Túrabeszámolók


Lokomotív 424

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2016
stabatTúra éve: 20162016.10.05 23:27:08
megnéz stabat összes beszámolója

Lokomotív 42 (harmadszor)


Kicsit csíp a reggel a biciklin. Nógrádon felhők úszkálnak a vár alatt, minden nézőpontból gyönyörű a falu. Vonatfütty, őzszökk, tengelyig érő sár, aztán a lejtőn befröcskölöm vele a pulóverem, nadrágom. Sebaj, átöltözöm, regisztrálok, végül - kissé nagyképűen - hegyi maratonra, és már éppen indulnék, mikor nem lelem a szemüvegkötőmet. Pedig a kezemben volt. A piros bögrém meg otthon maradt… Na, mindegy. Csipi is kerékpárral érkezik, éjszaka még söpört, pedig nem is volt nagy por.


25 perc alatt érek Magyarkútra, páran – ahogy egykor én is – szemből jönnek a műútra való kikanyarodás előtt. Irma forrásnál frissítek, minden alkalmat meg kell ragadni, csak egy csoki van nálam. Újabb 35 perc a Nagy-Kő-hegy, itt már erőlködöm, nem jó jel. Lefelé porzik az út, bár sokan jönnek szembe. Nógrádon az újfent leelőző, de jobbra kanyarodó sporttársnak kiabálok, hogy balra van a pont, utólag kiderül, hogy csak kéktúrás pecsétet gyűjtött be (és lenyomta a Vadrózsát). A Csurgónál éppen szabad a víz, töltök magamba egy adagot. A Kálváriánál egy gőzmozdony sebességével ér utol Csipi, meg sem próbálom tartani vele a lépést (nem úgy, mint a múlt héten). A Fultán-keresztig mindig egészen jól szokott menni az emelkedő, most kezdek elfogyni, vissza kell venni. Felküzdöm magam a Csóványosra, Nógrádról két óra volt az út. A kilátóban (pára korlátozza a látást) találkozok egy-két kollégával, pár diákkal, gondoltam, hogy itt lesznek. A táv felén és nehezén túl vagyok, gondoltam botorul. Égés-tetőn ér a dél. Elkészült a kereszt, amit nemrég hiányoltam. Nagy-Hideg-hegyen csokit és innivalót kell vennem. Még a csöngetés után is várni kell a kiszolgálásra, addig nyújtózom legalább. Éppen kezdődne egy lejtmenet, kismama jön szembe. Nem lehet elég korán kezdeni a túrázást/túráztatást! A sokszor megjárt Inóci vágáson visszanézek a Barna Feri keresztre. Kisinócra egy óra után érek be, vízzel kínálnak, de nem vagyok szomjas, 5 perc múlva megbánom, de akkor már újra úton vagyok. Ifjú házas öregdiákkal futok össze. Királyréten tömegek vannak. Szedik a pénzt parkolásért. Családok lepik el az utat, fentről kerékpárosok száguldanak közéjük, némelyiknek ismerős az arca, némi türelmetlenség tükröződik rajtuk, nagyokat fékezve kerülgetik a sétálókat. Van, aki rájuk szól, de nem úgy néz ki, hogy értenék, mi a probléma. A Várhegy oldalában aztán én is beszorulok a keskeny ösvényen egy-két család mögé. Nem a legbiztosabb helyen előzök. Már csak a piros van hátra és pár km, itt kezd el fájni a térdem. A völgy hangulata mindenért kárpótol. Azért a végén csak neki kell durálni magam, hogy meglegyen a hat órán belüli idő. Csipi még a célban, a Börzsönytől feldobódva négy és fél órás idővel ért be. Sokan ücsörögnek és falatoznak, én is csatlakozom egy leves erejéig, hagymával vegyítem, egész jó. Hazafelé óvatosabban megyek, ettől persze nem lesz kevésbé saras a biciklim. Köszönjük a szervezést!

 
 
 Túra éve: 2015
stabatTúra éve: 20152015.10.10 08:29:25
megnéz stabat összes beszámolója

Lokomotív 42 (másodszor)


Rutinszerûen érkezem kerékpárral a rajtba egy órás tekerés után. Megszabadulok a sapkától, kesztyûtõl, pulóvertõl és a hosszú nadrágtól, úgy indulok a 42 km-es távnak 9 óra 25-kor (papíron szigorúan 9 órakor). Egyik zsebemben két csoki, a másikban a telefonom, meg némi készpénz (szigorúan papír, csak semmi nehezék), a kezemben az itiner. Futni fogsz? Dehogy. Dehogynem. Amíg bírok (öreganyám is addig csinálja, amíg bírja, nem nagy kunszt). Az idõ csodás, jól érzem magam, a lábam se kezd el rögtön fájni. Két óra sem kell, hogy a Csurgóhoz érjek. Éppen itt futott a mezõny eleje (nagyon annak nézett ki, nem úgy haladtak, mint én) 9 óra elõtt, amikor biciklivel erre jártam. Nagy tömeg fiatal ült a forrásnál, jó volt látni a sok túrázót. Én már lankadóban voltam, de sikerült újabb két óra alatt felérni a Csóványosra. A Foltán keresztnél céges kirándulók, feljebb még további csapatok jönnek szembe. Ilyen idõben bûn otthon üldögélni. A kilátónál a pályacsúcstartó pecsétel, egy kukkantásnyira felugrok szétnézni, a nyugati völgyhálózat (ismét) lenyûgöz. Bedobom az egyik csokit. Lefelé egy óvatlan pillanatban kimegy a bal bokám, nem bírok rálépni, nyögdécselve haladok egy darabig, kutyaharapást szõrével, futni kezdek, pár perc és már nem is fáj. Kicsit hûvösebbre fordul az idõ, de nem bánom, hogy nincs mit felvennem. Hideg-hegyen végre iszom egy kis vizet. Utoljára az Irma-forrás csillapította szomjamat, valójában akkor még szomjas sem voltam. Jön a rettegett lejtõ, haladtam itt már gyorsabban is, ki is készült tõle a lábam. Most is szúr már a jobb térdem, de három-négy guggolás után elmúlik, igaz háromszor-négyszer meg kell ismételni, míg leérek, aztán késõbb is. Akármilyen rettegett, az árok fölötti ugrálás az egyik nagy kedvencem. Kisinócon nagyon jól jön a víz, de elég a fél liter, ne lötyögjön a hasamban, majd Királyréten megejtem az újabb felest, ott aztán felélem a második csokimat. Végre egy kis emelkedõ. Sikerül elnéznem a pirost, ahogy letérek a bicikliútról nem tartok balra, pedig végig szorongatom az itinert, de az emlékezetemre hagyatkozom, az meg megcsal. Utána egy kis elmélkedésre is jut idõ. Csak egy jó út van. Tévút rengeteg. A végén legalább olyan jól érzem magam, mint induláskor, a patakvölgy, vagy a piros jelzés teszi? Könnyeden futva érek be tartva a hatos átlagot. Két tányér paradicsomleves után indulok haza. A tekerés a legjobb masszázs, belülrõl frissíti a térdeimet. Hatkor már otthon vagyok és folytatom az ebédet, vacsorát. Kiváló nap volt, hála érte!

 
 
 Túra éve: 2014
stabatTúra éve: 20142014.10.18 16:02:52
megnéz stabat összes beszámolója

Üdv! (a vasútnak is)


A reggel elalvással kezdõdött, de kilencre így is odaértem a rajthoz Rétságról kerékpárral. Nógrádon figyeltem a túratársakat, de csak egy fõ mutatkozott annak, aki bizalmatlanul nézegette a turistatáblát meg az itinert. A kéken nem jött szembe senki (szerencsére), aztán a kék kereszten meglepõdve tapasztaltam, hogy mûúton haladhatok, a piros kereszten nem lepõdtem meg a sártengeren, kicsit tekertem a talpfákon, a kövek eléggé ráztak, meg volt némi vonatveszély is, visszaevickéltem a turistaútra és máris a startnál voltam.


Az útnak csak a legelején és a legvégén voltam bajban az iránnyal. A legelején nem találtam, hogy a piros hol megy át a síneken és a csalánosban vívtam egy ötperces dzsungelharcot. Aztán rájöttem, hogy a túloldalon kellene küzdeni és átvágtam magam. Magyarkútig futottam egyet, ez annyira jól sikerült, hogy ezután már csak lejtõn volt szerencsém hasonlóra ragadtatni magam.


A hosszabb túrákon elõjönnek mindenféle bajaim, többek között ezekkel is küzdöm. Különösen gazdag volt ez a túra: bal csípõ (hónapok óta fáj), mindkét térd, a hasam (utóbb kiderült, hogy a kedvencem lepett meg, amelyiknek a következtében alul-fölül sûrûn veszít az ember a tömegébõl többnyire híg formában, bár most csak a hasam fájt; hétfõ, kedd volt a mélypont, akkor alig bírtam mozogni), a nagylábujjam melletti lábujj (ez be is kékült a bal lábamon, közben anyámra gondoltam, akinek szintén ez a leghosszabb lábujja, kedves örökség). Hol az egyik, hol a másik hatott erõsebben, a végén volt egy kis torlódás.


