott egy kis kóla, megint a legjobbkor dobva meg már csökkenõ lelekesedésemet. Szép-Ilonkánál már csak dugókáztam, aztána büfézõ Kutyát otthagyva húztem is tovább a P+-on. A tájékozódást kissé megnehezítette, hogy a P+ idõnként - valszeg újrafestés folyamatban lévén - fehér téglalappá változott :-) A csak kisebb bukkanókkal tarkított lejtõ új lendületet adott: ha 4:30-re elérem a hallgatóvölgyi EP-t, akkor van esélyem. Az EP elõtti párszáz méteren a Petamival való rövidtávú, ámbár annál lendületesebb együttfutás hozzásagített, hogy az áhított 1/2 óra tartalékom meglegyen. A pont felé rohanva már elõre kiabálva kérdeztem, hogy hová lehet dugni. speti rámdumált egy kólát, amit szem ágában sem volt visszautasítani. 2 kilire megközelítvén a célt még volt közel negyedórám, így már tudtam, hogy meglesz az 5 órás teljesítés. A célbeli dugókás molyolás ellenére is 4:56:52-vel végeztem. Az már csak hab a tortán, hogy a célban tudtam meg, hogy Ganki 3. lett a félmaratonon a nõk között. A terülj-terülj azstalkám, a kíváló "Laci-masszázs" és zuhany új embert varázsolt belõlem. Addigra beért a zsotyek-vajonmerre páros is a vitányvári EP-rõl, így vándorköszivel, Elm-mel és vajonmerrével remek hangulatban utaztunk haza Pestre.

Köszi a megálmodó párosnak és az összes közremûködõnek a megint remekül sikerült versenyt
 
 
 Túra éve: 2008
KÁGÉTúra éve: 20082008.06.16 21:03:08
megnéz KÁGÉ összes beszámolója
2008.06.08

Csak annyit jegyeznék meg errõl a túráról, hogy a tavalyi beszámolók profi szervezésrõl szóltak, ehhez képest idén kicsit javult a helyzet ! Aki itt akár csak pár métert elkevert, az csukott szemmel ment, ugyanis mindenhol virítottak a festett jelzések és még "forgalomirányító" is állt egy-két útelágazásnál !
Egyedül az idõjárás kiismerése volt nehéz, mi elõneveztünk a teljes túratávra, a rajtnál a gyanús idõ miatt átneveztünk féltávra, amit a célbaérkezéskor még nagyon bántunk(addig szép idõ volt), de két óra múlva már nem !!!
 
 
 Túra éve: 2007
papamaci67Túra éve: 20072008.06.06 10:49:30
megnéz papamaci67 összes beszámolója
Csanyathlon-Lupathlon (1. Lowe Alpine félmaraton)

Köszönet:

- Csanyának és Lupusnak a szervezésért (legyen jövõre is, please :-)),

- Macsának a nevezésért,

- spetinek a jótanácsért, hogy folyadék nélkül ne induljak útnak túrafutáson,

- minden rendezõnek és pontõrnek,

- minden futótársnak a jó hangulatért.

Szuper volt ! Már a helység (Szár) is szerelem volt elsõ látásra. Öltözés, melegítés után (némi könyvátadás ürügyén -ethka-nak és -blans-nak) sikeresen lekéstem a rajtot.

speti2 tanácsát megfogadva 1/2 l izoval az övtáskámban és egy másikkal a kezemben lódultam neki. Mintegy 200 m-es távoltból csodálhattam az egyre távolodó mezõnyt, ami egybõl jó motíváció volt az ütemes kezdésre :-). Aztán elértem az utolsó embereket és sorra szót válthattam a kedves ismerõsökkel, ami meghozta a verseny jó alaphangulatát. Rozita, -ethka-, Rohan_Ó, Ritchy. Itt egy kissé meg kell állnom mert a sok pofázás közepette nem néztem a lábam elé és egy nagyobbacska kõnek köszönhetõen bicsaklott kifelé egyet a jobb bokám. Ekkor valahogy amatõr jutott eszembe, aki a terepfutásból eredõ sérülést elkerülendõ maradt távol. Tudtam, hogy néhány száz méteren belül el fog dõlni, hogy folytathatom-e. Szerencsére nem volt komoly, bár halványan éreztem még a rándulást. Aztán tovább és a meredek emelkedõn felfelé ütemesen gyalogolva sorban értem utol a többieket: SC-t, DieM-et. Tomatort a bozótosban finoman leszúrtam, hogy nem hoza emmácskát a kocsival, amivel legalább megmosolyogtattam. Körtvélyes felé újra futható meredekségûvé vált a táj, aztán a bal kanyar után már a szembejövõkkel egymást biztatva rohanhattunk a pecsételõhely felé. Ott gyors pecsét, alma-nápolyi duett kézbe, aztán zúzás tovább. Menetközben elnyammogtam a zsákmányt és az élboly és az utánam közötti egyszemélyes csapatként tovább a Szép Ilonka forrás felé.

