Szentendre - Dömörkapu buszjárat

Felhívom a természetjárók figyelmét, hogy 2015. március 29-től október végéig (a nyári időszámítás ideje alatt) hétvégenként újra igénybe vehető a turisztikailag rendkívül fontos 868-as sz. Szentendre- Dömörkapu buszjárat, amely a 2013. évi teljes megszüntetést követően a Volánbusz felé megfogalmazott „Petíció a Szentendre – Dömörkapu Volán járat szezonális visszaállításáért” közös kérvény eredményeképpen 2014-ben azzal a kompromisszumos megoldással indult újra, hogy a busz a nyári időszámítás ideje alatt szombat, vasárnap közlekedik, ha a járatra legalább egy menetjegy a Volánbusz bármely pénztárában (pl. Szentendrén) az utazás napján Dömörkapu felé 9:00-ig, Szentendre felé 16:00-ig elővételben megváltásra került.

A busz ezekkel a feltételekkel Szentendréről Dömörkapura 9:10-kor, Dömörkapuról Szentendrére 17:25-kor indul, s csak a Lajosforrási elágazásnál áll meg. A buszjáratnak köszönhetően könnyen teljesíthető, sáros időben, babakocsival, kisgyerekkel kényelmesen végigjárható (a Szentendréről Pilisszentlászlóra közlekedő autóbusz igénybevételével) a Pilisszentlászló – Öreg-nylíás-völgy – Bükkös-patak – Dömörkapu közforgalom elől lezárt, folyamatos lejtésű erdészeti műút, Dömörkapuról kiindulva (vagy oda megérkezve) szép túrák tehetők a Kő-hegyre (turistaház), a Vasas-szakadékhoz, Lajosforrásra, a Holdvilág-árok felé, a Sikárosra, Dobogókőre és a Szőke-forrás-völgyön át Dömös felé.

 

A buszjárat közlekedését, annak igénybevételének módját a Pilis–Visegrádi-hegység turistakalauz (Cartographia) 2014. évi ill. a turistatérkép (Cartographia) 2015. évi kiadása pontosan közli.

A járat turisztikai célú visszaállításának kezdeményezőjeként kérem, hogy a járat fennmaradása érdekében minél többen, egyénileg vagy csoportosan, túraszervezés formájában vegyék igénybe, szőjék túraprogramukba a dömörkapui buszjárattal történő utazást.

Itt hívom fel a figyelmet, hogy májusban újraindul a Bp. – Szentendre – Fellegvár – Nagy-Villám – Kis-Villám buszjárat is.

Ezúton is köszönöm a Volánbusznak a dunakanyari természetjárás segítését.

 

Berki Zoltán

Lokomotív Turista Egyesület