NHH: tömve van a turistaház. Viszont alig állnak a sorban, kihasználom a lehetõséget, kérek egy levest (meg két csokit). Hány csokit? Kettõt. Végül mégiscsak kettõt fizetek, egyet kapok (új akció). A levesre várok majd’ félórát, kérdem, hogy mennyi az átfutási idõ, kiderül, hogy nincs is meg a rendelésem, kérdezzek már rá a pultnál. Jó, akkor megyek, viszlát. Három perc múlva ettem a levest két percig, majd futva távoztam. Amúgy kedves ismerõsökkel is összeakadtam. Másokkal azt számoltuk, hogy hányan hagyják nyitva maguk mögött az ajtót, amikor kimennek a teraszra.


Beérkezem a 0,1 km Szokolya vasútállomás táblához és tanácstalanul állok, hogy merre kell menni. Végül is még csak kétszer mentem el aznap mellette, hátulról kisegítenek, hogy balra, nyomok egy sprintet és 8 óra 10 perc a vége.


A Börzsöny ismét gyönyörû volt, a felhõben a csak közelben kirajzolódó alakok, a csend, a vízmosta árkok, örülök, hogy itt lehettem újra.


Nagyon jó volt a szervezés, köszönöm szépen! Öröm volt kézbe venni a jubileumi kiadványt, kár, hogy a képek mellé nincs odaírva, hogy mikor készült, kik vannak rajta. A célban a vendégvárás is nagyon jólesett (volna, ha nem küszködöm a hasammal).


A hazatekerés külön élmény volt. Gondoltam, hogy az idefelé levágott piros keresztet, most teljes egészében teljesítem. A meredekség és a kidõlt fák nyomán rögtön megállapítottam, hogy ez egy rendkívül jó döntés volt. Ráadásképen sikerült úgy telibe kapnom egy pocsolyát, hogy a ruhámat teliszórta sárral. Jó, nem félek a sártól, jártam már rosszabbul is, csak most még vendégségbe mentem. Így is kellemes órát töltöttem el barátaimnál, csak éppen alig bírtam ülni. (Ezt menet közben nem próbáltam, így csak most jelentkezett.) Végül öreg este szakadt rám, míg hazaértem, alkonyi lepkét nem láttam, már elég sötét volt, de biztos pergett szárnya ezüstje.

 
 
olsenTúra éve: 20142014.10.05 10:54:57
megnéz olsen összes beszámolója

 szia emberek,a Lokiról..


Mi készteti az egyes embert arra,hogy hét közepén telefonáljon és egy nyolcüléses autóban másodmagával megjelenjen a szokolyai vasútállomáson? nyilván valami gyermekkori trauma,a kiságy rácsaira kell gondolnom,és mivel az illetõ máskor is hasonló tüneteket mutat,a kór súlyosnak mondható..mindegy,itt vagyok és vigyázok rá, gondoltam,miután útban a rajthely felé háromszor is korrigált a közutakon,mert egy hagyományos, csontok közötti GPS segítségével navigált, emlékezetbõl,amely köztudottan fakul az idõ múlásával. De odaérés után pénzt adunk a régóta fiatal hölgyeknek, ellenszolgáltatás egy másik papír,amire stempliket kell gyûjteni,és térképként is használható,és ha visszaviszed nekik,akkor meglátod,hálásak lesznek..az akció számától függõ mértékben, erre azonban csak évente egy ízben van lehetõséged. Szóval, barátom sörrel mûködik, ez betöltésre kerül,és indulatba jövünk,el a vasúti pályaudvar elõtt,kissé viharvert képet láthatunk,a maglódi pályaudvar ennél flottabbnak tûnt,csak vonatja nem volt akkor,mikor szerettem volna. Itt ez megoldott, nem ígér és nem ad semmit, sebaj,bebújunk a fák közé és felvesszük a piros csíkot,ez a turistajel még nem szúrt szemet a politikának,követjük. Barátom többszörös teljesítõ, eddig mindig más részeken toldott bele a túrába, e nélkül most sem megy, Magyarkúton szédelgünk sokadmagunkkal,de megoldjuk,és az elsõ pont után kékre váltunk,innen baj nem várható,öreg kéktúrások a megmondhatói,hogy az út hosszú és nehéz,de legalább fárasztó. Nyomulunk a dombokon, melegítünk a karcosabb elõtt,gombákat és túratársakat fotózok,a táj ködlik,és a Lokó pihenõnél is így marad,pedig egy óra is eltelt a rajt óta..kilátástalanul folytatjuk,de remek a társaság,egy hölgy és egy nyári balatoni ismerõs vár be idõnként,vagy mi akaszkodunk rájuk? Nógrád elõtt a nap is kikandikál, párát oszlat és visszabúvik a fellegek mögé. A Csurgó forrásnál komolyabb készletezés van,de a flakonjainkkal elõreengednek bennünket,mehetünk,miután láttamozták a papírjainkat,kettesben adjuk elõ innen,társam fenyeget,hogy a Csóványos oldalában le fog maradni..még nem hiszek neki,a terep és az idõ több, mint remek,a vár fotózható,a jelzések láthatók. Béla rétje, itt szakadunk el a hagyományos huszonnégyesektõl,és megyünk elõre,a jel kék,és fölfelébe vált. Partnerem fújtat és lassul, hiába,a szakáll visszafogja,le kellett volna nyírni jobban..néha megvárom,sört töltök bele,majd a Foltán után botokkal és jó tanácsokkal ellátom,a papírját elveszem és magára hagyom a rengetegben..jön azért,csak megfontoltabban,lassabban,érthetõ,néhány évvel fiatalabb,az évek és a rutin,mint tudjuk,itt is számol. A kilátónál szorgos népünk alkot,gyõzni fog..és egy kedves ismerõs a múltból,Andris,aki pontõrködik,mint egykori bajnok,és még mindig nõtlen..túratársnõim,figyelmezzétek! Osztjuk egymást,közben társam is fölér,de két csoport maradunk,én az elsõben..lefelé tartok,Karesz az,a váci történet..köszönünk,és telefonál..másik túratárs a Pilisbõl,nõvel van,aha..és beesek a hegy hideg részére,a vártnál sokkal könnyebben vettem ezt a lefelét,Vilmástul és zsiványostul..a turistaháznál kisFarkas a nyakamban,régen láttuk egymást,örömködünk. Két pasassal nyomul,gyemekei atyja és egy nyugdíjas baloldali,csapódok,vagy csapódnak..?mindenesetre innen együtt adjuk elõ,völgymenet van. Megbeszéljük az elmúlt néhány hónapot, és itt a kisinóci rét,vízzel és aranyos pontõrökkel,vegyes páros,férfibõl és nõbõl áll,mint régen gyakorta.. Elbúcsúzunk a kék sávtól,és zöld következik,a forma nem változott,maradt a csík,de a szín..akár a politikában, a forma és a szín meghatározza,hova jutsz az úton,aki már járt arra,leírta,lerajzolta,tanulhatol belõle. A mi rajzunkon Királyrét a következõ pont, gombázó társaságokat elõzünk,és elõvesszük az itinert,amely szerint itt nekünk nincs pontunk, és mint a „A hét mesterlövész”-ben Yul Brynner mondta:..’menj tovább..’ és kész..Várhegy, az utolsó kaptató,és innen már végig csak sétafika,csak piros jelen,mint reggel,ez már célba juttat,ahol az oklevél mellé a tanár úr egy sört is hoz,én is örülök neki,remek a paradicsomleves,a fõrendezõ is most falatozik,ötletes a kiadvány a papírok között és tartalmas is,a pecsétes fõleg..és itt  az elveszett túratárs is,mindössze egy órácskával késõbb,de szintidõben,eszik és megyünk el.


Eddig a vasutasokkal csak jó és rossz tapasztalásaim voltak,most a jó szerzett egy pontot,ez több kevésbé megnyerõ modorút tesz elviselhetõvé,mindenkinek itt a helye,aki még nem járt a lokósoknál..és aki már járt,vissza fog jönni..

 
 
 Túra éve: 2013
kissszilviTúra éve: 20132013.10.07 13:00:27
megnéz kissszilvi összes beszámolója

Ezt a túrát, egy nagyon vidám, lelkes 16 fõbõl álló teljesen változó korosztályú csapattal tettük meg a 14 km.-es távon.


A Mezõberényi Alföld túristaegyesület tagjaival, aminek jövõre már a párommal mi is bõvítjük a taglétszámát!


A túrát mindenki figyelmében ajánlom! A szervezõk, tökéletes házigazdák, nagyszerû vendéglátók, és értenek ahhoz is, hogyan csábítsák vissza legközelebbi túrájukra az itt megjelenteket!


Az idõjárás gyönyörû volt, hideg, lassan melegedõ, az útvonal kijelölése páratlan!!


Mindenhol tökéletes jelek, vagy nagyon sûrû szalagozás váltotta egymást. Eltévedni csak az tudott aki minden fûszálat más irányból is meg akart nézni!


3. 45 perc alatt megtettük a távot, és az a 650 km amit vonatoztunk érte oda- vissza, bõven kárpótolt mindenért!


A szervezõk még a vonathoz is kikisérték az összes indulni vágyó kipirult arcú résztvevõt. Nagyszerû vendéglátásban volt részünk, jó beszélgetésekben,szép nap volt! Jövõre ugyanitt...mindenkitõl hallottuk útközben!


Köszönjük!