Csodásan árnyas volt az erdõ a hatalmas fáival, telve madárcsicsergéssel, jó volt egyedül futni a vízszinteseket és enyhe lejtõket. A forrás elõtt persze elkavartam és nem vettem be egy balkanyart, amitõl is az egyedülfutás korszaka lezárult. Még egy rövid elkavar után végre megtaláltuk a forrást, SK pecsétje, csoki, alma, forrásvíz után persze

nem a völgyben indultunk tovább, hanem a maraton útvonalán. Vissza a forráshoz, zúzás a völgybe, persze a zöld jelzésen megint túlfutottunk az piros kereszt elágazásán. Egy négyfõs csapattal kis ad-hoc tájékozódási konferencia, majd futás vissza (arról nem volt szó, hogy még kell felfelé futni) a piros keresztig. Itt már csak rajta kellett maradni a jelzésen és finoman tolni neki. Lassan, de biztosan befogtam egy sárga fejkendõs (ex-biciklista) sporttársat, akivel aztán a célig együtt futottunk. A pirosba való visszacsatlakozást mondjuk megint elszúrtuk és a fehér murvás utat elérve jobbra lefelé kanyarodtunk. Mire észrevettük a piros jelzés hiányát, már a Szár környéki dombokat

ostromoltuk a már nem kellemessé váló melegben (ismét áldottam a kéznél lévõ frissítõmet). A templomtornyot meglátva új lendületet kaptunk és a dombokon felhalmozott lemaradásomat sikerült lefaragnom, így a fõutca aszfaltos célegyenesébe már együtt futottunk be. Az iskolában jólesett Lupus õszinte (és kissé meglepett) gratulációja, amit az elkavarásokkal együtt is 2:08 alatti teljesítésemmel váltottam ki. Már csak hab volt a tortán, hogy mint kiderült, futótársammal holtversenyben a félmaratoni táv harmadik helyezettjei lettünk, elnyervén életem elsõ dobogós futóverseny eredményét.
 
 
csanyaTúra éve: 20072007.07.27 00:31:08
megnéz csanya összes beszámolója
Már régóta érlelõdött bennem a gondolat, hogy kipróbáljam magam az asztal túloldalán. Szerettem volna versenyt/túrát rendezni és ehhez a végsõ lökést egy beszélgetés adta, amit a Lowe Alpine magyarországi forgalmazójával Nagy Zoltánnal folytattam. Szeretett volna egy rendezvényt, ahol a célközönség megismerheti a Lowe Alpine márkát. Mivel a szponzor már megvolt, neki is foghattam a tervezésnek. A helyszín kiválasztása könnyen ment, mivel futóversenyt terveztem, futható terepet néztem. Szerettem volna olyan helyen rendezni, ahol mostanság nincs túl sok rendezvény. Két éve Larzennel futottam egy kört a Vértesben, és már akkor nagyon megtetszett. Aztán voltam még kétszer immáron teljesítménytúrán, és néhányszor edzésként a Vértesben. Az elhatározás megszületett: a Vértes a nyerõ terep!

Az elhatározást tett követte. Lefutottam a kört, amit Larzennel közösen tettünk meg. Jé, ez pont (majdnem pont) egy félmaratoni táv! Nézegettem a térképet. Jelölgettem az ismert részeket, szakaszokat. Fejben megszületett néhány változat a maratoni távhoz. Az ismeretlen részeket befutottam, és végül megszületett a végsõ változat. Lefutottam, és lemértem a teljes kört. Bátor Feri kerékpáron járta be, és mérte az útvonalat. Tehát a helyszín, a táv már készen állt, és ekkor döbbentem rá, hogy egyedül vagyok, mint a hüvelykujjam. Nyilvánvaló volt, hogy meghaladja képességeim egy ilyen verseny megrendezése, társat kellett találnom hozzá. Nehéz ügy gondoltam, mivel nem csak a sikerben, hanem az esetleges kudarcban is osztozik az aki mellém áll. Egyértelmû volt, hogy olyan embert kell találnom, aki kellõen megfontolt (én nem vagyok az) van esze, fut vagy túrázik, elvisel engem. Egy ember jöhetett számításba az ismerõseim közül: Farkas László alias Canis Lupus. Szerencsémre igent mondott kérdésemre.

Addig is rendszeres találkozó-beszélgetõ helyünk volt a Nagyi Palacsintázója , innentõl irodaként is funkcionált számunkra. Felvázoltam neki a helyzetet, és elkezdtük összeírni a tennivalókat. Korányi Balázs ajánlotta Erényi Kingát vagy ahogy sokan ismerik Gankit, hogy õ tervezte a T100 oklevelét. Nosza felvettük vele a kapcsolatot, és milyen jól tettük. Hihetetlen türelmes volt velünk. Jó néhány oklevél és itiner terv a kukában landolt, mire megszületett a végsõ változat. Dolgunkat nehezítette, hogy a rajtszámoknak, itinereknek már jóval a verseny elõtt, április másodikára készen kellett lennie, lévén ekkor kezdõdött az elõnevezés. Óriási szerencsékre az UMSZ az Ultrafutók Magyarországi Szövetsége beválasztotta versenyünk a Terep Ultra Kupába. Meglepett minket ez a bizalom, hiszen még nem rendeztünk versenyt, gyakorlatilag zöldfülûek voltunk. Az elõnevezés is egy olyan dolog volt, amivel Lupusszal egyetértettünk. Elõnevezés kell, mert így könnyebb tervezni, gyorsabb a rajtoltatás, és a szponzor is örült neki, hiszen a Lowe Alpine Showroomban zajlott. Hogy nagyobb kedve legyen leendõ résztvevõinknek az elõnevezéshez, az elsõ 200 elõnevezõnek Lowe Alpine ajándékot, szemüvegtokot ajánlott fel a szponzor.

Az elõnevezõk gyûltek, és a teendõk is sokasodtak. Leszerzõdtünk a szári általános iskolával, elkészültek a kitûzõk, a kupák, beszereztük a kellékeket pecsétek, asztalok, székek, kannák, tálcák, almadarabolók, élelmiszer, amit a frissítõ pontokon osztunk majd és még egy csomó dolog.

