Túrabeszámolók


Wenckheimek nyomában

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2014 2015
 Túra éve: 2015
aa194545Túra éve: 20152015.03.16 23:49:17
megnéz aa194545 összes beszámolója

Wenckheimek nyomában

- a rendezõ szemével -

A tavalyi év szervezési problémáiból okulva és a kapott kritikákat figyelembe véve nagy elánnal láttunk munkához. Sajnos az idõ, csak a túra elõtt tette lehetõvé az útvonal felfestését. Útjelzésekkel, térképvázlattal és útvonalleírással tettük lehetõvé az egyéni indulást. A csoportos, vezetett túrát azonban nem szerettük volna elhagyni. Úgy gondoltuk, itt Körösladányban, híres családok õsi fészkében meg kellene ismertetni legalább dióhéjban az idelátogatókkal történelmünk egy darabkáját. Jómagam, igyekeztem lexikális adatokkal felkészülni, míg túravezetõ társam, a helyi legendákból, mondákból merített.
Aggodalmaskodva figyeltük az idõjárásjelentést. Másik nagyrendezvényünk a Sárrét Teljesítménytúrák nevéhez méltón három alkalommal is vendégmarasztaló sárral fogadta az idelátogatókat. A túrát megelõzõ napon, utolsó terepszemle gyanánt, este még végig tudtam menni montimmal az útvonalon, így bíztunk az idõ kegyességében. Sajnos azonban éjszaka és másnap délelõtt esett. Nem sokat, de esett. A Sárrét Teljesítménytúrák facebookoldalán és a Fórumomon rendszeresen hírt adtam az aktualitásokról, hírekrõl. A nem túl szerencsésen sikerült tavalyi év ellenére érdeklõdés mutatkozott, több túratársamtól sok biztatást, segítséget kaptam. Ennek ellenére 40-nél több jelentkezõre nem számítottam. Ám legnagyobb elképedésemre a szomorkás-borongós-csepergõs idõ ellenére a tavalyi évet is felülmúló rekordnevezés született, a 97 fõ személyében. Aggódva húzódtam félre, hogy ne zavarjam a rajtnál serénykedõ segítõimet. Ez alkalommal hárman is segédkeztek a nevezésnél. A tavalyi késlekedés miatt, az idén háromnegyedkilences indulást jeleztem elõzetesen. Örültem, hogy a nagyszámú nevezõ ellenére 8.48-kor meg is kezdhettem a Wenckheim-kúria bemutatását. Aki menni akart, ment, aki maradni akart, maradt a csoporttal. Bár a lebonyolításba apróbb hibák csúsztak ugyan, ám úgy érzem a tavalyi évhez képest sokat léptünk elõre, amelyek a pozitív visszajelzésekben is igazolódni látszottak.
Az eseményrõl készült képek megtekinhetõk ITT. (A képernyõ jobb szélén látható nyillal lapozható.)

 
 
 Túra éve: 2014
Brady85Túra éve: 20142014.03.24 17:42:21
megnéz Brady85 összes beszámolója

 Wenckheimek nyomában (18km-es „vezetett” teljesítménytúra) - Körösladány


Napsütötte szombat reggelre ébredtünk, félóra utazás után 8 órakor megérkeztünk a túra rajtjához, ilyenkor már húszon-páran lézengettek ott. Befizettük a családot a túrára, itinert nem kaptunk, mert még nem volt, vagy már akkor elfogyott (késõbb elõkerült pár, ami gyorsan el is fogyott). A rajtnál az iskolában zsíros kenyérrel és teával fogadtak minket, ami ugye nem volt benne az elõzetes leírásban. Mivel elsõ alkalommal rendezték meg a túrát, kevés itiner, emléklap és kitûzõvel készültek, majdnem kétszeres volt az érdeklõdés a túra iránt. A nevezés elhúzódott, mivel csak egy ember fogadta az embereket, ezt még nehezítették a késõn érkezett nevezni vágyók is (8:30-as induláshoz 8:45-kor érkezni nem éppen elegáns). 8:50-kor a társaság nagy része megunta a várakozást és elindultak, „vezetõ nélkül”, míg kb. 20-an a nevezésre vártak. Itiner hiányában mi is velük tartottunk, legalább volt kit követni, aki tudja az utat. Mindezt az egyik vezetõ le is fényképezte. A túra a kiírtak szerint 0m szintemelkedés, ami valójában 62m, ami ugye azért elhanyagolható. A 3-as és a 4-es ellenõrzõpont közé befért volna még 1-1 ellenõrzõpont is. A túrát szinte megállás nélkül (5-10 perc) 4 óra alatt teljesítettük nyugdíjas szüleinkkel. A célnál mi még megkaptuk a megérdemelt „ajándékunkat” (emléklap, kitûzõ), a többiekrõl nem tudok, elõttünk max. 20-25-en érhettek csak be. A vezetés is elindult valamikor, de õk, órákkal késõbb érhettek be. A jövõben még lesz mit javítani a szervezésen, több rendezõ vagy jobban szervezettség kell. Az itinerekbõl, az emléklapokból és a kitûzõkbõl lehet többet is csinálni csak nem kell nyomtatott évszámmal ellátni és felhasználható a következõ évben is, így nem vész kárba a többlet és a túrázók se távoznak esetleg csalódottan.