 
 
keepTúra éve: 20132013.10.05 17:33:12
megnéz keep összes beszámolója

Lokomotív 424 - 14km


A tavaszi Horváth József emléktúra meghozta a kedvünk az õszi sétához is, is kétszemélyes családi sétát terveztünk be mára. Az idõ nagyon csípõsen indult, pedig csak 9-re értünk be a rajthelyre, de még ekkor is alig emelkedett 0 fok fölé. Aztán ahogyan haladtunk Magyarkút felé, már egyre többször sütött ki a nap. Az elsõ EP elõtt néhány túratárs a vasútállomás környékén kereste a pecsételõhelyet, de aztán mindenki rátalált a helyes útra. A kéken felfelé már több nyílt szakasz, több napsütés várt, kellemes tempóban mentünk felfelé. A Loko-pihenõnél három csokivariációból is lehetett választani, a kilátás pedig még mindig pazar. Lefelé kicsit jobb tempót mentünk, hogy ebédre hazaérjünk a családhoz Szokolyára, így végül 3:10 alatt értünk be, pont kellemesen elfáradva.


A szervezõk még mindig nagyon kedvesek, családiasak, szimpatikus csapat, ide még vissza fogunk térni, remélhetõleg már tavasszal, köszönjük szépen :)

 
 
 Túra éve: 2011
engelsfeldTúra éve: 20112011.10.01 18:45:37
megnéz engelsfeld összes beszámolója

Lokomotív 424/24


Vácott a balassagyarmati Bzmot-Piroska - az éjszakára nyitva felejtett ablakok miatt - mélyhûtött kocsijába fészkeltem magam, reménykedve, hogy csak felmelegszik a sok jó turista embertõl. Így is lett.


A 4:24-es menetidõt a távra kissé szokatlannak, de roppant stílszerûnek találtam, csak titkon bíztam abban, hogy a fényképezés mellett teljesíteni fogom. Egy újszülöttnek minden vicc új.


A magyarkúti ellenõrzõpont mellett majdnem szó nélkül elsétáltam volna, ha nincsenek résen a sasszemû pontõrök, aztán, ha már megálltam, az Irma-forrást is legott szemügyre vettem. A Nagy-kõ-hegyi pazar kilátásért már megérte ezt a túrát választani, bár a légcsavaros égiforgalom takarékon mûködhetett volna.   


A Szokolya-Berkenye vasútvonal völgyét átszelve gyalogosként teljesen magamra maradtam - futó sporttársak kerülgettek ugyan - és ez egészen így tartott a célig. Ennyit a távra vonatkozó megjegyzésbõl: A túra nem futás! Vagy mindenki a 42-es hegyi maratonra nevezett?! Vagy ennyire lelassultam?! Na, majd jövõre!


A jelzések és a szalagozás korrekt volt, nemkülönben a szöveges iránymutatások. A célban nyújtott szolgáltatás minden elképzelésemet felülmúlta, a pontõrök kedvesek, mosolygósak, készségesek és figyelmesek voltak.  


A csendes és figyelmes túratársaknak külön köszönet.



 
 
 Túra éve: 2009
OttorinoTúra éve: 20092009.10.09 10:12:23
megnéz Ottorino összes beszámolója
LOKOMOTÍV 424 (GY. 42) TÚRABESZÁMOLÓ 2009.10.03.
Táv: 42,68 km; Szint: 1330 m.

Fél órával a rajt nyitás elõtt csattog be velem Szokolya vasútállomásra a diesel-pöfögészeti-tovalöködönc. Nem töltöm tétlenül ezt a fél órát: Megírom a nevezési lapot, benevezek, és a felkínált meleg teával elfogyasztom, a vonaton megkezdett reggelim megmaradt részét. Most nem felejtem el megindítani a stopper órát, pontban 07: 30-kor elrajtolok. Átmegyek a síneken, és valamivel a vasút fölött, abba az irányba tartok, amerrõl a vonat idehozott. A Les-völgyben vezet a [P-]. Csípõs hideg van. Nem fázok, de az ujjaim majd lefagynak. Egy szál bottal megyek, felváltva rakom zsebre a kezeimet. Éjjel, állítólag éppen, hogy csak nem volt talaj menti fagy, a levegõ most kb. 2 fokos. Lassan beérek Magyarkútra. Egy diadalív két kapufélfája közé történelmi Magyarország körvonalú falapot feszítettek ki. A felirat rajta: "Építsünk hidat / Tiszta szavakból / határok fölé..." Balról árpád-sávos zászló turullal, karmaiban kard, jobbról nemzetiszín zászló, magyar címerrel. Nomen est omen: Magyarkút. (Foto) Szalagozás mutatja, hogy hol kell bekanyarodni, de most már látok [K4] jeleket is. Egy szélesebb út flaszterján haladok. Az egyik ház kertjében bagoly, vadmalac, egy egész állatsereglet díszlik kertitörpe stílusban. (Foto) Arrébb élelmiszer bolt vöröscsillagos, magyarzászlós, fogaskerekes, búzakalászos szövetkezeti címerrel a cégérén. (Foto) Van itt látni való, pedig még alig indultam el. Egy félre esõ tisztáson erdei bútorzatnál van a pont. Az Irma-forrást nem látom, de nem is keresem, van italom bõven.

1. ellenõrzõpont Magyarkút, parkoló.

Tartom eddigi irányomat, és egy frissen feldarabolt rönkökbõl álló farakásnál balra fordulok. Fölfelé megyek, egyre beljebb az erdõbe. [K-] Egy vízszintes szakaszon megállok, lekívánkozik rólam a dzseki, rövidujjúban nyomom tovább. Csodálatos reggeli fényekbe öltözött az erdõ. Hullott levelek formájában vannak már nyomai az õsznek, de az az igazi, színpompás õszi tájkép még nem alakult ki. Nem baj, csak minél tovább tartson ki az idõsebb kartársnõk nyara. Szembe jön valaki izzadt fejjel. Itiner van a kezében. Biztos nem hallotta az eligazítást, hogy a túra eleje valami vadászati izé miatt megváltozott. Nagyjából most ellenkezõ irányt kell követni, mint az ezt megelõzõ idõkben. Megszólítom. El van keseredve, hogy Magyarkútról vissza kell majd másznia ide. Nem mehet le az ottani pontról direkt Nógrádra, mert még lesz egy ellenõrzõpont, itt a Nagy-Kõ-hegyen. A TTT honlapon nem láttam semmi változásra utaló jelet, én is csak a rajtban értesültem róla. Amíg beszélgetek fiatalok csoportja megy el mellettem. Megint csak meg kell állapítanom, hogy nagy szárazság van az erdõben. Lépteik nyomán finom por csillog a lombok közt áttörõ fénysugárban. Sokáig sikerül benntartani õket a látóterembe, de a következõ pontnál nyomuk vész.

2. ellenõrzõpont Lokó pihenõ.

Egy esõházban gyerek pontõrködnek. Az egyik bélyegez, a másik kipipálja a rajtszámot egy listáról. Szemmel láthatóan élvezik a tevékenységet. Innen már lefelé vezet az út. Meredek szakasz után megszelídül a lejtõ, jól lehet rajta sietni. A hegyoldalban, a lombok között megpillantom Nógrád várát. A legmagasabb, függõleges fala gyárkéményre emlékeztet. Gyepszõnyeges helyre érek le. Gyönyörû idõ van, direkt túrázáshoz találták ki. A vasúton átkelve egy rétbõl nyíló murvás úton folytatom, amíg beérek a városba. Nyitva van egy bolt, de nem kell semmi, úgyis mindjárt itt a forrás. Még a sorompó elõtt balra kell fordulni. A hosszú utca járdájáról lépcsõ vezet le a forráshoz.

3. ellenõrzõpont Nógrád, Csurgó-forrás.

Jólesik az itt kapott Sport szelet. A flakonom egy perc alatt megtelik, megyek tovább. A [Z-] jön be az eddigi [K-] mellé. Egy kálvária alatt vezet az út. Hosszú, árnyékmentes szakasz következik. Hátulról ér a napfény, nem kell napszemüveg. Idõnként keresztek törik meg a táj egyhangúságát. Traktorral dolgoznak a szántóföldön, csak úgy száll a por. Beérek az erdõbe, jól járható itt az út, tempósan lehet haladni. Ketten megelõznek kocogva. Egyikük megkérdezi, hogy 42? Igen. - válaszolom. "Ja, hát akkor lehet ráérõsen menni." Toll a füledbe! - gondolom. Mi az hogy ráérõsen? Minimum a 4,3-as átlagot kell tartanom, ha szintidõn belül be akarok érni, és még benne van egy Csóvi, meg egy Nagy-Hideg-hegy. Csak otthon vettem észre, - amikor az itiner 24-es távra vonatkozó passzusát olvastam - hogy nekik poénból 4:24 a szintidejük, ami azt jelenti, hogy 5,5-ös átlagot kell nyomniuk, hogy éppen beérjenek. Hát így már érthetõ a beszólás. Megyek tovább a saját tempómban. Valaki nagyon nézi a térképet a [Z-] leválásánál. Igen, ez a Béla-réti elágazás, itt hagy el a 24-es vonalvezetése. Én maradok a [K-] jelzésen. Ha jól számoltam, a második patakátkelés után emelkedni kezd az út. Elõször finoman, aztán egyre durvábban. Végül köves, kellemetlenül meredek mélyút lesz belõle. Sikerül lassan, egyenletesen leküzdeni, még a keresztezõ platón sem kell megpihennem. Egy ágon kapucnis kabát lóg. Remélem, hogy csak a bozótot kellett felkeresnie a tulajdonosnak, és nem felejtette itt. Szelídül az emelkedõ, de azért még tart egy jó darabig. Most már azt lesem, hogy mikor bukkanok ki a Foltán kereszt rétjére. Ez is megtörténik. Sokan piknikeznek itt vidám hangulatban. Én csak addig állok meg, amíg elõveszek egy emberes méretû szendvicset. Majd út közben fogyasztom el, ami nem is olyan egyszerû vállalkozás, mert már megint fölfelé kell menni egy gerincen, jóllehet már nem olyan brutál az emelkedõ. Már majdnem befejezem az evést, amikor szembe jön egy nagy teherautó. Gyorsan begöngyölöm az utolsó falatokat a felvert por elõl. Ez se egy rövid szakasz, de amikor megint erõsödik az emelkedõ, tudom, hogy közel a Csóvi. És tényleg, egyszer csak elõttem áll a magas geodéziai torony.