Közeledett a nagy nap. Az izgalom a tetõfokára hágott. Szponzorunk minden segítõnek Lowe Alpine polót ( 24 darabot ) ajánlott fel, aminek minden leendõ pontõrünk örült. Az elõnevezõk száma majd száz volt. Minden kellék a házunkban gyûlt. Lassan inkább hatott raktárnak, mintsem lakásnak. Lupus elkészítette az útmutató táblákat. A verseny elõtti csütörtökön pontõri eligazítást tartottunk, pénteken kimentem a Vértesbe és a problémás helyekre szalogot tettem ki, szombaton este pedig kiszállítottuk a vizet kannákban a pontokra. Közel 500 liter vizet vittünk ki. Este volt már mikor hazaértem. A lakás mint egy csatatér, és közepén állt életem értelme Bobek. Éppen szortirozta mi kerüljön a pontokra. Hajnali kettõre sikerült is végeznünk, így maradt két óránk alvásra. Reggel még bementünk a pátyi pékhez szeletelt kenyérért és pogácsáért, és elindultunk Szárra. Néhány pontõrünk már ott várt minket, és hamarosan befutottak a többiek is. Megkaptuk az iskola kulcsait, és gyorsan felállítottuk a rajtot, hiszen gyülekeztek már a résztvevõk . Mivel életünkben elõször csináltunk ilyet, egy kicsit nehezen indult be, de aztán mindenki megtalálta a helyét, és egyre gördülékenyebben ment a rajtoltatás. Remélem, kívülrõl is így nézett ki. Az elõnevezõknek csupán egy rajtpecsétet kellett, hogy adjunk így nekik nagyon rövid volt a procedúra.

Háromnegyed nyolc elõtt pár perccel rajthoz szólítottam a futókat. Pár jó tanács után, pontban ¾ 8-kor megfújtam a sípom, és elindultak a futók. A szívem szakadt bele, hogy én nem indulhattam velük!
A gyalogosokat nyolctól indítottuk. Míg a résztvevõk a terepen voltak, elkezdtük megírni az okleveleket és készültünk az elsõ félmaratoni befutóra. Nem kellett sokat várni. A rajttól számított x percben megjött, és követték a többiek is. Sajnos rossz híreket hoztak. Szép Ilonka-forrásnál egy útmutató táblát rossz irányban raktunk ki, így a félmaratoni táv jó pár résztvevõje rossz irányba indult a pontról. Ezúton is elnézést kérünk tõlük.

Hamarosan befutott Kristóf Zsolt, a leggyorsabb maratoni futó. Félelmetes állapotban volt, mikor beért. Olyan hangosan zilált, hogy komolyan megijedtem. Persze hamar rendbejött, és boldog volt, hogy elsõként ért be. Sorra jöttek be a futók. Az iskola udvarán adtuk át az elsõ 3 férfi és nõi helyezetnek a kupát illetve a Lowe Alpine Hungary Kft. ajándékait. A maratoni táv elsõ három helyezette Lowe Alpine futóhátizsákot, oldaltáskát, illetve övtáskát kapott.
A frissítõ teremben mindenki pótolhatta az elveszített kalóriákat anekdotázás közben.

Lassan elkezdtek szállingózni a gyalogos résztvevõk is. Köztük Lowe Alpine ajándékokat sorsoltunk ki, míg a terepen voltak. Minden résztvevõnek kérdõívet adtunk a jól megérdemelt oklevél és kitûzõ mellé, melyen véleményérõl érdeklõdtünk, mi tetszett és mi nem a túrán.
Lassan mindenki beért, illetve páran nem de õk jelezték, hogy feladják a túrát.
Sajnos két résztvevõt pontkihagyás miatt kénytelenek voltunk kizárni.
A pontõrök is bejöttek a célba, és leadták a maradék ellátmány és a pont felszerelést.
Este kilenckor bezártuk a célt és hazaindultunk.

Futóversenyt/ teljesítménytúrát rendezni nehéz dolog.
Köszönettel tartozunk Nagy Zoltánnak, a Lowe Alpine Hungary kft tulajdonosának a bõkezû szponzorálásért, (remélem mások is követik majd úttörõ példáját), pontõreinknek, segítõinknek, a szári általános iskolánknak a rajt/cél helyszínéért, Erényi „Ganki” Kingának az oklevelek, itinerek tervezõjének és a nyomdai kivitelezésért.

Azt gondolom rendezvényünk pár hibától (amiket többet remélem nem követünk el) eltekintve sikeres volt.220 induló egy elsõ rendezésû rendezvényen jónak mondható.
Remélem jövõre is megkapjuk a Lowe Alpine támogatását, és egy még jobb rendezvényt tarthatunk!
Jövõre szeretnénk „dugókás” idõmérést alkalmazni, és jelzés felújítást is tartunk majd az útvonalon, hogy a futók könnyebben tájékozódjanak.

Az elsõ ellenõrzõ ponttól eltekintve, mindenhol kaptak a futók vizet, szörpöt, kalcium és magnézium pezsgõtablettát és valamilyen szilárd ételt, ropit, mogyorót, banánt, almát, csokit, nápolyit, pogácsát, májas-zsíros, margarinos vagy lekváros kenyeret.
A gyalogosok a második ellenõrzõ ponton csokit, a harmadikon és a célban májas-zsíros, margarinos vagy lekváros kenyeret, szörpöt kaptak, víz nekik is jutott minden ponton.
A futók és a gyalogosok nevezési díja közti nagy különbség a frissítés különbsége miatt volt.


Farkas „Canis Lupus” László és Csányi „Csanya” László rendezõk.
 