 
 
aa194545Túra éve: 20142014.03.23 22:52:19
megnéz aa194545 összes beszámolója
Wenckheimek nyomában
- a rendezõ szemével –

Tél közepén, néhány nappal a Teljesítménytúrázók Társasága túranaptárának véglegesítése elõtt született meg az ötlet, annak érdekében, hogy a Körös-Vidéke Teljesítménytúrázója cím elnyeréséhez újabb lehetõséget adjunk.
Nem igényelt nagy elõkészületet, mivel vezetett túrának szántuk, a cél, a résztvevõk megismertetése Körösladány történelmi nevezetésségeivel és természeti adottságaival. Bár a meteorológia kellemes idõt „jósolt”, a viszonylag rövid táv, a túra vezetett jellege és az elsõ rendezés okán nem számítottunk nagy számú részvételre. 50 indulóval már elégedettek lettünk volna. Ehhez képest a rajtnál 80 ember gyûlt össze ami egyfelõl kellemes meglepetést jelenetett számunkra, másrészt nem várt problémákat vetett fel. Az adminisztrációt mindössze egy szervezõ végezte, emiatt az indulás fél órát csúszott, másrészt kevésnek bizonyult a teljesítõknek szánt kitûzõ. A késedelmet a várakozók nehezen viselték, így mintegy ötvenen a térképvázlatra és az útvonalleírásra hagyatkozva nekiindultak a 18 km-es távnak. Mi túravezetõk sajnáltuk, hiszen így az ígért történeti áttekintés a Wenckheim családról számukra elmaradt.
Úgy tûnt azonban, hogy az útvonal, és a kellemes kiránduló idõ kárpótolta õket elmaradt túravezetésért. A visszajelzések alapján a szervezési problémák ellenére nem távoztak keserû szájízzel.
Mi pedig tanultunk a hibákból, a történelmi Wenckheim név nagy vonzerõ a turisták számára, az ötlet tehát jónak bizonyult és a következõ évben nagyobb apparátussal, szervezettebben várjuk az érdeklõdõket.

 
 
KenyiTTúra éve: 20142014.03.22 18:09:28
megnéz KenyiT összes beszámolója

 Szombaton szép tavaszias idõ köszöntött minket, így reméltük, jó kis túra elé nézünk. Másfél óra utazás után, viszont nagy káosz fogadott minket, pedig nem volt nagy tömeg. Egy ember felelt a nevezésért, de ez így nagyon lassú volt. Lassan leküzdve a sort befizettük a dupla nevezési díjat, majd közölték velünk, hogy itiner nem mindenkinek jár, így nem is kaptunk. Elég szépen néztünk egymásra, majd végül Kiss Károlytól sikerült kérni két igazoló lapot. Így csak az utolsó csapattal tudtunk elindulni, mely vezetett túra volt (sokan nem várták meg). A lassú tempó miatt végül egyénileg teljesítettük a túrát, mely szép helyeken ment.


 Pozitívumok:


-          jó elgondolás, jó útvonal


-          szép kitûzõ és oklevél


-          ár-érték arány


Negatívumok:


-          Rajtnál lévõ káosz,


o   minimum két ember kellett volna, egyikük a pénz kezelésével, még a másik személy az itinerrel és pecsételéssel foglalkozhatott volna


-          Az az érzésünk volt, hogy csak a pénzt szedjék be a rajtban, utána nem érdekes a túrázó


-         Egy plusz ellenõrzõpont kellett volna a 4. pont után lévõ egyenes végéhez, mert nagyon sokan levágták az        utat



-        Elõre megadott bélyegzés az igazoló füzetben


-        Vezetett túra, a jövõben csak annak, aki szeretné is


Összegezve egy nagyon jó túra volt, a rajtoltatást leszámítva. 10-bõl 7 pontot ért számomra.