4. ellenõrzõpont Csóványos.

Csak addig maradok, ameddig pecsételtetek, és beírom magam a csúcskönyvbe. Marha rég voltam itt: A múlt szombaton, a NAHÁT 95-ön. Két gombot begombolok az ingemen. Nem fázok, de itt már rendesen jár a levegõ, komfortosabb így. Lemegyek a meredeken, a vízszintes gerincre [K-; P-]. Gyakran köszönök szembejövõknek, sok a kiránduló. Egy szikla mellett jobbra fordulva csúszkálósan meredekké válik a lejtõ. Csak egy nagy fakereszthez érve lehet ismét vízszintbe haladni. Ez se tart sokáig, mert meg kell támadni a Nagy-Hideg-hegyet, mégpedig egy erõs emelkedõvel. Felérve, az út odavezet a turistaházhoz. Nem megyek be, nem kell semmi. A ház alá vezetõ lépcsõhöz kanyarít a falon levõ [K-] jelzés. Iskolás osztály élvezi a füvön az életet. Egy darabon murvás az útvonal, de hamar betér balra, az erdõbe. Siethetõ lejtõ visz lefelé, az erdõn át. Még itt is gyakran találkozok szembejövõkkel. Jó látni, hogy vannak, akik ki tudtak szakadni a TV elõl. Amikor kiérek az erdõbõl, kezdetét veszi a guruló köves, véget érni nem akaró, meredek lejtõ. Amikor erre vezet az utam, mindig arra gondolok, hogy lehetetlen, hogy annyit jöttem fölfelé, mint amennyit most lefelé kell mennem. Azt belõttem magamnak, hogy amikor a távolban már házakat lehet látni, akkor már tényleg nem sok van ebbõl a nemszeretem szakaszból. Most még csak ennél a kõkereszt emlékmûnél járok, tehát a fele lejtõ még hátra van. Boa! Amikor a patakot meglátom örülök, itt kell majd (mostani irányomhoz képest) balra menni a [Z-] jelzésen, de elõbb benézek erre a kis tisztásra, bélyegeztetés céljából.

5. ellenõrzõpont Kisinóci th. elõtti rét.

A megszokott asztalnál egy társaság fogyasztja lukulluszi lakomáját, a pontõrök úgy hívnak át a magukéhoz. Vízzel kínálnak, de úgy számolok, hogy kitartanak a készleteim a célig. A hátralevõ, durván 10 kilométert két óra alatt le kell nyomnom, hogy még zsíros kenyerezni is tudjak a 17:00-ás vonatindulás elõtt. A legutóbbi LOKOMOTÍV 42-n még futnom is kellett, mert a következõ vonat csak 19:29-kor (!) indult Vác felé. Elõször fölfelé kell kaptatni a patak mellett, de aztán nagyon kellemes, jól járható úton lehet lankázni. Jól meg is nyomom. Amikor kis gyerekkel jönnek szembe kirándulók, tudom, hogy már nem lehet messze Királyrét. Átmegyek a büfé elõtti fahídon, és kivágódok a mûútra, a horgásztó irányába. A [Z-] mellé bejön a [P-]. Jobbra visz be a jelzés az erdõbe. Egy sziklába vájt ösvényhez kell felmászni. Lent valami játszótér lehet, mert több gyerek kiabál. A Várhegy mellõl egy szélesebb murvás útra jutok. Valahol itt válik el a [Z-], a Széles-mezõre érve már a [P-] jelzést követem. Hétköznap munkálatok folyhatnak itt, mert az út le van dózerolva, vele együtt a jelzést hordozó fák is. A bokrokon piros szalagokat látok, remélem ezek helyettesítik a jelzést. Igen, sikerül betalálni az erdõbe az út folytatásánál. Jól járható szekérúton haladok, a fákon kellõ távolságban követik egymást a megerõsítõ [P-] jelzések. Mostanra feltûnõvé tették azt a helyet, ahol balra le kell térni. Két éve még bokrok között kellett itt átbújni. Én is csak azért vettem észre a letérõt, mert az elõttem haladó ismerte az utat. Tehát egy S kanyarral lemegyek a patakmederhez. A kanyargás után már végig a patak mellett kell menni. Alig jut le ide fény. Csak ha felnézek a meder tetejére, akkor látom a fák között, hogy süt még a nap. Az út átvisz a patak másik oldalára, aztán visszahoz, és ez így megy még hosszú ideig. A vége felé kifejezetten a patakmederben kell menni. Szerencsére alig van nedvesség a zúzalékkövek között. Kolomp hangját hallom, és nem sokkal késõbb kibukkanok egy mûútra. Balra fordulok. Itt a Szokolya vasútállomás. Az egyik itt parkoló kocsi mellett a tulajdonos és két rendõr áll. A túra ideje alatt feltörték a rajthelytõl legtávolabb parkoló autót. Az ellopott kártyával már délelõtt vásároltak Budapesten. No comment. Besétálok a célba, fél órám van még a 17:00-ás vonatig, tehát kényelmesen frissülhetek. A vonaton ülve még több mint tíz perc, amíg megjön az ellenvonat, és indulhatunk. Vácon éppen megcsípem a Budapestre menõ zónázót. Ülõhely ugyan nincs rajta, de megy mint a veszedelem, csak az állatkertnél kezd lassítani. Begurulunk a Nyugatiba...

Ottorino
 
 
zsenykaTúra éve: 20092009.10.06 21:14:26
megnéz zsenyka összes beszámolója
Babi és Doktor úr szemszögébõl
Megbeszélt idõpont a találkozásra : Hatvan fél 7/ Babi Békéscsabáról indult én Hatvantól 18 km-re. Sikeres találka 9.00-kor a hatvani Mol kútnál.kettõ és fél óra plussz. Kávé és egyeztetés után start Szokolyára. Veresegyháza : útfelbontás hegyekben,mindenütt lámpák,nem haladunk sehová.Rá a 2-es útra ,ahol egy 1965-ös évjáratú Gaz terepjáró cammog.A tempó eléri az 50-est ,ahol 90-es tempó a kötelezõ,de semmi gond csak egy kis idegeskedés.10-ig kellene odaérnünk.hogy elinduljunk a42,6-on.Semmi esélyünk és közös nevezõre jutva a rövidtávra nevezünk csak be. Bosszankodás ,de nincs mit tenni elkéstünk .Érkezés a rajthoz,nevezés ,indulás 10.30-kor.
Hátulról még nem indultunk,de így biztos ,hogy csak mi elõzhetünk meg valakit.
Ketten kapunk egy itinert ,mert a többi elfogyott. Az is a hosszabb távra szól,de ez sem zavar,mert már elindultunk .Szuper a szalagozás,futás és hamar elérjük az elsõ pontot/ Magyarkút/ ,ahol pecsételünk és föl a kékre.Futás tovább,de töprengés egy elágazásnál ,mert bejött a kék +,de ez nem jó nekünk a térkép szerint.Keressük a Loko pihenõt/ térkép,okoskodás/majd meglesz az ellenõrzõpont egy kis szerencsével,mert nem tudtuk ,hogy ez az a hely ,ahol pecsét lesz.Szuper kilátás,fotózás ,majd hajts tovább
annak reményében,hogy most már minden rendben lesz.Megnyugodva Nógrádra érkezünk,gyönyörû a kilátás a várra.Kár ,hogy messze mentünk el tõle ./ pecsételés a forrásnál/ Babival folyamatosan beszélgetve ,arra gondolok,milyen rossz lenne egyedül barangolni.Megvitatjuk az élet nagy dolgait,ezzel is elterelve a figyelmünket ,hogy nekünk a hosszabb távon lenne dolgunk.De sebaj nyomjuk tovább .Futunk mintha valaki kergetne.Hál Istennek mindkettõnket megáldott,hogy szeretünk beszélni ,ez kitart Királyrétig. Pecsételés majd futás tovább: már csak 6 km.A cél elõtt kb.két km-re megállok cipõfûzõt kötni.Ekkor megérkezünk egy sráchoz,aki ekkor kezd el futni.Lemaradok ,de észreveszem ,hogy Babinak elgurul a gyógyszere és nagy tempóra vált .A célban tudom meg tõle ,hogy nem szereti ha valaki nem engedi el a gyorsabbat.Bár ez "törvényszerû",de vannak akik ezzel nincsenek tisztában.A célban zsíros kenyér,hagyma ,csalamádé,tea,és narancslé fogad.Nagyon jól esik bár Babit kikezdik a darazsak a tea miatt,de nincs csípés.Nekem sikerül megcsillantanom doktori tudásom :egyik túrázó hölgyeménynek adok tanácsot ,hogy mit használjon,mert fáj a térde.Õ térdmerevítõvel túrázik,de én ajánlom neki a proenzi 3-at.Nekem ez segített ,remélem neki is fog.Beülünk az autóba és elindulunk hazafelé.Gps bekapcsol ,de sajna lefagy ,pedig meleg van.A technika meghal,de sebaj ,ettõl már rosszabb nem lehet.De van : Babi telefonja csak újraindítás után kapcsol be.Mágikus térben vagyunk szerintem.lehet hogy csak a kisugárzásom miatt van ,de szerintem a sötét erõk vettek körbe minket.Józan ész elõvesz és megyünk hazafelé.Minden korrekt:beérünk Hatvanba.Egy kis kaja ,üccsi ,kávé és beszélgetés a napról.Lúzerek voltuk vagy csak a gép dobta ezt ma nekünk?Nem tudjuk. De azért jól éreztük magunkat.Szerintem ez a lényeg és mindenkinek ezt ajánlom.Babitól búcsú és go haza.Este kapom az sms-t,hogy õ is szerencsésen hazaért.Így kerek a világ.Minden túrám ilyen legyen .Az idõnk: 3óra 10 perc.
 