 
Mazsi20Túra éve: 20072007.06.19 15:12:09
megnéz Mazsi20 összes beszámolója
Lowe Alpine maraton
44,18km, 1090m

Korán, 7 órakor érkeztünk a rajt helyszínére, volt bõven idõ készülni, reggelizni az templom mellett a padokon, még László Szilvinek is jó utat kívántam a futóversenyhez.

A futók rajtolása után 8-kor indultunk útnak. A faluból kivezetõ úton hasznos volt a szalagozás, az erdõbe érve a piros jelzés már többé-kevésbé követhetõ volt. Az itiner az elsõ közel 6 km-es szakaszra 315 m szintemelkedést mér, ennek ellenére sokáig nem volt komolyabb emelkedõ. Átverekedtük magunkat egy ronda susnyás szakaszon, ahonnan kiérve a szalag bal kéz felé, egy lejtõ irányába mutatott. Furcsa volt, mikor fogunk már elindulni fel a Körtvélyesre, ennek ellenére letrappoltunk a lejtõn, nyomunkban 15 éves forma fiatalok egy kisebb csoportjával. A lejtõ végén egy aszfaltozott útra értünk, és már világított is a fáról a piros kereszt jelzés. O-ó, térképre pillantás, oké, már kevesebb mint 5 km-nél sikerült elkavarni, nyomás vissza. Végre irányba álltunk, és megkezdtük az elég kemény kapaszkodást Körtvélyes felé. A nap már ekkor tûzött rendületlenül, sejthetõ volt, hogy meleg lesz a helyzet :-/

Körtvélyes után a piros jelzésen nagyobb sebességre kapcsoltunk, hogy behozzuk a kis kitérõ miatti lemaradást. Nemsokára a Szép Ilonka-forrásnál lévõ 2. EP-hez értünk, ahol csokit kaptunk. A félmaratonon induló résztvevõk már visszaindultak Szár irányába, mi folytattuk utunkat Vitány-vár felé. Hamarosan utolért minket az elõbb említett tinitársaságból az egyik srác, meg is jegyeztem, hogy jól otthagyta a haverokat :-) "Hát persze, mert mindig megállnak!" - és tovább iramodott. Vitány-vár alatt frissítõ pont várt minket, majd a zöld rom jelzésen egy tüdõkiköpõs emelkedõ a várba. Meg kellett küzdeni a pecsétért. Itt újra találkoztunk a nyulak nemzetségébõl származó, rohanó, fiatal túrázóval :-)

Hasonlóan meredek ereszkedés után már az OKT jelzésén találtuk magunkat, a Mátyás-kút - Várgesztes felé vezetõ, sokszor járt, kedvelt útvonalon. A kék sáv és az aszfalton vezetõ kék kereszt elágazásánál a kispistázók a mûutat választották. Elképzelhetõ, hogy vannak akik megszívták ezt a döntést, mert Mátyás-kút felett egy titkos ponton "A becsületes játék az egyetlen út!" feliratú pecséttel gazdagodtak az útvonalkövetõk.

Várgesztesig kellemesen hullámzott az út, sajnos az Oroszlány 40 dzsungelharcát most sem úsztuk meg az irdatlan susnyásban. A Zsigmond-kõre most nem kellett felmászni, sem a gesztesi várba, a falu közepén volt az EP, valóságos terülj-terülj asztalkámmal :-) Volt minden, gyümölcs, ropi, mogyi, pogi, csoki, magnézium pezsgõtabletta, lekváros kenyér, szörp, és a kedvenc zsíros kenyér dizájn Lowe Alpine paprikaszórással :-D

A falu végén egy kicsit jobban kellett figyelni, hogy a megfelelõ irányba induljon el az ember, de néhány perc után belõttük magunkat a sárga sáv jelzésen a Hirczy-emlékmû irányába. A Bodzás-árok után egy hosszabb aszfaltozott szakasz következett, a nap tûzött, a talpam fájt és morciztam.
A Hirczy-emlékmûnél megint volt lehetõség egy kis nassolásra.

Ezután a Sárkánylyuk-völgyön keresztül észak felé vettük utunkat, hogy ismét felkeressük a Szép Ilonka-forrást. A fáradtság jelei idejekorán jelentkeztek, a forróság nagyon kivette az energiámat, erre a 7 km-es szakaszra így 1:40-et számoltam, még így is bõven a szintidõ alatt voltunk. Ezért meg is lepõdtem, amikor 1:15nél felbukkant a pont. Megjutalmazva magunkat, amniért ilyen jók voltunk, egy luxus 20perces pihenõt tartottunk, :-) felkészülve az utolsó, 12 km-es szakaszra. Gyorslábú fiatal barátunkat itt látttuk utoljára :-)

Nagy nehezen feltápászkodtunk és elindultunk. A térképen az a piros jelzés extrahosszúnak tûnt :-/ A napsütés ellenére távoli, majd egyre közeledõ mennydörgést hallottunk, nem volt éppen kellemes élmény, bár egy kis esõbe éppen nem haltunk volna bele, tükörtojást lehetett volna sütni a baseballsapkámon :-/ Egy ideig együtt mentünk egy középkorú, rutinos túrázó házaspárral+fiukkal, majd az aszfaltozott szakaszra érve nagy sóhajtással leültem a fûbe, elõre sajnáltam magam a hátralévõ néhány kili miatt a betonon :-/ Éreztem a talpamon életre kelõ vízhólyagokat, nem volt éppen kellemes. A falu határától pár száz méterre még egyszer megpihiztem, gyakorlatilag a fél mezõnyt magunk elé engedtük, de én nem bántam. A sok ücsörgés ellenére 9:25-ös idõvel érkezünk meg (szintidõ 11óra), így elégedettek voltunk. Nagyon szép oklevelet és kitûzõt kaptunk. Tombolán nyertem még egy napszemüvegtokot is, kár h egyelõre még nincs bele napszemüveg. Összefutottunk a Börcsök-házaspárral is, Veronika néhány perccel utánunk érkezett. A falu számos vendégátóipari egységének egyikében még ittunk egy üveg búzasört, majd miután felszálltunk a vonatra, már jött is zivatar.

Összességében: a 900 ft-os nevezési díjért tökéletes ellátást kaptunk, a szervezés profi volt, a szalagozás hasznos, az itiner egyszerû és könnyen követhetõ, minden nagyszerû. :-D
 
 
wainnalahulahafizunTúra éve: 20072007.06.17 09:02:13
megnéz wainnalahulahafizun összes beszámolója
Lowe Alpine Félmaraton



A túra a szári általános iskolából indult. Az elsõ szakaszon a szalagon jobb tájékoztatást adtak, mint a jelzések. Mikor a piroson elértük az erdészeti aszfaltutat, szemben is indult egy piros. Több embertõl is kérdeztem, hogy ez mi lehet, senki sem tudta. Van itt esetleg valaki, aki tudja? Onnan egy rövid aszfalt, majd jött az a hegyoldal, ahol egykor kapaszkodott fel a jelzés, most ez el van kerítve. A kerülõút eleinte jól járható, a végsõ száz méter dzsindzsa, de adja magát az ösvény. Innen fel a Vértes tetejére. Majd tovább a Szép Ilonka forrásáig, ahol a ponton szolgáltatott víz egyenesen a forrásból származik. Sok ember forgott itt minden irányban, szép kis dagonyát sikerült összehoznunk. Mikor rávettem magam, hogy továbbmenjek, hívott Bolek Zoltán. Õ aztán tud beszélni, miatta egy picit beleszagoltam a zöld sávba is, de csakhamar visszatértem a helyes útra: a piros keresztre. Egy ponton, egy réten két szekérút kínálkozott. Éreztem, hogy a jel inkább a felsõ felé mutat, de a lejtõsebb vonzóbb volt. Egyenesen és egyenletesen ereszkedtem le a sárga sávra, errõl is még letértem, hogy konstatálhassam, hogy a térképen jelzett horhosok gyakorlatilag már nem léteztnek. A focipályánál értem be a faluba. Négy óra 25 perc alatt teljesítettem.
 
 
Rush2006Túra éve: 20072007.06.11 18:52:14
megnéz Rush2006 összes beszámolója
Lowe Alpine kicsit másképp:

Az Óperenciás-tengeren is túl, a koszos-büdös XI.kerületben élt egy futó. Ez a futó minden hétvégén járt-kelt az országban hogy kicsit legalább feledtesse a hétköznap fájdalmait. Mindig várta és várta a hétvégéket, böngészte a túra illetve futónaptárakat, szombat reggel általában hajnalba türelmetlenül pattant ki az ébresztõre, de boldog volt mert tudta ismét egy kihívás következik amit Õ választhatott ki. Így történt ez eme vasárnap reggel is. Egy 44 km-es futást szemelt ki magának a Vértes-hegységben. Lázasan pakolászott, minden apróságra odafigyelt, hiszen ma megint ott kell lennie mint fejben mint lélekben. Nemsokára útra kélt a vándor, és hamarosan már a vonaton ülve elmélkedik hogy milyen is lesz ez a mai napja. Nem sok ideje volt elmélkedni, ugyanis hamarosan már azt az állomást látta maga elõtt ahonnan élvezet lesz elindulni, és fájdalom, de öröm lesz megérkezni. Észrevesz pár embert aki hasonlóan megszállott mint Õ, üdvözli Õket, és jókedvûen útnak indulnak. Próbálnak mosolyogni, jókedvûnek lenni, de legbelül már hallják ezt a hangot hogy "indulás!!" Hamarosan megérkeznek a tett színhelyére a többi ember közé, és itt már hiába ismerõs-ismeretlen arcok párosulnak, tudják hogy Õk egy család, egy nagy család. De térjünk vissza a vándorhoz, aki ismét futni készül, meg akarja hódítani a Vértest, le akarja gyõzni a távolságot!

07:45-öt mutat az óra, a kezdeti feszültség úrrá lesz rajta, szíve hevesebben ver, lábai lemerevednek, de amikor útnak indítja a szervezõ egyszercsak elkezd futni. Látja maga elõtt a hömpölygõ tömeget, tudja hogy ez a sok ember mind magának szeretne bizonyítani, és Õ is így van vele, harcol és küzd ameddig tud! A hosszú aszfalt után megváltó erdõ következik, majd késõbb kezdõdik az emelkedõ.. A futó lemereszti fejét, összeszedi gondolatait és fut, hegynek fel,hegynek le. Közben átél 1-2 holtpontot, köszönti kedves ismerõseit akik minden földi finomsággal kínálják közben. A kín 4 óra 22 perc után megszûnik, és helyébe az öröm és a boldogság férkõzik, mert teljesítette feladatát, amit Õ maga tûzött ki, és nem hagyta hogy legyõzzék az erdõk-hegyek-utak. Ma Õ volt az erõsebb, és reméljük hogy ez máskor is így lesz! A futó boldog volt, és kissé mámoros, mintha egy kis pezsgõ tódult volna az agyába, de csak a nap és a meleg érzékeltette hatását.

Ez a futó én voltam!
 