 
biborTúra éve: 20092009.10.05 12:47:49
megnéz bibor összes beszámolója
Dideregve vártam a kispirosra, némi késéssel érkezett.. három fok volt kint, az ablakból a nem túl bíztató deres füvet nézegettem amíg bedöcögtünk Szokolyára. Nevezés és 8:10kor indulás. Az elsõ pár száz méteren a sínek mellett zsebre tett kézzel vacogtam.Nem lesz ez így jó- gondoltam és amint rátértem a pirosra elkezdtem sietni..a vonattal párhuzamos, szint nélküli jól futható rész ez,próbálok valami meleg- érzést varázsolni:) Magyarkútnál át a KN-re és mire a parkolóba értem nem fagyoskodtam. Így észre se veszem és megvan az elsõ 4 km. Elhatároztam az elején, hogy most rendesen fogom nézni az idõt,meg is teszem: a pontról 8:38kor indulok tovább. Szegény õröket sajnálom,nem lehetett valami kellemes egy helyben. Innen a kéken tovább, egy elõttem menõt sikerül a balos kanyarnál a helyes irányba igazítani. A Nagy Kõ- hegy emelkedõjének örülök, felérek és már határozottan kellemes az idõ. A Lokó- pihenõnél lévõ pontnál eszembe jut mikor innen toronyiránt lementem a szokolyai v.á.-ra valami istentelen lejtõn:) Most természetesen
kihagyom az efféle mutatványokat és a kéken megyek tovább néhány futóval. Egy idõ után lemaradok kicsit óvatosabban veszem a lejtõs részeket..Lassanként feltûnik a nógrádi vár; amint beérek az aszfaltra ismerõsbe botlok, kétszáz méterrel feljebb szintén:) Teszek egy extrapontot a kisboltba, itt ismét találkozok a futókkal. A pulcsi nem kell már, de a citromos sör igen. A Csurgó forrásnál az e.p.-on csokit is kapok mellé. 9:58kor indulok tovább,1:48 alatt 13 km számolgatok magamban, ez bizony kevés lesz az egy órási vonathoz..a Kálváriát elhagyva a nyílt mezõn már végre süt a nap:) Továbbra is a kéken beérek az erdõbe, itt már nem látok senkit magam elõtt- mögöttem. Figyelem a tájat, a fákat, a frissen hullt leveleket. A Foltán - kereszthez vezetõ parton találkozok egy csoport turistával akik élénken érdeklõdnek mikor lesznek már a csúcson:) Az emelkedõ most viszonylag könnyen megy, 11:33kor vagyok a keresztnél.Nem állok meg egybõl húzok tovább, max. 12:10ig fel akarok érni a Csóvira, hogy meglegyen a hatos átlag. A pxen jövõkre vetek egy morcos pillantást.. Belehúzok és úgy nézem az idõt mint egy megszállott:) 12:02kor pecsételek még idõben, iszok pár kortyot és irány a Hideg-hegy. Itt sokan vannak, egyfolytában kerülni - kitérni kell. A Csóviról levezetõ második lejtõt el lehetne nevezni Brigi majrézós lejtõjének , ez sose megy egykönnyen, csúszik is, köves is.. de a végén elkezdek rohanni és a Rakodóig meg se állok. A NHH-re igyekezve már
nincsenek annyian. A t.háznál nyomok egy pecsétet a lapra csak úgy becsületpontként a t.h. saját bélyegzõjével 12:35kor. 33 perc alatt értem át a Csóviról, kicsit elcsúszva a tervemtõl. Még mindig kéken indulok Kisinóc felé. Néha bele- bele kocogva majd a nagy lejtõn végigfutva, minden figyelmem a kövekre összpontosítom nagyon nem akarok belerúgni egybe se. Annyira elfoglalom magam a koncentrálással, hogy semmi másra nem is figyelek, egyszer majdnem nekiszaladok egy elõttem menõnek. 13:16kor érek a kisinóci ponthoz,itt iszok, és arra gondolok, hogy a jobbak már a vonaton vannak.. aztán a változatosság kedvéért a zöldön tovább Királyrét felé. Elõttem indul egy srác, nagyon megy elõször nem bírom utolérni, de összekapom magam és belehúzok:) A zöldön már sok hétvégi kirándulóval találkozok , majd egy futó elõz, csodálkozok, biztos késõn indulhatott. Királyrét elõtt vagy harminc bringással is összefutok. Beérek a faluba 13:57kor és a piroson Szokolya felé veszem az irányt. A táblán 6,2 km szerepel, az itinerben 5,8 ez a távolság. Örömmel látom ,hogy újrafestették a jelzéseket, a nyáron elég nehezen követhetõ volt, fõleg a réten. A Vár - hegy aljánál csak a 24eseknek van pontja. A pataknál szalagok hívják fel a figyelmet a bal letérésre. A patak mellett kanyarogva próbálok sietni, majd észhez térek, hogy még van esély a 6:30as idõre és futni kezdek. Néhány 24es távon levõt megelõzök, és végre kutyaugatást is hallok, zene füleimnek:) Megérkezek az útra, majd már nyugisabban a célig, percre pontosan 6:30 alatt érek be ami nekem öröm:) Jól ismert tájon, a reggeli "fagyhalált" leszámítva kellemes õszi napsütésben eltöltött túra volt :)
 
 
 Túra éve: 2007
vajonmerreTúra éve: 20072007.11.09 11:39:52
megnéz vajonmerre összes beszámolója
Lokomotív 424 24 km-es "klasszikus" táv

Derekam miatt sajnos szóba sem jöhetett a 42 km-es táv kocogása, de most ennek a sétának is örültem. A hátizsákba kamáslit és esõkabátot is pakoltam, igazából esõs túrára készültem. Szerencsére ideális túraidõ, és csodaszép õszi Börzsöny fogadta a túrázókat. A sár sem okozott problémákat. A pakolást elszúrtam, mert a Nyugatihoz érve vettem észre, hogy túl könnyû a hátizsák : ergo az innivalót nem tettem el :-( A pályaudvari büfét céloznám be, de éppen tizen lépnek be vásárolni, és a hangosbemondó is a 2 perces indulást mondja be. Tehát inkább Vácon rohantam meg az egyik árusítóhelyet. BZ-n reggeli.

Rajtban sok ismerõs. A szigorú rendezõhölgy 8.05-kor 8.00-át írt a papírra. Nem számít, rajt! A Fõrendezõ Úr azt kérte a rövidtávosoktól, hogy 2 óra körül érjenek Nógrádra (12 km), tehát a séta azért tempós. Gyors kapaszkodás a hegyre, lefelé már futók elõzgettek. Magyarkúttól a hosszútávos Tibethez csatlakoztam a két táv szétválásáig. Az idõjárás ragyogó, az õszi táj gyönyörû, a beszélgetés témája sajnos szomorú (sok erõt mégegyszer!). Megint felmerült bennem, hogy valamelyik Nógrádot érintõ túra ellenõrzõpontja lehetne a Várban. A forrásnál csoki is járt a pecsét mellé, percre 2 óra alatt értem ide.

A Z jelzésen szépen elérek Királyrétig, kicsit "meglihegtet" a várdombi oda-vissza mászás. Elõjönnek a „Börzsönyi váras” , szakadékba csúszós (középsõ fiam) emlékek :-) Jöhet a rosszul jelzett P jelzés. Nagyon hangulatosak voltak a réten legelészõ lovak az õszi tájban. Egy gyöngyösi túratársat bizonytalaníttam el a P letérésénél, tavaly biztos nem itt jöttem le a patakhoz, hanem valszeg jóval elõbb. Kis visszasétával azért megleljük a tuti utat, és 12.08-kor a célban vagyunk.

A tavalyi oklevéllel megegyezõt kaptam, csak most sorszám is került rá. Bõséges volt a zsíroskenyér és innivaló választék, és a 12.46-os vonattal már lehetett is hazasuhanni. Szép kis õszi túra volt, pont erre volt most szükség. Jövõre is.
 
 
OttorinoTúra éve: 20072007.10.24 13:11:33
megnéz Ottorino összes beszámolója
LOKOMOTÍV 424 42 km-es túra 2007.10.06.

07:51. A vicinális bedöcög Szokolyára. A túrázók leszállásukkal háromnegyedig kiürítik a vonatot. Némi sorállás után 08:10-kor végre sikerül nekivágni. A friss, párás levegõt jól esik beszívni. Némi talpfákon való szökellés után betérünk az erdõbe és ellenkezõ irányban rugdaljuk az avart egy nemigen járt, csak szalagokkal jelölt ösvényen. Kb. 25 m-enként kidõlt fák 45 fokban az úton. A szabályszerûségbõl már-már gonosz manók csínytevésére gyanakszom. Már majdnem kezdem unni a levelek alatti köveken való bukdácsolást, amikor kiérünk az országos kékre. Tapossuk a Kõ-hegy gerincét, majd süllyedünk és leérünk

Magyarkútra az 1. ellenõrzõ ponthoz. (4,3 km)

Itt élesen észak felé kanyarodik az út, még jó 1 km-t megyünk a kéken, amikor balról meglátjuk a kék keresztet és rátérünk. Kellemes erdei úton haladunk, átvágunk egy alacsony növényzetû részen, friss, harmatos gyepszõnyegen suhanunk, a nap ragyogóan süt; most még szép az élet.
Visszatérünk a kék sávra és elérjük Nógrádot, az Újtelep flaszterjérõl meglátjuk a várat az õ saját dombján. Kisvártatva elérjük a

Csurgó forrást, ahol a 2. ellenõrzõ pont van. (11,96 km)

Vízvétel, sportszelet a zsebbe, szendó a kézbe, irány tovább a kék és zöld sávon. Nyugodtan lehet enni menet közben is, jó hosszon erdõ nélkül megyünk. Az erdõbe érve is még sokat kell várni arra, hogy egyedül maradjon a kék sáv. Itt már igencsak érezhetõ, hogy felfelé megyünk. Sokára érjük el a Cseresnyés patak völgyét, amit aztán keresztezünk is. Itt már vége a jó életnek, erõsen kaptatunk fölfelé, amíg élesen balra fordulva el nem fog a hökkenet. Na nem baj; »föl föl ti rabjai a földnek« útközben kegyeletteljes pillantásokat vetünk azok tetemére, akiknek a szíve a meredek emelkedõn robbant ki a mellkasukból. Én csak egy keresztút által biztosított platón állok meg, bekötök egy energiaitalt a véráramomba, szájpadlásomra ragasztom a Csurgó forrásnál kapott sportszelet egy falatját, hátizsák föl, gyerünk tovább mert Saj-kútig még hátra van az iménti emelkedõ testvére. Az Õzikelak után megkezdõdik egy véget érni nem akaró fölfelé menetelés. Többször hisszük, hogy vége a meredeknek mire elérjük a rétet, ahol Foltán-kereszt (21,29 km) van. Itt már korra, nemre való tekintet nélkül hevernek a csúcstámadók és a hátizsákok a fûben. Nem engedélyezek magamnak pihenõt, egy asztalnál szendvicset, üdítõt veszek elõ, tovább a kéken nekivágok a Háromhárs gerincének, fölérve rövid plató ad szusszanásnyi luftot mielõtt nekivágódnék a Foltán-vágásnak, mely felhúz a

Csóványosig, a 3. ellenõrzõ pontig. (23,78 km)
Pecsételtetés után muszáj leülnöm, mert zoknit csak ülve tudok cserélni, azt is csak nyögve. A kilátó tyúklétráján sok kappan lóg, ezért Uram bocsá' (jó hivatkozási szám), de ezt most kihagyom. Különben is ólomszürke felhõ terpeszkedik a torony fölött, a veríték kezd rámhûlni, elindulok lefelé. Elõttem lassan mennek, de nem is bánom, mert eléggé térd-gyilkos a lejtõ. Egy kiszélesedõ helyen mégis elõzök. Az út jobbra fordul, le a semmibe. Egy sziklán falatozó figura megkérdi, hogy fáj e a térdem, biztos meghallotta nem egészen szalonképes fohászomat a lejtõvel kapcsolatban. Leérve nincs sokáig nyugalom; egy fakereszt mellõzése után emberi hangyákat látok mászni egy hatalmas domboldalon. Már-már megsajnálom õket, amikor rádöbbenek, hogy nekem is ez a sorsom. Ahova tartunk az nem más, mint a Nagy-Hideg-hegy (26,91 km). A turistaháznál még tudok mosolyogni azon, hogy a kék sáv jelzés a büfé ajtajától 20 cm-re van felfestve. A többiekkel ellentétben én nem engedek meg afféle léhaságot, hogy bemenjek (ennek majd a vége felé látom a hasznát). Végre egy fát is találok, amire ráfestették a kék turistajelzést. Kezdetét veszi a meredek, guruló köves, lefelé vezetõ út. Kb. 6 km-es szakaszon kell fékezve lavírozni. Koncentráltan kell figyelni, hogy hova lépsz ez még agyilag is kimerítõ. Többször azt gondolom, hogy lassan a poklot is elérem, annyit megyek lefelé. Hihetetlen, de fölfele is ennyit kellett jönni. Jó jel, hogy a fák közül elõtûnnek egy település házai, már nem sokat kell lefelé menni. Késõbb egy kis átfolyást átlépve egy réten fiatalokat látok egy erdei asztal körül; õk a

4. ellenõrzõpont a Kisinóci th. (32,58 km) közelében.

Üdítõ és szendvics a kézbe, visszalépek az átfolyáson és a zöld sávon a Királyrét felé veszem az utam. 10 km van még elõttem és 1 óra 50 percem, hogy a 16:52-es vonatot elérjem. A következõ csak két óra húsz perc múlva jönne.
Megkezdõdik a versenyfutás az idõvel, gyakran pillantok az órámra esélyeimet latolgatva. Mikor elérem a Királyrétet (36,78 km) néhányan már a büfé elõtt ülnek kólát iszogatva.
Az elején elhúzott zöldnyakkendõs fiúk is ott hevernek a fal tövében. Akaraterõmet megacélozva megkeresem a piros sávot Szokolya felé. A flaszteron kerülgetem az 50 m-re levõ parkolóból felfelé slattyogó embereket.
Végre betér a piros az erdõbe. Sziklába vájt ösvényen kell fölfele menni, ez most már enyhén szólva a púpomnak sem kell. Kiérek egy szélesebb, vízszintesebb útra. Lassan kocogva megy el mellettem egy hölgy-sporttárs, õ is a vonat miatt siet. Neki durálom magam, én is futólépésbe megyek át az enyhén lejtõs és vízszintes szakaszokon. Bár utol nem érem, de az egyenesben még látom. Balra mutat, egy teljesen észrevehetetlen nyiladéknál kell elfordulni. Idáig a piros sáv mellett néhol még szalag is volt, a kritikus helyen valahogy elszállhatott. Némi kanyargás után elérem a Hegypó-árkot, itt vezet tovább a piros sáv és a szalagozás. Egy ér többször keresztezi az utat, néha benne kell lépkedni a köveken. Mikor egy elhagyottnak látszó épületet látok meg feltámad bennem a remény, joggal, mert nemsokára meglátom a szokolyai állomást. Egy nagyon kedves szervezõ látja, hogy a nyelvem a köldökömig ér és már messzirõl kérdi: "Szintén a vonathoz?". 16:42-kor kerül az utolsó pecsét a papíromra, átadják az igényes megjelenésû emléklapot és kitûzõt. Még hagymát dobok egy zsíros kenyérre, tripla adag ücsit iszom, amikor becsattog a vonat az állomásra. Még egy kis szaporázás és felmászunk a vonatra. Szimpla vágány van, így az ellenvonatot meg kell várni, jó 10 percet késik, viszont Vácon szinte semmit sem kell várni, a zónázó máris érkezik, tûz haza.

Ottorino
 
 
csibaTúra éve: 20072007.10.06 22:58:08
megnéz csiba összes beszámolója
Lokomotív 424 – 42

Egy kis zakatolás a Börzsöny hegyei között.

Mintha már a megszokott forgatókönyv játszódna le reggel. Nehezen kelek, nem akarok menni, aztán valahogy mégis elindulok. Hála a ………….. BKV-nak sikerült majdnem lekésnem az utolsó vonatot, amivel még 10-ig elérek a célba. Szerencsétlen társaság, még a hajnali, óránkét 3* közlekedõ járatainak a menetidejét sem képes betartani. De nézzük a dolgok pozitív oldalát, megvolt a bemelegítés. Sprint a busztól a metróig, majd egy gyors felszaladás a mozgólépcsõn, végül a villamostól futás a vonatig. De szerencsére sikerült idõben kiérni. A szokottnál is jóval nagyobb a tömeg a Nyugatiban. A vonatra már felszállni is alig lehet indulás elõtt pár perccel. Nagy nehezen azért felpaszírozom magam. Egy kellemesnek nem nevezhetõ álló út után megérkezünk Vácra, ahol el kéne valamivel ütni a rendelkezésre álló jó fél órát. Végre a piros csodamasina útjára indul, és hamarosan Szokolyánál le is szállunk.