 
Rush2006Túra éve: 20072007.06.11 10:10:31
megnéz Rush2006 összes beszámolója
Lowe Alpine Maraton

A 06:25-ös vonattal terveztem a lejutást Szárra. Kelenföldön szálltam fel egy vadiúj Desiro vonatra, amin most ültem elõször, és nagyon elnyerte a tetszésemet: komfortos, bemondják a megállókat, jók az ülések, és még szerencsére tiszta is.

Száron leszállva természetesen ismerõsöket veszek észre, majd Lõw Andis, Nosza Gábor, és rappakos társaságával igyekszünk az iskoláig ahonnan a rajt fog indulni, de a suli még jóval odébb van a vasúttól. Kapkodva benevezek, mert még van 10 percem a rajtig, szerencsére színes térképvázlatot kaptunk, így nem az lesz mint a Margitán hogy megyek a nép után, aztán azt sem tudom hol vagyok. Gyorsan elemezgetem az itinert, közben köszöntöm a rengeteg ismerõst, de nincs sok idõm, mert csanya kiparancsol minket az utcára, elmondja a részleteket, és 07:45-kor indul is a futó tömegrajt.

Egy a Mátrahegyrõl megismert futóval beszélgetünk útközben a hosszú aszfalton, ahol jelzés egy szál se, szerencsére a szalagok a helyén voltak. Csakhamar eljön az erdõs rész, ahol ismét nagyon gyatra a piros jelzés, szerencsére vannak elõttem bõven, így nem kell tájékozódnom. Kiérünk egy aszfaltútra, itt meglepõ de kétfele is visz a piros jelzés, mindenki marad az aszfalton, biztos jó.. Nemsokára kezdõdik a mászás, én belekocogok, sok futót elhagyok, és nem adom fel, az emelkedõ tetejéig szinte meg se állok. Itt már a mezõny elsõ felében vagyok, jön egy háromszög jelzés hamarosan, kérdem: -nem itt kell felmenni? - válasz: nem, a következõnél. Majd megnézem térképem és igaza van a kollégának, égek is szépen.. Aztán jön a következõ háromszög, és itt már felkanyarodok, épp jön visszafele az élmezõny, így én is nagyobb tempóra kapcsolok látva hogy nincsenek messze. Körtvélyesre felérve Prince-t, és barátnõjét üdvözlöm szó szerint csak futólag, elveszek egy nápolyit és már robogok is lefele. Innen sokat az erdõszélen haladunk, utólér Lõw Andris, Szántó Geri, és még 3 másik futó (egy boly volt) és nagyon beindulnak, hamarosan már el is vesztem õket szem elõl. Bontovics Timi is elmegy mellettem, de maradok a saját ritmusomnál. Ilonka forrásnál SK a pontõr, akinek rossz a bélyegzõje, így csak valami maszatot nyomott oda nekem :-) Gyorsan frissítek a ponton levõ vízbõl, majd nyomás tovább. Részidõket nem tudok mondani, mert csak néha néztem rá az órára és úgy kalkuláltam, de nagyon jól haladtam. Itt 10 km-nél jártam. A Z-n felfele a tisztásnál ér utól László Szilvi, akivel jókat beszélgetek, és invitál a Rákóczi 110-re, megpróbálok élni majd vele :) Nemsokára látom a várból visszafutó élmezõnyt, kb. 10 perc a hátrányom. Node nagyon meredek fölfele, Szilvit otthagyom, és B.Timit is visszaelõzöm, de nem esik jól a kemény mászás. A csúcson zsotyek pecsétel, majd kicsit tétovázok hogy merre tovább, de zsotyek mutatja a helyes utat, és száguldunk is lefele most már gyaloggaloppal és két másik futóval. Egy kis ideig ugyanott visz vissza az út mint ahol jöttünk, sok futóval találkozunk, akiknek még hátravan a vár mászása. Hamarosan K-re váltunk. Jól követhetõ volt a jelzés, Nosza Gabi kicsit tétovázik, de mondjuk neki a helyes utat. Várgesztes elõtt majdnem elkavarok, egy szalag mutatja a susnyásba az utat jobbra, majdnem tovafutok, de szerencsére idõben észreveszem. Ismét egyedül futok, galoppék mögöttem valahol. Várgesztesig szépen összeszurkálnak a csalánok, vérzek, csíp, viszket, jujj de xar.. A ponton OT Kata, gethe, és lükepék topikostársak várnak eredeti Lowe Alpine kenyérrel, majd iszok egy kis málnalét, és indulok tovább. Meglepnek mikor mondják hogy kb. 10-15-en lehetnek csak elõttem.. A falu végén rátérek a SK+ jelzésekre, a K+ hamarosan el is válik, a S-n kell menni, ami elég gyatra, de szerencsére a szalagok jó helyen vannak. A Bodzás-árok gyönyörû volt, emelkedett, de jól lehetett kocogni benne. Kiérek egy aszfaltútra, megyek rajta jó sokat, és megérkezek lutakhoz és Píthez, ahol sok finomság vár. 5 percre meg is állok itt, a sütit most kihagytam (féltem hogy kijön) de a többi finomság jól esett. Utólérnek gyaloggaloppék, gyorsan indulok is tovább a Z-n a Sárkánylyuk-völgyben. Szinte végig emelkedik a völgy, kiálló fák, de jól lehetett futni. Elérek egy kerítést, úgy látom bekerített részhez érek, de a jelzés meg ott megy bent.. Na most hogyan.. Kimentem a kerítés mellé a csalánosba, és úgy futottam tovább. Egyszercsak látom galoppékat a kerítésen belül futni.. Bazze, hogy jutottak be.. Kiderült hogy nyitva volt a kerítés, de csak résnyire, így alig lehetett észrevenni. Na szép.. Halált megvetõ bátorsággal sprinteltem vissza a csalánok és a fák között ugrálva. Kb. 500m kitérõm lett is így. Mögöttem B.Timit és L.Szilvit láttam felfedezni. Egyre jobban bedurvult a völgy, Timi megelõz, de a völgy tetején gyalogolunk, mert az már kemény dió. Átfutunk egy dögmeleg tisztáson, majd visszavisz a Z- az erdõbe, és szerencsére lejtõ jön, így nagyobb sebességre tudok kapcsolni. Ismét az Ilonka forrásnál találom magam, és ismét SK a pontõr, végre jó a bélyegzõ, így az elõzõt is kijavíttatom. Kis technikai szünet, jé ittvan Fridman is. Szilvi megjön, pecsétel és már indul is tovább. Én is így teszek, de nem tetszik ez a pont nélküli 12 km.. A P+-on futva a széles szekérúton egy idõ után megadom magam, és lemaradok a többiektõl.. Utólérek egy elfáradt futót, de én is csak kocogómozgásban tudok közlekedni. Nem megy már jól, jujj de hosszú ez a P+ a térképrõl nézve.. De meglepõdök amikor megjelenik a Pháromszög balra. Jéé, már itt járok? Kicsit nagyobb fokozatra kapcsolok, és jön egy meglepõ titkos pont, ahol ismét Prince-ék vannak, szerencsére van náluk víz is, így feltankolom magam az utsó 6 kilcsire. Megelõz két futó, de kit izgat már.. Hosszú aszfalt jön, megyek, nem állok meg, de nem sok kedvem van már semmihez, folyamatosan pillantgatok hátra a hosszú egyenesekbe, de nincs mögöttem senki. Ez már lassan szenvedés, a kocogás is nehezen megy, mikor jön már a P-?? Csak eljött egyszer. Innen már ismerõs az út reggelrõl. Az oldalam elkezd bezúrni.. No szép.. 2-3 km-rel a vége elõtt ez nem igaz.. Szerencsére korrigálom a légzéssel. Kiérek Szárra, és fújtatok mint a ló, de futok, és ez a lényeg. Közbe piszkosul meleg van, és messze még a cél. Hosszú-hosszú aszfaltok, de rajtam bizony nem fog kifogni itt a cél közelében! Nézelõdök, sehol senki.. Majd meglátom a templomot és tudom hogy itt vagyok. Pár percen belül meg is jöttem, hurráá a cél!! Befutok a célba, Lupus mondja az idõt:

-Márton Dániel? - Igen. - 4 óra 22 perc.

Hú azannya.. Az igen. Jól ment ma, boldog voltam nagyonn!! Fõleg hogy elõzõ nap egy Galga 50-em is volt. A szervezés szuper volt, jövõre is eljönnék!
 
 
kekdroidTúra éve: 20072007.06.10 20:55:55
megnéz kekdroid összes beszámolója
Lowe Alpine Maraton 2007

A történet egészen május elején kezdõdik, amikor egy hirtelen ötlettõl vezérelve elõneveztem erre a vegyesen teljesítménytúra/futóversenyre. Az elõnevezõs csomagban egy szemüvegtartót, egy újságot, némi reklámanyagot és egy szép, színes itinert kaptam, térképpel a közepén.

Nagy ugrással az idõben máris a mai reggelen folytatódnak a vonatkozó események. Enyhén kómás állapotban szállok fel a vonatra a Déli pályaudvaron (szép, új, zajos motorvonat), a következõ kép a szemem elõtt pedig már a bicskei állomás, még jó, hogy nem Szárliget. Száron leszállva üdvözöl Rush_2006 sporttárs, aki elõtte nap a Galga 50-en ment, ma pedig futni indul. A falun átsétálva érem el az iskola épületét, átellenben a templommal. Feltûnik, hogy rengeteg a rajtszámos futó, beugrik, hogy nekik korábbi indulás van. Megvárom évfolyamtársamat, akit autóval hoznak, majd a futók indulása után, kicsit korán, elrajtolunk mi is.

Még csak reggel nyolc óra van, de már látszik, hogy megint alakít az idõjárás, fényes napos meleg idõ lett végül egész nap. Kisétálunk a faluból, közben bekapok néhány szem cseresznyét. A jelzések állapota itt nem teljesen kielégítõ, a szalagozás viszont jól láthatóan és követhetõen mutatja az utat (késõbb is). Erdõben megyünk, majd kiérünk egy nemrég irtott, lejtõs részre, amit egy betonúton való séta követ. Hirtelen emelkedõ indul jobbra, észak felé, itt ér véget az a közös szakasz, ami a túra elejét és végét jelenti. A piros sáv és a sárga "Hírközlõ kábel" szalagokat követve egy nem túl hosszú, de annál meredekebb, a végén megszelídülõ emelkedõn jutunk fel a Körtvélyes gerincútjára. Egy elágazásnál a túra táblája hirdeti, hogy ellenõrzõpontot találunk balra letérve az útról, a hegytetõn. Kimegyünk, pecsételünk, kapunk egy szelet almát és útitársam felmászik a geodéziai toronyba.

Továbbhaladunk, örülök a szép erdõnek és annak, hogy még nincs túl meleg, bár ez nemsokára megváltozik. A gerincútról néha kilátás nyílik egy-egy völgyre, másik hegyoldalra. Szép a Vértes, ráadásul eszembe jut, hogy itt (sem) jártam még teljesítménytúra keretein belül. Beszélgetve, néha csak nézelõdve, elérjük a Szép Ilonka-forrásnál lévõ pontot. Itt megint nagyon kedves pontõrökkel beszélgetünk egy sort, kapunk enni-inni mindenfélét. A forrástól vissza kell kapaszkodni egy kicsit, majd a zöld sáv jelzésen a Vitányvárat célozzuk meg. Átvágunk egy másik irtáson, visszamegyünk az erdõbe, megnézzük a Rockenbauer Pál emlékfát, majd egy nehezen járható árkon leereszkedve érjük el a vár alatti ellenõrzõpontot, ami nem is az.