Már nem sokan, talán másod, vagy harmadmagammal. Ugyan is már 9 elmúlt. Nevezéskor feltûnik egy régi ismerõs a rajtnál, de kiderül õ most csak pontõrködni fog. Egy rövid szóváltás után 9:30 körül elindulok. Így is van már fél óra hátrányom, de azért bíztam magamban, hogy jóval 10 alatt végigmegyek. A reggel még kicsit nyirkos, ködös. Be is ázik a cipõm ahol le kell térni a vasúti sínekrõl. A Börzsöny igazán szép arcát mutatja. Már tényleg igazi börzsönyben pompázik. Ugyan is a börzsöny az állítólag egy színt jelent. Innen kapta a hegy a nevét. A völgyekben megülõ pára kicsit sejtelmessé teszi a tájat, bánom is, hogy nem hoztam magammal fényképezõgépet. Az elsõ szalagos rész egy annyira nem kellemes terepen kalauzol. Kicsit lejt oldalra, csúszik és emelkedik is. De hamarosan becsatlakozunk a kékbe, ahol most épp az ellenkezõ irányba megyünk mint a Beac Maxin. Néha lefelé meg – meg csúszok az avaron, de egyben leérek, és a patakon is szerencsésen átjutok. Elsõ pecsét birtokában egy kellemes, széles, jól járható úton haladok tovább. Az erdõ nagyon szép, végig az volt, már nagyon látszanak az õsz jelei. A kék +-on elkolbászolt túrázóknak mutatom a helyes irányt, pedig még egyszer sem jártam erre, de szerencsém lett, mert eltaláltam. Egy gyors leereszkedés után keresztezzük a vasutat. Már át lehet kelni az épülõ hídon is, nem úgy mint pár hete. Egy nagyon szép rét után egy kisebb emelkedõ, és hamarosan feltûnnek Nógrád házai. A Csóványos is megmutatja magát a távolban. Nagyon szép, mint mindig, csak ne kéne rá felmászni. A Csurgó - forrásnál tartok egy rövidebb pihenõt, kabát le, csoki be, pecsét bepecsételve. Innen egy szinte agyonjárt úton megyek fel a Csóványosig. Nyár óta már legalább 3* teszem meg ezt a távot. A nógrádi szántókról visszatekintve, még mielõtt belépne az ember az erdõbe, csodás látvány tárul elénk a várral együtt. Majd megkezdõdik a nem rövid, monoton emelkedõ, fel egészen a Csóványosig. Útközben meglepõen sok túrázóval találkozom. Nagyon sokan jönnek lefelé is, és felfelé is haladnak szép számmal. Pihenõt nem tervezek, szeretnék egyhuzamban feljutni a csúcsra. Szerencsére sikerül, bár néha azért érzem a lábam rendesen. Egész kellemes fent a levegõ, egy pólóban is el lehet lenni. De valami irdatlan az embertömeg. Így nem is idõzöm itt sokat. Váltok a pontõrrel pár szót, majd megyek tovább a következõ pecsét birtokában. Ez a szakasz a Nagy – Hideg hegyig nem volt semmi. Rengeteg ember, és némelyik inkább hasonlít állatra mint emberre. Bár nem szeretném megbántani az állatokat, szóval nem tudom, mit mondjak. Én nagyon nem értem az ilyet. No mindegy. Szerencsére azért sok nincs belõle, és nemsokára feltûnik a turistaház. Persze elõtte még egy szép emelkedõ kivesz belõlem rendesen. Szintúgy rengeteg ember. Gyorsan beszaladok kérek egy pecsétet, és rányomom a lapra. Igaz nem kell, de legalább így biztos, hogy jártam itt. Beacon már megtapasztaltuk, hogy mennyien elmentek alatta. Egy – két ismerõs arc feltûnik, váltunk pár szót, majd indulok tovább. Következik számomra talán a túra legrosszabb szakasza. Egy jó 6 km lefelé. Térdem fáj, cipõ kicsit nyomja a lábam. Nagyon nem szeretek lefelé menni. Azért egyszer csak vége ennek a borzalmas résznek és a Kisinóci ellenõrzõ pontnál megpihenek egy kicsit. Pecsét beüt. Itt találkozom régi ismerõsömmel, aki pontõrködik. Egy jó 20 perces pihenõ után folytatom utamat, olyan infók birtokába jutva, hogy a célban van sör. Az anyját, bele kell húzni, hogy még maradjon. Már csak egy 10-es van hátra. Királyrétig kicsit nyugisabb tempóban haladok. Ahogy közeledek, úgy nõ az embertömeg. Lényegében csak átrobogok rajta, nem akarok megállni. Egy nem oly kellemes emelkedõ után elõveszem az itinert, és meglesem, mikor indul a vonat. Nem jó, van még egy 6 km, és szûk 1 óra az indulásig. Nem akarok sietni, de kell. Következõ vonatig várni kéne még jó 2 és fél órát a célban. Úgyhogy szaporázom lépteimet. Elején még fel –fel adom magamban, úgy érzem nem fog menni. Aztán valahogy mégis csak erõre kapok, és meg - meg futom elég rendesen ezt a lényegében lefelé vezetõ szakaszt. Sietek rendesen, az utat sem figyelem annyira, csak a szalagokat meg a kósza piros jelzéseket. Egyszer sikerül jól össze is sároznom magam. Aztán meg is lepõdöm mikor beérek Szokolyára. Az utolsó 6 km-t sikerült egy 40 perc alatt legyûrni. 16:20, bent a célban. Azért ilyen idõre nem számítottam, de jó érzés volt. Majd holnap a Vasas Maratonon kiderül mennyire hajszoltam túl magam.

Egy nagyon kis kellemes túra volt így az õszben. A táj nagyon szép, végre már nem egyszínû zöld. A célban a sör nagyon jól esett, megérte sietni, mert már csak 3 dobozzal volt. És az ára is igen csak kedvezõ. Köszönet a jó kis túráért a rendezõknek!
 
 
maciHUNTúra éve: 20072007.10.06 16:08:41
megnéz maciHUN összes beszámolója
Másodszor vágtunk neki a Lokomotívnak, és másodszor is a rövid távon sikerült indulnunk...így már biztos, hogy jövõre is a 24-es lesz, mert akkorra beérik a jelvény:)

Szóval: Tavalyról emlékeztem, hogy Szokolyán piszok hideg van reggel, így elég meleg ruhát vettem magamhoz, ami nem is ártott meg. A városból kiérve a szokásos tejföl-sûrûségû köd fogad minket, majd a váci átszállásnál megcsap minket az erõsen hûvös szellõ. A kis piros 3 kocsival közlekedik Szokolyáig, majd az ismerõs vasútállomás fogad minket az idõs nénikkel-bácsikkal, akik valószínûleg maguk is vasutasok voltak régebben (a pontõrök is mind kedves idõs bácsik).

Indulás kicsivel 8óra után. A kezdeti számolgatás alapján kijön, hogy kb 6 km/h-s átlagot kell mennünk, mivel a 24 km-re 4óra24perc a szintidõ. illetve az igazolófüzetben található kivonatos menetrend alapján biztosak vagyunk benne, hogy a túra összes indulója a mi vonatunkkkal jött, mivel csak ez az 1 fut be a nevezési idõ alatt. Persze néhányan a kocsit választották, de az elenyészõ számú. Indulók száma legfeljebb 60(mind3 távon összesen), családias túra.

A vasútállomás után egy tereprendezésre szoruló emelkedõ vár minket, ami igen kellemetlen, mivel az egész lejt oldalra, szóval már az elején majd' kifordul az ember bokája. felmenni viszont megéri, mivel a köd fölé kerülünk, és gyönyörû látvány, hogy felettünk felhõtlen az ég, a horizont viszont minden oldalon sûrû fehér ...

Elsõ pont a Magyarkúti parkolóban, innen széles erdei ösvényen(ami az OKT jelzését viseli)haladás tovább egészen Nógrádig. Ott a csurgó forrásnál vár minket a szokásos Sport Szelet és a hûvös forrásvíz. A nap már elég magasan van ahhoz,hogy az ember le kívánja vetni a pulóvert, és egy szál pólóban gyalogoljon tovább az OKT jelzésen a Nógrádi vár tövében. A Béla -réten túl áttérünk a zöld jelre, majd szemben találjuk magunkat a túra legtrükkösebb részével. Tudniiilik le kell másznunk durván meredeken olyan 80-90 métert Királyrétig, ahol pecsét vár ránk, majd vissza kell mászni ezen a most már nem is annyira barátságos lejtõ/emelkedõn.

Innen a piros jelzés visz a célba némi szalag kiegészítéssel egy patakvölgyben.

A célban oklevél, kitûzõ/jelvény annak, aki megérdemelte, és természetesen zsíros kenyér hagymával, csalamádéval, teával és szörppel. Újítás: lehet a célben sört kapni:)))))))és igen jutányos áron:)

Összegezve: A túra nagyon kellemes, látványban gazdag. A 4:24-es szintidõ megköveteli a hajtást, ami pedig nem nehéz a csupán 520 méteres szintkülönbség miatt. Egyetlen hátulütõje van a dolonak: aki a reggeli vonattal megy, és kb 4:00-4:24 alatt teljesíti, annak nem marad 20-25 percnél több ideje a végén megebédelni, elcseverészni, mivel 12:46kor indul vissza a vonat, a köv. pedig valamikor du. 3 után...