Itt Vajonmerre és társa kínált mindenféle finomsággal, nálam fõleg a víz volt a nyerõ, na meg a csoki. Vitányvár ezután a nap legdurvább kaptatóját adja a lábunk alá, megállás nélkül mászunk fel, néha megcsúszik a bot a talajon, a cipõm nemkülönben. A vár impozáns látvány, egészen sok maradt meg a falakból, itt érjük utol elõször azt a sporttársat, aki kerékpáron teljesítette a távot. Kapunk bélyegzõt is, nézelõdök, miközben legyezgetem az igazolólapot, hogy megszáradjon a pecsét. Az emelkedõhöz hasonló dõlésszögû lejtõn gurulunk le a várból, hamar visszaérünk az Országos Kék jelzésre, amelyet Várgesztesig kell követnünk. Egy helyen találkozunk egy túratárs hölggyel, aki nem is ezen a túrán vesz részt, hanem turistautakat vesz fel GPS-szel. A következõ egy hosszabb szakasznak bizonyul, hangulatos erdõben sétálunk, érintve a szupertitkos ellenõrzõhelyet (kitáblázták, akkor viszont mitõl titkos? :)); a Mátyás-kutat, ahol kerül némi víz az egyik palackomba, hogy aztán rögtön el is tûnjön; végül kitérõt teszünk a Zsigmond-kõre, itt csodaszép kilátás fogad, alattunk Várgesztessel, kicsit messzebb Oroszlánnyal.

Hamar lejutunk a faluba, forró aszfaltúton gyaloglunk fel az ellenõrzõponthoz, ami egyrészt a távnak majdnem a fele, másrészt a barátságos pontszemélyzet itt eredeti Lowe Alpine márkájú zsíroskenyeret gyárt kézzel, mondhatni manufakturális formában. Ráismerek Gethe úrra, mint az Isaszegi csata emléktúra egyik rendezõjére. Ezen a ponton némi pusztítást végzünk étel- és fõleg italügyben, a hõségben számomra valahogy az utóbbi kedvesebb, az elõbbi viszont legalább olyan fontos. Vidáman sétálunk tovább, észrevéve egy narancssárga pólót és a hozzá tartozó, rajtszámmal rendelkezõ futót, aki rövidesen ellép elõlünk. Egy bevágásban emelkedünk egy kicsit, a többi szintet csak apránként szedjük össze a következõ pontig, az erdõ még mindig nagyon szép, ráadásul kevésbé van meleg a fák között. A Hirczy-emlékmû tövében lelünk rá az újabb pontra, kedvesen kínálnak itt is, megint iszom vagy egy liter vizet.

A túra utolsó komoly szintemelkedését kell még leküzdenünk, ezen a szakaszon jóideig egy széles völgyben gyaloglunk, ezt hosszú, néha meredekebb, de többnyire lassú emelkedõ követi, közben távoli zörejeket hallunk, elõször teherautóra, majd késõbb már viharra gyanakszunk. Az utóbbi látszik beigazolódni, a tetõ felé közeledve látszanak a nagy felhõk az égen, de szerencsére távol maradnak tõlünk. Kicsit kezdek fáradni, ráadásul érzem, hogy a nyakamat eléggé megfogta a Nap, de a fáradtságon sokat segít egy hirtelen ismerõs útelágazás, megint a Szép Ilonka-forráshoz érünk. Itt megint sokat iszom (és keveset eszem), tartunk egy rövid pihenõt, megpróbálunk egy sporttársnõ túrabotján segíteni (a teleszkópos bot beragadt és nem lehetett kinyitni), de gyengék vagyunk, ráadásul csúszik a kezünk.

Az utolsó szakaszra való mentális felkészülést követõen útra kelünk, immár a cél felé, elbúcsúzva a szimpatikus pontõrségtõl. Innen kevés emelkedõre kell számítanunk, az is szépen eloszlik, menet közben egy szakaszban gyönyörködöm igazán: völgy felett halad az út a domboldalban, alattunk tisztás, de a völgyön lefelé haladva ott az erdõ. Még érintünk egy egészen jó állapotú vadászházat, majd egy ismerõsnek tûnõ mûúton haladva elérjük a piros sáv jelzést, ahonnan már ismerõs a terep a célig. Még lebeszélem útitársam a faluban a futásról, így is beérünk kényelmesen sétálva a célba.

Kedves hölgy gratulál, megkapjuk az igen eredeti díjazást, majd bevesszük magunkat az "étteremként" mûködõ osztályterembe, beszélgetünk a rendezõkkel, idõközben megérkezett pontõrökkel, több sporttárssal, közben évfolyamtársamért jönnek, hazaviszik. Még beszélek pár sort a tombola nyertesével ;), végül kisétálok a vasúthoz. Gratulálok a túra minden teljesítõjének, gyalogosnak és futónak egyaránt!

Összegzés: jól eltalált, nem túl nehéz, de nem is egyszerû túra (a hõség most komoly nehezítõ tényezõ volt) a maraton, profi (a pontok elhelyezése, a szalagozás, a táblák, a díjazás és a szolgáltatás minõségére gondolok ezzel), de mégis barátságos, mondhatni, családias rendezéssel. Jövõre remélem megint eljöhetek rá.