Bárkinek ajánlom a túrát, aki szeret rövid távon hajtani:)
 
 
 Túra éve: 2006
VistarTúra éve: 20062006.10.12 14:46:51
megnéz Vistar összes beszámolója
Ha a nyugatiban nem találkozom a Tamással, akkor én is a hosszún indulok. De ez kellett a 6. pecséthez a jubileumi füzetkémbe... Bár korán indult a vonat, szép volt az idõ - a városon kívûl köd szállt le, és ez egy kicsit elgondolkodtatott. Sikeres volt a csatlakozás is, itt találkoztunk a tûzoltóval (még a Kõrõs 50-en verõdtünk össze) Leszállás után a vonat megkönnyebbülve haladt tovább Szokolyáról - szinte üres lett. A rajtban tudtuk meg, hogy a szintidõnek alsó korlátja is van - korán érkezõk nem kapnak "semmit". Hát akkor indulás - deres fû volt a sinpár túloldalán, de hamar kiértünk ebbõl a zónából, és szalagozott, de nem igazán karbantartott úton haladtunk a kékre. Magyarkúton nyugtáztuk az idõt, és mentünk a kék+ felé a széles erdei úton. Nógrádig volt egy kisebb emelkedõ, de a Csurgó-forrás mellett csokoládéval vártak minket a pontõrök. Jól haladunk, állapítottuk meg. Szerencsére Tamás sem szeret hosszasan idõzni a pecséthelyeken - Gábor barátom azt szokta mondani, hogy át kell "robogni", majd minden másodiknál "vakarózunk". Béla-rét után megint szalagozás támogat Királyrét irányába, és a napos idõben az õszi táj a szebbik felét mutatja. Pecsételés után visszakaptatunk a pirosra, és lassítunk, mert az idõnk "túl" jó.
A célba idõben értünk - közben megálltunk egy kis kajálásra is - ahol megkaptuk az oklevelet és a kitûzõt. Majd iszogattunk és beszélgettünk a többiekkel. Szerencsére így elértünk egy "korai" vonatot, amivel korán értünk haza.
Jövõre megint, mert három teljesítésért jár a jelvény...Bár most kaptunk kitûzõt.
 
 
DunkenTúra éve: 20062006.10.10 10:21:11
megnéz Dunken összes beszámolója
Sziasztok!
Szegedrõl indultunk, autóval 5 órakor. Kényelmes tempóban (éljen az autópálya), 3/4 8-ra ott voltunk. Régebben megtettem már ezt a távot (24km), de nem emlékeztem rá, hogy ilyen szoros a szintidõ(4ó24p). Hát pihenni nem lehetett . Ez tényleg teljesítménytúra volt. Az idõ gyönyörû volt mindvégig. A terep kellemes. lankás, alig van benne kaptató. Magyarkútig elsétálgattunk, ott döbbentünk rá, hogy nem lehet lacafacázni, teperni kell. Kicsit sajnáltam hogy nem fért bele egy kis bámészkodás a tájban. Az egyetlen rövid kaptató a Királyréti ponttól vissza az útra volt. A szalagozás kiváló volt a jel nélküli helyeken. Változatos környezetben, szép idõben és jó rendezés mellett érdemes volt feljönni Szegedrõl. Bár csak azoknak fogom ajánlani, akik ténylegteljesítményre mennek, nem csak túrázgatni akarnak. A kitûzõ és az emléklap szép, a zsíroskenyér és a tea finom volt.
Érdekességek: Láttam egy fiatal anyukát egy fél éves kislánnyal részt venni a túrán!
Képek is lesznek nemsokára!
 
 
ironmanTúra éve: 20062006.10.08 16:56:53
megnéz ironman összes beszámolója
Sziasztok !
Elösször indultam a Lokomotívon . Kicsit meglepett a Rajt helíszíne , lehet , hogy magamtól nem jöttem volna a vasútállomásig .
Korán , 7.20-kor már ott voltunk , éppen pakolták a nevezési asztalokat .
Mi, Gergõ barátommal , a terep maratonra neveztünk . Nekem már elég sok " normál " maratoni van a hátam mögött , de Gergõnek ez lessz a legelsõ ! Ahhoz képest , hogy idén kezdett el egyáltalán teljesítménytúrázni...!!!
Pontosan 8 órakor indultunk el . Az elsõ néhány km meglepõ szakasza után ,kiérve a jelzett utra , már jobb volt . Mire Magyarkútra értünk , kezdtük magunkat otthon érezni . Fõleg , mikor Nógrád elõtt ráértünk a kékre , már teljes nyugalomban kocogtunk , híszen innen szinte minden lépést ismerünk a Beacról .Az idõ kiváló , már nem fagy le a kezem .Bevallom , egy kicsit csaltunk , mível ,Attila (nyikoláj )elkisért minket bringával és hozta a frissítõnket . Ami nekünk könnyebbség volt , az neki , fõleg a Csóványos és Nagy-hideg oldalában , szenvedés . Elég sokat tolta , és mikor végre gurulhatott volna Kisinóc felé , akkor meg minket kellett bevárni .
A lejtõt mindig is utáltam , inkább felfelé futnék .Viszont a Kisinóc-Királyrét szakaszon , a kellemes hullámos szakaszon egészen jó tempóban haladtunk , helyenként az 5 perces iramot ostromoltuk . ( persze , most nem említem a Csóványosi szakaszt )Királyréten volt néhány perc bizonytalankodásunk , nem találtuk a ponõröket .Aztán kicsit messzebb , az erdõbe való bemenetnél megtaláltuk õket , igaz kicsit nehezen akartak pecsételni , de nem értettük az okát . Innen , végig a piroson és a szalagokon mentünk , a patakmederben a végén .
Jó érzés volt beérni a Szokolyai vasútállomásra . Gergõ egy kicsit meghatódott ( ezt most biztosan tagadja ), mégiscsak az elsõ maraton .4 ó 47 perc lett , ami tudom , hogy nem egy világcsúcs idõ , de nekünk , egy 41 éves öregembernek és egy 18-as ifjú titánnak , éppen megfelelt . Csak azt sajnálom , hogy ma , ugyanezt a távot nem teljesíthettük túraként is , olyan csodálatos volt az idõ .
Ja , és köszönet Nyikolájnak , hogy végig jött velünk , frissített és biztatott minket és végig fotókat készített .
 
 
maciHUNTúra éve: 20062006.10.08 14:29:19
megnéz maciHUN összes beszámolója
Sziasztok!

6:55 Nyugati, jól ismert Zónázó, egyre csak gyûlnek a bakancsosok. Némileg õszi reggel, de a vonat fûtött. Kicsit megilyedtünk, amikor Pestrõl kiérve tejföl sûrûségû köd ereszkedett a tájra, de hál' istennek a túra kezdetére felszállt. Nem készültünk aznap nagy megerõltetésre, úhgyogy a 24-es távot választottunk. Találó volt a 4:24-es szintidõ, és persze nyilvánvaló volt, hogy min. 6km/h val kell majd legyalogolni az egészet. A kezdeti emelkedõ után laza szintben gyaloglás, pont elég az izmok bemelgítésére. Már az elején látni lehett, hogy a jelzés és a szalagozás kifogástalan, ami egy nagy piros pont volt a szervezõknek. Érdekes volt, hogy többet kellett az egészben lefelé menni, mint fölfele, de semmi gond, lefele úgyis fut az ember. A negyedik pont volt szívatós, mert egészen a hegy tövébe kellett lefutni a pecsétért, és aztán ugyanazon az úton vissza föl. A végére némi patakban gyaloglás maradt, de csak a kaland kedvéért:) Sikerült 4:09 alatt teljesíteni, és pont én voltam a túra 1200. sikeres teljesítõje. A kitûzõ állati jól néz ki, mert idén 25 éves jubielumot ünnepel a Lokomotív te. Szóval zsíroskenyér, hazafele sörözés Verõcén, és a jól ismert Zónázóval irány vissza a Nyugatiba.
 
 
kockaTúra éve: 20062006.10.07 22:42:39
megnéz kocka összes beszámolója
Lokomotiv 424 42

Szintén nagyon friss beszámoló, bár egy pizzázás és egy vonatlekésés már történt azóta.

Szóval reggel 6:55-ös vonattal startoltunk a Nyugatiból hárman eltések, aztán Vácon 4-re nõtt a létszám, így indultunk el Szokolyáról úgy 8:10 körül. Reggel igen zimankós volt az idõ egyébként, kellet egy pulóver, de hamar kisütõtt a nap, csodálatos idõ lett, sehol egy felhõ. Remélem senki nem maradt otthon ma :) Elég kényelmes tempóban haladgattunk az elején, nekem kicsit tólságosan is kényelmes volt, úgyhogy Danival egy óra mulva elhúztunk a matematikus osztagtól és egy igen jó tempóban közelítettünk Nógrádhoz. Itt meglátogattunk egy boltot hogy legyen energia, beöntöttem a gyomromba egy bébipapit amin a pultos csaj szemmel láthatólag jót derült :), aztán Csóványos felé vettük az irányt csodaszép tájon. A Csóványos oldalában a szederbokroknál persze kicsit elidõztünk megint, a csúcsra úgy fél egy körül értünk fel, itt is elnézelõdtünk. Egész tiszta volt a levegõ ellátni a Tátráig. Kajaszünet után tovább Nagyhideg hegy felé, ahol már csak innivalóért álltunk meg, indultunk lefelé szintén elég jó tempót tartva.
A cél közelében egészen frankón elvesztettük a jelet, Szokolya mellett a legelõn vágtunk át, itt már kicsit kezdett mindkettõnket a vonat érdekelni, mert volt addig 20 percünk, úgyhogy az utolsó 1.5-2 kilómétert lefutottuk. Persze akik nem tévedtek le a helyes útról azok már ott voltak.
Kiválló randiszendvics és teja után már jött is a vonat és nagyon hamar hazaértünk. Ahhoz képest hogy egész éjszaka nem aludtam és a tegnap esti bulin jól bekajáltam, szerintem kifejezetten jó tempóban toltuk végig az egésze túrát, persze csak ahogy jól esik.

"Csak túristának jó a világban" :)

Kepek: http://www.flickr.com/photos/kolibripitbull/